"Ovo je vaša kuća"

... Izjavi gospodin predstavnik građana Srbije predsedniku Kine.

Šta li znači ova izjava?

Prostiremo se kao otirač?
Radite nam šta želite?
Gostoljubivi smo?
Emotivna?
Želimo još kineza ovde?

Mislim, koja je poenta u političkom smislu ovakvog jednog iskaza?
Mene je, iskreno, sramota ove patetike. Ovo se nikome ne govori čak ni u privatnom kontekstu. A šta ako nije samo patetika, šta ako im je dao Srbiju na izvolte?
I zašto? Šta se dobija time? Koje su posledice svega ovoga?

"Ovo je vaša kuća, želim Vam dobro zdravlje i da dugo vladate NR Kinom.
Neka živi čelično prijateljstvo NR Kine i Srbije", poručio je predsednik Srbije.

link
https://www.b92.net/info/politika/2...vecani-rucak-siju-ovo-je-vasa-kuca-video/vest
Kad ti dodje dobar i iskren prijatelj, sasvim normalno a i poželjno je reći "Osjećaj se kao kod svoje kuće".. to se ne govori svakome, niti može.
 
Msilim da građani ove zemlje skupa sa političarima nemaju nikakav osećaj za to šta je pametno raditi . Unose se emocij tamo gde im nije mesto. Ide se iz krajnosti u krajnost. Ponašamo se kao neko ko je slaba ličnost.
Srbija ima dve mogucnosti:
1) da pristane na sve sto trazi EU/USA, da stisne zube, skine gace i istrpi sve sto bi joj uradili. Naravno, pitanje Kosova, Republike Srpske, odnosa sa Rusijom i Kinom, odnosa i zahteva susednih drzava bi bilo diktirano iz Brisela/Washingtona. Da li bi Srbija dostigla neki standard EU drzava u dogledno vreme? Sudeci po Bugarskoj i Hrvatskoj recimo, tesko. No, i te dve drzave se udaljavaju od Srbije koja je trenutno u limbu, ni ovamo-ni onamo.
2) da pristane na priblizavanje nekom ko je ne ucenjuje politicki a zeli (iz nekih svojih razloga) da ulozi u Srbiju i na taj nacin joj odrzi glavu iznad vode. Niko nema pojma sta nosi buducnost pa ne znamo da li ce Kina biti dovoljno dugo mocna da nam njihova politicka i pre svega finansijska podrska znaciti sigurnu i bericetnu buducnost.

No, iskustvo uci da bi Srbija trebalo da postupi kao i njene komsije, da se okrene kontinentu na kom lezi, da zivi i radi kao sto zive i rade komsije jer je nasa proslost, sadasnjost a garantovano i buducnost vezana za prostore Evrope a ne daleki Istok.

Uzgred, @Paula ti nisi iz Srbije? Nisam znao.
 
E brate ako si nezadovoljan onda se razvedi. A ne da praviš ludog onog sa kim imaš ugovore.

Kada su mi došli poslovni ljudi iz FRA pitali su zašto nigde nema zastave EU a svuda slike putina? Oni su bili zaprepašćeni.
E tako se gradi reputacija neozbiljne nacije.

Kažeš lepo ok, nikada nećemo biti u EU, ne trebaju nam vaše pare. Sada smo sa kinezima
 

Back
Top