Overavanje kod notara

ne1skusan

Početnik
Poruka
12
Dobar dan, da li je neko od Vas kojim slučajem upućen u poslovanje notara? Prošle godine sam upisao fakultet i overavao sam kopije kod notara, valjda su me pitali da li je 1. put, rekao sam da jeste i nisu mi naplatili. Ove godine upisujem drugi fakultet, i opet je potrebna overa, da li je moguće da se opet kaže da je 1. put? Na koji način mogu da provere da li sam već overavao jednom? Samo ko se razume neka odgovori, i ko zna.. hvala

Проблем је што се уопште било шта оверава код нотара. То треба смањити само на најнеопходније. Рецимо ако имаш потврду од Академије наука да си потомак цара Душана и слично.

Проблем је што се уопште било шта оверава код нотара. То треба смањити само на најнеопходније. Рецимо ако имаш потврду од Академије наука да си потомак цара Душана и слично.
Overavanje je pametna stvar jer ti omogućuje da zadržavaš ORIGINALNE dokumente kada ti je overavanje često jeftinije i brže nego nabavka novog originala, a što je ponekad i nemoguće....

Overavanje je pametna stvar jer ti omogućuje da zadržavaš ORIGINALNE dokumente kada ti je overavanje često jeftinije i brže nego nabavka novog originala, a što je ponekad i nemoguće....
А зашто би ти уопште оригинална документа била отуђивана? Коме су неопходни наши оригинали?

Npr. lakše je utvrditi ko je dobio posao sa falsifikovanom diplomom?
Зашто није обавеза факултета да по један примерак оригиналне дипломе сваке године достави држави?

1. Зар није једноставније да један аутомобил са 500 диплома пређе из једне зграде у другу, него да 500 људи шета градовима, од установа, копирница и нотара, да трује околину и заузима место у градском превозу?

2. Ако већ од старта задржаваш оригинале јер сумњаш да ће неко да фалсификује документ, па колики имбецил треба да будеш да осмислиш процедуру у којој ће ти исти документи да иду кроз руке грађана у које сумњаш да ће да муљају, а постоји начин да се то избеге, који је уз то и 500x једноставнији, мање загађује околину, јефтинији по држави у грађане... Код нас се дешава супротна ствар. Не само да допуштају грађанима у које сумњају да важни документи иду кроз њихове руке, већ мултиплицирају потрбну документацију у недоглед, дајући им све више могућности да нешто смуљају. Ми имамо административни имбецилизам на квадрат.

Poslednja izmena:
Po meni, najbolje bi bilo uvesti obavezu da svi moraju barem jednom u zivotu da se prijave na biro za zaposljavanje i tu da dostave sva dokumenta, cv i diplome koje ce gospoda na birou skenirati i formirati registar ljudi. Kao mini dosije svakoga.
I kad se zaposljavas i sl, poslodavac bi samo trebao da posalje neki upit sluzbi za zaposljavanje o kandidatima koji imaju to obrazovanje i slobodni su, i da biro njima dostavi i garantuje validnost diploma, a ne ti kao debil na 100 mesta gde konkurises moras 100 puta da overavas, sakupljas, drkas tu dokumentaciju koju i onako niko ne gleda.
Ovo je samo zajebancija jer nisu sve drzavne sluzbe informaticki uvezane, pa sad sve zivo moras da dokazujes i pokazujes. Ovako to se formira na jednom mestu i svi ostali imaju uvid u isto stanje. Lepo su to uradili sa pio, socijalnim i nsz-om, znaci da moze samo kad se hoce.

Зашто није обавеза факултета да по један примерак оригиналне дипломе сваке године достави држави?

1. Зар није једноставније да један аутомобил са 500 диплома пређе из једне зграде у другу, него да 500 људи шета градовима, од установа, копирница и нотара, да трује околину и заузима место у градском превозу?

2. Ако већ од старта задржаваш оригинале јер сумњаш да ће неко да фалсификује документ, па колики имбецил треба да будеш да осмислиш процедуру у којој ће ти исти документи да иду кроз руке грађана у које сумњаш да ће да муљају, а постоји начин да се то избеге, који је уз то и 500x једноставнији, мање загађује околину, јефтинији по држави у грађане...
Zli jezici kažu da je često baš 'država' pokrovitelj takvih zapošljavanja sa lažnim diplomama?
Može i bez šetanja diploma automobilima preko online baze svih diploma, svedočanstva itd. Onda se definiše ko sve ima pravo uvida u to, kao i mehanizam da se lažne diplome ne uvaljuju u obrazovnim ustanovama...

Zli jezici kažu da je često baš 'država' pokrovitelj takvih zapošljavanja sa lažnim diplomama?
Može i bez šetanja diploma automobilima preko online baze svih diploma, svedočanstva itd. Onda se definiše ko sve ima pravo uvida u to, kao i mehanizam da se lažne diplome ne uvaljuju u obrazovnim ustanovama...
Тај део са базом података, наравно. Ово причам за оно за шта баш хоће оригинална, опипљива документа. Значи, ако полицији баш треба неки документ из општине, која је логика да даш сумњивом грађанину да то набавља, а не добављаш то својим каналима?

Имбецили разговарају (рађање администрације у Србији, године 1**7):

- Хеј овај лик тражи потврду да је баш он власник Ташмајдана.
- Па што му је не издаш?
- Не знам, Делује ми сумњиво, не могу само да му верујем на реч.
- Хм, па тражи му да ти донесе документ који потврђује то што прича. Јес' да и ми можемо то исто да набавимо и пре њега, али ако допустимо њему да то набави, има шансе да нешто фалсификује и да нас превари.
- Добра идеја. А ако нас превари, онда ћемо да му наплатимо велике казне и да га осудимо. Тако пунимо државни буџет и склањамо сумњива лица у затвор.
- Одлично примећено. Хајде онда да му тражимо што више документације да бисмо имали што више шансе да га ухватимо у превари!

