Отворен парк на 1,8 хектара код Спенса

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zauz

Legenda
VIP
Poruka
54.272
Иако парк код Спенса још увек званично није отворен, радници су уклонили ограде око тог простора.

Парковска површина простире се на око 1,8 хектара, дуж Булевара цара Лазара, од Спенсовог паркинга до колског приступа тржном центру „Променада”, односно Биг фешн Нови Сад.

Замишљен као систем повезаних целина, парк има осам улаза, четири с Булевара цара Лазара, два из правца паркинга код Спенса и два од тржног центра. Главна, уједно и најшира пешачка стаза пружа се кроз парковску површину и повезује све приступе, а дуж те стазе смењују се различите
амбијенталне целине.

На десетак табли на улазима и улазима су имена освајача олимпијских медаља из одбојке, ватерпола, кошарке, баскета три на три, фудбала, стрељаштва, атлетике, стоног тениса, параолимпијаца, тренера и селектора освајача медаља. На таблама су кју-ар кодови који када се скенирају приказују се и биографије прослављених спортиста.

Осим пејзажног уређења простора, озелењавања и пешачких стаза, у оквиру парка су изграђени платои с чесмама, као и амфитеатар површине око 150 метара квадратних, где ће, како је планирано, бити организоване различите манифестације. У својеврсној зеленој оази у сивилу бетона, постављене су клупе и лежаљке, између осталих и „паметне с пуњачима“, те канте за отпатке, жардињере, а простор је опремљен и видео надзором.

Водоснабдевање заливног система решено је експлоатацијом подземних вода на једном водозахватном објекту - бунару.

Иако парк код Спенса још увек званично није отворен, радници су уклонили ограде око тог простора.

Парковска површина простире се на око 1,8 хектара, дуж Булевара цара Лазара, од Спенсовог паркинга до колског приступа тржном центру „Променада”, односно Биг фешн Нови Сад.

Замишљен као систем повезаних целина, парк има осам улаза, четири с Булевара цара Лазара, два из правца паркинга код Спенса и два од тржног центра. Главна, уједно и најшира пешачка стаза пружа се кроз парковску површину и повезује све приступе, а дуж те стазе смењују се различите амбијенталне целине.

На десетак табли на улазима и улазима су имена освајача олимпијских медаља из одбојке, ватерпола, кошарке, баскета три на три, фудбала, стрељаштва, атлетике, стоног тениса, параолимпијаца, тренера и селектора освајача медаља. На таблама су кју-ар кодови који када се скенирају приказују се и биографије прослављених спортиста.

Осим пејзажног уређења простора, озелењавања и пешачких стаза, у оквиру парка су изграђени платои с чесмама, као и амфитеатар површине око 150 метара квадратних, где ће, како је планирано, бити организоване различите манифестације. У својеврсној зеленој оази у сивилу бетона, постављене су клупе и лежаљке, између осталих и „паметне с пуњачима“, те канте за отпатке, жардињере, а простор је опремљен и видео надзором.

Водоснабдевање заливног система решено је експлоатацијом подземних вода на једном водозахватном објекту - бунару.

Раније је најављено да ће једна чесма бити названа Олимпијска чесма, а имајући у виду да се нови парк налаз тик уз новосадски храм спорта - Спенс, у чијим су дворанама и базенима тренирали и стасавали неки од најуспешнијих спортиста и олимпијци, није искључено да и парк буде назван Олимпијски.

Након што је простор некадашњег Дино парка годинама био запуштен, уређивање новог парка, почело је у новембру 2023. године. У сређивање те површине и опремање мобилијаром уложено је више од 370 милиона динара, а реч је о заједничкој инвестицији Покрајине и града.

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/otv...atiji-za-jos-jednu-zelenu-povrsinu-2026-05-15

Интересантан простор за шетњу и можда није популарно да се пита што нису саградили јавно купатило (да се пристојно изразим) које би радило дању а ноћу било закључано?
Клупе веома лепо делују и паметно су удаљене од дрвећа да птице све не упропасте те онемогуће прилазак,пролазак,коришћење а ако неко буде пролазио нека фотографише плато са чесмама те стави овде,то делује баш занимљиво.

