Osuđen na 40 godina zatvora: Trostrukim ubistvom je šokirao Split

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.659

Filipu Zavadlavu (28), muškarcu koji je izvršio trostruko ubistvo u Splitu 2020. godine, danas je na splitskom županijskom sudu izrečena presuda.​Zavadlav je proglašen krivim i dobio je 40 godina zatvora. Dobio je po 15 godina za svakog ubijenog, a objedinjena kazna iznosi 40 godina. U kaznu je uračunat i dio iz ranije presude koji se odnosi na nabavku automatske puške i pucanje po Varošu.

Kako javlja Index.hr, presudu je slušao sa podsmijehom, a potom je i zapljeskao.


Inače, i prvom presudom je Zavadlav proglašen krivim i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Međutim, Visoki kazneni sud mu je, na temelju žalbe, djelimično ukinuo ovu presudu.

Zavadlav je, podsjetimo, osuđen da je 11. januara 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motorima na Šperunu i u Varošu.

Teretilo ga se za tri teška ubistva iz bezobzirne osvete, a kako u sudskom postupku nije utvrđeno da se u tom slučaju radilo o bezobzirnoj osveti prije presude je izmijenjena kvalifikacija kaznenog djela pa je naposljetku osuđen za obična ubistva. Osuđen je i za ilegalno posjedovanje oružja, te općeopasnu radnju.

Na suđenja u Split je dolazio iz zatvora u Gospiću, u raspravnoj dvorani je sjedio vezan lancima i u pancirki, promijenio je nekoliko branitelja, a pamtit će ga se i po tome što je jedno vrijeme sa sudskim vijećem komunicirao isključivo na italijanskom jeziku. I dalje tvrdi da nije počinilac trostrukog ubistva koje je šokiralo Split, te traži da ga se oslobodi.


1698164277997.jpeg
Link
 

Back
Top