Ovaj nije normalan kolko pamti

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.312
Indijac sa neverovatnim pamćenjem nedavno je postavio novi svetski rekord izgovarajući neverovatnih 14.000 cifara Ojlerovog broja za samo 49 minuta.

Deepu V je oduvek imao neobično pamćenje kada su u pitanju brojevi. Jednom je postavio nacionalni rekord recitujući 2.000 cifara iracionalnog broja pi brže od bilo koga drugog, i tvrdi da je zapamtio 500 telefonskih brojeva.

Ali kada je čuo za svetski rekord za pamćenje najviše decimalnih mesta Ojlerovog broja, video je priliku da njegovo ime bude uvršteno u renomiranu Ginisovu knjigu rekorda. Proveo je četiri meseca pripremajući se za ovaj epski pokušaj i trebalo mu je manje od sat vremena da obori prethodni rekord od 10.122 cifre .

1725477738047.png

Kao i pi, Ojlerov broj je iracionalan broj. Počinje sa 2,71828 i nastavlja se beskonačno u nizu decimala koji se nikada ne ponavlja. Da bi se osiguralo da izazivači ne varaju tokom svojih pokušaja da obaraju ovaj jedinstveni Ginisov rekord, proveravaju im se uši i povezuju oči pre nego što počnu da recituju cifre. Pogrešna samo jedna decimala ili potrebno više od 15 sekundi za recitovanje sledeće decimale dovodi do diskvalifikacije. Ali Dipu je bio toliko siguran u svoju „tabelarnu“ metodu pamćenja da nije bio zabrinut strogim pravilima pokušaja snimanja.

„U tabeli ima 10 kolona i 20 redova. Dodao sam pet cifara u svaku kolonu, tako da se u koloni od jednog punog reda nalazi 50 brojeva. A sa 20 redova na stranici, biće ukupno 1.000 cifara. Isto tako, na 14 stranica uspeo sam da uključim 14.000 cifara“, rekao je 33-godišnji muškarac za Ginisove rekorde.

1725478265469.png

Pa nešto nisam baš ubeđen.
Da bi za 49 minuta izgovorio 14.000 cifara, treba da izgovoriš
skoro 5 cifara u sekundi i to punih 49 minuta.
A sad probaj da brojiš od 0 do 9 i vidi koliko ti vremena treba za to...
U pitanju je Ginisov rekord, dakle sve zabeleženo u desetinku sekunde, možda stotinku. Jedino ako vest nije pogrešno prenesena?

Poslednja izmena:
Pa nije oko 2, nego više od 2 sekunde i to ako brzaš.
A da neko može da zbrza 14.000 cifara koje nisu poređane po
nekom smislenom redu i još da izgovori skoro 5 tih cifara u sekundi?
Izvinjavam se, ali ja to jednostavno ne verujem, Ginis tamo, Ginis ovamo...

Ajmo ovako:
Koliko brzo možeš da izgovoriš svoj broj mobilnog (ne samo ti, svako od nas)?
To su 10 cifara, ako neko to uspe za manje od 2 sekunde, ja povlačim sve što sam rekao.
A izgovoriti 14.000 cifara brzinom od 5 cifara u sekundi i to 49 minuta neprekidno... :mazi:

možeš da teoretišeš do bola ali postavio sam zvaničan ginisov link, tako...
Ne bi to bila prva glupost koju je Ginis postavio na svoj sajt.
Normalan čovek izgovori 2 do 3 reči u sekundi.
Takmičenje u brzom govoru - 3 do 4 reči u sekundi.

I sad ovaj lik naučio 14.000 nepovezanih cifara, vadi ih iz neke fijoke
u mozgu i izgovara ih brzinom od 5 cifara u sekundi?

Pa nije oko 2, nego više od 2 sekunde i to ako brzaš.
A da neko može da zbrza 14.000 cifara koje nisu poređane po
nekom smislenom redu i još da izgovori skoro 5 tih cifara u sekundi?
Izvinjavam se, ali ja to jednostavno ne verujem, Ginis tamo, Ginis ovamo...

Ajmo ovako:
Koliko brzo možeš da izgovoriš svoj broj mobilnog (ne samo ti, svako od nas)?
To su 10 cifara, ako neko to uspe za manje od 2 sekunde, ja povlačim sve što sam rekao.
A izgovoriti 14.000 cifara brzinom od 5 cifara u sekundi i to 49 minuta neprekidno... :mazi:

Probao vise puta mobilni, izmedju 1.7-1.9

Back