Poslednja izmena:
... и цео парк је коштао само 140 милиона ..... евара

п.с.

Уплану је на јесен обртање дрвећа .... што је подпуно нормално да би Мафијашке буразерске фирме сисале пореску касу

МајаГ ВесићГ

68180-maja.jpg

п.с.

Уплану је на јесен обртање дрвећа .... што је подпуно нормално да би Мафијашке буразерске фирме сисале пореску касу

МајаГ ВесићГ

68180-maja.jpg
140 miliona evra?! Šta je toliko koštalo pobogu?? Da li si siguran? To je mali park.

Poslednja izmena:
140 miliona evra?! Šta je toliko koštalo pobog?? Da li si siguran? To je mali park.
ako chatgpt nije promasio parkove ovo mi je rekao

Novi park između SPENS i BIG Fashion Novi Sad (na mestu bivšeg Dino parka) košta oko 429 miliona dinara, što je približno 3,6–3,7 miliona evra.

Zanimljivo je da su se u medijima pojavljivale dve cifre:

• procenjena vrednost radova na tenderu: oko 311 miliona dinara bez PDV-a
  • konačno ugovorena vrednost projekta sa dodatnim radovima i opremanjem: oko 373–429 miliona dinara

Park će imati:

• oko 1,8 hektara površine
  • amfiteatar
  • fontanu i česme
  • video nadzor
  • punjače za telefone
  • preko 50 novih stabala i hiljade biljaka
  • osam ulaza i pešačke staze.

ako chatgpt nije promasio parkove ovo mi je rekao

Novi park između SPENS i BIG Fashion Novi Sad (na mestu bivšeg Dino parka) košta oko 429 miliona dinara, što je približno 3,6–3,7 miliona evra.

Zanimljivo je da su se u medijima pojavljivale dve cifre:

• procenjena vrednost radova na tenderu: oko 311 miliona dinara bez PDV-a
  • konačno ugovorena vrednost projekta sa dodatnim radovima i opremanjem: oko 373–429 miliona dinara

Park će imati:

• oko 1,8 hektara površine
  • amfiteatar
  • fontanu i česme
  • video nadzor
  • punjače za telefone
  • preko 50 novih stabala i hiljade biljaka
  • osam ulaza i pešačke staze.

Зарније забрањето утилизовати АИ ?!

Kakve smo sreće, ima drvo da se sruši na nekoga...

Оно о чему мислиш то призиваш себи,игнориши те мисли и престаће.
Једино ако је јак ветар а гране или стабло труне или ако је корен изузетно плитак може можда да се догоди али тога на фотографијама нема те нема бриге..

Оно о чему мислиш то призиваш себи,игнориши те мисли и престаће.
Једино ако је јак ветар а гране или стабло труне или ако је корен изузетно плитак може можда да се догоди али тога на фотографијама нема те нема бриге..
Nije to problem. Svi znamo kako izgledaju građevinski projekti ove vlasti

Nije to problem. Svi znamo kako izgledaju građevinski projekti ove vlasti
Шта су вама (пишете као да сте у групи,није персирање) надлежни званично одговорили кад сте им примедбе које имате о овом парку послали на адресу са вашим личним податцима можете да окачите овде са прецртаним тим податцима и званичним одговорим.
Ако нисте онда бесмислено да куцкаш о томе јер овде куцкање не мења ама баш ништа у реалном животу осим што постоји лажни осећај да је нешто промењено а није.

п.с.

