Oto Habsburg - srpski neprijatelj br. 1

haboturk.jpg

,,Nekrunisani car: život i vreme Otoa fon Habsburga”; Gordon Bruk-Šepard

Mister Evropa

,,Hrvatska je dotad bukvalno zamenila Mađarsku kao središte Otovih briga i aktivnosti. Raspad komunističke Jugoslavije započelo je hrvatsko proglašenje nezavisnosti, izazov koji je beogradski režim nastojao da uguši opsežnom i ubitačnom invazijom. Tada, kao i u vreme njegovog oca, Srbija se ukazala kao zakleti neprijatelj. Oto se svim snagama bacio na žestoku kampanju da izdejstvuje priznanje mlade hrvatske države, koja je nekada bila najodanija od svih poseda carstva njegovog oca. Iz sastanka u sastanak je govorio pred hrvatskim emigrantima iz vremena pre proglašenja nezavisnosti u svom bavarskom uporištu; posetio je Zagreb, hrvatsku prestonicu dok su srpske snage još bile u gradu; i držao je govor za govorom u korist hrvatske stvari u Evropskom parlamentu.
Zapazio je da su, čak i unutar njegove sopstvene grupe desnog centra, istorijske veze u početku bile u suprotnim taborima. Tako da su neki britanski konzervativni predstavnici bili na strani Srba, jer su se nekad borili uz Mihajlovićeve partizane ili ih podržavali u Drugom svetskom ratu. Grci su, sa dužom tradicijom, takođe bili skloni podršci Srbima. S druge strane, italijanski predstavnici grupe, čvrsto su podržavali katoličku hrvatsku naciju, kojoj je Vatikan pružao podršku čak i kada je spala u najprljavije fašističke marionetske države. Oto je prešao preko svega toga, vodeći se principom, koji je nasledio od svog oca, da je morao da sačuva veru u narode, šta god da su njihove vođe učinile. Postoji filmski zapis jednog od njegovih govora u Strazburu, gde, na nemačkom, zvonkim glasom izjavljuje: ,Ja, ich bin ein Croat!’ (,Da, ja sam Hrvat!’). Mada nikad nije imao hrvatski pasoš, ta tvrdnja je donekle bila istorijski istinita. Kralj Hrvatske je bila jedna od titula koje je nasledio kao devetogodišnjak u izgnanstvu.
U ovom slučaju, Nemačka je bila ta koja je predvodila evropsku diplomatsku podršku. Federalna republika je objavila svoje priznanje nezavisne hrvatske države 19. decembra 1991, što je potez koji su sledile sve ostale članice evropske zajednice, koje su 15. januara 1992. delovale jednoglasno. U međuvremenu, Oto je preduzimao korake da priznanje Hrvatske proširi daleko izvan evropskih granica. Na neobičnu ličnu inicijativu, uputio se u Maroko da pridobije Kralja Hasana, a preko njega i arapski svet za tu stvar. Kralj, sa kojim je bio u bliskim odnosima, primio ga je kako dolikuje u noći 15. na 16. april 1992. Oto se priseća:

Nije bilo potrebno mnogo ubeđivanja da Kralj, koji je bio jedna nesvakidašnja ličnost i vrlo zainteresovan za evropska pitanja, uvidi važnost tog koraka. Kao i obično, brzo je odlučio i rešio da smesta stupi u akciju. Onda je pozvao Filalija, svog ministra spoljnih poslova, i naložio mu, ne samo da objavi marokansko priznanje nezavisnosti, već i da pozove ostale arapske zemlje da se pridruže. To znači da su naši pregovori trajali do kasno u noć i sećam se da je, kada sam odlazio, tamo u hodniku, bio palestinski vođa Jaser Arafat, koji je satima morao čekati svoj prijem.
Posle toga sam imao dosta kontakata sa Hrvatima, pa sam čak bio svedok i dva velika vojna sukoba u ratu između srpskih i hrvatskih snaga: oslobođenje Istočne Slavonije i Krajine. U oba slučaja sam iskoristio priliku da porazgovaram sa poraženim Srbima i uveravao sam ih da će se sa njima razumno postupati. Moj srpskohrvatski, koji sam kao dete tečno govorio, bio je vrlo zarđao, ali je pomogao nemački, pošto su mnogi od njih radili godinu-dve po Mercedesovim fabrikama u Baden-Virtembergu.

