Otvaranje knjizare-pomoc!

Snowgirl

Početnik
Poruka
25
Dragi forumasi, interesuje me da li neko ima iskustva sa otvaranjem knjizare ili je upucen u ovo?
Konkretno, interesuje me kako se nabavljaju knjige, da li izdavaci imaju veleprodaje, da li se sklapa nekakav ugovor sa njma?

Svaka pomoc je dobrodosla!

Dragi forumasi, interesuje me da li neko ima iskustva sa otvaranjem knjizare ili je upucen u ovo?
Konkretno, interesuje me kako se nabavljaju knjige, da li izdavaci imaju veleprodaje, da li se sklapa nekakav ugovor sa njma?

Moj prijatelj je imao knjižaru. Izašao je posle dve godine iz tog posla i otvorio antikvarnicu, radi dosta sa inostranstvom i preko neta (ebay, domaći sajtovi) mnogo mu bolje ide.
Obično knjižare pored standardne ponude knjiga imaju i druge sadržaje (kancelarijski materijal, školski pribor, igračke, usluge štampe, fotokopiranja i sl., kompjuterska galanterija) i to ih malo izvlači, inače od čiste prodaje knjiga teško mogu da sklepaju kraj sa krajem.

Perafitilj, knjizevnost sam studirala, tako da to nije problem. Zapravo, pokusavam da sakupim dovoljno informacija i uradim racunicu.

Knjizara bi bila u manjem gradu gde i nema bas konkurencije ali zato ima interesovanja. Ideja je da samo jedan kutak radnje bude knjizara, tj. da se ne prodaju samo knjige.

Na internetu ne mogu da nadjem nikakve informacije oko procedure za kupovinu knjiga na veliko od izdavaca (pretpostavljam da tako ide). Kontakirala sam Lagunu i Evrodjunti ali mi, za sada, niko nije odgovorio.

Perafitilj, knjizevnost sam studirala, tako da to nije problem. Zapravo, pokusavam da sakupim dovoljno informacija i uradim racunicu.

Knjizara bi bila u manjem gradu gde i nema bas konkurencije ali zato ima interesovanja. Ideja je da samo jedan kutak radnje bude knjizara, tj. da se ne prodaju samo knjige.

Na internetu ne mogu da nadjem nikakve informacije oko procedure za kupovinu knjiga na veliko od izdavaca (pretpostavljam da tako ide). Kontakirala sam Lagunu i Evrodjunti ali mi, za sada, niko nije odgovorio.

I ja citam knjige, a i kupuejm ih:)
U Zajecaru ( ti pominjes manji grad) postoji samo jedna knjizara, vlasnica je neka novinarka, koliko i sama cita ja ne znam, a nije ni vazno.
Ona imja samo knjige i to najnovija izdanja ( uglavnom Lagunina)i ocigledno da to funkcionise jer zena tu knjizaru uspesno drzi vec 5 godina.
Ako neku knjigu nema, ona nju poruci i knjiga stigne sledeceg dana.
Ja , da sam na tvom mestu, pokusala bih samo sa knjigama , ne bih tu drzala i papirne maramice ili svece za krstenja.

Rayela, hvala na odgovoru :)

To sam i ja mislila, da omogucim ljudima da porucuju posto je suludo placati postarinu 200 din za jednu knjigu (a znam dosta ljudi koji porucuju putem interneta).

Ne bih prodavala papirne maramice :D vec neke drangulije za kucu, dekorativni program npr.

Gde se nalazi ta knjizara u Zajecaru? Mogla bih da se prosetam posto sam relativno blizu Zajecara. Nadam se da ce vlasnica biti voljna da podeli informacije :)

To sam i ja mislila, da omogucim ljudima da porucuju posto je suludo placati postarinu 200 din za jednu knjigu (a znam dosta ljudi koji porucuju putem interneta).

Ne bih prodavala papirne maramice :D vec neke drangulije za kucu, dekorativni program npr.

