Otvorena sudnica

tehduduk

Buduća legenda
Poruka
29.570
Gledala sam cesto date emisije u inostranstvu,
sudski procesi pred kamerama, fantasticni procesi sa naucnofantasticnim krajevima ...

Mislite li da bi takav tip tv emisija doprineo pravnoj edukaciji sirokih narodnih masa, da ima perspektivu doprineti se rod i komsiluk ne vucara po maratonskim procesima ... mislim da bi bili interesantniji od Farmi, Velike Brace, ali nisam sigurna da li bi bili popularniji ....

Da, a onda može i Otvorena bolnica - što da gledamo Dr. Hausa ili Čikago Houp, kad možemo da gledamo stvarne ljude kako umiru... ili ozdravljaju. Baš uzbudljivo.

(Ne znam da li bih želela da ceo narod prati kako sude nekome koga poznajem ili ko mi je - nedaj Bože - rod. Narod koji hoće da se obrazuje može da čita knjige - šta fali klasičnom obrazovanju? Zašto od svega mora da se pravi cirkus? Da li ti je to palo na pamet zato što ima mnogo nepismenih ljudi?)

Poslednja izmena:
Da, a onda može i Otvorena bolnica - što da gledamo Dr. Hausa ili Čikago Houp, kad možemo da gledamo stvarne ljude kako umiru... ili ozdravljaju. Baš uzbudljivo.

na rijeliti kanalu ta emisija postoji,

lekari su prezadovoljni zato sto smatraju da ljude sprema na takve stresne dogadjaje, situacije kao i da nemaju sve price hepi-end ;)

na rijeliti kanalu ta emisija postoji,

lekari su prezadovoljni zato sto smatraju da ljude sprema na takve stresne dogadjaje, situacije kao i da nemaju sve price hepi-end ;)

Koji lekari su prezadovoljni? To je verovatno veoma individualno. Jedini doktor sa kojim sam ja pričala mi je rekao da ne podnosi Dr. Hausa baš iz istog razloga : ) On se spremi da ozbiljno razgovara sa ljudima, a oni mu pričaju šta su videli na televiziji...

Koji lekari su prezadovoljni? To je verovatno veoma individualno. Jedini doktor sa kojim sam ja pričala mi je rekao da ne podnosi Dr. Hausa baš iz istog razloga : ) On se spremi da ozbiljno razgovara sa ljudima, a oni mu pričaju šta su videli na televiziji...

ti spominjes tv-serije, ja pricam o realnim situacijama iz sudnice i urgentnog centra ...

Realni advokati su zadovoljni zato sto ljudi vide procese i ishode- pa se nece svaka budaala onda masiti pravnog sistema , kada vidi da moze i dooobro nagrabusiti ;)
Realni lekari su prezadovoljni, zato sto ljudi vide realne situacije i njihove razlicite ishode

sudski procesi pred kamerama, fantasticni procesi sa naucnofantasticnim krajevima ...

Mislite li da bi takav tip tv emisija doprineo pravnoj edukaciji sirokih narodnih masa, da ima perspektivu doprineti se rod i komsiluk ne vucara po maratonskim procesima ... mislim da bi bili interesantniji od Farmi, Velike Brace, ali nisam sigurna da li bi bili popularniji ....
Да, као што и емисије типа Џери Спринегер шоу и емисије типа ''Истреси свој прљав веш за паре'' (оно што води она Војтеховска, ''Све за љубав'' и сличне...) доприносе народној едукацији па има мање свађа, мање туча, развода, превара и породичних размирица....:roll:

Мислиш ли стварно да туђе прљаве гаће доприносе да народ више брине о сопственој хигијени?:confused:

Poslednja izmena:
Да, као што и емисије типа Џери Спринегер шоу и емисије типа ''Истреси свој прљав веш за паре'' (оно што води она Вијтеховска, ''Све за љубав'' и сличне...) доприносе народној едукацији па има мање свађа, мање туча, развода, превара и породичних размирица....:roll:

Мислиш ли стварно да туђе прљаве гаће доприносе да народ више брине о сопственој хигијени?:confused:

Nisi shvatila o kom tipu tv-emisija govorim ... Dz.S. nije u toj kategoriji ...

