Осврт на завршене опште изборе у Српској и Федерацији БиХ

1664957738067.png




DODIK: "VUČIĆU, ZVAĆU DECU!"; Šta je pozadina bespoštednog obračuna Gorice i Igora Dodika sa udarnim Vučićevim medijem, tabloidom "Informer"?!


Također, u tekstu se sumnjiči Vučića da on stoji iza protesta opozicije koji bi se za dva dana trebali održati u Banja Luci zbog navodne izborne krađe koju je počinio Dodik.

kolazsb_v[1].jpg


Prije 27 min

Kasno sinoć vodio se pravi medijski rat na relaciji Banja Luka-Beograd, u razmjeni "medijske vatre" sudjelovali su mediji i osobe bliske, s jedne strane, Miloradu Dodiku, a s druge strane njegovom donedavno glavnom savezniku i prijatelju, Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije. Iako su posljednjih nedjelja, tokom predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini, šumovi na vezama između Dodika i Vučića bili neočekivano glasni i ukazivali potencijalni raskol, najnovija medijska kavga svjedoči da se može očekivati još oštriji nastavak.

Sve je počelo na portalu "Banjaluka.net" gdje je objavljen tekst naslovljen "Biračko mjesto Andrićev venac", što predstavlja jasnu aluziju na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji stoluje u zgradi na toj adresi i njegov utjecaj na izbore, prije svega, za predsjednika Republike Srpske. U tekstu se Vučića optužuje da je on stoji iza odluke Jelene Trivić, Dodikove protivkandidatkinje, da u izbornoj noći proglasi pobjedu i da tako izazove političku krizu u Republici Srpskoj.

Također, u tekstu se sumnjiči Vučića da on stoji iza protesta opozicije koji bi se za dva dana trebali održati u Banja Luci zbog navodne izborne krađe koju je počinio Dodik.

Informer je promptno reagirao tvrdnjom da iza portala banjaluka.net stoji Igor Dodik, sin Miloradov, uz konstataciju da je "objavljen najprljaviji mogući tekst protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Opskurni beogradski tabloid je direktno i neskriveno u službi Aleksandra Vučića čiji režim ovih dana grčevito brani "Informer" i njegovog glavnog urednika Dragana J. Vučičevića nakon objavljivanja skandaloznog intervjua sa serijskim silovateljem, koji je izazvao niz protesta građana ispred redakcije tog lista.

Igor Dodik je na optužbe "Informera" odgovorio da on nema nikakve veze sa portalom banjaluka.net. "Niti stojim iza vlasništva niti iza uređivačke politike ovog portala, a pogotovo ne iza pomenutog teksta. Informeru želim profesionalniji pristup u budućnosti", napisao je Dodik junior.
(Jutros je Dodikove tvrdnje osporio portal BNTV, objavljući dokument iz kojeg se vidi da je izdavač spornog portala firma "Grape d.o.o." Banja Luka, koja je, tvrdi se, pored ostalog, radila "oglase za Facebook stranicu Milorada Dodika.")

Kasno sinoć je stigao odgovor iz neposrednog okruženja Milorada Dodika. Njegova kćerka Gorica Dodik, inače hiperaktivna na društvenim mrežama, demantirala je, također, da je portal banjaluka.ba vlasništvo njenog brata Igora. "Informer" je nakon intervju sa silovateljem nastavio da siluje narod lažima", poručila je zajedljivo i oštro Dodikova kćerka.

Nije dugo trebalo čekati odgovor beogradskog tabloida. U tekstu naslovljenom: "ŠOKANTNO! GORICA DODIK SE UKLJUČILA U PRLJAVU KAMPANJU PROTIV INFORMERA", tabloid se obraća Dodikovoj kćerki.

"Lepo, gospođo Dodik! Dobro je videti da otvoreno stajete na stranu "Žena u crnom" i ostalih najcrnjih antisrba koji ovih dana napadaju najgorim lažima Infromer, zapravo napadaju Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića".

Kako navodi autor teksta, "Informer je tokom čitave kampanje otvoreno podržavao Milorada Dodika. Mislili smo, verovali smo, da je on najbolje rešenje za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH.

Gospođa Gorica Dodik nam je samo sa dva tvita, evo, pokazala koliko smo, po svemu sudeći pogrešili"
, zaključio je (za sada) beogradski tabloid polemiku sa familijom Milorada Dodika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada se nije izjašnjavao o rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini.

