"Ostrva" - alternativno pravoslavlje

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
10.255
Odličan ruski sajt o alternativnom pravoslavlju:
https://www.ostrova.org/

Ustav Republike Srbije

Član 21.

Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki.

Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Član 43.

Jemči se sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti, pravo da se ostane pri svom uverenju ili veroispovesti ili da se oni promene prema sopstvenom izboru.

Niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim i drugim uverenjima.

Svako je slobodan da ispoljava svoju veru ili ubeđenje veroispovedanja, obavljanjem verskih obreda, pohađanjem verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici s drugima, kao i da privatno ili javno iznese svoja verska uverenja.

Član 44

Crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države.

Crkve i verske zajednice su ravnopravne i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju, verske poslove, da javno vrše verske obrede, da osnivaju verske škole, socijalne i dobrotvorne ustanove i da njima upravljaju, u skladu sa zakonom.

Alternativno pravoslavlje među Srbima po broju sledbenika:
1. Eparhija u egzilu:
https://www.eparhija-prizren.org/
2. Srpska istinska pravoslavna crkva:
https://serbiantrueorthodox.blogspot.com/?m=1
3. Akefalna pravoslavna crkvena opština arhimandrita dr Nikodima (Bogosavljevića):
4. https://nikodimbogosavljevic.com/sr/
5. Ruska pravoslavna zagranična crkva (Agatangela) u Srbiji:
Selo Nikolinac kod Sokobanje. Parohija u čast Pokrova Presvete Bogorodice. Nastojatelj jerej Nebojša Mirković. Ipođakon Saša Ivić, čtec Nikola Vukašević. Tel.: +381 641 385 703; E-mail: nmir179@hotmail.com; Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008146966729

U Australiji deluje i Slobodna srpska pravoslavna crkva:

СЕРБСКАЯ СВОБОДНАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ
Преосвященнейший Христофор, епископ Брисбенский и Квинстландский. Предстоятель Сербской Православной Свободной Церкви в составе РПЦЗ с титулом Австралийский и Новозеландский, окормляющий приходы РПЦЗ на Филиппинах. The Right Rev. Bishop Hristifor. 243-247 Vulture Street, South Brisbane, QLD, Australia 4101; e-mail: fr.hristifor.nedjic@fsoc.com.au fr.hristifor.nedjic@gmail.com bishop@fsoc.com.au Tel: +61 490 461 767

АВСТРАЛИЯ
Брисбен. Свято-Николаевский монастырь. Епископ Христофор. Протосингел (секретарь епархии) митрофорный архимандрит Симеон (Мишчевич). Диакон Симеон Тафф, диакон Предраг Биелич. St. Nicholas Monastery Free Serbian Orthodox Church. 243-247 Vulture Street, South Brisbane, QLD, Australia 4101; e-mail: monastery@fsoc.com.au Tel: +61 7 3844 3092 Facebook https://www.facebook.com/hram.sv.nikole.sspc/?ref=profile_intro_card Very Rev Fr Dr Simeon (Miščević). Bishop’s and Diocesan Secretary Free Serbian Orthodox Church Diocese for Australia and New Zealand. 243 — 247 Vulture St, South Brisbane QLD 4101 e-mail: fr.dr.simeon.miscevic@fsoc.com.au fr.dr.simeon.miscevic@gmail.com Tel: 07 3255 3333; 0470 258 381

Аделаида. Храм Св. Саввы Сербского. Иерей Анастасий Крстич. Иереи Атанасије Крстић: e-mail: firma.krstic123@gmail.com

Водонга. Храм Св. Петра и Павла. Протоиерей Звонимир Йович. Протоиереи-ставрофор Звонимир Јовић: Tel: +61 490 416 385

Голд Кост. Приход Св. Великомученика Князя Лазаря. Архимандрит Симеон (Мишчевич). Протосингел Др Симеон Мишчевић: e-mail: fr.dr.simeon.miscevic@fsoc.com.au fr.dr.simeon.miscevic@gmail.com Tel: 07 3255 3333; 0470 258 381