МајаГ ВесићГ

68180-maja.jpg
ima da pravite titi statue od blata ako sns ne izgubi ove izbore

Шта су вама (пишете као да сте у групи,није персирање) надлежни званично одговорили кад сте им примедбе које имате о овом парку послали на адресу са вашим личним податцима можете да окачите овде са прецртаним тим податцима и званичним одговорим.
Ако нисте онда бесмислено да куцкаш о томе јер овде куцкање не мења ама баш ништа у реалном животу осим што постоји лажни осећај да је нешто промењено а није.
Gledaj, mogu da se nagutam vazduha i da mislim da ću kao balon odleteti do Sirijusa... Ali neću. ;) Legitimno je da posumnjam u sve što današnja kamarila pravi.. Da, bila je to jetka ironija, ali i to je neko osećanje. Prestani da se konstantno baviš aluzijama i imputacijama da sam bezosećajan... ok? :cool:

Gledaj, mogu da se nagutam vazduha i da mislim da ću kao balon odleteti do Sirijusa... Ali neću. ;) Legitimno je da posumnjam u sve što današnja kamarila pravi.. Da, bila je to jetka ironija, ali i to je neko osećanje. Prestani da se konstantno baviš aluzijama i imputacijama da sam bezosećajan... ok? :cool:
Надлежни имају контакт могућ преко интернета а можете да одете и лично.

То је адреса за испољавање потреба тог типа јер овде куцкати о томе не мења ама баш ништа а директно обраћање можда помогне вама у томе што сматрате да треба не неко овде не овај екран.

Тражим оно што је лепо и хоћу да видим лепо јер је живот кратак а уживо питања се не решавају преко овог екрана већ се постављају тамо где су одговори - овде их нема нити их је икад било.

Poslednja izmena:

То је адреса за испољавање потреба тог типа јер овде куцкати о томе не мења ама баш ништа а директно обраћање можда помогне вама у томе што сматрате да треба не неко овде не овај екран.

Тражим оно што је лепо и хоћу да видим лепо јер је живот кратак а уживо питања се не решавају преко овог екрана већ се постављају тамо где су одговори - овде их нема нити их је икад било.
Nema ih ni tamo. Ako se nekodebelo ugradio ne misliš valjda da će ti to reći?

Ja se iskreno i nadam da ćemo se svi sve više direktno obraćati nadležnima za sve što ne valja u ovoj zemlji.
Studenti su tek započeli stvari. Na nama je da to zaključimo i poentiramo.
Svako od nas traži lepotu i nema ništa loše u tome. Sve što želim da kažem je da ne treba biti naivan u želji da je imaš, osetiš, živiš po svaku cenu...
I nadstrešnica je bila "vizuelno" lepa... a nije imala ni građevinsku dozvolu ni kompletnu dokumentaciju. Pustili ljude na još otvoreno gradilište.
Historia magistra vitae est...

Ja se iskreno i nadam da ćemo se svi sve više direktno obraćati nadležnima za sve što ne valja u ovoj zemlji.
Пдф Војводина се односи на север Србије.
Studenti su tek započeli stvari. Na nama je da to zaključimo i poentiramo.
То је твоје право слободне воље да чиниш шта хоћеш у твоје лично име знајући да кривично правна одговорност постоји за исто на твоје лично име јер си пунолетна особа.
Svako od nas traži lepotu i nema ništa loše u tome. Sve što želim da kažem je da ne treba biti naivan u želji da je imaš, osetiš, živiš po svaku cenu...
I nadstrešnica je bila "vizuelno" lepa... a nije imala ni građevinsku dozvolu ni kompletnu dokumentaciju. Pustili ljude na još otvoreno gradilište.
Historia magistra vitae est...
Удружење Јадовно 1941 је почело да тражи правду за српске жртве и почело да повећава свест,знање народа о српским страдањима.
Ако не желимо да се понови треба да чувамо културу сећања и тражимо правду за српске страдалнике,страдалнице.
Ако већ досадно пасивно-агресивно провоцираш реакцију да ти адекватно одговорим јер милиони страдалника српских вапе за правдом.
Њима није дозвољено отворити парк сећања за сад нити саградити меморијални центар у оквиру истог и надајмо се да ће се то догодити.

Ко не зна историју она му се понавља а далеко било да је српски род своју заноравио и да је неопходно много више подсећања од досадашњег.

