Otac nastradalog radnika u Lučanima: Šarena laža, to je ta pravna država Aleksandra Vučića

Маки

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.638
"Ja se nadam presudi sedam i po godina. Dve presude se izrečene u Osnovnom sudu u Ivanjici, ali je sada je Apelacioni sud u Kragujevcu sazvao novi pretres. Šta će biti, videćemo. Prvi put sam bio u Kragujevcu, tamo su me dočekali dobri ljudi i studenti. Prvi put sam imao podršku u gradu gde ne znam nikog. A ovde gde živim i radim, videli ste šta sam doživljavao. Vređali su me, okrenuli leđa i to ljudi za koje sam mislio da su mi prijatelji, od ljudi sa kojima sam radio, koji su bili na prvom rođendanu moga sina, na slavama. Mislio sam da su to moji drugovi ali su pokazali svoje pravo lice", rekao je za N1 Milovan Milivojević, otac nastradalog mladića u namenskoj u Lučanima.

Milovan Milivojević, čiji je sin nastradao u nameskoj u Lučanima vodi, kako kaže, bitku za istinu duže od sedam godina. Od dana kada se nesreća desila, kaže, u mestu u kojem živi nije se puno toga promenilo.

„Ne razumem ni danas te sve ljude. Direktor fabrike je bio doživotni direktor, vedrio je i oblačio u Lučanima. Radio je šta je hteo. Postavljao predsednike opštine, načelnike i komandire policije, bio je jako moćan. On je bio lokalni šerif i svi su ga se plašili. Plašili su se za svoje poslove, za porodicu, supruge, decu. Ne verujem da postoji jedna porodica u Lučanima koja nije vezana za tu fabriku. Njegov duh još uvek vlada Lučanima i sve izgleda kao da meštani očekuju da će on da vaskrsne. Ne razumem ljude koji su sa mnom porasli, koji su sa mnom radili 34 godine, da su mogli da mi tako da mi okrenu leđa. Da mi se ne javljaju na ulici. Ja tako nikada nikome ne bih mogao da uradim. Ali oni meni jesu, na žalost“, rekao je u emisiji Newsnight Milovan Milivojević iz Lučana.

Ni posle sedam godina od kada je u namenskoj izgubio sina Milomira, na radnom mestu, u namenskoj u Lučanima i zbog čega ga su ga njegovi sugrađani sramno napadali i prozivali, Milovan kaže da mu od njih još uvek niko nije prišao i rekao izvini.

„Pojedini su počeli da mi se javljaju, drugo ništa. Niko mi nije rekao – Milovan morao sam, izvini bio sam prinuđen. Ja im se javim, klimnem glavom ali ti ljudi mi više nikada neće biti prijatelji, ne vidim način. Ja sahranim dete od 25 godina a svi mi okrenu leđa, psuju mrtvu majku, govore da sam strani plaćenik, da ću im ostaviti decu bez hleba. Pa ja još uvek radim u toj fabrici, u njoj sam ostavio sve. Zatvorio sam kuću, ugasio slavu. A onda, u utorak se pojavljujem u Kragujevcu u kojem su me dočekali divni ljudi koje ne poznajem i hvala im puno. Ja da sam imao 100 ljudi uz sebe kada sam krenuo u borbu odavno bi je okončao ali nisam imao nikoga. Bili smo samo supruga ćerka i ja“, priča Milivojević.

Napominje i da je njegovu ćerku tužio tadašnji direktor fabrike u kojoj mu je poginuo sin, jer je napisala otvoreno pismo Aleksandru Vučiću. Dodaje i da je sam bio tužen ali da ih je sud u Čačku oslobodio.

„Toliko je bio moćan taj direktor da je pokušao na sve načine da nas ugasi. Ćerka je dobila otkaz tako što je pozvao njenog gazdu i naredio mu da mi otpusti ćerku. Zabranio je njenom gazdi da dve nedelje ulazak u sopstvenu fabriku, i na kraju su morali da je otpuste jer nisu mogli da rade. Da on živ i dalje bio direktor“, kaže Milivojević.

