Otvoren sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana", predsednik ponovo u ulozi glavnog promotera

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
74.715

Otvoren sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, predsednik ponovo u ulozi glavnog promotera

Izvor: N1
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" da je to projekat mira i da prosperitetan i stabilan Balkan čini tržište od 20 miliona potrošača.

Vučić je naveo da će ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom omogućiti postepeno smanjenje carina na vino i rakije za proizvođače iz Srbije i dodao da će videti šta Srbija može da uradi po pitanju izvoza u Kinu za partnerske zemlje.
Na Sajmu će se predstaviti 260 izlagača iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da su rezultati Inicijative Otvoreni Balkan vidljive i da je trgovinska razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije povećana za 25 odsto, a naveo je da je trgovinska razmena sa Srbijom veća od 1,1 milijarde evra, što je povećanje od 50 odsto. On je rekao da ga raduje to što se Sajam vina širi i što ove godine ima više od 600 izlagača, poručivši da je snaga u zajedništvu.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da je ovakva saradnja prava stvar, jer šalje sliku da je Zapadni Balkan region koji sarađuje.
1700154971-Tan2023-11-1614233291_3-1024x684.jpg
TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ
Premijer Albanije Edi Rama obratio se video porukom i rekao je da prisustvo Milatovića pokazuje značaj sajma koji je korak ka napretku. Rama je dodao da je ovaj region naučio da podele iz prošlosti mogu da ometaju sadašnjost i budućnost i da budućnost Zapadnog Balkana mora da bude značajno drugačija od prošlosti, jer su zemlje u regionu stvorene da postoje jedna pored druge i da ih treba transformisati za nove generacije.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je sve da sačuvaju propusnicu za ovaj Sajam i da se sete da je to bila propusnica za bogatiji, srećniji, inovativniji i kreativniji Zapadni Balkan.
Sa njima su na bini u čast otvaranja Sajma nazdravili i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Председник је био весео на отварању Сајма вина.

Као да је за тренутак, захваљујући вину, заборавио да 17. децембра у 21 сат бити бивши, а мафијашки апарат СНС ће завршити на сметлишту историје већ 18. децембра, текуће године.
 

Back
Top