Kakav god da je bio ishod Otovih ohrabrenja u prvim borbenim redovima, tamo u Beogradu Slobodana Miloševića, on je već odavno postao ogorčeni neprijatelj Srbije zbog svoje neumorne i uspešne podrške Hrvatima. Ustvari, čak je dobijao i pretnje smrću od Arkana, ozloglašenog srpskog paravojnog ubice, koji će i sâm biti ubijen januara 2000. U ličnom pismu, Arkan je podsetio Otoa na ono što se u Sarajevu dogodilo njegovom dedi, Nadvojvodi Francu Ferdinandu juna davne 1914. Arkan je upozorio da će njegovog unuka zadesiti ista sudbina, ako danas bude kročio nogom u taj grad. Otova reakcija je bila poseta Sarajevu što pre moguće. Ništa se nije dogodilo osima nešto aplauza dok je šetao ulicama.

Bilans

Mada su narodi koji su nekada bili iza Gvozdene zavese – a naročito oni koji su bili deo Habsburške monarhije – bili Otova briga, on je daleko više raširio svoja parlamentarna krila, često lutajući poprilično van političkih horizonata. Ustvari, potpuni spisak njegovih predloga rezolucije, podnetih usmenih i pismenih pitanja i iznad svega tekstovi mnogih govora koje je održao tokom svog dvadesetogodišnjeg mandata u Strazburu, pokazuje čoveka koji je željan da se pozabavi svakom temom gde je trebalo ispraviti neko zlo ili čak ukloniti nepotrebnu životnu smetnju.
Predlozi koji su izneti zahvaljujući njemu, kreću se od krupnih pitanja kao što je kršenje ljudskih prava u Kini i Sovjetskom savezu, borba protiv terorizma, rat u Avganistanu, sukob u Persijskom zalivu, kašmirski spor i pregovori o kontroli naoružanja između Istoka i Zapada, pa sve do zamršene gomile manjih, mada takođe značajnih, stvari. Tako se nalazi među drugim pokroviteljima koji apeluju kod evropskih humanitarnih organizacija za pomoć zemljama Trećeg sveta koje je zadesila glad ili poplave, a postoje i predlozi koji se tiču takvih svakodnevnih stvari kao što je fiksiranje cene knjiga ili zahtev za ,aktuelnu i hitnu raspravu povodom podsticanja prodaje putera unutar Zajednice’. Međutim, njegovo sopstveno dinastičko zadnje dvorište Centralne i Istočne Evrope nikada nije zadugo bilo van fokusa. Čitav niz predloga za raspravu ticao se odnosa Rumunije prema njenim podanicima u Transilvaniji, koja je od Prvog svetskog rata imala najveći deo mađarskog stanovništva odsečenog od mađarske otadžbine. I, neizostavno, kako se jugoslovenska država raspadala u krvavom sukobu, usledio je predlog za predlogom za hitne rasprave o tamošnjoj krizi. Ironično, s obzirom na ono što je pokušavao da postigne preko Kralja Hasana, jedan od predloga je bio da se zatraži hitna akcija Parlamenta ,povodom pokrenute ofanzive na Srebrenicu’ tokom koje je izmasakrirano osam hiljada muslimana. Kao mnoga druga bitna pitanja i ovo je bila samo jedna od strela koje su ispaljene u vazduh.”

odlican tekst, trebao si ga na forum.

najveci mit koji vlada u srbiji sada je da je jugoslavija unistena iznutra i to je tehnicki tacno, ali je sva podrska dosla spolja, kako medijska tako i oruzana.
sam zavrsni cin je bio izveden upravo od faktora spolja i time su se sami otkrili.
na zalost, uzece dosta vremena da se to shvati kod nas.
ako ne znas zasto, neces znati ni kako i vrlo je vazno da se zna da je ideja raspada pa i sam zavrsni cin izveden spolja.

Oto je imao licne razloge za obracun sa nama, ali je bio jedan od a ne jedini. Toliko se njih skupilo da nam naude, toliko se interesa poklopilo da je to preslo u grupno silovanje Srbije.

a Srbija je bila jedini kohezioni faktor u jugoslaviji, i zato je stavljena na stub srama.

to je ono sto objasnjava zasto su svi bili protiv nas i sto u mnogim glavama nema razjasnjenja pa se teoretise okolo i naokolo.

jednostavno, jugoslaviju je trebalo rasturiti kao rusku ispostavu koja je toliko daleko od rusije i koja je bila toliko ranjiva 90-ih ddok je rusija grcala u svom bankrotu.
jednu nezavisnu drzavu kojoj je bilo dobro samoj.

3nojavi Omladinac;bt83022:
odlican tekst, trebao si ga na forum.

