Naravno i to svuda po tijelu. Dvoličan sam..dakle, jesam. Nije li (jednim dijelom) i kršćanstvo čiji si ti...naravno najveći teolog..dvolično a da ne govorim o Crkvama koje sebe nazivaju..kršćanskim.
Stanje je duhovno jako loše...dakako...a moje spoznaje o tome da je proroštvo i predskazalo pad kršćanstva do nivoa odsječenog prveta koji živi smao u panju...je opširna analiza. Moja misija je hladno teološko znanje ili mudrost a ne ljubav...tako da jako malo pišem o dvoličnosti kršćanstva, a volim zapravo i ateiste čuti u tim razmišljanjima jer mnogi mogu davati lekcije kršćanstvu.
Pa "sveti Sizife" ..par natuknica o Augustinu iz Tagaste..ako nije problem
Imam jednu svoju analizu i o njemu pa ti evo u nastavku;
Aurelije Augustin (354-430, Alžir)
Augustin je najznačajniji istočni kršćanski teolog o Duhu Svetom i trojstvu. On tumači Duha Svetog kao vezu Oca i Sina, kao zajedničku ljubav i zajednički Duh. Zanimljiva mi je njegova izjava: „Duh Sveti je nešto zajedničko Ocu i Sinu ma što to bilo“. Jasno je da on ne zna za sedmo-strukturalnog Duha Svetog kojeg dijele Otac i Sin na način da Otac raspolaže i operira sa perifernih šest duhova a Sin sa centralnim duhom i da se u pod-strukturi tih duhova gdje su Sinov duh i Očevi duhovi zajedno očituje njihova jednota. U tom neznanju o funkcioniranju jednote očituje se njegova zbunjenost kad kaže „ma što to bilo“, te istu vezu Oca i Sina pretpostavlja kao „prijateljstvo“ što je u biti točno jer se u podstrukturi vidi jedinstvo strukture Očevih i Sinovih duhova, ali njegovo pretpostavljanje nema potpuno objašnjenje koje ja iznosim u ovoj knjizi.
Praveći razliku između Sinovog
rađanja iz Oca i
izlaženja Duha Svetog iz Oca on objašnjava zašto Duh Sveti nije Očev sin. Rekao bih da je takvo razlikovanje pojma rađanja i izlaženja filozofska besmislica kojom je htio zataškati svoje potpuno neznanje jer su to smisleno istoznačni pojmovi za metaforu odnosa Oca i Sina, jer što je „rađanje“ nego „izlaženje“. Nadalje kaže; ako je Sin u Ocu vječan, vječni Bog onda on vječno i izlazi /rađa se/ kroz Oca. Glupost, samo se za Duha Svetog uči kao o rađajućem principu. Rađa se impersonalno a zgušnjava i obličava se personalno iz tog istog impersonalnog. Tu zapravo fali pojam Otac/Majka Bog jer Bog je jedno i drugo, duhovno bi-polaritetan. Adam i Eva zajedno stvoreni su na Božju bi-polaritetnu Božiju „sliku i priliku“ kao muško i žensko, dakle od Oca/Majke Boga.
Ne poznavajući Duha Svetog kao temeljnog Boga a Oca i Sina kao „rođene“ emanacije iz Duha Svetog, gdje je Sin pre-emanacija od Duha Svetog preko Oca/Majke, cjelokupna kršćanska teologija zaglibila je u teološko-filozofski čvor običnog ljudskog jeftinog mudrovanja u kojem se uočavaju slabosti i protivriječnosti. Kao da su se takmičili tko će sa više besmislica popuniti prazan papir i razviti što veću knjigu. Duh Sveti ne samo da izlazi iz Oca i Sina već on i ulazi u Oca i Sina. Otac i Sin su njegove centrale ili krajnje, bipolarne točke udisaja i izdisaja. Duh Sveti diše, struji između „Oca“ i „Sina“ gdje imamo strujeći ili „disajući“ odnos između perifernih duhova prema centralnom duhu i obrnuto. U toj strukturi odnosa jasno je da je centar svega Duh Sveti u kojem su impersonalno prisutni Otac i Sin preko svojih sedam duhova. Ako ćemo se nametati pojmom „otac“ kao posebnošću, onda opet mogu Duha Svetog predstaviti kao „praoca“ ili oca Ocu što i jeste.
