- Poruka
- 26.416
Ja sam videla da nešto dolazi , mogu reći da baš i nije spora a stajala sam. Zbunila sam se..Bilo je neverovatno.I strašno i lepo na neki način.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Obe ste bile u cudu.Ja sam videla da nešto dolazi , mogu reći da baš i nije spora a stajala sam. Zbunila sam se..Bilo je neverovatno.I strašno i lepo na neki način.
Boguhvala ti nisi bio tamo.Obe ste bile u cudu.
Bolje.Boguhvala ti nisi bio tamo.
Ovo ni slučajno nemojte da radite ako vas ujede guja:
- Ne dirajte zmiju i ne pokušavajte da je uhvatite. Nikada nemojte dirati otrovnu zmiju, čak ni mrtvu ili njenu otkinutu glavu.
- Nemojte čekati da se pojave simptomi ako ste ugrizeni, odmah potražite medicinsku pomoć.
- Ne stavljajte podvezu.
- Nemojte seći ranu nožem niti je seći na bilo koji način.
- Ne pokušavajte da isišete otrov.
- Ne stavljajte led ili uranjajte ranu u vodu.
- Nemojte piti alkohol kao lek protiv bolova.
- Nemojte uzimati lekove protiv bolova (kao što su aspirin, ibuprofen, naproksen).
- Nemojte primenjivati strujni udar ili narodne terapije.
![]()
Ако видите змију, обавезно приђите да пороверите да ли има јамице и уверите се у безбедност?Još jedna ključna razlika između otrovnih i neotrovnih zmija je prisustvo jamica na glavi. Zmije otrovnice imaju jedinstvene rupe između nozdrva i očiju koje im omogućavaju da otkriju male temperaturne razlike u plenu; neotrovne zmije nemaju jame.
Pogledajte prilog 1349645
Па зато и рекох да је то покупљено с неког Информера или тако неког безмозгастог медија. Треба бити озбиљно школована будала па кад видиш змију прићи да јој тражиш рупице по глави, а и кад се увјериш да их нема, све што знаш је да је можда отровна, а можда и није.Ако видите змију, обавезно приђите да пороверите да ли има јамице и уверите се у безбедност?![]()
Нисам никакав стручњак, али волим змије (не и остале гмизавце).Divni prilozi, @Пилипенда .. hvala puno!!!Ne znam da li se i inače baviš temom zmija (možda i drugih gmizavaca?) i koliko ih voliš, ali ovo si super izložio.. I, ako ih voliš - možda budeš nekada želeo i na ovoj temi da daš svoj doprinos.. pošto je ovo ovde ispalo skroz super!
![]()
![]()
Pa one su mi zanimljive što su tako šarene.. sećam se kako sam bila šokirana kad sam ih prvi put videla..Нисам никакав стручњак, али волим змије (не и остале гмизавце).
Видим, теби су омиљене оне „колоритне”.![]()
To nije smuk onda on se vuce ko prebijenJa sam videla da nešto dolazi , mogu reći da baš i nije spora a stajala sam. Zbunila sam se..Bilo je neverovatno.I strašno i lepo na neki način.
Bog te mazo kolika ova kraljevska kobraДа мало уозбиљимо тему...
Двије основне породице отровница су випериде (лат. Viperidae) које називамо љутицама и елапиде (лат. Elapidae) које називамо гујама.
Поменућу и трећу породицу – колубриде (лат. Colubridae) само због једне змије – афричког бумсленга који је веома отрован, али занимљив по томе што има неколико малих предњих зуба, а онда слиједе већи очњаци. Отров му се излучује провоцирањем десни притиском па зато он жртву не „цапне на брзака” него загризе и „жваће” тј. задржава угриз да би притиском на десни/зубе излучио отров.
Колубриде су најбројнија породица змија, има их и код нас али нису отровнице (смукови, бјелоушке...).
![]()
Бумсленг
Гује тј. елапиде су велика породица отровница које су дугуљасте, „елегантне”, са слабо или никако израженим вратом тј. глава им се просто наставља на тијело и покривена је крупнијим љускама. Очи су им округле (зјенице). Изузетак је змија Death Adder која изгледом (а и називом) много више личи на љутице него на гује. У гује спадају кобре, мамбе, краути, тајпани, коралне и морске змије (њих некад издвајају засебно)... Гује имају ужлијебљене зубе па кад уједу низ тај жлијеб отров „склизне/потече” у рану.
Код нас их нема.
Највећа (најдужа) од свих отровница је краљевска кобра (3–4 метра просјечно, има их и преко 5) позната по томе што може убити и слона, не због не знам како јаког отрова већ прије због своје величине па самим тим и велике количине отрова који унесе уједом. Друга најдужа је црна мамба (2–3 метра, некад и преко 4). Занимљиво је да краљевска кобра заправо и није „права” кобра, најсроднија је управо мамбама па би јој прикладнији назив био краљевска мамба. Кобром су је назвали (претпостављам) зато што се попут кобри „надује у подбратку”, што раде и остале мамбе мада не толико изражено.
![]()
Краљевска кобра
Љутице тј. випериде често зову и отровницама што изазива збрку јер испада да других отровница нема. Додатну збрку уноси народни израз гуја који опет означава сваку отровницу (нпр. изрека „немој гуја да те уједе”), а на трагу те збрке је и позната серија „Црна гуја” (Blackadder) која је заправо погрешно преведена јер је adder љутица, а не гуја.
Љутице су змије краћег и здепастог тијела, с јасно израженим вратом и трокутастом или срцоликом главом и кратким, јасно уочљивим репом, видно тањим од здепастог тијела. Очи су им „мачије” тј имају уске вертикалне зјенице. Зуби су им шупљи и отворени на врху, буквално као игле за ињекције и кроз њих убризгавају отров у жртву.
Све три наше отровнице су љутице (поскок, шарка и шарган).
Јамичарке (Crotalinae) су потпородица љутица, поред изгледа карактеристичног за све љутице оне имају и мале отворе (јамице) између очију и носница које им служе за „термовизију”. Најпознатије јамичарке су звечарке (чегртуше), копљоглавке и мокасине.
![]()
Глава звечарке с јасно видљивим јамицом
A jesi video ovu šarenu?Bog te mazo kolika ova kraljevska kobra![]()
![]()
Hajde.. ispričaj..A sta kazu ovi iz CDC- kad juri poskok kako treba bezati? Secam se i toga![]()
Nikako pravo, treba trcati cik-cak jer poskok u stvari (ljudi kazu trci hahaha) skupi se u kolut pa se odbacuje. Znaci ako trcis pravolinijsko vece su sanse da te stigne.Hajde.. ispričaj..![]()
Ova moze 10 slona da ubije ko nista.A jesi video ovu šarenu?
![]()
Nikako pravo, treba trcati cik-cak jer poskok u stvari (ljudi kazu trci hahaha) skupi se u kolut pa se odbacuje. Znaci ako trcis pravolinijsko vece su sanse da te stigne.
Eto![]()