• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Otkrivena riba kojoj u venama teče zeleni antifriz

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.036
Clip.jpg


Naučnici koji su istraživali more kod Grendlanda došli su do jednog jako neobičnog otkrića. Naime, dok su bušili duboko u santu leda otkrili su ribu čijim venama teče svetleći zeleni antifriz.

Mladi šareni puž (Liparis gibbus) sadržavao je najviše količine proteina protiv smrzavanja ikad zabeležene kod riba

Kao što antifriz pomaže da se reguliše temperaturu motora automobila u ekstremnim uslovima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.

"Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristalića leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale", rekao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, pa dodao:
"Ribe sa severnog i južnog pola su samostalno razvile ove proteine."

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama pre skoro 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmazova i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se zalede telesne tečnosti, jer to prouzrokuje stvaranje zrna leda unutar njihovih ćelija i doslovno ih pretvora u sladoled.

"Činjenica da su se ovi proteini protiv smrzavanja razvili u nizu različitih i nepovezanih ribljih vrsta pokazuje koliko su ključni za preživljavanje tih organizama u ektremnim staništima”", rekao je drugi koautor istraživanja Džon Sparks.
"Ribe puževi proizvode proteine protiv smrzavanja kao i svaki drugi protein u svom organizmu i zatim ih izlučuju u krvotok", rekao je Gruber.
"Puž je jedna od retkih vrsta riba koje su živele među santama leda, u pukotinama. Bilo je iznenađujuće da tako sićušna riba može da živi u tako ekstremno hladnom okruženju, a da se ne smrzne."
Takođe je retkost da arktičke ribe pokazuju biofluorescenciju, što je sposobnost pretvaranja plave svetlosti u zelenu, crvenu ili žutu svetlost, budući da na polovima postoje dugotrajna razdoblja tame, posebno zimi.
Ova karakteristika obično se nalazi kod riba koje plivaju u toplijim vodama, a ovo je i prvi slučaj kako je vrsta arktičke ribe pokazala ovu sposobnost.

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2022&mm=08&dd=21&nav_id=2199729
 
Poruka
5.253
Komentari postoje kao dokaz razlicitosti misljenja. Ako bi svi mislili isto-bladalo bi jednoumlje. I samim tim-sprecava se evolucija tj. razvoj coveka. A ja sam se u principu malo nasalio iako i ima razlog zasto sam napisao to sto jesam...
Нисам о теби говорио него о коментарима на порталу Б92.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.