Otkrivamo detalje papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamenu za Kosovo u UN

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
90.105

Otkrivamo detalje papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamenu za Kosovo u UN​

POLITIKA Autor:Vojislav Milovančević08. okt 202216:29
1665237858-1648232915-DRM_8869-scaledaaab.jpg
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je odluka da li će da prihvati ponudu Francuske i Nemačke za Kosovo. Ako je suditi po dokumentu, s čijim sadržajem je upoznat portal Nova.rs i po onom što je sam Vučić rekao, naša država će se uskoro morati da odgovori na predlog kojim je predviđeno da se ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Srbija ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije. Naš portal je dobio potvrdu iz dva nezavisna izvora da je ovaj predlog obrazložen još u septembru obema stranama i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou.

Dokument sa predlogom konačnog rešenja za Kosovu, kako saznajemo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dobili su još početkom septembra i uskoro bi dve strane trebalo da se zvanično izjasne o predlogu Francuske i Nemačke. Sagovornici našeg portala ističu da pomenuti predlog ne predstavlja finalnu verziju i da je podložan promenama, te da će Berlin i Pariz biti spremni da saslušaju obe strane ukoliko budu imali dodatne predloge ili amandmane na postojeću verziju dokumenta.
Kad je Vučić dobio dokument i šta mu je ponuđeno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas da su Francuska i Nemačka uputile predlog Srbiji za konačno rešenje statusa Kosova sa ponudom koja, između ostalog, podrazumeva ubrzano članstvo naše države u EU. Kako saznaje Nova.rs, ovaj predlog šefu srpske države predočen je pre mesec dana kad su u Beogradu boravili Emanuel Bon i Jans Pletner, savetnici predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tog 09. septembra na Andrićevom vencu je organizovan sastanak između šefa srpske države Aleksandra Vučića i predstavnika Evropske unije. U delegaciji, koju je predvodio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, bili su i savetnici šefova dve najmoćnije države EU, Francuske i Nemačke – Emanuel Bon i Jans Pletner.
Njih dvojica su tokom sastanka, kako je rečeno našem portalu, predstavili šefu srpske države sporazum o Kosovu o kom je Vučić danas govorio tokom obraćanja medijima.

“Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posledice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbegli razgovor“, ispričao je Vučić.
Da je ovakva ponuda zaista na stolu i da će se o njoj razgovarati u narednom periodu potvrđuju i izvori Nova.rs. Naš portal dobio je priliku da se upozna sa sadržajem dokumenta koji je predočen Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju u kom se, između ostalog, pominje pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali bez konkretnih napomena na koji način bi se njen put kao ovoj zajednici ubrzao.
Izvori našeg portala navode da su predsedniku Srbije date usmene garancije da će se ubrzati put naše države ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.

Kad je reč u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, pre svega iz Nemačke.
Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.
Podsetimo, angažmanu Bona i Pletnera prethodilo je pismo koje su Makron i Šolc uputili Vučiću i premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, a u kom apeluju na njih da “pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za teške odluke“.
“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, navodi se u pismu.

----
https://nova.rs/vesti/politika/eksk...-novac-i-investicije-u-zamenu-za-kosovo-u-un/

Председник Републике Србије господин Александар Вучић налази се у данима судбоносних одлука за ову земљу и овај народ.
Врло је неизвесно и тешко.
Видећемо шта носи дан, а шта ноћ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas da su Francuska i Nemačka uputile predlog Srbiji za konačno rešenje statusa Kosova
garanti minskog sporazuma? zayebace vas 100%, ali treba da prihvatite jer ste izdajnici, pa onda da vas preyebu, jer ste i ovce
“Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist
sve je jasno, ZASTO NIJE PRECIZIRANO, brzi ulazak znaci ne u narednom veku [citaj: NIKAD], nego na kraju ovog [citaj, NEKAD, kada na vrbi rodi grozdje]

"verovatno značajnu ekonomsku korist" - znaci, ako ste oprane pameti da verujete u tu
"verovatnocu", mislim nije neverovatno da bi neki dobili mito, ali vecina bi dobila ono da izbije oci

Poslednja izmena:
treba da prihvatimo , da se iscenjkamo za sto veci iznos

da objasnim

mi kosovo sigurno necemo vratiti bar jos 30 god , verovatno treba mnogo duze

jesu li rusima obecavali da nato nece da se siri - slagali

da ne razmisljam sta su jos slagali

lepo sad prihvatimo a kad budemo u prilici da vratimo kosovo proglasimo vucica izdajnikom i uzmemo kosovo

ili nesto slicno

trebamo shvatiti da su stvari u svetu i politici veoma promenjive

treba da prihvatimo , da se iscenjkamo za sto veci iznos

da objasnim

mi kosovo sigurno necemo vratiti bar jos 30 god , verovatno treba mnogo duze

jesu li rusima obecavali da nato nece da se siri - slagali

da ne razmisljam sta su jos slagali

lepo sad prihvatimo a kad budemo u prilici da vratimo kosovo proglasimo vucica izdajnikom i uzmemo kosovo

ili nesto slicno

trebamo shvatiti da su stvari u svetu i politici veoma promenjive
Ti si utripovao da si Amerika pa da mozes da krsis potpisano.