Канбера. Храм Св. Георгия. Иерей Александр Попадич. Иереи Александар Попадић: e-mail: fr.aleksandar.popadic@gmail.com

Мельбурн. Приход Св. Стефана, Короля Сербского. Протоиерей Звонимир Йович. Протоеиреи-ставрофор Звонимир Јовић: Tel: +61 490 416 385

Сидней. Храм Св Георгия. Иерей Александр Попадич. Иереи Александар Попадић: e-mail: fr.aleksandar.popadic@gmail.com

СЕРБИЯ

Инджия (Инђија). Храм Святого Иоанна Крестителя (храм Светог Јована). Архимандрит Симеон, иеромонах Максим, иерей Неманья. Архимандрит Симеон (Мишчевич): тел.: 0470 258 381 Эл. почта: ft.dr.simeon.miscevic@fsoc.com.au Иеромонах Максим (Дебелачки): тел.: +381 61 680 27 02 Иерей Неманья Шиячич: тел.: +381 69 765 824.

Милатовичи (Милатовићи). Монастырь св. Троицы (манастир Св. Тројице). Протоиерей Радисав Спасоевич. Тел.: +381 64 389 61 61

Приеполе (Пријепоље). Храм Преподобной Параскевы Сербской (храм Свете Петке). Иерей Марко Милисавлевич. Тел.: +381 60 382 65 45 Эл. почта: milisavlievicmarko147@gmail.com

Рипань (Рипањ). Храм Святого Георгия (Храм Светог Георгија). Иерей Марко, иерей Сава. Иерей Марко Милисавльевич: тел.: +381 60 382 65 45 Эл. почта: milisavljevicmarko147@gmail.com Иерей Сава Шовлянски: тел.: +381 64 183 89 43 Эл. почта: sava.sovljanski@gmail.com

Protestanata ima više vrsta, sada ima i katolika više vrsta (lefevrista, starokatolici) a sada i pravoslavnih.
Hvala Bogu da postoji verska sloboda.
Ja mora da priznam da sam imao dobre uzore u pravoslavlju , ali ono sto ja poznajem kao pravoslavlje i ovo danas je nebo i zemlja, tj nema blage veze jedno sa drugim, tako da ne znam sta da kazem..

Ja sam ucio pravoslavlje od dede i babe i stvarno su oboje bili vrhunski , baba jos i dusha od zene...takva joj familija sve dushe....upoznao sam familiju...

Ali to nema veze sa ovim sto u zadnjih 20 30 godina svi pominju kao pravoslavlje...ni blizu...
Ja sam imao situacije da mi pridju visoki svestenici i zele da se upoznaju , sa bogoslovije, sa patrijarsije u bg, kad bude neka proslava verskog karaktera...
Kazu da su culi za mene od mojih poznanika, ne znam kojih , niko mi nikad nije rekao...

Ali je tacno ono sto su culi...

Tako da nisam siguran da li je problem u pravoslavlju ili u sadasnjem tumacenju pravoslavlja....
Jer kad me testiraju svestenici , oni to rade nekad, ja precutim i ucinim im da me testiraju , vidim da nije problem u znanju necega, nego sto uvek kao da nedostaje neka zadnja linija zakljucka....
Ja stvarno mislim da ljudi pravoslavci grese sto se drze izreke dobro se dobrim vraca....jer to nikako ne vazi..cak i u nategnutom slucaju....u najapstraktnijem slucaju vazi u kom si stadu tom se bogu moli....cak ni tu ne vazi dobro se dobrim vraca..

Ali vazi pravilo tri nivoa objasnjenja da se ne bi ljudi mucili i lomili glavu i misli...
Npr svezem verniku , ne mozes objasnjavati principe vere nego moras preko poslusanja, jer inace je previse radikalan, prek, ostrascen...impulsivno reaguje oslanjajuci se na povrsne logike pa kasnije ide oslanjajuci se na dushevne logike, a tek na kraju ide duhovne logike....

