Quantcast

Ostrvo Samotraki

Super Girl

Obećava
Poruka
67
nije toliko turisticki popularna destinacija,niti se mestani trude oko toga,jer je priroda predivna pa zele da je ostave u netaknutom stanju-koliko je god to moguce.Ostrvo je prepuno potocica,vodopada,suma...postoji kamp...
 

DeMikelis

Ističe se
Poruka
2.159
Нисам ни ја био, али бих волео да га посетим. Читајући следећи путопис на сајту Б92 дођох на идеју да га мало допуним и "оплеменим" одговарајућим сликама.

Даклем...

Samotraki, beg u izolaciju

Iako se nalazi u neposrednoj blizini Halkidikija, Samotraki je idealno ostrvo za ruralni beg od urbane gužveNa Samotrakiju ne postoji noćni život, a turistička infrastruktura je vrlo oskudna, što ga sve čini idealnim za one koji žele da pobegnu od haosa urbanog života.

Samotraki je malo ostrvo, dužine 17 km i širine 10 km, a stalnih stanovnika na čitavom ostrvu ima oko 3.000. Obala je dobrim delom nepristupačna, a najviši vrh Fengari je na preko 1.600 m, što je nesrazmerna visina za tako malo ostrvo. Prema legendi, upravo sa ovog vrha je bog mora Posejdon posmatrao Trojanski rat.Ali priroda na Samotrakiju je fascinantna, a vegetacija iznenađujuće bujna za jedno egejsko ostrvo.

Na Samotrakiju postoji nekoliko vodopada i bazena koje pravi reka Fonias, koja je leti vrlo prijatna za kupanje.

Neki od bazena nalaze se na višim visinama i potrebno je uložiti planinarskog napora da bi se do njih došlo, ali ćete zato biti nagrađeni bajkovitim prirodnim bazenima koje ćete imati samo za sebe.

Keš je i dalje elementarni način plaćanja na Samotrakiju, jer kartice i traveller's čekovi se primaju samo na nekoliko mesta. Osim toga, u bankama je često teško podići pare sa stranog računa, pa se potrudite da imate dovoljno gotovine.


Nastaviće se...
 

DeMikelis

Ističe se
Poruka
2.159
ORIJENTACIJAKamariotisa je glavna luka i najveće mesto na ostrvu, gde ima najviše taverni i mogućnosti za smeštaj. Kamariotisa se nalazi na zapadnoj obali Samotrakija i tu stižu svi feriboti i gliseri sa kopna.

Samotraki ili Hora (kako ga meštani zovu) je glavni grad ostrva – nalazi se u unutrašnjosti, 5 km od Kamariotise. To je najlepše mesto na Samotrakiju, sa uskim kaldrmisanim uličicama i tradicionalnim kućama, okruženo borovom šumom.

Iznad sela se nalaze ruševine đenovljanske tvrđave sa spektakularnim pogledom na more i luku Kamariotisu.Terma (Lutra) je ključna turistička atrakcija, banja sa izvorima tople vode (35-39˚C) na severnoj obali Samotrakija, 14 km od Kamariotise. Turisti ovo mesto ne zaobilaze u julu i avgustu, a posebno je atraktivno jer se u blizini termalnih izvora nalaze i jedina dva kampa na ostrvu.Oros Fengari (Mesečev vrh) na planini Saos je najviši vrh na ostrvu (preko 1.600m), koji nije lako savladati, a gotovo je nemoguće u sandalama, bez udobne odeće za hajking. Najbolje pešačke i planinarske staze do Fengarija polaze od Terme (Lutre).

...
 

DeMikelis

Ističe se
Poruka
2.159
PLAŽE

Najbolje plaže nalaze se na jugu ostrva i one su peščane, dok severna obala ima minijaturne uvale koje su šljunkovite.

Pahia Amos je najpoznatija i glavna plaža na ostrvu. Duga je oko 800 metara, prekrivena grubljim peskom, a na plaži postoji jedna taverna koja je otvorena za vreme letnje sezone. Po lepom vremenu, sa ove plaže se može videti tursko ostrvo Gokceada (Imvros).Vatos je plaža koja se nalazi odmah pored i popularna je među nudistima. :per:U okolini ove dve plaže postoji sijaset uvala pomešanog peska i šljunka, dok su na severu plaže mahom šljunkovite.


Kipoi Beach


Stroggilos Beach


Karkanis Beach


Agelada Beach


Giali beach

...
 

DeMikelis

Ističe se
Poruka
2.159
SMEŠTAJ

Domatia (sobe za izdavanje) i apartmani privatnih vlasnika su glavni oblik smeštaja na Samotrakiju, s obzirom da do nedavno ovde nije bilo pravih hotela.

Pansion Maria Arabia nalazi se na oko kilometar od pristaništa u Termi, smešten u bujnom zelenilu koje pravi hlad preko celog dana, a sve zahvaljujući obilju vode i termalnih izvora koji se nalaze na severnoj strani ostrva.