Gde se nalazi ta knjizara u Zajecaru? Mogla bih da se prosetam posto sam relativno blizu Zajecara. Nadam se da ce vlasnica biti voljna da podeli informacije :)
Nalazi se u ulici Svetozara Markovica, odmah preku puta biblioteke. Jeste to jedna jako fina osoba, ali ja sada ovako napamet ne znam kako se njena radnja zove.
I nije samo to u pitanju ( mislim porucivanje), neko kad knjiski moljac udje u knjizaru on onda kupuje i nesto sto i nije nameravao da kupi.
Ja bez pet knjiga ne izlazim iz knjizare ( a zaista nisam jedina), a udjem samo da prelistam neku knjigu koju sam videla u izlogu.

I ne porucuju svi ljudi preko neta, ima puno starijih ljudi koji citaju i kupuju knjige, a i nemaju komp niti ih net zanima.

Iz knjižarskog posla su izašli mnogo ozbiljni igrači.
U Beogradu se knjižare masovno zatvaraju.
U malom mestu je još teže, a knjige se slabo kupuju.
Možeš da sklopiš ugovor sa izdaaavačkim kućana
i da radiš za rabat.
Medjutim to je mač sa dve oštrice.
Dosta se krade, a svaku oštećenu knjigu moraš
da platiš iz svog džepa.Najbolje idu u principu knjige
za decu.
Ali i te knjige se najbolje prodaju, za rodjendane ili oko nekog
praznika.
Ako nemaš svoj lokal, teško da ćeš poslovati sa nekom zaradom.
Sem toga moraš da znaš navike potrošača iz tog kraja da bi u skladu sa
tim nabavljala i odredjenu galerijsku robu.

Iz knjižarskog posla su izašli mnogo ozbiljni igrači.
U Beogradu se knjižare masovno zatvaraju.
U malom mestu je još teže, a knjige se slabo kupuju.
Možeš da sklopiš ugovor sa izdaaavačkim kućana
i da radiš za rabat.
Medjutim to je mač sa dve oštrice.
Dosta se krade, a svaku oštećenu knjigu moraš
da platiš iz svog džepa.Najbolje idu u principu knjige
za decu.
Ali i te knjige se najbolje prodaju, za rodjendane ili oko nekog
praznika.
Ako nemaš svoj lokal, teško da ćeš poslovati sa nekom zaradom.
Sem toga moraš da znaš navike potrošača iz tog kraja da bi u skladu sa
tim nabavljala i odredjenu galerijsku robu.

Lokali su danas prilicno jeftini jer zvrje prazni pa ih ljudi izdaju samo da bi im neko platio reizujske troskove.
U Beogradu ima mnogo knjizara ( sve su uglavnom i na jednom mestu) pa se zato zatvaraju.

Ja sam navela primer Zajecara u kome do nedavno dvadesetak godina nije bilo ni jedne knjizare
i onda je zena otvorila knjizaru, a citaju se i kupuju knjige i u manjim mestima, nije bas tako
da vise niko ne kupuje i ne cita knjige. Ova ( iz Zajecara) nasla je savrsenu lokaciju , izmedju
pozorista i biblioteke tako da svako koga iole zanima " kultura" automatski pogleda u njen izlog
pa ako nema knjige u biblioteci, dodje sledeci dan kod nje pa i kupi knjigu.

Ukoliko u gradu kome zivi nema nijedne knjizare ja bih ipak rizikovala i pokusala sa prodajom knjiga.

Videla sam da se deci za rodjendane kupuju kjnige, a to ljudi mogu samo u knjizari.

Da bi imao ozbiljnu knjižaru, početna ulaganja treba da budu od
minimum 10000 E.
Minimalni dneni pazar treba da bude oko 200E.
Sve knjižare u Beogradu nisu na jednom mestu, i zatvorile su
se i knjižare u svim delovima grada, i to na periferiji više
nego u centru.Za taj posao trebaju i specijalne police
i vitrine, a to je minimum 1000-2000e.
Samo od prodaje knjiga je nemoguće živeti,treba i prateći asortiman.

