Otac kriv za smrt ćerke jer se molio umesto da zove lekara

ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин!

Ако сам због тога верски фанатик онда је одговор ДА.
Hteo sam našto od ovoga da posebno odvojim da ti ukažem zašto se slažem sa tvojim odgovorom "DA", ali kada sam ponovo pročitao, video sam da je ipak sve za odgovor "DA".
A imaš li, bar, predstavu, kada ćeš da dočekaš vaskrsenje mrtvih?

Poslednja izmena:
Често човека који је чврст у својим убеђењима називају фанатиком само зато што има чврсту позицију погледа на свет.
Zapravo, fanatikom počnu da ga nazivaju kada se njegovi pogledi na svet odnose na drugi neki svet. :)
Не посотоји хришћански верски фанатизам јер где почиње фанатизам престаје хришћанство.
Fanatizam počinje sa simbolom vere...
Фанатизам је духовна гордост, оријентисаност на самог себе.
Fanatizam je verovanje da se činjenice moraju prilagoditi tvojem mišljenju. Ukoliko im to ne uspe, tim gore za činjenice. :mrgreen:

Zapravo, fanatikom počnu da ga nazivaju kada se njegovi pogledi na svet odnose na drugi neki svet. :)

Fanatizam počinje sa simbolom vere...

Fanatizam je verovanje da se činjenice moraju prilagoditi tvojem mišljenju. Ukoliko im to ne uspe, tim gore za činjenice. :mrgreen:

Тако је постоје разни други неки светови.

А може и овако, фанатизам почиње са манифестом комунистичке партије

И опет тако је.

Rekla bih da je ovde reč o verskoj zaslepljenosti (fanatizmu).
Da li je moguće da se, u XXI veku, roditelji oslanjanju isključivo na molitve kada je u pitanju narušeno zdravlje njihovog deteta? Da nikad ne odu kod lekara?
Šta mislite: šta im sad govori njihova savest? Ili ne osećaju ni trunku kajanja smatrajući da je tako moralo biti... ("Bog dao, Bog uzeo"), i da je smrt njihovog deteta deo nekakve kosmičke pravde?

Sto odsto saglasan

Amerikanci su inace ljudi bez osjecanja i bez zdravog razuma.
Ljudi su isti širom planete. Drugi nam izgledaju malo gorim od nas iz nekih drugih razloga - koje smo sami posadili u sebi.

Strašno koliko neki ljudi mogu biti zaslepljeni verom :(
Svaki čovek je zaslepljen na svoj način a najviše su zaslepljeni oni "koji misle drugačije od mene."
Postoji vic koji baš ocrtava fanatizam.

- Pa dobro, Bože, ja sam Ti tako vjerovao i molio Ti se, a Ti me ne spasi...
- Pa jesam li ti poslao prvo komšiju sa brodićem, pa onda komšiju sa čamcem i na kraju onog čoveka sa dušekom?
Ovo možda nekome izgleda vic ali ovo je način kako Bog najčešće pomaže.

Evo priče iz moje religije.
Starca saterao bik iza pojila i neda mu da izadje. Njegova supruga pozvala komšiju sa susedne farme u pomoć. Ovaj otrčao, uzeo vilu i mahanjem primorao bika da ustukne. Kada se okrenuo da vidi šta je sa starcem video da je starac izašao i već otišao prema kući. Ovu nesmotrenost iskoristio bik i rogovima mu izbio vilu iz ruku.
Nemajući kud sada je ovaj mladi čovek skočio iza pojila, tamo gde je ranije stajao starac. Nemajuči kud počeo je pevušiti HU (Hju-u-u-u) što je inače pesma ljubavi Bogu ali ujedno molitva ljubavi.
Tada, odnekud je dotrčao jarac i iz sve snage udario bika u stomak kada je bik pojurio za jarcem. Ovaj mladi čovek (sledbenik Eckankara) je znao da je dobio pomoć Boga i sa zahvalnošću izašao iz opasnog prostora.

Poslednja izmena:
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=58000

Mislim da se taj uzas ne moze objasniti ni religioznoscu.
Zar ne kaze Isus (ili u Bibliji stoji) "Pomozi sebi, i Bog ce ti pomoci".

Covek nije nazalost preduzeo sva sredstva da sam pomogne kcerki na vreme (odvede je lekaru), vec se uzdao samo u molitve.

Ne veruješ da se mogu pomerati brda, a veruješ da ćeš da budeš uskrsnut? :D
I ondak ja lupam... :hahaha:

Pa dusa nije ogranicena telesnim granicama i mogucnostima,zar ne?

