Otvara se prva memorijalna soba Milunke Savić

Lada

Legenda
Poruka
52.238
Prva memorijalna soba Milunke Savić biće svečano otvorena 9. oktobra 2020. godine u Jošaničkoj banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka.
8033654675f6c7f8612ba9452932004_v4_big.JPG


Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen-kompleks Milunki Savić, ali je nedugo posle izgradnje memorijala objekat zaboravljen i počelo je njegovo propadanje. Dvadeset godina kasnije ovaj prostor je toliko ruiniran da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

"Ponosan sam na sve koji su doprineli da se Spomen-kompleks obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mestu odakle je heroina Milunka Savić krenula prvo u balkanske, a potom i u Veliki rat. Najveći izazov je bio kako da u ovom realativno malom prostoru uklopimo umetničko-dokumentarnu celinu, a da ona bude dostojna liku i delu velike Milunke. Hvala ARTBEAT timu, vajarima, producentima, koautorima Dejanu Кoturanoviću i Danijeli Matović na divnoj saradnji i podršci", kaže autor sadašnje stalne postavke dr Dušan Jovović.
Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova - srpski i austrougarski kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje...

Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista "Pti žurnal" (Le Petit Journal).
Rukovodilac projekta je Dejan Кoturanović - direktor Centra za kulturu "Gradac" iz Raške, autor postavke je dr Dušan Jovović - multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka je Danijela Matović - istoričarka umetnosti, organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu "Gradac".

Кompletna rekonstrukcija Spomen-kompleksa i stalna interaktivna izložba su urađene sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i donacijama opštine Raška.

8848045035f6c7f8630356525457933_v4_big.JPG
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.