Da bi imao ozbiljnu knjižaru, početna ulaganja treba da budu od
minimum 10000 E.
Minimalni dneni pazar treba da bude oko 200E.
Sve knjižare u Beogradu nisu na jednom mestu, i zatvorile su
se i knjižare u svim delovima grada, i to na periferiji više
nego u centru.Za taj posao trebaju i specijalne police
i vitrine, a to je minimum 1000-2000e.
Samo od prodaje knjiga je nemoguće živeti,treba i prateći asortiman.

Ja se slazem samo bih dodao nesto iz licnog iskustva.

Potrebno je pocetno investiciono ulaganje od recimo sta znam do 10.000 eura (ne znam sad konkretno za knjizaru)
Mnogo bitnija stavka jeste da imas unapred u kesu za godinu dana sve sto potrosis.
Tj potrebno je da imas dovoljno ustedjevine da mozes da prezivis (da pokrijes sve troskove) barem godinu dana ako ne prodas ni jednu jedinu knjigu.

Lokali su danas prilicno jeftini jer zvrje prazni pa ih ljudi izdaju samo da bi im neko platio reizujske troskove.
U Beogradu ima mnogo knjizara ( sve su uglavnom i na jednom mestu) pa se zato zatvaraju.

Ja sam navela primer Zajecara u kome do nedavno dvadesetak godina nije bilo ni jedne knjizare
i onda je zena otvorila knjizaru, a citaju se i kupuju knjige i u manjim mestima, nije bas tako
da vise niko ne kupuje i ne cita knjige. Ova ( iz Zajecara) nasla je savrsenu lokaciju , izmedju
pozorista i biblioteke tako da svako koga iole zanima " kultura" automatski pogleda u njen izlog
pa ako nema knjige u biblioteci, dodje sledeci dan kod nje pa i kupi knjigu.

Ukoliko u gradu kome zivi nema nijedne knjizare ja bih ipak rizikovala i pokusala sa prodajom knjiga.

Videla sam da se deci za rodjendane kupuju kjnige, a to ljudi mogu samo u knjizari.

Tacno tako. Lokalni su i u mom mestu vrlo jeftini, i zasigurno se ne mogu porediti sa cenom lokala u Beogradu, Novom Sadu, itd. Ljudi ovde dosta citaju, svi koje poznajem su clanovi gradske biblioteke koja, nazalost, ima ogranicen broj naslova. Ne postoji nijedna knjizara u gradu (koji je, recimo, srednje velicine).

Ono sto mnogi koji su komentarisali zaboravljaju je da sam u prvom postu napisala i to da se u radnji ne bi prodavale samo knjige (moja zamisao je da imam nekoliko izdvojenih celina).

Takodje, ja vec imam stalan posao, tj. stalan izvor prihoda, i solidnu zaradu. Ipak, plan je da sakupim jos para da bih mogla da pokrijem troskove za tih prvih par meseci.

Sa izdavacima sam vec u kontaktu (procedura je vrlo jednostavna, kupujete slicno kao fizicko lice ali vam se odobrava rabat od 33%). Po mojoj racunici, potrebno je daleko manje od 10 000 EUR, narocito zato sto svi porodicno planiramo da se angazujemo oko sredjivanja lokala :)

Poslednja izmena:
Po tvojoj računici , deluje da je to manje od
10000 e, ali da bi nabavila robu po povoljnijim uslovima
moraš da uzimaš malo više.
Nije isti rabat na nabavku od 100000 din, i 20000.din.
Samo za igračke, da bi imala neki izbor treba oko 40000E.
Nije mi jasno, kako misliš da nabaviš robu kao FIZIČKO LICE[/B

i onda tu robu staviš u prodaju:think:
Možeš, komisiono ali država planira da zabrani
takav vid prodaje.
Zašto bi knjige nabavljala Avansno po 33posto rabata,
kad možeš da imaš 30 posto, na osnovu realizovane prodaje?