Vucic je budala na kvadrat, gura njihovu pricu i sutra kad mu prospu mozak kao Djindjicu vecina ce da nazdravi, a raji ce da postave novog upravnika.

Zamisli budale on pregovara za usmene garancije u neku raspalu uniju i da proda KiM za novac.

Da da, nece on dugo. :lol:

Na tome treba insistirati, znaci uceniti maksimalno.

Meni ne treba pasos, al lepo bi bilo videti Srbe u Irskoj <3 posto trenutno da odu tamo da rade i zive je sansa oko 1%.

A naravno i svuda dalje.
Meni traže preko 116,000 dolara da mi prodaju pasoš Santa Lucije, da mogu tako boraviti u Britaniji

Međutim ako bi nas Balshone učlanio u EU 2024, to isto imam besplatno

Ti si utripovao da si Amerika pa da mozes da krsis potpisano.

Vucic je budala na kvadrat, gura njihovu pricu i sutra kad mu prospu mozak kao Djindjicu vecina ce da nazdravi, a raji ce da postave novog upravnika.

Zamisli budale on pregovara za usmene garancije u neku raspalu uniju i da proda KiM za novac.

Da da, nece on dugo. :lol:
priznamo NAKON sto udjemo u eu

mislim jasno je da je eu u cabru ali je u manjem nego mi

Niti takav dokument postoji, niti je kad bolje razmisliš moguće da neko obeća strani 2 da strana 3 neće želeti članstvo

Tako da jedini lažov ste vi Rusi i SNS
i mi tako da uradimo da ne postoji dokument

kad moze zapad da laze mozemo i mi

Председник Републике Србије господин Александар Вучић налази се у данима судбоносних одлука за ову земљу и овај народ.
Врло је неизвесно и тешко.
Видећемо шта носи дан, а шта ноћ
Ništa tu nije neizvesno. Vučić u dubini duše ne želi u EU jer onda ne bi mogao večno da vlada. Naravno da će navesti kako on ne da Kosovo, ali pravi razlog je taj koji sam naveo u prethodnoj rečenici.

Nisi razumeo, pošto Dokumenta nema onda ste vi izmislili celu priču, kužiš.

A to što se nikad niste zapitali "Hej, ali ja ignorišem suverenu volju Poljskog naroda?"

pokazuje vašu sklonost istočnjačkoj diktaturi koja stavlja tepih na zid

Otkrivamo detalje papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamenu za Kosovo u UN​

Srbije date usmene garancije da će se ubrzati put naše države ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.
:hahaha::rotf:
Id u pič..:hahaha1::vudu:
Usmene garancije jedne profuknjače EU
Pa i rusima su date usmene garancije da se NATO neće širiti na istok

" Čuvaj se Denejaca i kada darove nose "

Ne može bilo ko doneti ovakvu odluku pa ostati na vlasti.

Kod nas bi se desio Majdan u kontrasmeru.

Zato ništa od ovoga.

I bolje je za zapad da Vučić vlada sa Malim Šengenom i natezanjem oko Kosova nego da dodju Zadvernici.

Oni su pod kontrolom Vučića, tako da ništa od rusomajdana.

Jedino pitanje je ima li Vučić cojones ili se plaši čaja od polonijuma

priznamo NAKON sto udjemo u eu

mislim jasno je da je eu u cabru ali je u manjem nego mi

Ja stvarno ne znam jeste li vi normalni :lol: ali bez zayebancije

Ti bi da se odreknes 15% teritorije drzave za prijem u neku asocijaciju. :lol:

Muslimani skidaju glavu za vic (crtez) o Muhamedu. :lol:

Izvini, ali vi (koji tako mislite) ste stvarno cicibani.
Mozda je bolje reci indijanci, koji su se odrekli zemlje za rezervat.

n
Nisi razumeo, pošto Dokumenta nema onda ste vi izmislili celu priču, kužiš.

A to što se nikad niste zapitali "Hej, ali ja ignorišem suverenu volju Poljskog naroda?"

pokazuje vašu sklonost istočnjačkoj diktaturi koja stavlja tepih na zid
nismo deca , sta ce poljacima nato da ih nato nije ubedjivao da im nato treba

nato je imao smisla do 1990 posle toga isterava bes po svetu

Back