Osvrnite se.

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Kada na kratko zastanete i pogledate pregazena tela i baceno cvece na putu iza sebe, sta mozete reci o sebi?

1. cinim mnogo vise dobrih dela nego losih
2. cinim mnogo vise losih dela nego dobrih
3. cinim puno i dobrih i losih dela
4. retko cinim i losa i retko cinim dobra dela

..i kakav je osecaj: bol, praznina, sreca, ushicenje, ponos, umor, razocarenje, dopisite sami.

5. Idem napred, UVEK napred u mom zivotu, i trudim se se da cinim 1., ukoliko je to moguce, a obicno nije. :dash: U tom slucaju se trudim da napravim detour (zaobilaznicu), postujuci 4.

Samo osecaj da prezivljavam, a da ne nanosim bol, ili samo nanosim nuznu bol, kada nemam izbora.

_nobody_

Хтео бих да заокружим одговор под 1. међутим није баш тако.
Желим и увек се трудим да чиним добра дела ал сам често као онај "слон у стакларској радњи".

Па шта сад преовладава тешко је рећи, мислим да преовлађују добра дела.
Какав је осећај? Па радост и задовољство што сам некоме помогао, учинио... и жалост и осећај кривице у супротном.

Kada na kratko zastanete i pogledate pregazena tela i baceno cvece na putu iza sebe, sta mozete reci o sebi?

1. cinim mnogo vise dobrih dela nego losih
2. cinim mnogo vise losih dela nego dobrih
3. cinim puno i dobrih i losih dela
4. retko cinim i losa i retko cinim dobra dela

..i kakav je osecaj: bol, praznina, sreca, ushicenje, ponos, umor, razocarenje, dopisite sami.

Nisam zadovoljna. Činim mnogo više dobrih djela nego loših.Ali, nekad sepitam zašto nešto nisam učinila ranije...i to me onda pojede živu.

Cinim sve vise i vise dobrih dela, u stvari ne mogu da se setim da sam poslednjih par godina tendenciozno ucinila nesto lose. U proslosti bilo je propusta, nedospustivih, nasla sam objasnjenja, za neke cak i opravdanja, ali opravdanja pred sobom samom i nisu vise bitna.

Zašto bi?

Pretpostavimo, maštajući, da si ljudima u svom životu sasvim zadovoljan. Pretpostavimo - teoretski - da ne osećaš nikakvu potrebu širiti znanje na tom polju.

Jesu li ljudi ceo svet?

Je li život - drugi ljudi? Ostali ljudi?

Ako je do učenja i sticanja (znanja), to možeš i međ četr zida, pored knjige. Ako životnu vrednost meriš drumom; ljudi koje sretneš mogu biti tek kulise. Ili smetnja lepom pogledu. Ako je do sexa...

Mda.

Preduslov je: ako si u svom životu (drugim ljudima) zadovoljan.

A onda, izbegavanje fizičke prisutnosti ne znači nužno izbegavanje ljudskosti. Ne moraš čoveka opipati da bi od njega nešto naučio. Ili na njemu.

Ja verujem da najviše ne naučiš od ljudi.

Ali, možda učenje nije bit.

Back