Ostvareni i neostvareni snovi

Neke snove možemo da ostvarimo. Neke ne možemo iz različitih razloga.
Tačno.
Snove koje nismo ostvarili možemo da zamenimo sa svojim hobijima ( pisanje, slikanje..).
Sve neostvareno zapisujem. Ostavljam tragove samoj sebi, utešni su. Na neki način su preživeli nemogućnost da postoje, ostaju skice. Da ne zaboravim.

Zar je nemoguce san koji je sanjan nocu sutradan analizirati i želeti da se ostvari, maštati plažu sa belim peskom , plavim morem i palmama
Analiza snova i želja po Jungu je umetnost koliko sam shvatila

Poslednja izmena od moderatora:
Zar je nemoguce san koji je sanjan nocu sutradan analizirati i želeti da se ostvari, maštati plažu sa belim peskom , plavim morem i palmama
Analiza snova i želja po Jungu je umetnost koliko sam shvatila

Moguće je naravno. Što se tiče umetnosti ili psihoterapije, ovde se spominje terapija.

https://psihoterapijsketeme.rs/2012/jungova-analiticka-teorija-snova/

Gore sam spomenula vezu umetnosti i psihologije. Postoje knjige iz oblasti psihologije, psihološki trileri..

Poslednja izmena:
"Analiza snova jeste i uvek je bila umetnost.
Ona je nešto stvaralačko, a stvaralačko je uvek iznad svih teorija.
Nisu teorije odlučujuće, već stvaralačka ličnost terapeuta."

K. G. Jung
Mene snovi nisu obaveštavali o tome koji su moji snovi. Možda zato što
sam ih već znala. Ali su me upozoravali na to da sam ih zapostavila.
Sanjala sam da mi dete umire. Bogu hvala nisam svoju decu sanjala,
al u snu to mi je bilo dete i bilo je jako teško.. Nenahranjeno dete koje
samo što nije izdahnulo.. to sam više puta sanjala..
A jednom, kada sam se više posvetila tome da drugima pomažem da
otkrivaju svoje snove, nego što sam radila na ostvarenju svojih, sanjala
sam da sam uzela u svoj stomak bebe svih tih žena sa kojima sam tada
pričala. I odjednom, moje bebe u stomaku nema. Nestala je..

Ako uzmeš da je beba to nešto kreativno u meni što želi da se
izrazi, onda je značenje tih snova sasvim jasno.

Poslednja izmena:
Noćni snovi nekada mogu biti upozoravajući. Strašnim scenama nas
mogu uplašiti da bi nam ukazali da nešto radimo pogrešno. A mogu
biti i ohrabrujući. Jednom sam recimo sanjala da je dete poraslo. Da
je zdravo, veselo, pričljivo.
Terapeutkinja moja je bila oduševljena kako to kod mene funkcioniše
da kad joj ispričam san, nikakvo tumačenje ne treba.

Drugim kreativcima se recimo dešava da sanjaju da ih neko juri da
ih ubije onda kada ne pišu, ne slikaju.. A to te samo juri tvoja potisnuta
ljutnja, zato što ne radiš ono što treba.

Nekada je nemoguće ostvariti svoje snove, ispuniti želje..Put oko sveta na primer. To putovanje mogu da ostvare super bogati ljudi, mi možemo samo da sanjarimo i maštamo.

Sa druge strane, postoje snovi, postoje želje, na čije ostvarenje moramo da čekamo, npr objavljivanje knjige...

Ne znam da li pisanje spada u ozbiljne stvari. Mislim da spada.. Za objavljivanje knjige nije dovoljan samo talenat.. Mora ozbiljno da se razmisli: zašto to želimo, da nam se štampa knjiga? Koliko koštaju usluge urednika, lektora, dizajna korica...

Snovi koje nismo ostvarili znaju da bole. O tom bolu se, uglavnom, ćuti. Ako pričam o jednom snu, neko ko je ostvario taj isti san, može da pomisli da mu zavidim. Ne zavidim, drago mi je što je neko ostvario svoj san.
Danas se snovi ostvaruju ukoliko imamo novac, ali novac nije osnova ove teme.

Evo šta o neostvarenim snovima ( neostvarenim potencijalima ) kaže Nada Marjanović, psihoterapeut:

"
Neostvareni potencijali (i tuđi i sopstveni) kojih smo svesni (koje smo precizno ocenili) umeju prilično da nas bole.

Kada su drugi u pitanju, nismo mi oni koji donose odluke o njihovom ostvarenju. Ali kada smo mi sami u pitanju, to je već druga stvar.

Naravno, dobro je odrediti svoje prioritete i držati ih se. Ali važna pitanja su - kako pravimo priroritete, na kom uzrastu i šta u njih svrstavamo.

Naša psiha teži ka osećaju ispunjenosti i realizacije. Neostvareni snovi su poput nedovršenog zadatka koji umemo da rešimo, predstavljaju neiskorišćeni potencijal. Svest o tom potencijalu, posebno ako ga smatramo značajnim, stvara disonancu između željenog i aktuelnog stanja. To može dovesti do osećaja nezadovoljstva, neostvarenosti, pa čak i besmisla i depresije.

Neodlučnost je ta koja nas često drži u stanju mentalnog zastoja. Trošimo energiju razmišljajući o mogućnostima, ali ne preduzimamo konkretne korake. Ovo izbegavanje može biti način zaštite od potencijalnog neuspeha, ali u konačnom efektu nas sprečava da uopšte krenemo ka ostvarenju.
Kako možemo da prekinemo ciklus neodlučnosti:

Transformišimo bol u motivaciju: Priznajmo sebi bol od neostvarenih snova i koristimo ga kao pokretačku silu.
Postavljajmo realne ciljeve: Razbijmo velike snove na manje, dostižne ciljeve kako bismo stekli motivaciju.

Prihvatimo proces: Put ka ostvarenju snova je putovanje sa preprekama. Učimo iz grešaka i nastavimo dalje.
Na kraju dana, ostajemo sami pred sobom i nikome sem sebi ne moramo da polažemo račune. Ali ponekad je upravo najteži deo "položiti račune" samom sebi. "

Preneto sa https://www.instagram.com/psihoterapija.marjanovic/p/C6ih_7qMMfy/

Back