No, krajnje je indikativno da se on prekjučer tokom sastanka u Budimpešti nije pridružio svom domaćinu, premijeru Mađarske Viktoru Orbanu koji je prvi čestitao Dodiku na pobjedi u borbi za predsjednika RS. Treba podsjetiti da je Orban uoči izbora pružio podršku Dodiku, kao i da to predsjednik Srbije Vučić nije učinio.

(SB)
 

1664968677856.png

Kalinić: Zahtijevamo otvaranje vreća i poništavanje izbora


"Stranka Naša priča Republika Srpska uputila je CIК-u zahtjeve za otvaranje vreća na biračkim mjestima i ponovno brojanje glasova. Takođe ćemo zahtijevati poništavanje rezultata izbora na svim nivoima i ponovno glasanje na svim nivoima", navodi se u Kalinićevom saopštenju.

canvas.png


05.10.2022 | 12:38

Predsjednički kandidat stranke Naša priča Republika Srpska Zoran Kalinić oglasio se sa zahtjevom da se otvore vreće sa glasačkim listićima i ponovno brojanje glasova.

Inače, treba podsjetiti da je Kalinićevo ime ovih dana najviše pominjano u javnosti zbog dopisivanja glasova pored njegovog imena a koje je dobila Jelena Trivić iz PDP-a.

"Stranka Naša priča Republika Srpska uputila je CIК-u zahtjeve za otvaranje vreća na biračkim mjestima i ponovno brojanje glasova. Takođe ćemo zahtijevati poništavanje rezultata izbora na svim nivoima i ponovno glasanje na svim nivoima", navodi se u Kalinićevom saopštenju.

U saopštenju se objašnjava da za to postoje dva razloga:

- Imali smo priliku da vidimo, posredstvom medija, brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa na dan glasanja, kao i nepravilnosti koje su nastale prilikom brojanja glasova, bez obzira o kojoj stranci je riječ. Takve nepravilnosti ne mogu da budu imperativ demokratskog procesa.

- Veliki broj nevažećih listića, ukazuje na to da se mora otkloniti uzrok nastajanju tolikog broja nevažećih listića, jer je apsurdno da broj nevažećih listića bude u visini broja glasova za dva poslanička mandata za NSRS.

Dalje se navodi da ukoliko nadležne institucije ne budu poništile rezultate glasanja na svim nivoima i ne budu raspisani novi izbori, opozicija treba da odbije verifikaciju poslaničkih mandata i na taj način ne daju legitimitet i legalitet ovakvom izbornom procesu.

"Odbijanjem verifikacije mandata, neće moći da se konstituiše Narodna skupština Republike Srpske i izbori će morati da budu ponovljeni", mišljenja je Kalinić.

On ističe da njegova stranka podržava poništavanje rezulatata glasanja na svim nivoima i ponovno raspisivanje izbora.


(BN)
 

1664974094221.png

Treba utvrditi brojno stanje glasova u vrećama


“Treba se prebrojati stanje u vrećama, i uporediti sa podacima na zapisnicima”, rekao je Radović navodeći da će danas rukovodstvo PDP, SDS i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića podnijeti zahtjev CIK-u za novo brojanje glasova i utvrđivanje nepravilnosti, te ponavljanje izbora na mjestima na kojima se utvrde nepravilnosti.


1664973999544.png


05.10.2022 | 13:19

Pojedine izborne komisije danas su zakazale ponovno brojanje glasova istakao je SDS-ov Milan Radović, navodeći da je to znak da je pritisak opozicije u Republici Srpskoj urodio plodom.


On je istakao da sjenu na cijeli proces bacaju dešavanja u izbornoj noći zbog kojih je upitan legitimitet izbora i zbog kojih do danas nije potpisano stotine zapisnika sa biračkih mjesta.


“Gradske i opštinske komisije nisu dostavljale podatke o brojanju glasova”, rekao je Radović, navodeći da u pojedinim biračkim mjestima opozicionari imaju nula glasova, iako je na tim mjestima glasala njihova rodbina.


PDP i SDS su formirale dva pravna tima u vezu kršenja izbornog procesa koji će Centralnoj izbornoj komisiji odvojeno slati prijave za pojedinačne slučajeve.


