Ovo je najgori mogući scenario: Los Anđeles gori, evakuisano 300.000 ljudi

Kako će se odvijati dalje situacija videćemo.

Adam Sandler GIF

Pred američkim kolegama je i te kako zahtevan posao u narednom periodu, a već sedmi dan se bore sa vatrenom stihijom. Otežavajuća okolnost je to što ima više velikih požara, jeste da su smanjili taj broj na četiri, ali i ta četiri požara zahvataju veliku teritoriju. Takođe, otežavajuće je to što su imali višemesečni period suše, odnosno vegetacija je toliko suva da se pojavom vetra iz pustinje taj požar širio nenormalnom brzinom. Povoljna situacija je ta što su uspeli da zaustave širenje ka naseljenim mestima, a to im je pretpostavljam i prioritet, uspeli su da evakuišu veliki broj stanovnika, odnosno ulažu sve napore da smanje broj nastradalih, ta masovna evakuacija je smanjila da ta cifra bude još veća. Dobijaju pomoć iz susednih država, priključile su se jedinice iz Meksika.
Potom je odgonetnuo kada može da se očekuje da se situacija stabilizuje.

Ako se budu uključili dodatni resursi, a pre svega iz vazduha, s obzirom na to da je nepristupačan teren, nadam se da će se u narednim danima tek lokalizovati, odnosno sprečiti dalje širenje, ali do totalne eliminacije, mislim da će biti potrebno još dosta dana.

Požar, koji je u novembru 2018. zahvatio okrug Bjut u severnoj Kaliforniji, trenutno je najskuplji požar u istoriji SAD. Osiguravajuća kompanija Aon procenjuje štetu na skoro 13 milijardi dolara. Četiri najskuplja šumska požara u Sjedinjenih Država dogodila su se u poslednjih sedam godina.

Konačne sume zbog štete od prirodnih katastrofa na osiguranim objektima i kućama često se znatno razlikuju od prvih procena, jer je teško dati precizne prognoze dok katastrofa još traje.

https://www.google.com/amp/s/amp.dw...na-od-najskupljih-katastrofa-u-sad/a-71292242

Ja sam mislio da su ugasili pozar :eek:
Na žalost nisu,kao što sam rekao katastrofalni požari se gase danima pa čak mesecima.

Ako bude vetar duvao 130 km/h, nemoguće je gasiti požar a vetar će sigurno na žalost širiti požar.

I ako se vatrogasci postave u pravcu vetra kada gase požar opet je teško,ako bude duvao 130km/h toliko će brzo vetar širiti požar.

Back