Bolje ovako. Na forumu se slabo zadrzavaju teme sa mnogo teksta. :mrgreen:

najveci mit koji vlada u srbiji sada je da je jugoslavija unistena iznutra i to je tehnicki tacno, ali je sva podrska dosla spolja, kako medijska tako i oruzana.

Naravno, ako neko hoce da destabilizuje neku drzavu, trazi slabe karike, pukotine, disidente, manjine, separatiste i daje im podrsku da ih ojaca. U situaciji gde postoji neki sukob, jedini siguran nacin da se uspostavi trajna stabilnost je da neka od strana prevlada. Medjutim, ako strani faktor hoce da uspostavi prisustvo i progura svoje interese u nekom regionu, onda je najbolji dugorocni nacin da podrzi slabiju stranu, osigura njenu pobedu i da tako na duge staze ima izgovor da ,,bdi" nad nekim regionom i mesa se u politiku.

sam zavrsni cin je bio izveden upravo od faktora spolja i time su se sami otkrili.
na zalost, uzece dosta vremena da se to shvati kod nas.
ako ne znas zasto, neces znati ni kako i vrlo je vazno da se zna da je ideja raspada pa i sam zavrsni cin izveden spolja.

U nasem slucaju su se poklopili brojni interesi, a najgore od svega potreba za redefinisanjem uloge NATO-a posle Hladnog rata koja nikako nije mogla da se ispoljiu mirnim putem, vec samo kao demonstracija sile.

Oto je imao licne razloge za obracun sa nama, ali je bio jedan od a ne jedini. Toliko se njih skupilo da nam naude, toliko se interesa poklopilo da je to preslo u grupno silovanje Srbije.

Da, bas to, mnogo igraca, mnogo interesa, ali mislim da Oto mozda i jeste imao neke licne razloge, medjutim, cini mi se da ih namerno potencira da bi tako izgledalo, a da je ustvari u pitanju hladnokrvni proracunati plan organizacija kojima pripada i da iza svega stoji ideja o rusenju socijalizma i nasilnom nametanju neoliberalizma sirom sveta, cisto radi medjunarodne pljacke i dobiti, da tako kazem nasilno ,,otvaranje trzista", nesto kao teksaski obicaj terorisanja farmera dok ne pristanu da prodaju svoju zemlju hteli-ne hteli.

3nojavi Omladinac;bt83023:
a Srbija je bila jedini kohezioni faktor u jugoslaviji, i zato je stavljena na stub srama.

Da, i to je tacno. Bilo je vazno da se Srbija toliko okalja da ne bude vise u mogucnosti da okuplja okolne drzave oko sebe.

Da li je Jugoslavija mogla u celini da bude nova clanica EU, kao reformisana drzava po ukusu Zapada?

U sustini, verovatno da je mogla, ali vodecim zemljama EU nije u interesu da u EU prodru velike i uticajne nove clanice koje bi poremetile balans moci, vec im vise odgovaraju minorne razbijene kukavne drzavice sa marionetskim rezimima, koje ce pre raditi za tudje, nego za svoje interese.

A, naravno, kao sto rekoh, pitanje drzavne imovine i zabrane prodora stranih investitora je rak-rana za moderno poimanje demokratije. :per:

to je ono sto objasnjava zasto su svi bili protiv nas i sto u mnogim glavama nema razjasnjenja pa se teoretise okolo i naokolo.

Sto je najgore, bezi se od ociglednih cinjenica, okrece se glava i nastavlja se sa teorisanjem u prazno bez konkretnih dokaza kako bi se po svaku cenu nekako opravdala zvanicna verzija i nasa novopecena mazohisticka evroatlantska orjentacija.

jednostavno, jugoslaviju je trebalo rasturiti kao rusku ispostavu koja je toliko daleko od rusije i koja je bila toliko ranjiva 90-ih ddok je rusija grcala u svom bankrotu.
jednu nezavisnu drzavu kojoj je bilo dobro samoj.

Pa, u sustini, Zapad je u to vreme imao veliki uticaj na Rusiju, tako da bi preko Rusije mogao da kontrolise i Jugoslaviju, ali je ocigledno bitna stvar bila i razaranje tekovina, ne samo komunizma, nego mozda pre iznad svega panslavizma.

Kad pogledas, sve sto je bilo gradjeno na zajednickim temeljima slovenskog porekla, ocigledno je moralo da bude sruseno - Cehoslovacka, SSSR, Jugoslavija, pa i Srbija i Crna Gora.

Dakle, ne mozete vi da se ujedinjujete kako vi hocete, jer je to neprirodno, nego cemo mi da vas ujedinjujemo sa nama, posto je to prirodno. ;)

Back