Iako su i njega i njegovu porodicu meštani Lučana sramno prozivali, vređali i omalovažavali Milovan kaže da se ni u jednom trenutku nije osećao poniženo.

„Ja sam se zakleo mrtvom sinu i rekao mu da ga tata neće nikada izdati i prodati i da ću se dok sam živ boriti za istinu. Za istinu jer smo tada (u trenutku nesreće) bili zajedno. Popili smo tog dana sok i pojeli napolitanku… Ja svoj obraz ne prodajem, pokrio sam ga bradom ali zbog boli i tuge. Moj obraz je čist i ostaće tako dok sam živ. Ti i takvi ljudi, oni mene ne mogu poniziti, oni su pokazali kakvi su i to je videla cela Srbija. Svi su pokazali i prijatelj i komšije i kolege, bilo je i rodbine moje koja mi je okrenula leđa“, ispričao je Milivojević.

Milovan Milivojević svedoči i da ga je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je sastanak traja sat vremena i da mu je rekao da svi živimo u pravnoj državi.

„Obećao nam je svašta, a ispunio ništa. Jedino je pokrenuta optužnica. Sve je bila šarena laža i to je ta pravna država Aleksandra Vučića, i Zagorke Dolovac kojoj smo se pet puta obraćali. I nikom ništa. Znate, toliko je žrtava bilo, nije žrtva samo moj sin. Pre mog sina više od 20 ljudi je stradalo u toj fabrici, a samo su dvojica dobili nanogicu“, navodi on.

Podseća na sve tragedije koje su pogodile Srbiju u poslednjoj deceniji i kaže da se, na žalost, se desio i 1. novembar kada je poginulo 15 ljudi i dece, a dvoje teško povređeno.

„Da se to nije desilo i da se nisu desili studenti tvrdim da bi ja isto prošao kao i svi drugi. Sud je, pre toga, trebalo da donese presudu bez pretresa. Onda se desio 1. novembar, pa protesti i blokade, pa su sada oni u neobranom grožđu. Šta će dalje biti ostaje da se vidi ali ja se nadam i verujem da ću i dalje imati podršku dobrih ljudi i studentata i da će taj sud doneti razumnu presudu. Tri godine je mizerna kazna, tužilac je tražio pet, pa se nadam da će sud u Kragujevcu bar potvrditi presudu. Kod nas pravna država ne postoji, to postoji samo kod predsednika i njegovoih ministara“, kaže Milovan Milivojević i dodaje:

„A u kakvoj državi mi živimo govori to da mi nikoga ne možemo da tužimo zbog smrti mog sina, a sve nas je neko tužio. Ako budem dočekao kraj procesa u Srbiji poslaću sve papire u Strazbur. Prevešćemo i poslaćemo Evropskom sudu pravde, to je moja želja. Pitanje je da li ću to i dočekati.“
https://n1info.rs/vesti/otac-nastra...aza-to-je-ta-pravna-drzava-aleksandra-vucica/

Ovom hrabrom čovjeku vječna slava i da mu Bog da snage da izdrži a neljudi će kad tad odgovarati.

Овог човјека су нељуди из Лучана оставили, окренули му леђа само како би се додворили директору. Аплаудирали су директору пред очима породице погинулог. Нико му није дао подршку до недавно када су људи, предвођени студентима, дошли да му дају подршку пред Апелационим судом у Крагујевцу. Ако то није довољан разлог да се студентски протести подрже онда не знам шта је.

Direktor dovede celu fabriku da mu daju podršku i vređaju ovog oca poginulog Milomira njihovog dojučerašnjeg kolegu,
koji maltret i ponižavanje svih učesnika.

