Osuđen Dragoljub Simonović zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića: Bivši predsednik Grocke dobio pet godina zatvora

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.318
1679301355-Tan2023-03-2009232905_7-copy-750x499.jpg

Viši sud u Beogradu danas je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića osudio na pet godina zatvora zbog optužbi da je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Istovremeno zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima – Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zavtora, aleksandar Marinković na četiri godine i šest meseci, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora.Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu.


Na današnjem ročištu advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio molotovljev koktel na garažu novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele, izneo je završne reči. On tvrdi da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima. Marinkovićev branilac za njegovog klijenta traži oslobađajajuću presudu.

1679301346-Tan2023-03-2009232728_6-copy-1024x682.jpg


Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.
U ovom predmetu pored Simonovića optuženi su Vladimir Mihajlović, Aleksandar Marinković i Vladimir Novaković.


Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Četiri godine agonije Milana Jovanovića: Čekajući pravdu za paljenje kuće novinara


Suđenje za paljenje kuće novinara: Simonović tvrdi da mu je smešteno

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tada je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića.

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. Simonovićev branilac Viktor Gostiljac je tada tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio “granice normalnosti”.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio molotovljev koktel na garažu Jovanovića i njegove supruge Jele tvrdio je da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima.

Da podsetimo kuća novinara portala „Žig info“ zapaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine. Najpre je zapaljen automobil Jovanovićeve supruge, koji se zatim proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta ali niko nije povređen.

https://nova.rs/vesti/hronika/osudj...bpush&utm_campaign=2023-03-20-Bivi-predsednik
 
Poslednja izmena:

RIA77

Poznat
Poruka
9.832
Која је била оптужба ? Паљење имовине ? У сред ноћи запалио туђу кућу ? Он је хтео да и новинар и његова кућа изгоре заједно. Ово је покушај убиства, а не некакво паљење имовине, није запалио туђу шталу или сено, него кућу и то у време док је власник био у кући.
 

Top