Nikada ne radi posao kojeg ne znas.Mora se uci dobro u sve tajne neke profesije,da bi se probalo otvoriti nesta svoje i odrzati na trzistu.Procitavsi sve gore navedene postove dosao sam do zakljucka da tebe vode emocije i ne bas realna nadanja.Voleti citati i kupovati-danas su u Srbiji dve razlicite stvari.Biblioteke danas nisu kao nekada,poboljsavaju se svakim mesecom skoro,jer na konto njih stranke dobijaju poene.Kod mene su jos dve ozbilnje knjizare ostale,standove sa neumornim prodavcima ne racunam.Otvaranje knjizare je posao,a retki danas u drustvu kao sto je srbijansko,uspevaju da hobi,strast i ljubav prema necemu unovce da mogu mirno da zive.Odvoji dakle ljubav prema knjizi od trgovanja sa knjigama.

Poslednja izmena:
Po tvojoj računici , deluje da je to manje od
10000 e, ali da bi nabavila robu po povoljnijim uslovima
moraš da uzimaš malo više.
Nije isti rabat na nabavku od 100000 din, i 20000.din.
Samo za igračke, da bi imala neki izbor treba oko 40000E.
Nije mi jasno, kako misliš da nabaviš robu kao FIZIČKO LICE[/B

i onda tu robu staviš u prodaju:think:
Možeš, komisiono ali država planira da zabrani
takav vid prodaje.
Zašto bi knjige nabavljala Avansno po 33posto rabata,
kad možeš da imaš 30 posto, na osnovu realizovane prodaje?

Vidim da su moji postovi pogresno protumaceni :)

Prvo, niko nije nikada spominjao igracke. Drugo, nisam rekla da bih robu kupovala kao fizicko lice, vec da nije potrebno sklapati ugovore sa izdavackim kucama da bi se kupovale knjige od njih i ostvario rabat.

Raspitala sam se na kolike se kolicine odobrava rabat i na osnovu toga napravila racunicu koja mi je u ovoj fazi (kada tek razvijam ideju) dovoljna. Od necega se mora krenuti, ne mora to biti odmah radnja od 100 m2 :)

U svakom slucaju, hvala na svima na savetima. Ja, naravno, ne planiram da sa ovom kolicinom informacija koje trenutno posedujem ulazim u posao. Kao sto rekoh, sakupljacu jos para, pricati sa knjigovodjom, sa vlasnicima knjizara po drugim gradovima, uraditi racunicu.

Ja sam, u svakom slucaju, optimisticnija od vas i verujem da bih mogla da uspem...naravno, uz malo pomoci tokom uhodavanja :)

Snowgirl, previše roantično doživljavaš knjižaru i sve ono što ide uz nju.
Knjižara zaheteva,lep i uredjen izlog.
Ako je izlog sa zapadne ili južne strane, za koliko dana izbledi ranac, a za koloko knjiga stavljena u izlog?
Koje se knjige bolje prodaju zimi, a koje leti?
U knjižari u principu imaš posla septembar-decembar
i febrar- do sredine juna, šta ćeš da prodaješ ostalih meseci?
Znaš li lepo da pakuješ poklone?

Ja mogu samo da ti savetujem da potpises ugovor za fiksnu cenu na 10 godina bez mogucnosti raskida. Ako uspes to bices na konju jer za 5-6-7 godina kada se ekonomija popravi zakup lokala ce poskupeti + racunaj da imas inflaciju eura. Tj ako sad potpises ugovor da mesecno placas 500 eura tih 500 eura 2020 godine nije isto sto i danas.

Snowgirl, previše roantično doživljavaš knjižaru i sve ono što ide uz nju.
Knjižara zaheteva,lep i uredjen izlog.
Ako je izlog sa zapadne ili južne strane, za koliko dana izbledi ranac, a za koloko knjiga stavljena u izlog?
Koje se knjige bolje prodaju zimi, a koje leti?
U knjižari u principu imaš posla septembar-decembar
i febrar- do sredine juna, šta ćeš da prodaješ ostalih meseci?
Znaš li lepo da pakuješ poklone?

Da li ti citas knjige? Da li kupujes stvari za kucu? Nisam znala da se knjige kupuju samo u odredjenim mesecima :)
Cenim svaki savet i zaistaa vam hvala na odgovorima, ali tema foruma nije 'Da li da otvorim hradnju ili ne'. Ovu temu sam otvorila jer sma se nadala da ce neko ko vec ima radnju ove vrste moze da mi da nekoliko
korisnih saveta oko organizacije.