Тај део са базом података, наравно. Ово причам за оно за шта баш хоће оригинална, опипљива документа. Значи, ако полицији баш треба неки документ из општине, која је логика да даш сумњивом грађанину да то набавља, а не добављаш то својим каналима?

Имбецили разговарају (рађање администрације у Србији, године 1**7):

- Хеј овај лик тражи потврду да је баш он власник Ташмајдана.
- Па што му је не издаш?
- Не знам, Делује ми сумњиво, не могу само да му верујем на реч.
- Хм, па тражи му да ти донесе документ који потврђује то што прича. Јес' да и ми можемо то исто да набавимо и пре њега, али ако допустимо њему да то набави, има шансе да нешто фалсификује и да нас превари.
- Добра идеја. А ако нас превари, онда ћемо да му наплатимо велике казне и да га осудимо. Тако пунимо државни буџет и склањамо сумњива лица у затвор.
- Одлично примећено. Хајде онда да му тражимо што више документације да бисмо имали што више шансе да га ухватимо у превари!
Zašto bi svi oni koji trebaju neke dokumente sami ih nabavljali? Njima jednostavnije da šetaju građani kojima nešto treba!
Sećam se tih dana kada se 'ratovalo' oko tada budućih poslova i radnih zadataka koje će od advokata da preuzmu notari!

Njima jednostavnije da šetaju građani kojima nešto treba!

Ако мени као државној институцији треба нешто од друге државне институције, а то нешто ми треба јер не верујем грађанину, треба да будем суманут да препустим дужност набавке доказа за то том грађанину коме од почетка не верујем 🤣

Ако мени као државној институцији треба нешто од друге државне институције, а то нешто ми треба јер не верујем грађанину, треба да будем суманут да препустим дужност набавке доказа за то том грађанину коме од почетка не верујем 🤣
Ne preteruj! Zamisli da radiš na upisu studenata! I bilo bi ti dosta da dođe klinac i kaže da je maturirao sa 5.00, ili trebaš neki DOKAZ na osnovu kojega ćeš da ga upišeš? Ili ćeš ti sam ići po njegove papire i tako 500 puta jer se mnogi prijave na više fakulteta...

Ne preteruj! Zamisli da radiš na upisu studenata! I bilo bi ti dosta da dođe klinac i kaže da je maturirao sa 5.00, ili trebaš neki DOKAZ na osnovu kojega ćeš da ga upišeš? Ili ćeš ti sam ići po njegove papire i tako 500 puta jer se mnogi prijave na više fakulteta...
Добро, ајмо онда тај сценарио.

Зашто документ мора да буде оверен код нотара? Зашто, ако им се доноси оригинал на увид? У чему је проблем да они сами праве копију и да је задрже, а теби врате оригинал?

Добро, ајмо онда тај сценарио.

Зашто документ мора да буде оверен код нотара? Зашто, ако им се доноси оригинал на увид? У чему је проблем да они сами праве копију и да је задрже, а теби врате оригинал?
zato što ćeš ti recimo da upišeš svoga prijatelja/rođaka bla, bla na osnovu priloženog falsifikovanog dokumenta, a niko onda nema prilike da proveri priloženi dokument bez da trčkara i proverava na mestu izdavanja (navodnog, nepostojećeg) originala....itd...

A lazno zaposljavanje u klinickom, gde se prijavi na 1000 ljudi i svi plate notaru a slobodno mesto nikad nije postojalo?

zato što ćeš ti recimo da upišeš svoga prijatelja/rođaka bla, bla na osnovu priloženog falsifikovanog dokumenta, a niko onda nema prilike da proveri priloženi dokument bez da trčkara i proverava na mestu izdavanja (navodnog, nepostojećeg) originala....itd...
Ако већ проверавају, у чему је процедурална разлика да ли ће да проверавају да је оригинал фалсификован, или његова копија?

Lakše ti je napraviti kopiju falsifikovanog originala, nego falsifikovani 'original'!
Добро, то свакако, али претпостављамо да неће да доводе човека са лупом да проверава то. Ако ће да проверавају, послаће званични допис установи која их је издала са листом докумената које траже, под бројевима како су заведени.

Добро, то свакако, али претпостављамо да неће да доводе човека са лупом да проверава то. Ако ће да проверавају, послаће званични допис установи која их је издала са листом докумената које траже, под бројевима како су заведени.
zato je bila ideja da notar to proverava pre overe dokumenta! On ima veća ovlašćenja za ulazak u razne baze podataka od nekog šalterskog ćate ili običnog građana....

zato je bila ideja da notar to proverava pre overe dokumenta! On ima veća ovlašćenja za ulazak u razne baze podataka od nekog šalterskog ćate ili običnog građana....
А зашто? Шта је проблем да моја оригинална сведочанства стоје код мене? Установи не треба тај папир, свеједно да ли је оригинал или копија (мада остаје факат да је копију лакше фалсификовати). Установи треба само број под којим су заведена за случај да треба да провери те податке.

А онда установа каже да не верује свом запосленом који је преписао тај број са оригинала и вратио га мени, па каже да мора и да има примерак тог документа. А онда и даље не верује свом запосленом, већ мисли да ће уместо да ископира тај оригинал и уметне га у фасциклу, да подметне фалсификовану копију коју сам ја донео, па каже да мора још неко да потврди ту копију. Онда у процедуру умешају нотара да оверава копију. Али, ако кренемо тако и оверена копија може да се фалсификује... :)

Back