Ne.. cak je Hitler "progutao arijevsku knedlu" i nije zabranio učestvovanje Džesi Ovensa na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. i njegove 4 zlatne medalje
Pogledajte prilog 1586401
Da, ja sam bas spomenula Ovensa na nekoj temi.
I ne samo njega, mnogo puta su sportisti bili cak i otvoreno protiv neke politike a politicari im nisu mogli nista.
Dobar primer je Muhamed Ali koji je bio veliki kriticar Vijetnamskog rata, lomili su ga, oduzeli mu sve titule, osudili ga ali on je uvek stajao iza one koju vecina roditelja i danas pominje deci "nije koliko jako mozes da udaris vec koliko jak udarac mozes da izdrzis".
Pa opet su mu ti isti politicari dali olimpijsku baklju u Atlanti koju je drhtavim rukama i upalio.
Mnogo su nekulturni ispali prema sportistima.
Mislim da postoji mnogo ljudi na ovoj planeti koji su skrajnuti zbog godina ili se tek vaspitavaju, puno siromasnih, puno invalida, puno bilo kog sveta koji ceka taj neki festival i to neko otvaranje da se poraduje, da mu dan bude lepsi i tako dalje.
Primer je moja baka. Ona ima preko 90 godina, zivi potpuno sama, izgubila je celu svoju porodicu, sport obozava, prati sve sportove, zna sve sportiste, to je njen nacin prisustva na svetu.
Majku mu, ona je manjina, i ona zasluzuje da joj bude lepo, da skuva to sta moze da pije i da ulepsa sebi vece.
Ako idemo ka manjinama, mnogooo je manjina na svetu, mnogo ponizenog, mnogo unesrecenog sveta.
Dajte im nadu, ulepsajte im dan.
Moj komsija kada sam bila dete bio je invalid, bio je covek kada sam ja bila dete. On je bio najveci navijac fudbalskog kluba. Pricala mi je mama da kada bi deca igrala loptu na ulici on bi kroz resetke terase kao sutitao nogicama. Divan covek.
Svejedno, imao je dozivotne ulaznice za neku lozu na stadionu. O tome se ranije bar malo vodilo racuna.
Stadion je inace od reci stadia, grcke mere za duzinu, nesto manje od 200m, sto je bila osnova trkackih takmicenja u Olimpiji.
Zato su mahom svi imali stadione, kao i iz prakticnih razloga, ali okej to nije nuzno.
Ali uznemiriti ljude kojima treba da bude lepo dok cekaju sportiste...cemu, zasto...