Poslednja izmena:
Пдф Војводина се односи на север Србије.
Dobro je što si mi to napomenula, inače bih pomislio da se otcepila kao Kosovo od Srbije... :P;):cool:
То је твоје право слободне воље да чиниш шта хоћеш у твоје лично име знајући да кривично правна одговорност постоји за исто на твоје лично име јер си пунолетна особа.
Još jedan aksiom, koji bi trebalo da znači ovde egzaktno... šta? Jel ovo neko takmičenje u nerazumevanju?
Удружење Јадовно 1941 је почело да тражи правду за српске жртве и почело да повећава свест,знање народа о српским страдањима.
Ако не желимо да се понови треба да чувамо културу сећања и тражимо правду за српске страдалнике,страдалнице.
Ако већ досадно пасивно-агресивно провоцираш реакцију да ти адекватно одговорим јер милиони страдалника српских вапе за правдом.
Њима није дозвољено отворити парк сећања за сад нити саградити меморијални центар у оквиру истог и надајмо се да ће се то догодити.

Ко не зна историју она му се понавља.
Nisam upoznat sa inicijativom koju spominješ, ali je podržavam. Br.1...Br.2. kakve ona ima veze sada sa ovom temom? Mislio sam da je pdf Vojvodina vezan isključivo za sever Srbije, a ne za tamo neku daleku Hrvatsku... Da li vidiš sada kako smešno izvodiš neke trikove sa dvostrukim standardima, pokušavajući drugima da vređaš inteligenciju, pa još projektujući upravo sopstvenu pasivnu agresiju na prvog slučajnog prolaznika koji ti na to skrene pažnju? Ee, moja ti... :confused: Da ne pričam da sam to izvalio još od prvih tvojih postova čim sam ih ovde pročitao...:neutral: Prizemlji se već jedared, devojko... prizemlji se.:);););)

Nema ništa pasivno u mom nastupu, ja sam direktan. :cool: ;) Nikome ne rušim sneška, samo kažem kako jeste,... a često nažalost kako i biva. Opet, hvala ti za slobodan prevod latinske izreke koju sam citirao na srpski, ali ne vidim razlog sada tome ovde - sem da osnovnu tematiku koju si ovde sama pokrenula volšebno prebaciš , transponuješ na nešto što nema veze sa time :)- čisto da bi ilustrovala šaroliku primenu koju ta poslovica inače može imati, a koja nema veze sa pomenutim parkom. Ako prihvatimo da je pijetet prema stradalim Srbima svih vremena ono što se podrazumeva i što je svima jasno, koja bi ovde zapravo bila svrha zamene skupova uloga u transverzali "tuđin-zločinac" - "domaćin-žrtva" i "domaći zločinac" - "domaća žrtva"?... Ovo ti nije palo na pamet? To je, curo draga, ono što mene frapira...:neutral: I zato, preventivno, menjam prethodnu latinsku poslovicu za onu domaću "Očistimo prvo ispred sopstvenog dvorišta." Slava svim žrvama - od tuđe, ali i naše ruke... Eto, dovoljna digresija od mene. Hoćemo li sad da nastavimo o lepoti? :cool: :)

Poslednja izmena:
Nema ih ni tamo.
Овде посебно нема и тако..
Ako se nekodebelo ugradio ne misliš valjda da će ti to reći?
Ништа тог типа не постоји у мојим питањима нити темама - отворила сам ову да куцкамо о парку а ви злонамерно хоћете то да злоупотребите - могуће да сам промашила пдф и ако јесам то није намерно.

Poslednja izmena:
Dobro je što si mi to napomenula, inače bih pomislio da se otcepila kao Kosovo od Srbije... :P;):cool:

Još jedan aksiom, koji bi trebalo da znači ovde egzaktno... šta? Jel ovo neko takmičenje u nerazumevanju?

