Nebojsa.bg
Domaćin
- Poruka
- 4.901
Pozdrav svima, počektom devedesetih moja majka je dobila stanarsko pravo na neodređeno vreme od Opštine Savski venac, već 1992 dolazi novi zakon o stanovanju koji predviđa otkup stana iz tada društvene svojine u našoj zgradi ima 7 stananova, svi nosioci stanarskog prava podnose zahtev za otkup stanova u opštinu, ista polovini stanara dozvoljava oktup i sa njima zaklučuje ugovor o otkupu a polivini ne (među kojima sam i ja) sa obrazloženjem da je zgrada ustupljena Zavodu za igradnju grada, nekoliko godina kasnije tražimo otkup stana od zavoda za izgradnju grada, oni nam odgovaraju da stan nije njihov i da ne mogu da ga daju u otkup, potom smo upućeni u direkcije za imovinske i pravne poslove grada Beograda, oni su nam odgovorili da je zgrada u katastru nepokrenosti upisana na starog vlasnika koji ju gradio pre 90 godina. za sve to vreme deo stanara koji nije mogao da otkupi stanove plaća zakup i porez na imovinu, kao da je stan u vlasništu a nije, da li vredi pred nadležni sudom tražiti otkup stana u vanparničnom postupku? kakve su šanse za povoljan ishod zahteva. takođe iz direkcije za imovinu grada Beograda u odogovoru mi navedeno da je u toku postupak upisa javne svojine grada Beograda, da li to sačekati? hvala unapred.