Svi su bili protiv nas. Od 1.300 radnika, više od hiljadu je dovedeno da daje podršku direktoru na suđenjima u Ivanjici. Borbu sam vodio sam, sam sa sobom i protiv svih. Nadam se da će me Bog poživeti da je dovršim do kraja, da ne ostavljam ovo ćerci jer sam ja sedam i po godina „na crvenom svetlu”, iskren je Milovan, koji je sa današnjim dolaskom u Kragujevac potrošio već više od tri i po miliona dinara na suđenja i sudske troškove.

Овог човјека су нељуди из Лучана оставили, окренули му леђа само како би се додворили директору. Аплаудирали су директору пред очима породице погинулог. Нико му није дао подршку до недавно када су људи, предвођени студентима, дошли да му дају подршку пред Апелационим судом у Крагујевцу. Ако то није довољан разлог да се студентски протести подрже онда не знам шта је.
Kad sam gledao te neljude smucilo mi se

Teška priča iz više razloga.
Prvi, da postoje ljudi koji svesno svaki dan provode na poslu sa glavom u torbi.
Zbog kore hleba. I nemogućnosti da promene posao.
I svi sve znaju i nikom ništa.
Drugi, da su ovi ljudi prošli ono najgore.
Da im dete umre. Pa da trpe ponižavanja i nemogućnost da dodju
do kakve takve pravde.
A što se podrške tiče, na žalost, ljudi su takvi , dok ne dodje vatra do njihovih vrata ne rade ništa.

Teška priča iz više razloga.
Prvi, da postoje ljudi koji svesno svaki dan provode na poslu sa glavom u torbi.
Zbog kore hleba. I nemogućnosti da promene posao.
I svi sve znaju i nikom ništa.
Drugi, da su ovi ljudi prošli ono najgore.
Da im dete umre. Pa da trpe ponižavanja i nemogućnost da dodju
do kakve takve pravde.
A što se podrške tiče, na žalost, ljudi su takvi , dok ne dodje vatra do njihovih vrata ne rade ništa.
kada dodje vatra do njih, tada ljudi postaju dobri i meki kao pamuk...ljigavost i licemerje

kada dodje vatra do njih, tada ljudi postaju dobri i meki kao pamuk...ljigavost i licemerje
Ili nagon za samoodržanjem. Tipa ostaću bez posla, neću imati šta da jedem.
Ali se ne vidi veći problem iza toga. Da će možda nešto eksplodirati u fabrici i pobiti možda pola sela.
Onda neće biti ni fabrike ni radnika.

Ili nagon za samoodržanjem. Tipa ostaću bez posla, neću imati šta da jedem.
Ali se ne vidi veći problem iza toga. Da će možda nešto eksplodirati u fabrici i pobiti možda pola sela.
Onda neće biti ni fabrike ni radnika.
na zalost, ta svest o kolektivnosti, uglavnom se izgubila

na zalost, ta svest o kolektivnosti, uglavnom se izgubila
Nije se izgubila....
Uvek je kod Srba ta svest o kolektivnosti ....sta mislis zasto su svi za SNS, zasto su svi protiv tog covekia...zato sto znaju sta rade kolektivno...

Sve je to posledica niske inteligencije i onda je blizina poganosti tu , pred nosom..

To je i problem kad dodjes i hoces da uspostavis neku vrstu DB, tj organizacije vlasti....
Mozes na DB da gledas i iz ugla npr CEO ili CTO takve fabrike...

Isto se desava kad hoces da uspostavis DB odelenje negde..
Gomila prizemne bagre navali sa svojim petrijin venac sagledavanjima i zeljama, polusilovatelji u sustini , drugi su diktatori u sustini , treci su nasilnici u praksi , ne samo u sustini..
Svi ti ljudi zele pokvaren DB sistem, niko ne zeli normalan DB sistem...gde sluzba sve zna i retko kome se mesa u zivot...
Postoji i to ...u nekim mestima..

Sad je to vec tesko postici , tesko i odrzati , teze je uspostaviti nego odravati to je tacno , ali je tesko i odrzati...