Tema su obicne, svakodnevne situacije- tj procesi, ili slucajevi u UC-u ... niko nije rekao da ce smanjiti broj svadja, vec da deluju edukativno ;)

Nisi shvatila o kom tipu tv-emisija govorim ... Dz.S. nije u toj kategoriji ...

Tema su obicne, svakodnevne situacije- tj procesi, ili slucajevi u UC-u ... niko nije rekao da ce smanjiti broj svadja, vec da deluju edukativno ;)

Обичне ситуације, оно као: ''пијани муж убио жену, ташту и таста'', ''локални наркоман пребио старицу и опљачкао је'', ''комшије се 20 година суде око међе на њиви'', ''прегазио дете на пешачком прелазу'', ''силовао осмадесетогодишњег непокретног старца''...и слично? ...Са све копањем по породичним односима, наследним болестима, коренима сукоба....?

По чему се то разликује од Џерија Спрингера?

У ком смислу едукативно? Шта ће људи научити из праћења случаја у којем је пијани муж убио жену, ташту и таста? ...Сем што ће перверзно уживати у туђим прљавштинама, као и у свим осталим ''риелити'' емисијама....:roll:

Обичне ситуације, оно као: ''пијани муж убио жену, ташту и таста'', ''локални наркоман пребио старицу и опљачкао је'', ''комшије се 20 година суде око међе на њиви'', ''прегазио дете на пешачком прелазу'', ''силовао осмадесетогодишњег непокретног старца''...и слично? ...Са све копањем по породичним односима, наследним болестима, коренима сукоба....?

По чему се то разликује од Џерија Спрингера?

У ком смислу едукативно? Шта ће људи научити из праћења случаја у којем је пијани муж убио жену, ташту и таста? ...Сем што ће перверзно уживати у туђим прљавштинама, као и у свим осталим ''риелити'' емисијама....:roll:

to je krivica- krivcno pravo ;)
ja sam kucala o gradjanskim parnicama- gradjanskom pravu ... nisi videla izgleda taj tip emisije ...

gradjanske , obicne, svakodnevne parnice koje cesto otkriju mnoooogo vise ... nakuckala sam u gornjim postovima

Poslednja izmena:
Takav tip emisije ne bo doprineo edukaciji... već nastranom zadovoljenju potrebe da zavirimo u tuđe živote, da se hranimo tuđim problemima (ne bi li nam sopstveni delovali mizerniji)... otprilike je poznato većini kakav tip ljudi (nemam nameru da omalovažavam) ima tu sklonost ka afrema i uzbuđenjima, gledajući kroz komšijsku tarabu.

Takav tip emisije ne bo doprineo edukaciji... već nastranom zadovoljenju potrebe da zavirimo u tuđe živote, da se hranimo tuđim problemima (ne bi li nam sopstveni delovali mizerniji)... otprilike je poznato većini kakav tip ljudi (nemam nameru da omalovažavam) ima tu sklonost ka afrema i uzbuđenjima, gledajući kroz komšijsku tarabu.

ja sam je dozivela kao i emisiju na zone relity , realni prenos iz UC-a ...

a u evropskim zemljama pripadnici datih struka dosta hvale taj tip emisije ... kao i UC u americkim ...

Čista komercijala. :)

u jednom procentu jeste ... ali nije sasvim

pogotovo nase stanovnistvo je pravno i ekonomski skoro potpuno ne obrazovano ... ljudi ne znaju svoja prava, kao ni gde ta prava prestaju, sto se cesto vidi u brakorazvodnim parnicama...

videla sam te neke emisije, zaista umeju zavrsiti naucnofantasticno, moji bliski su bili provlaceni po sudnicama ...
emisije iz UC-a necu ni duskutovati

u svakom slucaju- mislim da podizu nivo gradjanske svesti ;)

to je krivica- krivcno pravo ;)
ja sam kucala o gradjanskim parnicama- gradjanskom pravu ... nisi videla izgleda taj tip emisije ...

gradjanske , obicne, svakodnevne parnice koje cesto otkriju mnoooogo vise ... nakuckala sam u gornjim postovima

Па ето, ја наведохј пример комшија који се двадесет година суде око међе на њиви...;)
Која би била едукативна функција такве емисије? Шта то народ треба да научи из тога?