U Augustinovom modelu doduše postoji neka simetrijska trinitarna ideja kružnog toka Duha Svetog ali se to kod njega nije hrabro i temeljno shvatilo i definiralo. Kod Augustina je jednostavno prevladavala ideja o Bogu Ocu kao centru rađanja i proizlaženja dvaju boštava Sina i Duha Svetog. Naravno, bilo kakva istraživačka pomisao da je centralno sagledavanje Duha Svetog ključ jasnog sagledavanja trojstva izazvalo bi straha kod teologa da bi se takvim „umanjivanjem“ Oca napravila uvreda „centralnom“ Ocu. Imali su u ruci apostolski nauk iz kojeg je jasno da je centar stvaranja Krist. I tu opet nisu shvatili kakav Krist je centar stvaranja. Pa naravno impersonalni Krist, impersonalni Kristov Duh bio je polazište stvaranja svijeta jer je svijet stvoren u tom impersonalnom Kristu, a nakon toga svijet je istekao, rodio se iz takvog Krista i na kraju taj stvoreni svijet se i održava u impersonalnom Kristovom Duhu - „
Sve u njemu ima svoje postojanje“ kaže Pavao. Tek nakon takve spoznaje mogli bi dokučiti da na takvom impersonalnom Kristu „počiva“ šest „duhova“ koji zastupaju Oca, koji su Očevi duhovi u Duhu Svetom (Izaija 11:2). Onda bi tek shvatili zašto je „Otac veći od Sina“ s obzirom na omjer “raspodjele”sedam duhova u Duhu Svetom gdje je Očevih šest a Sinov jedan ili središnji duh. Tek takvim sagledavanjem Duha Svetog i relaciji disanja ili strujanja Sila, Slava, Ljubavi u Duhu Svetom moguće je shvatiti prvenstvenu važnost Duha Svetog. Augustin i ostali teolozi ne razumiju impersonalnog Krista u Duhu Svetom, a tek djelomično razumiju i personalnog Krista. Takav impersonalni Krist, Duh Krist (kojeg zastupa centralni duh u Duhu Svetom), kao i impersonalni Duh Otac (kojeg zastupaju šest perifernih duhova u Duhu Svetom) u svojoj vezi predstavljaju jednotnu strukturu Duha Svetog. Obojica, i Otac i Sin postali su jedinorođenci ili personalne emanacije iz ne-emaniranog Duha Svetog, gdje je Otac emanacija a Sin pre-emanacija od Duha Svetog. Zašto se nisu pitali kako i zašto su oblični Otac i Sin čitavu pravječnost „bili“ sami, koji je smisao njihovog samovanja?
Da su shvatili apsurd personalnog u pravječnosti onda bi se malo trgli, ali očito da su bili filozofski nezreli. Ta nezrelost i nerazumjevanje završava ovdje sa mojim radom u kojemu sve objašnjavam i dokazujem. Ja ulazim u bit otkrivanja teološkog problema razumjevanja personalnog i impersonalnog Boga. Impersonalnog Boga bolje razumiju neka istočna drevna učenja. No ta učenja ne ulaze u problematiku židovskog i kršćanskog teološkog umovanja jer u njima vide primitivost i gubljenje vremena. Ali naravno tamo gdje su oni zaglavili to ne mogu vidjeti.
U strukturi Duha Svetog svi duhovi su jednako važni. Jasno je da se Otac umanjuje pred Sinom kao i Sin pred Ocem. Kad Otac kaže da mu je Sin „sva milina“ i da je radi Sina i za Sina svijet stvorio onda Otac sebe umanjuje. Slično zemaljski muž i žena umanjuju sebe i znadu reći “Živimo za svoju djecu”. Sada se jasno očituje činjenica; ako su duhovi Duha Svetog zastupljeni u Ocu i Sinu kroz dvije jednotne volje onda je tu riječ o Dvojstvu „božanskih osoba“ a ne trojstvu. Trojstvo je umjetan pojam. Time Duh Sveti nije „izbačen iz igre“, naprotiv, odnos Oca i Sina sagledava se impersonalno na strukturi Duha Svetog koji je Božje Drvo života. Duh Sveti je impersonalan, neobličan, pa nije “osoba” i nema ga da boravi na prijestolju. I sama Ljubav je impersonalna kao i svijest koja ljubi, te ona struji unutar Duha Svetog kao subjekt stvarnosti koje se događa istovremeno na dvije razine; personalnoj svetom „disanju“ kojeg sam već objasnio kako se odvija. Odnos personalnog Oca i Sina u stvorenom svijetu i na prijestolju manifestira se kao hologramski odsjaj koji se istovremeno događa unutar impersonalnog Drveta Života Duha Svetog.
Sagledavši prethodno rečeno kao i cijelu ovu teološku studiju, jasna je slabost ideje o Ocu kao prapočelu ili „počelu bez počela“ a Sinu kao „počelu počela“. U svojem definiranju suštine boštva neću se igrati sa pojmovima „počela“ već ću nasuprot tome reći da je moj rad dokazao da je Duh Sveti sušti Bog (prapočelo) u kojem su emanirani Otac i pre-emanirani Sin utopljeni u Duhu Svetom, ostvarujući tako unutarnju jednotu. Kad Otac uzvratno prima Sinovu ljubav i vlast onda Otac prima i Duha. Ne može se reći da je Duh Sveti obostrana ljubav između Oca i Sina, a zatajiti obostranu relaciju strujanja te ljubavi kao Duha čime postaje jasno da i Otac tada prima Duha Svetog koji je ljubav. Teolozi olako potežu za pojmovima ljubav, vlast, sila a da isto ne razumiju u praktičnom tekućem-energetskom smislu.