Sve se to vidi i kad vodis veliku firmu...dovoljno je preko 1000 radnika da tacno znas kakvi su ljudi....
Jer u tih hiljadu ces upoznati 600 pokvarenjaka i sebicnjaka, ali oni nisu bitni za ovu pricu...
Upoznaces njih 300 koji su kao posteniji i tu nastupa ova prica...
Ti posteniji ce redom krenuti sa pricama, uz emotivnu potvrdu kako im se svidja zivot koji nudis....organizacija koju nudis, poslovni zivot koji nudis...i nece te minirati , to je tacno...
Ali ako se javi struja miniranja, tj neko ko je bagra krene na tebe, onda ce se pridruziti uz pricu , moraju , cene sto si takav ali moraju radi sebe...i to ako su dovoljno slobodni da ti to kazu u lice , a ako si ih na to navikao , to je do dijaloga...

Ja sam nekako uvek sa ljudima na polu postovanju , znaci uradim tako da se ne plase mene, ali da moraju da postuju neke stvari , i onda dobijam direktno prikaz kakvi su..tacno do u detalj...
Ne savijam ih na taj nacin strahom , nego disciplinom...motivima, i drugim nacinima...ako hocu ....

Tako da i tu vazi kakva je narod takvu DB ima...
Samo zato sto niko ne zeli da radi svoj posao na nacin na koji treba..

A ovako to ne vazi ni kod vlasti , uvek ce narod da imitira vlast, to znate i sami , treba im 4, 5 godina i pocnu da imitiraju vlast...
Ali onda ako zelis da menjas vlast, imas inerciju....oni su za imitiranje prosle vlasti , a ti bi recimo da bude bolje...uzas...

A i vazi da je uvek lakse da od ljudi pravis stoku , svi lakse postaju zivotinje nego da se privedu redu....mrze red i malo truda Srbi , to je neverovatno kako mrze , cak i kad im to donosi nesrecu u licnom zivotu...ali mrze..

U tom smislu je tacna ona izjava da su Srbi bolji kao stranci nego kao domacini...
Kad si stranac onda se trudis ekonomski da uspes, a ne siris se jer nisi na svome, nego pratis onako kako vecina radi i kako zakon kaze....nekad vise kako zakon kaze...
zato su Srbi mali problemi dok su u inostranstvu a veliki kad su u Srbiji..

To se uspesno resava tako sto Hrvatska, zatim i |bosna, pa CG i na kraju i kosovo postaju strana zemlja i onda tu srbi postaju stranci.
Sad je na redu da ili nauce da budu stranci i u Beogradu ili u Vojvodini ili u Sumadiji ili nekom drugom delu Srbije i onda ce u tu da se sredi stvar...problem...

Cita se samo naslov, to znate na forumu , ili se cita prvih par postova, prvih par redova i to je to , a zato se trubi svoje kilometrima...
Tako da je dovoljno 4,5 postova da postujem posle nekog posta i taj post nece biti procitan...

I tako je ceo zivot Srbima...ili u okruzenju Srba....nisam video , nisam procitao , preletelo mi , ali sam cekao 3h u redu , cekao 2h u pogresnom redu , itd ali je salterusa bila ljubazna pa mi je ispunila i za pola sata njenih pola sata, gotovo...ali tih pola sata su drugi cekali ....

Zato kad dodjes u mup gledas kako se jedan korisnik radi 1h ...jer tamo i ne zna kako treba da popuni , koje sve saglasnosti treba da budu pecatirane i overene i kako , nisu isti ni pecati ni overe koje treba da stoje....uzas za slusaoca sa strane......

Sad jos dva posta sa nekim detaljima, posto Srbe detalji smaraju , dok njima ne treba nesto gde su detalji bitni , i niko nece procitati post o DB....Sto je korisno , jer za takve koji povrsno zive , i nije dobro da ti vide post o DB, jer kod njih je sve kao kod Crnogorskih molera i keramicara....sve oni znaju , a sve je zahtevno intelektualno , po njihovim recima, a kad krenu uz pivo o politici , postane ti jasno zasto ih zene ostavljaju i posle 4 napravljena deteta....mada i to donekle govori i o toj zeni...detetu zeni...

