Otkud potreba za neopaganizmom?

Gost 439930

Ističe se
Banovan
Poruka
2.270
Hriscanstvo, Islam, Budizam, Hinduizam, Judeizam - sve su to svetske religije koje su najrasprostranjenije medju ljudima. Medjutim, u poslednjih stotinu godina javlja se potreba za obnovom starih paganskih religija uz malu korekciju cineci ih neopaganskim.

Zasto ljudi napustaju "velike" religije odlucujuci se za neopagansku? Cime su to razocarani? Ako nisu razocarani, prosto cemu potreba za neopaganizmom? Da li osnivaci profitiraju? Opet, ako izuzmemo osnivace, zasto se povecava broj sledbenika?

Hriscanstvo, Islam, Budizam, Hinduizam, Judeizam - sve su to svetske religije koje su najrasprostranjenije medju ljudima. Medjutim, u poslednjih stotinu godina javlja se potreba za obnovom starih paganskih religija uz malu korekciju cineci ih neopaganskim.

Zasto ljudi napustaju "velike" religije odlucujuci se za neopagansku? Cime su to razocarani? Ako nisu razocarani, prosto cemu potreba za neopaganizmom? Da li osnivaci profitiraju? Opet, ako izuzmemo osnivace, zasto se povecava broj sledbenika?
дај неки доказ
линк
да поткрепиш своју тврдњу
откуд ти то да људи напуштају "велике религије" да би пришли неопаганизму?
како си написао испада да се то дешава у баш великом броју

дај неки доказ
линк
Nije u velikom broju, ali da se videti da su ljudi iz sekte kao sto je Wicca u Britaniji dobili status drzavno priznate religije.

Ovo je stariji clanak za USA

https://www.newsweek.com/witchcraft...y-witches-millennials-pagans-religion-1221019

Ne mora znaciti da su svi presli iz postojecih religija, sigutno je bilo i ateista. Ne mora biti sad Wicca, generalno pagan.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Modern_paganism_in_the_United_Kingdom

To su, svejedno, velike cifre.

moda

Opšti kulturni sunovrat na globalnom nivou, porast materijalizma u religiji (pogledajte npr. današnju SPC na šta liči, protestantizam je odavno obesmišljen materijalizmom npr.) itd. nekim ljudima se to sve zgadi i traže alternativu, nažalost ili u ovakvim primitivnim religijama ili u čistim prevarama poput sajentologije itd.
I meni je tako nesto palo na pamet. Materijalizam u samom vrhu predstavnistva. Mada, mislim da je jedan od razloga takodje staromodan pogped na odredjene stvari u modernom drustvu.

Da li je? Gledao sam dokumentarni film britanskog istoricara koji je proveo 20 godina izucavajuci wicca religiju. Razgovarao je sa vernicima iste i vidi se da te devojke/zene istinski veruju u to, zive taj zivot.
žene uglavnom interesuje veštičarenje.
neopaganizam mi više liči na opoziciju zvaničnim religijama.
dosta tv i internet je tome doprinelo. filmovi naročito.

žene uglavnom interesuje veštičarenje.
neopaganizam mi više liči na opoziciju zvaničnim religijama.
dosta tv i internet je tome doprinelo. filmovi naročito.
Svakako da se kroz sadrzajj na televiziji modeluje i razmisljanje ljudi. Da, zene uglavnom interesuje, a tako je i predstavljeno u seriji Charmed.

Ok, kazemo opozicija zvanicnim religijama. Nisu li i te zvanicne nekada bile opozicija? Dolazili li smena? Ne skoro, ali eventualno?

Svakako da se kroz sadrzajj na televiziji modeluje i razmisljanje ljudi. Da, zene uglavnom interesuje, a tako je i predstavljeno u seriji Charmed.

Ok, kazemo opozicija zvanicnim religijama. Nisu li i te zvanicne nekada bile opozicija? Dolazili li smena? Ne skoro, ali eventualno?
pa ako si malo čitao o starim religijama, video bi da su ljudi više znali nego danas. reč paganizam su smislili hrišćani jer je to bila pretežno narodna vera, a većina naroda je živela po selima. a ovi su tobož bili gradžani tj velmože.
današnji tzv neopagani nemaju veze sa starim verama.

pa ako si malo čitao o starim religijama, video bi da su ljudi više znali nego danas. reč paganizam su smislili hrišćani jer je to bila pretežno narodna vera, a većina naroda je živela po selima. a ovi su tobož bili gradžani tj velmože.
današnji tzv neopagani nemaju veze sa starim verama.
Citao sam i to znam. Rec pagan znaci selo. I znam da nemaju veze sa starim, premda uzimaju imena ponekad i Bozanstva.

Opšti kulturni sunovrat na globalnom nivou, porast materijalizma u religiji (pogledajte npr. današnju SPC na šta liči, protestantizam je odavno obesmišljen materijalizmom npr.) itd. nekim ljudima se to sve zgadi i traže alternativu, nažalost ili u ovakvim primitivnim religijama ili u čistim prevarama poput sajentologije itd.
Ako nista drugo, barem nisu mrzitelji i huskaci kao zna se vec koji.

A posto je manje-vise svakom coveku u prirodi da se zalaze za nesto ili da veruje u nesto, makar i u moc svemirskog keksa, onda nista nije cudno.

Не мислим конкретно на тебе, причам онако генерално. :) нек' верују људи у шта хоће ако их то чини срећним. Немам проблем са тим.
Sa time se slazem. Medjutim, dodao bih eventualno ne samo da ih cini srecnim, vec da daj podsticaj u stvaranju boljeg sebe.

Neki se okreću neopaganizmu iz nacionalističih razloga u fazonu "naši predci su verovali u to,to je lično naša vera i zato je bolja od ostalih" daje im jednostavno neki osećaj povezanosti sa njihovim predcima i oni ne veruju ustvari samo veličaju i idealizuju ta verovanja..ponekad,često ustvari i koriste to za opravdavanje nekih ljigavih stavova...A drugi se odlučuju zato što nudi mnogo veću slobodu u izboru toga koja i kakva božanstva će poštovati i u šta tačno će verovati jer nema nekih velikih dogmi i strogih pravila šta se tačno mora.

дај неки доказ
линк
kazu da je svaki treci finac ateist a slicno je i u njihovom komsiluku.

Back