Отпуштање ће бити под лупом јавности

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.249
Интервју: Влајко Сенић (Г17 плус)

Отпуштање ће бити под лупом јавности
Долазак делегације ММФ-а нема директне везе са законима о смањењу запослених у републичкој и локалној администрацији

Закони о смањењу броја запослених у републичкој администрацији и на локалном ниво били су неопходни, јер је очигледно да је то велики баласт за Србију, каже Влајко Сенић, заменик шефа посланичке групе Г17 плус у српском парламенту уочи почетка скупштинске расправе о ова два акта. Он у интервјуу „Политици” објашњава да „ови закони, можда нису најбољи, али предстоји дебата и могућност за евентуалне поправке”.

Какви су конкретни ефекти ових закона?

Добијамо контролу запошљавања у државној администрацији, с једне стране, а с друге стране, имаћемо не мали проценат смањења броја запослених на централном и на локалном нивоу. Овим законима ће, надам се, бити направљен и први корак у чишћењу државне администрације од људи који су ту запослени искључиво по страначкој припадности. Све то ће допринети да Србија добије ефикаснију државу по формули – мање трошкова и запослених, а квалитетнији јавни сектор.

Опозиција каже да нема јасних критеријума за отпуштање људи и да ће једини критеријум бити партијска припадност?

Тај процес ће бити под лупом јавности, нико неће моћи ни да отпушта, ни да запошљава људе без знања јавности. Зато сам сигуран да ће и наша искрена жеља, али и притисак јавности учинити да тако и буде, дакле да не буде отпуштања по партијској припадности.

Има оцена да ће уштеде у буџету по овом основу бити незнатне, има ли процена колико оне износе?

Што се тиче буџета, то неће нешто драматично променити ситуацију набоље, али се шаље важна порука да Србија смањује свој бирократски апарат, а у исто време повећава његов квалитет. Осим тога, ми овим законима, на неки начин, признајемо грешке које су почињене у протеклом периоду у којем су и неке странке, које су сада опозиција, учествовале у власти, тако да свако сноси делимичну одговорност за стање које данас имамо. Мислим да сви заједно треба да учинимо напор да те грешке исправимо.

Локалне самоуправе су се буниле против предложених решења, хоће ли бити корекција?

Видећемо, од случаја до случаја, али мислим да је ово закон који ће морати да поштују сви челници локалних самоуправа и да неће бити изузетака.

Опозиција каже да се закон доноси само због ММФ-а и да ће људи који буду тако на брзину отпуштени постати социјални случајеви?

Долазак делегације ММФ-а нема директне везе са законима, али у сваком случају и међународна заједница инсистира да проблем гломазне администрације буде решен. Што се тиче оних који остану без посла, новац за њихове отпремнине ће бити обезбеђен у буџету, а тржиште радне снаге је такво да неки људи који добију отказ касније нађу посао. Најбољи пример је банкарски сектор и реформа која је ту спроведена.

М. Ч.
[објављено: 27/10/2009]

Ehmm...e sad,koji je odgovarajuci smajli za ovog "retora"
:lol:, :hahaha: ili :rotf:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.