Otimanje velikih sila o Srbiju zbog rude Kriptonita?!

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827
Novosti:Rio Tinto "muti" sa našim kriptonitom




Ni dve godine posle otkrića jadarita - minerala koji ima sastav gotovo istovetan Supermenovom kriptonitu - u okolini Loznice, srpska javnost ne zna gotovo ništa o njemu, pišu "Novosti".

Filmskom misterijom obavijeno je kolike su rezerve minerala u dolini Jadra, i čemu on može da služi, mada iskopavanja multinacionalne rudarske kompanije "Rio Tinto" u Vukovom kraju - još traju.

Jedan od razloga za ovo "sakrivanje" je, tvrdi dobro obavešten izvor "Novosti", i to što bi jadarit mogao da se koristi u - vojne svrhe.


Istraživači "Rio Tinta", druge najveće firme u toj branši na planeti, koja je 2006. dobila koncesiju da traži minerale po Srbiji, pronašli su jadarit krajem aprila 2007.

Od doktora Krisa Stenlija iz londonskog Muzeja nacionalne istorije uskoro po otkrivanju minerala stigla je potvrda da je jadarit po hemijskom sastavu identičan Supermenovom "kamenu spoticanja". Samo što nije, kao u stripovima i filmovima, zelen - već beo.

Kriptonit iz stripa i filma je sjajna zelena supstanca, poreklom sa planete Kripton, u čijem prisustvu flegmatični novinar Klark Kent, nevoljni heroj Supermen, gubi snagu.

Zato Supermenovi protivnici, poput Leksa Lutora, nastoje da ga se dokopaju i tako naude junaku.

Vest je ubrzo obišla svet, pošto su o tome izveštavali i najveći svetski mediji, a neugledni, ali zanimljivi kamenčići su ubrzo (i tek nakratko) izloženi u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Naučnici su već tada počeli da razvijaju teorije o njegovoj mogućoj primeni.

Ali, od tada se o jadaritu nije čulo - gotovo ništa.
"Čak ni Prirodnjački muzej nije uspeo da dobije bilo kakav konkretan odgovor od "Rio Tinta". Ni gde su tačno ležišta minerala, ni koliko ga ima, ni da li će biti otvoren rudnik, ni za šta jadarit uopšte može da se koristi", navodi sagovornik Novosti".


Svi odgovori uglavnom glase da su u "fazi istraživanja mnoge informacije osetljive", a jedine informacije koje dolaze su već odavno poznate. Sve je obavijeno velom tajne, a niko u Srbiji, osim radnika ove rudarske kompanije, ne poseduje iole veći komad jadarita, kako bi mogao da ga analizira.

I dok se unapred znalo da bi jadarit dobro služio u kozmetičkoj industriji, bor iz njegovog sastava koristi se za - raketna goriva u vojnoj industriji.

Istraživanja velike svetske kompanije u Gornjem Jadru stvorila su još pre dve godine misteriju i među stanovnicima ovog dela Srbije.

Meštani u Brnjcu i Velikom Selu otvoreno su negodovali, pitajući nadležne šta se to iza brda valja. Radnici i stručnjaci bili su pod šatorima i po najnižim temperaturama, a niko od onih koji su učestvovali u tom poslu nije želeo ni reč da izusti.

Iz Odeljenja za privredu u Loznici nedugo potom saopšteno je da je reč o regularnim istraživačkim radovima, pa je misterija ublažena. Petar Ekmešić, zamenik gradonačelnika u Loznici, danas kaže da su u pitanju regularni istražni radovi.

"Sasvim je izvesno da korporacije koje rade istraživanja nemaju dozvole za eksploataciju", priča Ekmešić.

"I ja sam, kao i drugi, video zrnca jadarita i, koliko znam, šire priče su izostale, jer se istražuje ekonomski najpovoljnija varijanta za vađenje litijuma iz ovog minerala", tvrdi zamenik gradonačelnika.

Prema rečima Radivoja Milanovića, državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike, "Rio Tinto" ima dozvolu za istraživanje, ali još ne i za eksploataciju u dolini Jadra.

"Sada treba da urade elaborat, navedu kolike rezerve imaju i urade fizibiliti studiju, kako bi dobili dozvolu za eksploataciju. U kontaktima sa njima saznali smo da zainteresovanih kupaca ima dosta, pre svega zbog litijuma koji se nalazi u jadaritu", kaže Milanović.