“Treba se prebrojati stanje u vrećama, i uporediti sa podacima na zapisnicima”, rekao je Radović navodeći da će danas rukovodstvo PDP, SDS i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića podnijeti zahtjev CIK-u za novo brojanje glasova i utvrđivanje nepravilnosti, te ponavljanje izbora na mjestima na kojima se utvrde nepravilnosti.


“To je nužno da se uradi jer onda izbori nemaju smisla. Ako će doći do toga da neko svojom voljom upisuje nekome nulu, iako ima osvojene glasove, šta se onda može desiti na narednim izborima”, upitao je Radović koji je i nosilac liste SDS za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Banjaluci.


Istakao je kako je javnost dodatno zbunjena ćutanjem iz SNSD, koje je pozvao da podrže novo brojanje glasova.


Gradonačelnik Banjaluke i nosilac liste PDP Draško Stanivuković istakao je kako je najveće dostojanstvo traganje za istinom kojeg niko ne treba da se plaši.


“Ovo nije nikakav krik poraženog ili očajnika, ovo je krik za istinom. Hoćemo da istrajemo na istini”, istakao je Stanivuković najavljujući da će čestitati bilo kome nakon što se utvrdi stvarno stanje.


Opozicione stranke su za sutra u 18 časova najavili protest u Banjaluci koji će početi šetnjom od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.


 

1664974687909.png



"NIJE NORMALNO DA NISMO NI BLIZU 100 ODSTO PREBROJANIH GLASOVA": I dalje se čeka epilog predsedniče trke u Republici Srpskoj

1664974703107.png

IZBORI U RS DOŽIVELI SVOJ VRHUNAC! U osnovnoj školi zabranjeno sedenje u klupi sa neistomišljenikom! Situacija se izmakla kontroli


"NIJE NORMALNO DA NISMO NI BLIZU 100 ODSTO PREBROJANIH GLASOVA": I dalje se čeka epilog predsedniče trke u Republici Srpskoj​


05.10.2022.

Izbori u RS doživeli su splet neočekivanih okolnosti, naime, obe strane su proglasile pobedu. To je izazvalo raznovrsne reakcije, koje se sada prelivaju se na najmlađe, decu koja pohađaju osnovnu školu.


Milan D. Petković, potpredsednik Narodne skupštine republike Srpske i Bojan Borovčanin, predsednik udruženja nacionalne inteligencije "NIT" gostovali su na Kurir televiziji, gde su se dotakli situacije u BiH nakon izbora, prošlo je svega tri dana, a oni sada izgledaju ovako:



Republika Srpska izbori
foto: Kurir televizija
- Tri dana posle izbora imamo čudnu situaciju, nemamo ni blizu 100% prebrojanih glasačkih mesta, dakle, negde smo na 85% do 89%. To je čudno, jer u današnje vreme savremenih tehnologija, a ne možemo da prebrojimo sva ta mesta. Jednostavo nije logično, ni normalno. Ono što je sigurno jeste da je apsolutni pobednik ovih izbora SNSD na čijem čelu je gospodin Milorad Dodik, koji je pobedio na sivm nivoima - rekao je Milan Petković


Nikada nije bila ovako teška situacija, nagoveštava Bojan Borovčanin:

Republika Srpska izbori


- Nagovestio bih neke stvari koje su interesantne za ove izbore. Nikada nije bila ovakvo jedna teška i sumorna trka u RS za izbore. Mnogo je narod podeljen, deci u prvom, drugom razredu osnovne škole zabranjuju da sede u klupi sa neistomišljenikom, ako su roditelji na drugoj stranačkoj strani - rekao je Bojan Borovčanin.


Kurir.rs
 

1664978198695.png

Lideri opozicije iz RS danas u CIK-u

Predali zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.


main image


05. oktobar 2022, 3:41

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su danas u 15 časova Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

hsjhsowVns5vt6DXZ2XjFJQdTVXON9LZ59A6a4vn[1].jpg
 
Update vom 3. Oktober, 19.50 Uhr: Bei den Wahlen in Bosnien und Herzegowina hat die muslimisch-nationalistische Partei SDA einen klaren Rückschlag erlitten. Ihr bisheriger Vertreter im dreiköpfigen Staatspräsidium, Bakir Izetbegovic, verlor am Sonntag gegen den pro-europäischen Sozialdemokraten Denis Becirovic, wie aus von der Wahlkommission veröffentlichten Teilergebnissen hervorging. Der Sitz der Kroaten im Staatspräsidium ging demnach erneut an den Reformer Zeljko Komsic, die Serben werden dort künftig durch die Nationalistin Zeljka Cvijanovic vertreten.
 

