Otvaranje Linglonga koji već radi: Samo određeni mediji mogli da snime pogon

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.277

Otvaranje Linglonga koji već radi: Samo određeni mediji mogli da snime pogon​

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu počela je serijska proizvodnja automobilskih guma. Prvi put za pet godina koliko traje izgradnja fabrike Linglong u Zrenjaninu ekipa N1 nalazi se u krugu postrojenja koja se prostire na sto hektara, ali našem mediju nije dozvoljeno da obiđe i snimi pogon, javlja reporteka N1.

Ekipa N1 ranije je imala problema kada je želala da snima ispred kapija ove fabrike. Danas je tu, kako javlja naša reporteka, potpuno drugačija slika.

Proizvodnja guma u Linglongu počela je 2023. godine – tiho, bez kamera i bez pažnje javnosti.

Veliki broj medija, ali u vrlo kontrolisanim uslovima, izveštavao je sa svečanog otvaranja fabrike guma.

Reporterka N1 navodi da, međutim, ni danas naša ekipa neće biti u prilici da obiđe proizvodni pogon, jer kako su objasnili organizatori, nisu imali dovoljno vozila za sve medije, kao i da je za tu priliku i obilazak odabrana agencija Tanjug. Pogon su snimale i kamere Pinka i Informera.

vise na:
https://n1info.rs/vesti/otvaranje-l...amo-jedan-mediji-moze-da-snimi-pogon-fabrike/

Председник Вучић у Зрењанину: Почиње серијска производња у фабрици Линглонг, ради 1.235 српских радника

677z381_3969911_screenshot-20.jpg

Принтскрин
Председник Србије Александар Вучић присуствује данас свечаној церемонији покретања серијске производње у кинеској фабрици Линглонг у Зрењанину.

Компанија Линглонг Интернешннал Јуроп отвориће у Зрењанину фабрику аутомобилских гума, а свечаности присуствују и генерални директор Линглонг Тире Фенг Ванг и кинески амбасадор у Србији Ли Минг.

Вредност инвестиције је већа од милијарду долара. Фабрика се простире на површини од 130 хектара.

Председнику Вучићу су домаћини показали аутоматизоване системе, а он је кратко рекао: "Ово је чудесно!"

- Ово је највећа гринфилд инвестиција икада у Србији. Икада! 370.000 квадратних метара под куполом. Изградили су радницима спортски центар, да људи могу да играју тенис, кантине... А да не подсећам колико су били нападнути. Видели сте и сами колико се пара улаже у антикинеску пропаганду - рекао је председник.

Захвалност председнику Кине Си Ђинпингу​

"И овога не би било да није пријатељства председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга. Хоћу да сви људи то знају. Наше пријатељство је велико и његов ангажман и труд и жеља да помогне Србији су огромни", нагласио је Вучић у обраћању.

Нагласио је да је ово велики дан за Зрењанин јер је, како је рекао, чудесно шта је Линглонг направио у том граду уз подршку наше државе.

"И када смо кренули у разговоре пре 6,5 година били су тешки преговори и нисам био сигуран да можемо да их завршимо. Ван Фенг је тежи човек од мене и било је много компликовано да дођемо до договора. Он се борио за своју компанију, а ми за Србију и наше раднике, за запосленост у Зрењанину и Банату и поносан сам данас, ово је убедљиво највећа гринфилд инвестиција икада у Србији, никада ништа слично нисмо имали", навео је Вучић.

Истакао је да је инвестиција вредна милијарду долара и да је направљен цео један град, као и да је само сала у којој се налази, намењена рекреацији за раднике, која је већ од многих хала које имамо.

Он каже да је данас буџет Зрењанина 60 милиона евра, а да ће само наставити да расте за само пар година.

- И када будемо радили сада пругу од Панчева до Зрењанина, плус ауто-пут до Београда, подижемо средни Банат, западни Банат, морамо још и Вршац и Кикинду додатно да подигнемо. Банат из мртвих подижемо. Много сам срећан због овога, а људи ће тек видети корист. Хвала Ванг Фенгу, хвала кинеским пријатељима - казао је Вучић.

"Ово је прва фаза, јер ће тек да граде. За три, четири или пет година биће прва, друга или трећа компанија по извозу, можда и прва", рекао је Вучић.

Каже да поред српских радника раде и кинески радници, као и да планирају да запосле нових 600 радника у оквиру нове инвестиције од 645 милиона евра.

Толико сам поносан и срећан што смо издржали све притиске и урадили за Србију најбоље, навео је Вучић.

Истакао је да ће се радити и пруга од Панчева преко Зрењанина, као и да ће Зрењанин добити и аутопут, што ће да подигне развој Баната.