Nenad Grubin, komercijalni menadžer "Rio Tinta", ljubazno je objasnio "Novostima" da od "centrale" još nije dobio odobrenje da razgovara na ovu temu.:think:

(MONDO)



http://mtsmondo.net/news/vesti/text.php?vest=135016
 
Jesi li nešto opet falsifikovao,da se ne mučim da čitam?

NIje

v135016p0.jpg
 



fn-header.jpg


Scientists Discover 'Kryptonite' in Serbian Mine


Scientists have discovered a new mineral that matches the composition of kryptonite, the mythical rock that could sap Superman's strength in comic books.

The rock — named jadarite — was discovered in a mine in Jadar, Serbia, by the Rio Tinto company and identified by London's Natural History Museum.

Though the white rock didn't resemble anything known to real-life man, it did match the one substance known to destroy Superman's power.

"The new mineral does not contain fluorine and is white rather than green, but in all other respects the chemistry matches that for the rock containing kryptonite," said Chris Stanley, the mineralogist who identified the jadarite.

The mineral is sodium lithium boron silicate hydroxide, which "probably won't do Superman or us any harm whatsoever," said Mike Rumsey, a mineral curator for the museum.

Click here to read more about the chemical makeup of jadarite.

The scientists discovered it matched the mythical Superman substance when they entered jadarite's chemistry on Google.

"The first page that came back from Google was a Wikipedia page on kryptonite," Rumsey said.

"We went to check it out and found that in the 'Superman Returns' movie of 2006, Lex Luthor steals a rock fragment from a museum and it zooms in on the fragment and it lists the chemistry of the mineral and that happens to be exactly the same — or almost exactly the same — as what we had found," Rumsey said.

The discovery has those at DC Comics smiling.

"The universe is full of mysteries, and some have been foreshadowed by comics," said Paul Levitz, DC Comics President and Publisher. "We look forward to scientists figuring this one out."

A DC Comics spokesman told FOXNews.com that the mythical formula for kryptonite was likely devised by a writer for the film.

In the Superman comics, kryptonite came from the shattered remains of Superman's home planet, Krypton. It is found in a common green form and in variations of red, blue, white and gold. Later permutations also followed.

Around 30 to 40 new mineral species are discovered each year, Rumsey said.

Click here to watch a video from the museum on this real-life 'kryptonite.'

This non-radioactive mineral was discovered during Rio Tinto's exploration of an industrial mineral field in southern Serbia. According to a company report, low-grade borate was found in the Jadar mine.

Scientists could not name the new mineral kryptonite, as it doesn't contain the element krypton. It will officially be dubbed jadarite when its discovery is detailed in the European Journal of Mineralogy later this year.

And Lex Luthor, take note. Jadarite could have commercial uses. Its structure contains lithium and borate, which can be used in batteries and cleaning products.

The mineral will go on display briefly on April 25 and May 13 at the London museum.

http://www.foxnews.com/i/new/fn-header.jpg
 
У сваком случају,шат год да раде - не раде због користи људи,него да би добили неки нови начин наметања деструкције,као и до сад.

ПС
Најбоље би било да се протерају мафијаши који истражују било шта у Србији.
 
Па кад је већ јадарит под велом тајне, дај нам састав криптонита. Да знамо о чему причамо.
Дај нам, онако успит и састав елиптонске бомбе.
Да упоредимо.



JADARIT – „SRPSKI KRIPTONIT“


Tatjana Milić-Babić
Tatjana_MB2.jpg

tatjana.milicbabic@nhmbeo.org.yu
kustos petrolog
Prirodnjački muzej, Beograd

Naziv minerala, jadarit, nastao je po oblasti Jadar, odnosno dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji, u kojoj je prvi put otkriven. Pomenuto područje je ograničeno planinom Cer, rekom Drinom, Loznicom... Mineral je naučno priznat 2006. g.

jadarit2.jpg


Otkriće je od svetskog značaja, a mineral je stigao u beogradski Prirodnjački muzej zahvaljujući g-dinu Krisu Stenliju (Cris Stanley), mineralogu londonskog Prirodnjačkog muzeja, koji nam je poklonio deo ovog dragocenog minerala. Tako je naš Prirodnjački muzej postao jedna od četiri svetski poznate institucije koje poseduju holotip tzv. „srpskog kriptonita“.

