Outlook - trajno brisanje mejlova

Truman

Elita
Poruka
23.037
O čemu se radi...na poslovnom laptopu sam dobio obaveštenje da mi je Storage skoro skroz u crvenom. Pošto mi se prethodnih godina nakupilo puno mejlova obrisao sam sve do poslednjeg meseca. Međutim, to nije oslobodilo prostor. Jedan kolega mi je rekao da postoji neka opcija u settings gde de se mejlovi skroz obrišu i time se oslobodi memorija C diska.

Ima li neko ideju o čemu je reč? Nešto sam malo guglao i nisam uspeo da nađem.

O čemu se radi...na poslovnom laptopu sam dobio obaveštenje da mi je Storage skoro skroz u crvenom. Pošto mi se prethodnih godina nakupilo puno mejlova obrisao sam sve do poslednjeg meseca. Međutim, to nije oslobodilo prostor. Jedan kolega mi je rekao da postoji neka opcija u settings gde de se mejlovi skroz obrišu i time se oslobodi memorija C diska.

https://forum.krstarica.com/threads/microsoft-najavio-kraj.1015908/

imate li vi sistem administratora? neka vam kupe dodatni memorijski prostor ..cudo

svakom preporucujem ako mu treba cloud , da dropbox nema alternativu.

za meka naravno icloud. provereno siguran..jednom samo bilo curenje fotki nekih nestasnih dzet set riba, navodno sa njega, a uopste nije bilo sa njega vec sa fonova, od onih likusa ilikova koji su drzali eksplicitne fotke i na njima a ne samo u cloudu.

Što se tiče prostora, webmail ti je uglavnom pravi pokazatelj koliko si potrošio. Mislim ima tu još sto stvari koje mogu da budu problem, ali probaj prvo to.
Nakon brisanja mejlova sa web outlooka povećana mi je slobodna memorija sa 2 na 10gb. Međutim, i dalje postoji opcija Recover items deleted from this folder. U pitanju je Deleted items folder. Jedan kolega u kancu mi je spominjao da postoji neka posebna opcija u settingsima da se mejlovi obrišu totalno, jer očito da su negde ostali čim može da se recoveruje.

Nakon brisanja mejlova sa web outlooka povećana mi je slobodna memorija sa 2 na 10gb. Međutim, i dalje postoji opcija Recover items deleted from this folder. U pitanju je Deleted items folder. Jedan kolega u kancu mi je spominjao da postoji neka posebna opcija u settingsima da se mejlovi obrišu totalno, jer očito da su negde ostali čim može da se recoveruje.
Može da se recoveruje određeni period, obično 30 dana. To je dobro, ako nešto obrišeš slučajno.

Takođe, taj mail u đubretu ti se ne računa u kvotu, tako da ne zauzima prostor. Ne smeta ništa da ostane dok oni ne obrišu.

Ako iz nekog razloga baš 100% hoćeš da brišeš, idi u Web Outlook i tamo obriši sve iz "Deleted items" foldera. Onda će nestati zauvek.

U desktop Outlooku u account settings sam podesio da mi se brišu trajno mejlovi nakon mesec dana. Pre toga je bilo podešeno na godinu. Videćemo da li će da nestane.
Iz deleted itemsa sam već obrisao, ako sam te dobro razumeo, ali ostaje opcija da se recoveruje.
1734378848665.png

Inače, zanimljivo da kad obrišem mejl iz inboxa u web outlooku on se obriše i u desktop aplikaciji, ali obrnuto ne važi.

14Gb mailiva? Svaka čast!

Idi na "deleted messages" ili "izbrisane stavke"
Odatle ih obriši ponovo i izadji iz programa.
E sad ponovi putanju ali idi na "recovery of deleted items" valjda tako nekako jer meni na srpskom pa piše "oporavak obrisanih stavki". Odatle kad obrišeš tebi vraćanja nema (a zapravo idu u arhivu kod Microsofta kao śto to isto rade i Google i Yahoo i mail.ru...)

Ova opcija je dostupna samo u standardnom Office paketu (2019, 2021, 2024) i kada mailbox-u pristupaš preko browsera.
Mobilna aplikacija Outlook-a ovo nema kao ni Outlook for Windows.

Poslednja izmena:
U desktop Outlooku u account settings sam podesio da mi se brišu trajno mejlovi nakon mesec dana. Pre toga je bilo podešeno na godinu. Videćemo da li će da nestane.
Iz deleted itemsa sam već obrisao, ako sam te dobro razumeo, ali ostaje opcija da se recoveruje.
Pogledajte prilog 1658428

Inače, zanimljivo da kad obrišem mejl iz inboxa u web outlooku on se obriše i u desktop aplikaciji, ali obrnuto ne važi.
Da li si outlook podesio kao IMAP ili POP?

Ne znam ja šta ti je to, nesam školovan. :D
Videćemo za malo manje od mesec dana da li će mi obrisati tih par hiljada kopija mejlova.
Uvek možeš da proguglaš "IMAP vs POP3"
Nema śta da čekaš ili je obrisao sa servera ili nije.

Nekada su Mozilla Thunderbird i Outlook Express 6 bili kompatibilni pa se očas posla prebacivali mailovi.
Medjutim Office Outlook je uvek imao svoj format a poslednji OS gde je moglo da se rekomponuje ručno je bio Windows XP.
Tada nije postojao 365 cloud pa da Thunderbird pokupi sve poruke a da u Outlook-u ostaviš samo šta ti treba...
Tako sam navikao.

Back