Освртање за прошлим

fanstebre

Poznat
Poruka
9.572
Колико је велик проблем кад неко има нагон за тим да се стално осврће назад и говори себи како је могао боље ово и оно ? Да ли то у ствари лишава човека садашњости, а самим тим и будућности ? Мени се чини да је то огромна грешка коју нисам на време увидео јер константно оптерећивање оним што нам се дешавало у прошлости и размишљање о томе шта смо могли боље да урадимо заправо нас у огромној мери лишава шансе да живимо живот у садашњем тренутку и то нас саплиће на свим животним пољима

заправо нас у огромној мери лишава шансе да живимо живот у садашњем тренутку и то нас саплиће на свим животним пољима
Upravo tako.
Svestan si da se prošlost ne može promeniti i da je uzaludno azmišljati po principu ŠBB KBB i gubiti dragoceno vreme (a i živce) na to.

Колико је велик проблем кад неко има нагон за тим да се стално осврће назад и говори себи како је могао боље ово и оно ? Да ли то у ствари лишава човека садашњости, а самим тим и будућности ? Мени се чини да је то огромна грешка коју нисам на време увидео јер константно оптерећивање оним што нам се дешавало у прошлости и размишљање о томе шта смо могли боље да урадимо заправо нас у огромној мери лишава шансе да живимо живот у садашњем тренутку и то нас саплиће на свим животним пољима

Ne lišava to čoveka ni sadašnjosti ni budućnosti. One su svakako tu. Razmišljati o prošlosti je normalno, čak i potrebno. Jer, ako si nešto uradio loše ili pogrešno u prošlosti po sebe i po druge, jedino ako si veverica nećeš razmišljati o tome. A potreba je, jer, ako si pametan, od grešaka iz prošlosti možeš nešto i naučiti.

Ne lišava to čoveka ni sadašnjosti ni budućnosti. One su svakako tu. Razmišljati o prošlosti je normalno, čak i potrebno. Jer, ako si nešto uradio loše ili pogrešno u prošlosti po sebe i po druge, jedino ako si veverica nećeš razmišljati o tome. A potreba je, jer, ako si pametan, od grešaka iz prošlosti možeš nešto i naučiti.
Ма друга је ствар учити из грешака али овде се ради о томе да је неко стално време проводио у жаљењу за приликама које су прошле и тиме себе лишавао нових

Ма друга је ствар учити из грешака али овде се ради о томе да је неко стално време проводио у жаљењу за приликама које су прошле и тиме себе лишавао нових
te "prilike" mozda i nisu bile stvarno prilike tako da zaliti za tim.. inace,ima dosta knjiga iz psihologije koje imaju odgovore na tvoja pitanja-potrazi ih malo.

A i sad te nove nisu prilike kao sto su i stare umisljene,to jes izgovori i tad i sad

Нису изговори, прецизније речено то су непрепознате прилике као што можда ни сад не препознајем неке али не знам да су прилике па мислим да их нема, а кроз неко време се осврнем и увидим их и тако сам јурио сопствени реп баш због тог нагона да будем загледан у прошлост и потискујем садашњост

Нису изговори, прецизније речено то су непрепознате прилике као што можда ни сад не препознајем неке али не знам да су прилике па мислим да их нема, а кроз неко време се осврнем и увидим их и тако сам јурио сопствени реп баш због тог нагона да будем загледан у прошлост и потискујем садашњост
Jese o ribama radi?
Normalno da se ima zilion puteva u zivotu i da se uci na greskama i placa skola,pa su i te propustene prilike bolje od pogresnih izbora danasnjice

Ogroman problem je to.
Najveci koji covek moze imati.
Srecom ne razmisljam tako nikada.
Sto se deseilo to se desilo i nece se promeniti.
A tek mi ne pada na pamet da planuram i vrtim hiljade scenarija tipa sta ako
Zivim sada i ovde.
Drugo jednosravno nema smisla.

To je sasvim normalno da ako si nešto zabrljao u prošlosti, razmišljaš o tome. Kažem, nije čovek neki zglavkar pa da mu pamćenje traje 3 sekunde. Šta ćeš, to su stvari sa kojima čovek mora da se nosi jer je to deo njegove prirode. Samo ne vidim što bi ga to uskraćivalo nekih drugih prilika.

Па о свему се ради. О целокупном бивствовању
Pa cuo si sigurno da covek planira a bog se smeje,tako da sigurno nisi nista propustio,msm jel mozes da isplaniras dobar posao ili zaradu,dobitak na lotou,da biras ribu koju zelis,nista od toga,tripovao sam i ja svasta nezrelo i mogao sam drugacije svasta ali ni za cim ne zalim osim sto sam se trosio na pogresne ljude,tako da sad uzivam u rasterecenju i kratkim rezovima pa se i ti malo rastereti

Pa cuo si sigurno da covek planira a bog se smeje,tako da sigurno nisi nista propustio,msm jel mozes da isplaniras dobar posao ili zaradu,dobitak na lotou,da biras ribu koju zelis,nista od toga,tripovao sam i ja svasta nezrelo i mogao sam drugacije svasta ali ni za cim ne zalim osim sto sam se trosio na pogresne ljude,tako da sad uzivam u rasterecenju i kratkim rezovima pa se i ti malo rastereti
Шта год ти сада одговорим то ће ме вратити назад, а управо тога желим да се отарасим

Па генерално имам јак дар за потискивање тако да сам свашта потиснуо и сад то излази из мене те отуда и потреба за оволиким пискарањем и потреба да дискутујем о томе али имам неке границе докле бих да дискутујем

na proslosti se gradi buducnost.

Koliko često razmišljaš o prošlosti i da li to utiče na kvalitet života u sadašnjosti?

Mislim da sam rob prošlosti i jedno vreme sam razmišljala ŠBKB i onda sam prestala. Ostala su samo lepa sećanja i ružna sećanja.

Niko od nas ne može da promeni svoju prošlost. Ne možemo mnogo ni da utičemo na budućnost. Zato je najbolje živeti u sadašnjosti.

Koliko često razmišljaš o prošlosti i da li to utiče na kvalitet života u sadašnjosti?
Пречесто сам размишљао. Скоро да сам малтене само то и радио, песимистичан за садашњост и константо сам жалио за оним што је прошло и сетом се сећао

Пречесто сам размишљао. Скоро да сам малтене само то и радио, песимистичан за садашњост и константо сам жалио за оним што је прошло и сетом се сећао

Odlično je što si shvatio da je to razmišljanje postalo problem. Najdobronamernije te savetujem da ideš kod psihologa koji će te verovatno uputiti na psihijatra zbog ovoga

" Скоро да сам малтене само то и радио, песимистичан за садашњост и константо сам жалио за оним што је прошло и сетом се сећао "

Back