Otvoren vetropark Alibunar ,struja za 38 000 ljudi.

zemunski kej

Elita
Poruka
20.735
Danas je otvoren vetropark Alibunar,Ima 21 vetroturbinu i proizvodice 42 megavata ,dovoljno za 38 000 stanovnika,Uradjena je i trafo stanica,investicija od 82 miliona evra, Lepo,cista energija ,nista se ne zagadjuje a jednoga dana ako se pojavi nesto bolje moze i da se demontira i ukloni, Po meni najbolja energija ,volim sto se ovo radi,
http://rs.n1info.com/a419208/Biznis/Otvoren-vetropark-Alibunar.html
vetropark_alibunar_110918_tw630.jpg

pranje para kao i uvek u srbiji. generalno vetar je slab u srbiji i vetrenjace se ne isplate. Naravno da je isplativo ako drzava subvencionise proizvodjaca.

Nije slab ,ranije sam bio clan planinara drustvo Zeljeznicar NBGsa njima sam obisao dosta Srbiju..Taj deo deliblatske pescare se Zove ZAGAJICKA BRDA .Neverovatna priroda ,neverovotna brda iznikla iz ravnice kroz koje stalno duva vetar,
zagajicka-brda-prolece-41.jpg

14384395713_421a84b8a1_b.jpg

Sta samo pljujete pohvalite jednom kad je nesto dobro

Kako znas da je dobro
Koliko je kostalo tog ko je investiro to i koliko je nas sve zajedno to kostalo sa subvencijama poklanjanjem drzavnog zemljista i ko zna kojim jos muljanjem oko svega togA

Pa da se svede racunica pa onda da se vidi koliko ce drzava da vrati od prihoda preko toga kroz namete i nova radna mesta

Pa da vidimo to dobro sta je to tacno

za vetrenjace treba bas jak vetar. Jer energija E koja se generise je proporcionalna v^3 gde je v brzina vetra.
Srbija nema takve vetrove niti je isplativo

26510.jpg

evo imamo 250w po m2 je najveca snaga u srbiji. to samo na mapi bas crvena boja prosecna brzina vetra je tu preko 5.5 metara u sec. Tu se moze reci da je isplativo

A recimo gde se isplati veterenjace u evropi su danska sever nemacke itd.
evo mape nemacke
w_02_windgeschwindigkeiten.jpg

I oni na severnom moru imaju bas brze vetrove.

- - - - - - - - - -

samo razlika izmedju vetra od 5 m/s i 6.5 m/s je vise nego duplo u generisanoj energiji

To je generalizovanje stvari, itekako se vetranjače isplate i na terenima koji nisu po tim "knjiškim" pravilima. Pogledaj koliko i kako rade one u Grčkoj, na granici sa FYROM na Dojranskom jezeru. Ili one u Rumuniji na granici sa Srbijom na Dunavu, preko puta Golupca.

znam da se isplate zato ce dobijati subvencionisanu cenu po proizedenom kilovatu

- - - - - - - - - -

Pivosok dominira u poslednje vreme,kada su prirodne nauke u pitanju :D
covek iz prirode. tixi mi komsija

Verujem da je to najbolje mesto za vetrenjace,Drugo nalazi se na 70~80 km od BGD ,blizu Pancevo,Vrsac,Bela Crkva. Eto dovoljno energije za ceo jedan VrsacNe mora da se salje struja na daljinu,nema gubitaka. Citao sam da je jedan ing iz Kragujevca blizu resenja da sacuva akumuliranu energiju iz sunca .mocna sociva medjutim kao akumulator koristi topljena kuhinjska so natrijum hlorid koji ne moze da sacuva energiju do zime.Verujem da je i tu blizu resenje ,neko ce naci materiju koja drzi toplotu.

Mene zanima kako ce u slucaju da nema vetra da se nadoknadi struja. Kako to uopste funkcionise.

Никако, или евентуално акумулираш енергију на неки начин док постоји вишак - упумпаваш воду у акумулациона језера, или користиш батерије.

Омражени Маск је недавно завршио пројекат градње огромне батерије у Аустралији.

https://www.nytimes.com/2017/11/30/world/australia/elon-musk-south-australia-battery.html

Back