Nije se izgubila....
Uvek je kod Srba ta svest o kolektivnosti ....sta mislis zasto su svi za SNS, zasto su svi protiv tog covekia...zato sto znaju sta rade kolektivno...

Sve je to posledica niske inteligencije i onda je blizina poganosti tu , pred nosom..

To je i problem kad dodjes i hoces da uspostavis neku vrstu DB, tj organizacije vlasti....
Mozes na DB da gledas i iz ugla npr CEO ili CTO takve fabrike...

Isto se desava kad hoces da uspostavis DB odelenje negde..
Gomila prizemne bagre navali sa svojim petrijin venac sagledavanjima i zeljama, polusilovatelji u sustini , drugi su diktatori u sustini , treci su nasilnici u praksi , ne samo u sustini..
Svi ti ljudi zele pokvaren DB sistem, niko ne zeli normalan DB sistem...gde sluzba sve zna i retko kome se mesa u zivot...
Postoji i to ...u nekim mestima..

Sad je to vec tesko postici , tesko i odrzati , teze je uspostaviti nego odravati to je tacno , ali je tesko i odrzati...

Sve se to vidi i kad vodis veliku firmu...dovoljno je preko 1000 radnika da tacno znas kakvi su ljudi....
Jer u tih hiljadu ces upoznati 600 pokvarenjaka i sebicnjaka, ali oni nisu bitni za ovu pricu...
Upoznaces njih 300 koji su kao posteniji i tu nastupa ova prica...
Ti posteniji ce redom krenuti sa pricama, uz emotivnu potvrdu kako im se svidja zivot koji nudis....organizacija koju nudis, poslovni zivot koji nudis...i nece te minirati , to je tacno...
Ali ako se javi struja miniranja, tj neko ko je bagra krene na tebe, onda ce se pridruziti uz pricu , moraju , cene sto si takav ali moraju radi sebe...i to ako su dovoljno slobodni da ti to kazu u lice , a ako si ih na to navikao , to je do dijaloga...

Ja sam nekako uvek sa ljudima na polu postovanju , znaci uradim tako da se ne plase mene, ali da moraju da postuju neke stvari , i onda dobijam direktno prikaz kakvi su..tacno do u detalj...
Ne savijam ih na taj nacin strahom , nego disciplinom...motivima, i drugim nacinima...ako hocu ....

Tako da i tu vazi kakva je narod takvu DB ima...
Samo zato sto niko ne zeli da radi svoj posao na nacin na koji treba..

A ovako to ne vazi ni kod vlasti , uvek ce narod da imitira vlast, to znate i sami , treba im 4, 5 godina i pocnu da imitiraju vlast...
Ali onda ako zelis da menjas vlast, imas inerciju....oni su za imitiranje prosle vlasti , a ti bi recimo da bude bolje...uzas...

A i vazi da je uvek lakse da od ljudi pravis stoku , svi lakse postaju zivotinje nego da se privedu redu....mrze red i malo truda Srbi , to je neverovatno kako mrze , cak i kad im to donosi nesrecu u licnom zivotu...ali mrze..

U tom smislu je tacna ona izjava da su Srbi bolji kao stranci nego kao domacini...
Kad si stranac onda se trudis ekonomski da uspes, a ne siris se jer nisi na svome, nego pratis onako kako vecina radi i kako zakon kaze....nekad vise kako zakon kaze...
zato su Srbi mali problemi dok su u inostranstvu a veliki kad su u Srbiji..

To se uspesno resava tako sto Hrvatska, zatim i |bosna, pa CG i na kraju i kosovo postaju strana zemlja i onda tu srbi postaju stranci.
Sad je na redu da ili nauce da budu stranci i u Beogradu ili u Vojvodini ili u Sumadiji ili nekom drugom delu Srbije i onda ce u tu da se sredi stvar...problem...
Pol Pot, ali u pozitivi,,,ovde nema kolektivne osude negativnih pojava u drustvu

Back