1664983179666.png

Predate prijave CIK-u: 65.000 glasova kontaminirano


Lideri SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović, u pratnji kandidatkinje za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić, predali su Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

1664983145261.png


05.10.2022 | 16:40

Branislav Borenović, predsjednik PDP kaže da se moraju prebrojati ponovo glasovi za predsjednika Republike Srpske jer su uočene brojne nelogiičnosti i nepravilnosti i, kako kaže, mora se utvrditi šta se zapravo nalazi u biračkim kutijama.

“Obuhvatili smo 65 hiljada glasova koji su kontaminirali koji su po nama zloupotrebljeni i kojima se prekraja izborna volja građana. Vjerovatno se radi i više od 65 hiljada glasova. Ustanovili smo da je 35 hiljada glasova nevažećih za predsjednika Republike Srpske. Nevjerovatna je razlika od 20 hiljada glasova u korist jednog kandidata u Doboju, Prijedoru, Zvorniku što je u sporotnosti sa onim prvim rezultatima koje smo dobijali i da su 10 hiljada dobili nepoznati kandidati”, kazao je Borenović.

Kandidatkinja PDP-a za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić kaže proces brojanja na brojnim mjestima bio ravan “ratnom stanju” i da će boriti do kraja, kako objašnjava, za istinu šta se zapravo desilo.


(BN Foto:N1)
 

1665000327754.png

Otkako je na vlasti Dodik krade, ovo nije prvi put!


“Morate shvatiti da čovjek krade sve otkako je došao na vlast. Nije ovo prvi put", kazao je Nebojša Vukanović, narodni poslanik, komentarišući održavanje izbora u BiH.

1665000303802.png


05.10.2022 | 20:49

"Pogledajte izbore 2010. godine. Rajko Papić ima tri posto, a razlika između dva kandidata je bila 1,5 posto. Izborne krađe počinju 2010. tako što je Radmanović krađom postao član Predsjedništva. To je postalo očiglednije 2014. kada je dobio Dodik Tadića sa 6.500 glasova, gdje Ramiz Salkić dobija u čisto srpskom selu 150 glasova, a Ognjen Tadić nije nijedan", istakao je Vukanović za N1 i dodao:

"Tad su bili endemski slučajevi. Izdajom u Zvorniku i Doboju je prodat Vukota Govedarica, kada sam bio pod velikim napadom opozicije jer sam rekao da parlamentarac Obren Petrović koji je formirao jednu vrstu mreže, Doboj i Zvornik se mogu nazvati balkanskim Medellinom."


(BN)
 

1665009626173.png

U Gradišci na svoju ruku otvorili vreće sa listićima


Iako su politički subjekti u Gradišci obaviješteni da će otvaranje vreća sa izbornim materijalom i ponovno brojanje glasova u ovom gradu biti organizovano danas u 17 časova, članovi Gradske izborne komisije su vreće otvorili u jutarnjim časovima, bez prisustva akreditovanih posmatrača političkih partija, upozorava Srpska demokratska stranka.

1665009643006.png


05.10.2022

Ističu da političke partije o izmjeni termina otvaranja izbornog materijala nisu obaviještene.

„Prema našim saznanjima otvaranje vreća i ponovno brojanje je započeto u 11:00 časova bez prisustva posmatrača SDS i drugih opozicionih stranaka“, kažu u SDS.

Navode da su predsjednik GIК Branislav Radinović i ostali članovi GIК-a samoinicijativnim otvaranjem vreća sa glasačkim materijalom grubo prekršili zakon.

„ To što su oni učinili se ne smije uraditi bez prisustva predstavnika političkih partija. Кo zna šta trenutno rade sa materijalom koji je bio u vrećama. Uložili smo prigovor CIК-u. U pitanju je očigledno kršenje Izbornog zakon“, upozoravaju iz SDS i pozivaju nadležne organe da hitno reaguju u ovom slučaju.

(BN)
 

Back
Top