E to sto evolucija kaze da cemo mi ljudi za 10k godina pomerati planine umom,to me ne tangira uopste. Niko mi nije rekao da cu da zivim 10k godina,pa me samim tim i ne interesuje sta ce se desiti tada. :)

Често човека који је чврст у својим убеђењима називају фанатиком само зато што има чврсту позицију погледа на свет.
Не посотоји хришћански верски фанатизам јер где почиње фанатизам престаје хришћанство.
Фанатизам је духовна гордост, оријентисаност на самог себе.
Не могу говорити у ничије име осим у своје речи које ставим.
Питање је угла гледања, шта је фанатизам, као што ти кажеш о доказима у супротно, јединка или друштвена група не жели да прихвати те доказе као такве.
Да ли он/они штети/е друштву или мрзи друге неистомишљенике (из мог угла) одговараће за своје поступке, али уколико неко напада моју породицу, отаџбину, веру и традицију, ту се мора ставити тачка ма колико ко коме изгледала фанатична.

Problem je shto kod fanatika sve drugachije od njegovog mishljenja jeste napad na njegov sistem vrednosti .

И опет тако је.

Shto jes , jes .

Pa dusa nije ogranicena telesnim granicama i mogucnostima,zar ne?

E to sto evolucija kaze da cemo mi ljudi za 10k godina pomerati planine umom,to me ne tangira uopste. Niko mi nije rekao da cu da zivim 10k godina,pa me samim tim i ne interesuje sta ce se desiti tada. :)

Teško je malodobniku, pa uz to i crnčiću dokazat bilo što, a ne povrijediti ga.
Ipak, evolucija ne može reći što će bit, niti se time bavi.

Vjerovanje da se molitvom mogu premetati brda svakako sa evolucijom nema veze.

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=58000
ljudi mjesaju molitvu i magiju
mogao je sasvim fino pozvati doktora a onda se moliti do mile volje ... na kraju krajeva - zar nije poenta molitve autosugestija, sirenje nekog pozitivnog vajba a ne ocekivati od tamo nekog boga da pravi cuda dok ti ne mrdas dupetom?

И опет тако је.

Au kako se varaš. Fanatizam počinje od trenutka kada je Isus zahtevao od sledbenika da se odreknu majke, oca i ostale rodbine.

Nit kaže Isus, nit stoji u bibliji.

Izgleda si u pravu.

Procackao sam na netu i neki (domaci) kazu da je to stara poslovica, ali sam naisao i na to da je autor (ali izgleda da je originalni oblik: pomozi sebi i nebo ce ti pomoci) Zan de La Fonten (poznati basnopisac), ali i bila je krilatica nekog francuskog politicara tokom Burbonske restauracije (Aide-toi, le ciel t'aidera), i tadasnjeg francuskog kralja.

Hteo sam reci da ne treba slepo potiskivati racionalno zbog religioznog.

Poslednja izmena:
Američki par koji se molio bogu umesto da potraži pomoć lekara za svoju ćerku koja je bila na samrti, osuđen je danas na šest meseci zatvora, navodi BBC.

Dejl Njuman na suđenju
Dejl i Leilani Njuman iz Viskonsina mogli su da budu osuđeni na 25 godina zatvora zbog smrti svoje ćerke Medlin Kare Njuman. Jedanaestogodišnja devojčica je umrla 2008. godine od nedijagnostifikovanog, ali izlečivog oblika dijabetesa.

LINK

Iako sam mišljenja da treba živeti po svom modelu koji nikoga ne ugrožava, te da religija ume generalno čovekov život da zloupotrebi, u ovom slučaju definitivno nije sama religija kriva, već zaluđeni vernici koji nisu mogli lošije da je ukapiraju.

Ipak, pitam se da li su roditelji nesrećne devojčice samo zaluđeni ili su i psihički poremećeni pride...

Evo slike oca sa suđenja :eek:

njumanovi-vert.jpg

Evo pravih Hrishcana koji veruju u dobrotu Boga i Njegovu svemocnost. :heart:

Zbog neuspele molitve sledi racionalizacija: dete je greshno, roditelji su greshni, neko iz uze familije je greshan, navrded je greshan, Dzingis Kan je greshan, Bog ima plan za sve nas/chudni su putevi Gospodnji...

P.S.
"definitivno nije sama religija kriva" - ovoga se ni ja sam ne bih setio. :super:

Back