Ali pogledacu ovo za novo pravoslavlje....

Srpska pravoslavna crkva opšti sa Carigradskom patrijaršijom koja poziva na što skorije ujedinjenja sa rimokatolicima ili bar interkomuniju. Ista Carigradska patrijaršija u Ukrajini blagosilja otimanje hramova UPC i premlaćivanje sveštenika i episkopa. Sveštenici Pravoslavne crkve Ukrajine koju je stvorila Carigradska patrijaršija otvoreno zajedno služe sa sveštenicima Ukrajinske grkokatoličke crkve (unijati) i najavljuju interkomuniju. Ljudi, probudite se dok je vreme. SPC je deo tog sistema.

Ja mora da priznam da sam imao dobre uzore u pravoslavlju , ali ono sto ja poznajem kao pravoslavlje i ovo danas je nebo i zemlja, tj nema blage veze jedno sa drugim, tako da ne znam sta da kazem..

Ja sam ucio pravoslavlje od dede i babe i stvarno su oboje bili vrhunski , baba jos i dusha od zene...takva joj familija sve dushe....upoznao sam familiju...

Ali to nema veze sa ovim sto u zadnjih 20 30 godina svi pominju kao pravoslavlje...ni blizu...
Ja sam imao situacije da mi pridju visoki svestenici i zele da se upoznaju , sa bogoslovije, sa patrijarsije u bg, kad bude neka proslava verskog karaktera...
Kazu da su culi za mene od mojih poznanika, ne znam kojih , niko mi nikad nije rekao...

Ali je tacno ono sto su culi...

Tako da nisam siguran da li je problem u pravoslavlju ili u sadasnjem tumacenju pravoslavlja....
Jer kad me testiraju svestenici , oni to rade nekad, ja precutim i ucinim im da me testiraju , vidim da nije problem u znanju necega, nego sto uvek kao da nedostaje neka zadnja linija zakljucka....
Ja stvarno mislim da ljudi pravoslavci grese sto se drze izreke dobro se dobrim vraca....jer to nikako ne vazi..cak i u nategnutom slucaju....u najapstraktnijem slucaju vazi u kom si stadu tom se bogu moli....cak ni tu ne vazi dobro se dobrim vraca..

Ali vazi pravilo tri nivoa objasnjenja da se ne bi ljudi mucili i lomili glavu i misli...
Npr svezem verniku , ne mozes objasnjavati principe vere nego moras preko poslusanja, jer inace je previse radikalan, prek, ostrascen...impulsivno reaguje oslanjajuci se na povrsne logike pa kasnije ide oslanjajuci se na dushevne logike, a tek na kraju ide duhovne logike....

Ali pogledacu ovo za novo pravoslavlje....
Ceo svet se menja, globalizacija čini svoje i na verskom planu. Ali, postoje oni koji se suprotstavljaju tajni globalnog bezakonja, ne samo među pravoslavnima već i među katolicima.

"Ostrva" su pominju na više mesta u Knjizi proroka Isaije i prema svetom Grigoriju Bogoslovu predstavljaju crkve varvarskih naroda (nejevreja).
Ovde se pak misli na ostrva istinskog pravoslavlja razbacana po celom svetu često i bez međusobnih veza (zvaničnog opštenja).
pa to me zanimalo, da ne nagadjam, i zato sam se i zacudio sto nas sa ovim nisi uveo u pricu, tj taj sajt, a odmah mi je sinuo sz prorok