Jadarit je litijum – natrijum – bor silikat sa vodom. Njegova hemijska formula je LiNaSiB3O7OH. Primerak iz naše petrološke zbirke sastoji se od sivih partija (stene u kojoj se nalazi mineral) i belih delova (mineral jadarit).

Njegova upotreba i mogućnosti korišćenja tek treba da se utvrde na osnovu ekonomskih procena (rezerve minerala, količina značajnih elemenata itd.), a ono što ga za većinu ljudi čini interesantnim jeste velika sličnost njegovog sastava sa mineralom kriptonitom, jednom sjajnom fikcijom koja je proslavila čuvenog Supermena.

dolina_Jadar_small.jpg


http://static.astronomija.co.rs/nauke/petrologija/minerali/jadarit/jadarit.htm
 
Ма све је у реду. И ови научници и састав и то што још не знају зашта би могао да послужи, али када га такви "озбиљни" стручњаци упоредише са Суперменом, е тек сам тад поверовао да је то нешто епохално.
Видим и о елиптон су се отимали.
 
..eto a nama se neki smiju da ca da nam narastu..jos po dvije ruke..i jedna..qhita...:per:..zbog onog labosa..sto ga oce ameri otvoriti..
..eeeeeee...da sad vidimo..te supermene...letu..a ne mašu..:hahaha: :hahaha:...:hahaha:

bilo bi stvarno imaginarno pomisliti da se neki croUfan nece prepasti toga da srbija bude interesantnija svijetu od cro. a ona to jeste, bila i bice. uvijek;)
 
1) Supermen je Amerikanac i izdajnicka vlast radi na tome da se Americi daju sve rezerve ovog minerala, kako ih se Rusi ne bi dokopali i pokusali da ih upotrebe u plemenite svrhe unistenja Supermena i americke dominacije.

2) Supermen je Rus i izdajnicka vlast radi na tome da se Americi daju sve rezerve ovog minerala, kako bi ih upotrebili u zlocinacke svrhe unistenja majke Rusije!
 
1) Supermen je Amerikanac i izdajnicka vlast radi na tome da se Americi daju sve rezerve ovog minerala, kako ih se Rusi ne bi dokopali i pokusali da ih upotrebe u plemenite svrhe unistenja Supermena i americke dominacije.

2) Supermen je Rus i izdajnicka vlast radi na tome da se Americi daju sve rezerve ovog minerala, kako bi ih upotrebili u zlocinacke svrhe unistenja majke Rusije!

Супермен је Србин и издајничка власт.......
 
Mene vise brinu tone rude koje se vade u trepci i kilometarskim kompozicijama salju u solun.
o tome svi cute.
dalje ,borni mineral, B2O3 ,se vec vadi kod nas u dolini reke raske i ibar u kooperaciji sa kanadskom rudarskom kompanijom i bez prerade izvozi -zvanicna verzija.
sluzi za cvrsta raketna goriva daje veci impuls,nuklearne reaktore...
ostali elementi nisu interesantni sem litijuma koji je redak , a sluzi za dosta toga i sve vise se koristi za baterije recimo.
Li Na Si B3 O7 OH
sad kao jedinjenje dal imaju neku specificnost -ne znam,mozda imaju mozda ne, to ce se valjda utvrditi.
 
Mene vise brinu tone rude koje se vade u trepci i kilometarskim kompozicijama salju u solun.
o tome svi cute.
dalje ,borni mineral, B2O3 ,se vec vadi kod nas u dolini reke raske i ibar u kooperaciji sa kanadskom rudarskom kompanijom i bez prerade izvozi -zvanicna verzija.
sluzi za cvrsta raketna goriva daje veci impuls,nuklearne reaktore...
ostali elementi nisu interesantni sem litijuma koji je redak , a sluzi za dosta toga i sve vise se koristi za baterije recimo.
Li Na Si B3 O7 OH
sad kao jedinjenje dal imaju neku specificnost -ne znam,mozda imaju mozda ne, to ce se valjda utvrditi.

pa opet pitam...!!
znaci li to da drzava nema nikakvu kontrolu nad ispitivanjima i iskopavanjima rude po srbiji ????
 

Back
Top