Означен почетак серијске производње у Линглонгу, потписани меморандуми​

Председник Србије Александар Вучић, министарке Ирена Вујовић и Адријана Месаровић са представницима компаније Линглонг данас су притиском на тастере симболично означили почетак серијске производње гума у Зрењанину.

У присуству председника Вучића, потписана су два меморандума о сарадњи компаније Линглонг и Града Зренањина, као и два Универзитета у Новом Саду и Пекингу, како би се продубила сарадња између Србије и Кине.

Меморандум о разумевању између Србије, Града Зренањина и привредног друштва Линглонг Интернатионал Еуропе за унапређење сарадње потписали су министарка привреде Адријана Месаровић, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и Фенг Ванг.

Затим Меморандум о разумевању и сарадњи између "Линглонг тире", Јиаотонг Универзитета у Пекингу и Универзитета у Новом Саду су потписали заменик председника Линглонга Сун Сонгтао, директор "Цина Аутомотиве Топ 100 Association" Ли Menggang и ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мандић.

Ли Минг: Фабрика Линглонга симбол повезивања Србије и Кине, расту кинеске инвестиције​

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг оценио је данас да је отварање фабрике Линглонг у Зрењанину симбол даљег повезивања интереса Србије и Кине и додао да је, заједно са развојем билатералне трговине, присутан константан раст кинеских инвестиција у Србији.

Он је на свечаној церемонији покретања серијске производње аутомобилских гума у кинеској фабрици Линглонг у Зрењанину истакао да очекује да ће бити још кинеских компанија које ће улагати у Србију и да ће донети најновију технологију и еколошку производњу.

"Фабрика Линглонг Европа је прва кинеска фабрика гума у Европи. У исто време, то је највећи кинески 'греенфиелд' инвестициони пројекат у Србији. Линглонг је од 2018. године инвестирао 990 милиона долара у Србију, креирајући 1.212 радних места. Сада, са додатном инвестицијом од 450 милиона долара очекује се отварање још 800 нових радних места", рекао је Ли.

Кинески амбасадор је честитао компанији Линглонг и захвалио председсенику Србије Александру Вучићу и Влади Србије на дугогодишњем поверењу у кинеске компаније.

"Кинеско-српска билатерална трговинска сарадња донела је опипљиве и очигледне користи народима наших земаља и уверен сам да ће пројекат фабрике Линглонг постати још један успешан пример економске сарадње између Кине и Србије", поручио је Ли.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...u-fabrici-Linglong-radi-1-235-srpskih-radnika

Lepa vest. Svetski gigant u proizvodnji autoguma pokrece proizvodnju kod nas.

Vozim njihove gume izuzetan kvalitet za nisku cenu.

To je toliko veliko da nisam video nista slicno. Mozda bivsa Viskoza Loznica gde se protezalo km uz zelj.prugu. Zrenjanin je bio 3 grad u Vojvodini sa preko 80 000 ,sada ima 67 000. Presisao ga je Panchevo.
Nadam se da ce se vratiti gde je bio.
Samo Kineza će biti 50000
Zvaće se Linglong Bečkerek

Već sam pominjao tipske izjave
"Srbija - jao brate radio bih ja to ali mala plata"
"EU - jao brate bio sam ja tamo mesec dana ali mnogo skupo"

Pa dobro - kod firme "mama & tata" sve povoljno ali ta "firma" neće trajati nešto dugo.

Možda je ovde mala plata ali ja prošle godine nabavio amd laptop ryzen 5 16Gb RAM 512 SSD i original win11 i office 2021
Sa malom platom, samo se organizuješ.

A da sam bio u EU vratio bih se ja i sa SPS5 i sa nintendo switchom... samo se organizuješ pa ako ne valja u Nemačkoj a ti probaj u Francuskoj ili u Danskoj...

Nije tamo to toliko skupo koliko fali Bora Drljača ujutru na radiju...
Tako da ja nisam za inostranstvo i budjenja tamo...
A mora i Zorica Brunclik pa Gordaana Lazarević i Lepa Lukić uz kafu pred posao...

Čuj "mala plata"... :kafa:

Poslednja izmena:
Kina se u Srbiji ponaša kao kolonizator.

I to na dosta perfidniji način nego Amerika i Zapad, mislim ako eksploatišu naše rude i rudnike za bednu rudnu rentu od 1% i pritom uništavaju i zagadjuju našu zemlju, naše reke, naš vazduh, našu okolinu ili ako imaju ovde neka svoja proizvodna postrojenja gde naša inspekcija i nadležni organi nemaju pristup (i gde se priča da dovode svoje zatvorenika na prinudni rad) pa kako to izgleda i kako se drugačije to može okarakterisati.

Back