Lokali u mom mestu ne kostaju 500 EUR...ni priblizno. Ne bi mi padalo na pamet da sklapam ugovor na 10 godina za zakupninu. Ne bih to uradila ni kada bih stan iznajmljivala.

Ja i planiram da lepo i prakticno organizujem lokal i smatram da ako si iole kreativan to ne mora da bude ne znam ni ja koliko skupo (za pocetak). Iskreno, stekla sam utisak kao da mislis da ja hopcu sa 1000 eur da pokrenem neki posao, naravno da sam normalna i da nemam takve planove. I da, ne planiram da zgrcem milione vec da imam dodatniu zaradu.

Ne znam sta je u mojim postovima tako romanticno :)

U ranijim postovima sam vec navela da se nece prodavati samo knjige, vec nesto stso je vec provereno.

Poklone umem da pakujem, ali to i nije od neke vaznosti zato sto ja vec imam svoj posao gde prilicno dobro zaradjujem. Mogla bih eventualno subotom ja da preuzmem.

Za knjige i štampu postoji specijalan cenovnik pošte. Slanje takvih pošiljaka se naziva tiskovina. Možeš da šalješ preporučeno pa da ti ostane potvrda o slanju.
Uglavnom za 4-5 knjiga zbirno poštarina je 83 dinara. Znači pošalješ kupcima predračun oni ti uplate na račun cenu knjige i poštarinu i ti im pošalješ.
Mnogo jeftinije nego slanje pouzećem kurirskim službama gde bi poštarina ispala 4 puta viša.

Za tvoju informaciju, čitam knjige i o knjižari mogu da napišem Doktorsku disertaciju.
Leti se bolje prodaju tzv Lake knjige (Ljudi ih kupuju, i nose na odmor da čitaju)
zimi idu bolje neke druge knjige.
1000 E , je potrebno za odgovarajuće police i vitrine.
Kad nabavljaš galerijsku robu i igračke, moraš da budeš vrlo obazriva.
Uzimaš paket onoga što ti se jako dopada, paket onoga što nikada ne bi ti kao kupac kupila
i paket onoga što ti preporuči osoba zaposlena u veleprodaji.:manikir:

Da li ti citas knjige? Da li kupujes stvari za kucu? Nisam znala da se knjige kupuju samo u odredjenim mesecima :)
Cenim svaki savet i zaistaa vam hvala na odgovorima, ali tema foruma nije 'Da li da otvorim hradnju ili ne'. Ovu temu sam otvorila jer sma se nadala da ce neko ko vec ima radnju ove vrste moze da mi da nekoliko
korisnih saveta oko organizacije.

Lokali u mom mestu ne kostaju 500 EUR...ni priblizno. Ne bi mi padalo na pamet da sklapam ugovor na 10 godina za zakupninu. Ne bih to uradila ni kada bih stan iznajmljivala.

Ja i planiram da lepo i prakticno organizujem lokal i smatram da ako si iole kreativan to ne mora da bude ne znam ni ja koliko skupo (za pocetak). Iskreno, stekla sam utisak kao da mislis da ja hopcu sa 1000 eur da pokrenem neki posao, naravno da sam normalna i da nemam takve planove. I da, ne planiram da zgrcem milione vec da imam dodatniu zaradu.

Ne znam sta je u mojim postovima tako romanticno :)

U ranijim postovima sam vec navela da se nece prodavati samo knjige, vec nesto stso je vec provereno.

Poklone umem da pakujem, ali to i nije od neke vaznosti zato sto ja vec imam svoj posao gde prilicno dobro zaradjujem. Mogla bih eventualno subotom ja da preuzmem.
Ako vec imas posao, onda batali bilo kakve price i razmisljanja o nekakavm knjizarama gde ces eventalno navratiti kada budes mogla.
To je ful tajm dzob, ako razums onda je ok, ako ne, takdje ok, ali je to vec tvoj problem.

Back