Nisam upoznat sa inicijativom koju spominješ, ali je podržavam. Br.1...Br.2. kakve ona ima veze sada sa ovom temom? Mislio sam da je pdf Vojvodina vezan isključivo za sever Srbije, a ne za tamo neku daleku Hrvatsku... Da li vidiš sada kako smešno izvodiš neke trikove sa dvostrukim standardima, pokušavajući drugima da vređaš inteligenciju, pa još projektujući upravo sopstvenu pasivnu agresiju na prvog slučajnog prolaznika koji ti na to skrene pažnju? Ee, moja ti... :confused: Da ne pričam da sam to izvalio još od prvih tvojih postova čim sam ih ovde pročitao...:neutral: Prizemlji se već jedared, devojko... prizemlji se.:);););)

Nema ništa pasivno u mom nastupu, ja sam direktan. :cool: ;) Nikome ne rušim sneška, samo kažem kako jeste,... a često nažalost kako i biva. Opet, hvala ti za slobodan prevod latinske izreke koju sam citirao na srpski, ali ne vidim razlog sada tome ovde - sem da osnovnu tematiku koju si ovde sama pokrenula volšebno prebaciš , transponuješ na nešto što nema veze sa time :)- čisto da bi ilustrovala šaroliku primenu koju ta poslovica inače može imati, a koja nema veze sa pomenutim parkom. Ako prihvatimo da je pijetet prema stradalim Srbima svih vremena ono što se podrazumeva i što je svima jasno, koja bi ovde zapravo bila svrha zamene skupova uloga u transverzali "tuđin-zločinac" - "domaćin-žrtva" i "domaći zločinac" - "domaća žrtva"?... Ovo ti nije palo na pamet? To je, curo draga, ono što mene frapira...:neutral: I zato, preventivno, menjam prethodnu latinsku poslovicu za onu domaću "Očistimo prvo ispred sopstvenog dvorišta." Slava svim žrvama - od tuđe, ali i naše ruke... Eto, dovoljna digresija od mene.
Дислоцираш агресију на непознату особу са интернета јер не смеш и не можеш ништа онима који су те тако разбеснели.
Hoćemo li sad da nastavimo o lepoti? :cool: :)
Очекујем да помогнеш себи и кад се стабилизујеш извиниш за ово,ако не ниси у могућности да комуницираш и нећемо комуницирати,до тебе је.

Дислоцираш агресију на непознату особу са интернета јер не смеш и не можеш ништа онима који су те тако разбеснели.
Važi.:ok: Uvid ti je sjajan. Grešiš.
Очекујем да помогнеш себи и кад се стабилизујеш извиниш за ово,ако не ниси у могућности да комуницираш и нећемо комуницирати,до тебе је.
Izvinjavam se za komentar koji nije u tonu teme i po želji tebe kao postavljača. Kao mogući uzrok za nesporazum na tom polju vidim verovatno shvatanje da komentar/odgovor na određenu temu podrazumeva i automatsku (direktnu) komunikaciju sa postavljačem. Za ostalo ne vidim razloga da se izvinim. U redu, digresija i to je to... Napominjem da razlikujem i otvorenu želju za komunikacijom od strane drugoga od kategorističkog ili pamfletskog pristupa u kojem ko nastupa, te u svakom slučaju ispunjavam i tu i svaku drugu želju. Da protkam nešto vezano za temu; svako je zasnovan na svoj ličnom temelju ili tlu. Shodno tome, i razgovor traži tačku oslonca. Zanimljivo je to da onda kada je on dobar, lični temelji i ne bivaju toliko spartansko uporište. Daju se ispitivati, prepraviti, nadograđivati, jer u krajnjem slučaju, to i jeste neka fina funkcija razgovora. Temelji nisu bukvalno od betona, već se kroz razgovor pokazuju difuzni, promenljivi i životniji nakon svega. ;) Takvom se i svest pokazuje nadasve, a ja sam tu kad treba... ;)

nadam se da imaju nekog strucnjaka, barem sumara koji ce znati kao i u kojoj dozi prihrana, zalivanje i ostalo. pogotovo sad kada se ocekuje rekorna susa.

tu struka ne sme da zakaze.

da ne bude odluka na traktoristi koji vuce cisternu nego na strucnom licu

bice ovo dobar test jer ce biti pakleno leto

struko, imas izazov, aj te vidimo :cool:

Back