Što se hotela tiče, Niki Beach Hotel je vrlo udoban hotel sa 2 zvezdice i četrdesetak soba. Smešten je na periferiji Kamariotise, oko 200 metara od luke i centra grada, u neposrednoj blizini plaže. Sve sobe imaju klimu, frižider, satelitsku televiziju i balkone s pogledom na more.

Mariva Hotel su bungalovi u blizini Terme (Lutre) na severnoj obali, 14 km od Kamariotise. Kućice su prekrivene bujnom vegetacijom, u rizortu vlada mir i tišina.

A za one koji se užele komunikacije s drugim ljudima, u okviru kompleksa postoji jedan bar sa terasom i predivnim pogledom.Do Terme treba oko 5 minuta hoda, plaža je udaljena 1 km, a do reke Fonias i njenih vodopada i prirodnih bazena ima 4 km.Archondissa Hotel se nalazi na 3 km od Terme i 17 km od Kamariotise, a sagrađen je u klasičnom stilu grčkih ostrva, sa belo okrečenim zidovima i plavim šalonima. U okviru hotela postoje tereni za mini golf i jedan teren za odbojku.

Kampovanje je omiljeno među turistima na Samotrakiju, a dva organizovana kampa su smeštena u okolini Terme.

...
 

DeMikelis

Ističe se
Poruka
2.159
KRETANJE PO OSTRVU

Postoje redovne autobuske linije sa glavne autobuske stanice u Kamariotisi do ostalih mesta na ostrvu, a busevi kreću na oko svaka 2 do 3 sata. Cene karata se, u zavisnosti od destinacije, kreću od 1 € do 4 €.

Noćni autobusi ne postoje – jutarnji kreću oko 7h, a poslednje vožnje su oko 23h. Red vožnje se menja, tako da je preporučljivo informisati se na licu mesta.Putna infrastruktura je u dobrom je stanju i redovno se održava.

KAKO STIĆI

Do Samotrakija postoje redovne linije feribota i glisera sa obližnjim gradovima Aleksandrupoli i Kavala na obali kopnene Grčke. Kavala je bliža turistima iz Srbije od Aleksandrupolija, ali su feriboti iz Aleksandrupolija češći i pouzdaniji, pa se preporučuje ta varijanta.ISTORIJA

Samotraki u grčkoj prošlosti nije imao prevelik značaj, pre svega jer nema prirodnu luku, a teren je gotovo sasvim neobradiv, tako da nikada nije postojala razvijena zemljoradnja.

Postoji raširena teorija po kojoj ime Samotraki potiče od ostrva Samos, čiji su stanovnici u 8. veku stare ere kolonizovali Samotraki (Samos od Trakije). Prema mitologiji i drevni Argonauti su prošli pored Samotrakija, u potrazi za zlatnim runom.Ostrvo je regularno bilo pod stranom vlašću tokom sledećih nekoliko vekova, a od polovine 15. veka do Grčkog rata za nezavisnost (19. vek), Samotraki je bio pod vlašću Otomanske imperije i tada se zvao Semadirek.Najznačajnija arheološka iskopina koja je pronađena na Samotrakiju je statua Nike od Samotrake, visoka 2.5m, koja datira iz vremena 190.god p.n.e. Statua se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.Pogled na Samotraki sa Tasosa…… I turskog ostrva Gokceada (Imvros)._______________
Е, овако је требао да изгледа овај путопис да сам га ја писао.
Надам се да ће још некоме заголицати машту, баш као и мени.
 

besame

Zainteresovan član
Poruka
342
U hotelu sa dve zvezdice u predsezoni za nocenje sa doruckom za dve osobe su nam trazili 74 eura dnevno..Obzirom da cemo na ovo ostrvo doci sa Tasosa,bojim se da bi nam na Samotrakiju moglo zafaliti novca..Pokusavam da nadjem apartmana,ali mi to ne uspeva..ako neko ima i taj info,ja bih bila jako zahvalna..
 

Vesof

Početnik
Poruka
1
Ostrvo Samotraki je divno mesto za istrazivanje, odmor i relaksaciju. Preporucujemo ga i mja porodica i ja. Za mlade ima dva kampa(jedan besplatan , opstinski) za one koji tako zele postoje fini hoteli i sobe. A plaze lepe, ciste i prazne! Niz vodopada i izvora. Odlicno mesto za planinarenje. Kako sam puna utisaka, rado bih dala niz saveta i preporuka:)posebno za Archondissa Hotel.
 

kapvode

Zainteresovan član
Poruka
144
Bas mi je drago sto sam naletela na ovu temu!
Idem u junu na Tasos,pa bih "skoknula" na dan do Samotrakija,da uzivam u tim recicama i vodopadima:)
Zna li neko kakva je veza sa Tasosa,iz Limenasa? Ima li nekih brodica do tamo,feribota,ili moramo da odemo do Kavale,pa odande?
 
Top