Alternativno pravoslavlje među Srbima po broju sledbenika:
1. Eparhija u egzilu:
https://www.eparhija-prizren.org/
2. Srpska istinska pravoslavna crkva:
https://serbiantrueorthodox.blogspot.com/?m=1
3. Akefalna pravoslavna crkvena opština arhimandrita dr Nikodima (Bogosavljevića):
4. https://nikodimbogosavljevic.com/sr/
5. Ruska pravoslavna zagranična crkva (Agatangela) u Srbiji:
Selo Nikolinac kod Sokobanje. Parohija u čast Pokrova Presvete Bogorodice. Nastojatelj jerej Nebojša Mirković. Ipođakon Saša Ivić, čtec Nikola Vukašević. Tel.: +381 641 385 703; E-mail: nmir179@hotmail.com; Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008146966729
Zar ovo nije najbolji dokaz da kod tih silnih "istinskih" nema blagodati već vlada duh razjedinjavanja i raskola? Pa oni se multiplikuju stalno, uvijek neke druge grupice nastaju i međusobno se ne priznaju.

Zar ovo nije najbolji dokaz da kod tih silnih "istinskih" nema blagodati već vlada duh razjedinjavanja i raskola? Pa oni se multiplikuju stalno, uvijek neke druge grupice nastaju i međusobno se ne priznaju.
A kod zvaničnih nema raskola. Bugarska pravoslavna crkva (egzarhija) je decenijama bila u raskolu, Makedonska pravoslavna crkva takođe, pa kojekakvi raskoli u svim pravoslavnim crkvama, pa raskol u Ukrajini gde ćeš veći, pa raskol Moskve i Grka.
"Crnogorska pravoslavna crkva" itd.

A kod zvaničnih nema raskola. Bugarska pravoslavna crkva (egzarhija) je decenijama bila u raskolu, Makedonska pravoslavna crkva takođe, pa kojekakvi raskoli u svim pravoslavnim crkvama, pa raskol u Ukrajini gde ćeš veći, pa raskol Moskve i Grka.
"Crnogorska pravoslavna crkva" itd.
Nema ni blizu ovoliko podjela i uvijek je neko sa nekim u opštenju. Kod ovih milion grupica i svaka mrzi onu drugu i međusobno se glože. Recimo poznati sajt borbazaveru je objavljivao niz članaka po kojima je SIPC Akakije nekakav gej prevarant.

Iz Ustava Republike Srbije:
Član 43.
...
Svako je slobodan da ispoljava svoju veru ili ubeđenje veroispovedanja, obavljanjem verskih obreda, pohađanjem verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici s drugima, kao i da privatno ili javno iznese svoja verska uverenja.

Član 44.

Nema ni blizu ovoliko podjela i uvijek je neko sa nekim u opštenju. Kod ovih milion grupica i svaka mrzi onu drugu i međusobno se glože. Recimo poznati sajt borbazaveru je objavljivao niz članaka po kojima je SIPC Akakije nekakav gej prevarant.
Episkop Akakije nije nikakav gej, ni gej ni prevarant. Za mene je preradikalan i ne dopada mi se njegova SIPC.
Malo, mrvicu konzervativnija SPC bi bila idealna, bez opštenja sa jereticima, nemoralnima i bez liturgijskih i ostalih eksperimenata.

Episkop Akakije nije nikakav gej, ni gej ni prevarant. Za mene je preradikalan i ne dopada mi se njegova SIPC.
Malo, mrvicu konzervativnija SPC bi bila idealna, bez opštenja sa jereticima i nemoralnima.
Ne kažem da jeste. Naveo sam ti primjer jednog drugog "zilotskog" sajta koji je po njemu opleo. Oni se međusobno isto ne vole. Nema tu duha ljubavi i zajedništva.

Odličan ruski sajt o alternativnom pravoslavlju:
https://www.ostrova.org/

Ustav Republike Srbije

Član 21.

Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki.

Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Član 43.

Jemči se sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti, pravo da se ostane pri svom uverenju ili veroispovesti ili da se oni promene prema sopstvenom izboru.

Niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim i drugim uverenjima.

Član 44

Crkve i verske zajednice su ravnopravne i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju, verske poslove, da javno vrše verske obrede, da osnivaju verske škole, socijalne i dobrotvorne ustanove i da njima upravljaju, u skladu sa zakonom.
Jeretici sotonisti

Back