Како је комшија Мика комшији Пери мазнуо пола метра њиве, па је онда комшија Пера комшији Мики опсовао матер и истресао ђубре пред капију,а комшија Мика комшији Пери претио да ће му отровати пса, а комшија Пера комшији Мики кључем изгребао ауто, а комшија Мика комшији Пери трактором изгазио усев.... Је ли то оно ''мнооого више'' што народ треба да открије из оваквих суђења?:confused:

Узгред, на некој хрватској ТВ давно сам гледала сличну емисију, само је у питању било кривично право, убиства, велике проневере и слично... :roll: Бљувотине за доконе домаћице, наслађивање туђом несрећом....:bljak:

Па ето, ја наведохј пример комшија који се двадесет година суде око међе на њиви...;)
Која би била едукативна функција такве емисије? Шта то народ треба да научи из тога?

Како је комшија Мика комшији Пери мазнуо пола метра њиве, па је онда комшија Пера комшији Мики опсовао матер и истресао ђубре пред капију,а комшија Мика комшији Пери претио да ће му отровати пса, а комшија Пера комшији Мики кључем изгребао ауто, а комшија Мика комшији Пери трактором изгазио усев.... Је ли то оно ''мнооого више'' што народ треба да открије из оваквих суђења?:confused:

Узгред, на некој хрватској ТВ давно сам гледала сличну емисију, само је у питању било кривично право, убиства, велике проневере и слично... :roll: Бљувотине за доконе домаћице, наслађивање туђом несрећом....:bljak:

Zakonske regulative, zakonska prava i duznosti ;)

To vec nakuckah, u eri Farmi, Velike brace, rijaliti sou-a jedini vid takve emisije kojoj vidim svrhu su ova dva navedena : sudnica i urgentni centar .... u praxi drugih zemalja pokazale su se kao uspesan edukativan model .

Sekcija zaba u skolstvu ne predstavlja ucenje sadizmu ;)

Zakonske regulative, zakonska prava i duznosti

А јеси ли ти некада присустовала неком суђењу?

Стицајем разних околности ја јесам, бар десетак пута...и, веруј ми, не знам како си праћење суђења довела у везу са едукацијом народа о правима и дужностима грађана.....:confused:

Не, мени су те емисије примитивне до бескраја.
То су емисије у којима се најгоре прљавштине из приватних односа износе у јавност.
Оне служе само и једино да се егзибиционисти веселе.
Мислим да би едукативни карактер био једнак нули.

Kao i sve reality emisije.
Mada meni nije najjasnije u čemu je poenta istih. Zatvoriš desetak ljudi u kuću, pa onda tipuješ da l će pre da se pokolju il da se kresnu. A možda i oba. Ili vratiš "estradu" odakle je i potekla, na selo. Pa gledaš pevaljku kako radi ono isto što je radila i pre no što je postala to što jeste: čuvala ovce. Daleko od toga da je biti čobanin nešto loše ali mi smešno to prenemaganje.
Bilo bi zanimljivije napraviti reality show u kojem bi pevače, pevačice, pojedine političare, ministre i ostalu "elitu" poslali na fakultet. To bi bio najsmehotresniji program u istoriji. Možda bi izumeli osmi padež?:lol:

А јеси ли ти некада присустовала неком суђењу?

Стицајем разних околности ја јесам, бар десетак пута...и, веруј ми, не знам како си праћење суђења довела у везу са едукацијом народа о правима и дужностима грађана.....:confused:

u srbiji za sada nisam imala tu srecu, u drugim zemljama jesam ...

vec Hellen nakuckah da ovo nije klasican vec ubrzan proces, ti nisi videla dati tip emisije cim Dz. S. spominjes i krivicu ...

emisija ima ciljanu publiku, a to bi jednim bila ona koja gleda Farmu etc., i sa tim osvrtom uveliko je kvalitetnija :ok:
ima edukativan karakter !

Suđenje zna biti mnogo dosadno i nikako ne može biti live zbog raznih odlaganja i sl. Mada generalno mislim da bi decu u srednjoj školi više trebalo podučiti pravu, da se ne bi desila sutacija koja je sada kod nas (i koju su u SAD prebrodili prije 150 godina) u smislu linčovanja. Neko zgazi na ulici osobu i svi odmah traže 20 godina zatvora. Ili još gore - doživonu. Daj.

Back