Osteohondrom (Egzostoza)

pterobog

Primećen član
Poruka
720
Sto ce sve mene zadesiti nece nikoga

Dijagnoza:

Osteochondroma femoris dystalis 1.dex.

Operacija zakazana za ponedeljak

Tek sam napunio 16 godina,vjerovatno cu morati raditi neke analize jer ce biti opsta anestezija.Rijec je o koljenu i toj izraslini koja je bas velika (kao mandarina) tvrda kao krs i spojena sa koljenom.Ja sam vec ovdje pisao o tome prije 2 godine (kada sam bio kod ortopeda prvi put) i on mi je rekao da nije nista strasno ali da kasnije mogu imati problema i onda se mora ukloniti hiruski i danas me je ovaj ortoped (nije bio taj isti) pitao da li zelim operaciju ili ne tj. da li mi stvara probleme ili ne.Mene ovo u zadnjih 4-5 dana stvara probleme,ne mogu koljeno skroz da savijem (a inace pocelo je da me boli kada igram fudbal i uhvatim sprint) inace ovako me ne boli.
Vidio sam na internetu da se radi o vrsti tumora i prestravljen sam,doduse kao je benigno ali pise da postoji mogucnost posle hiruske intervencije za stvaranje malignog oboljenja i tu sam se prestravio.
Stvarno se bojim operacije,ako ima neko strucan da prokomentarise dijagnozu

Lekari opšte prakse teško, da znaju više, nego što se može pronaći na internetu, jer su tumori kostiju neistražena oblast. Na zapadu se time bave specijalizovane klinike. Ti znaš, što treba da znaš, a to je da se ta izraslina mora ukoniti , jer će ti sve više smetati, a to da se može izmeniti, to je doktor morao da vam kaže, kao mogućnost, da ne bi ispalo da je nestručan. U svakom slučaju treba se nadati najboljem :)

Evo, jedan link sa osnovnim informacijama : http://www.bonetumor.org/tumors-cartilage/osteochondroma

Nije to ništa novo, ta izraslina skoro uvek nastaje u dobi do 20 godina , nije prijatno, ali nemoj se ni preterano plašiti, proći će i to.

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovoru

Lakse mi je,poslao sam i mail jednom od najpoznatijih ortopeda na ovim prostorima kao i RTG snimak i rekao je da je dijagnoza tacna i da treba uraditi operaciju,mada mi je rekao da bi trebalo da se napravi snimak Magnetne rezonance (da bi se vidio hrskavicavi dio) ali meni nista za to nisu rekli,tako da cu najverovatnije na operaciju bez toga,ne znam koliko to mijenja stvar.
Ako neko zna,koliko traje oporavak,znaci za koliko otprilike se mogu vratiti normalno treninzima?i da li posle operacije koristim stake ili mogu da hodam normalno i savijam koljeno,ovo me bas bas zanima?

Нема сваки остеохондром потенцијал за малигну алтерацију, само они за које се докаже хисто-патолошким анализама које ће бити урађене чим те оперишу.

Постоперативни ток зависи од величине тумора и индивидуалног стања пацијента. Ако ти је за утеху, један је од чешћих који се оперишу. У просеку, пар дана треба да се ствар доведе у нормалну, а кад ћеш моћи да играш фудбал, мораћеш да питаш ортопеда и то оног који те оперише.

Iskustvo pisem iz bolnice sa telefona :)
Jutros oko 9 ipo dosli sa krevetom da me vode na operaciju (morao sam sve skinuti,teze mi je sto sam bio go,nego ista).Prebace me tamo na drugi krevet na tockove,tu mi jedan stavi iglu u ruku,popijem neku tabletu,prebace me na operacioni sto,tu mi kazu da se sklupcam,savijem noge u koljena,ispruzim ruke,savijem kicmu.cackaju mi nesto na ledja,to nisam ni osjetio,onda osjecam jaci ubod narednog trenutka noge mi samd poskocise sa stola,znak je da su pogodili,to je valjda Spinalna anestezija,za minut mi se oduzima sve od pupka do dolje,pocinje operacija,stavljaju paravan da ne gledam.Apsolutno nista ne osjecam,cujem cukanje,mislim da su mi cekicem vadili to.Operacija trajala 15 minuta.Vracem se u sobu,narednih 1 sat ne osjecam noge,nakon toga se sve vraca pocinju bolovi ali ne neizdrzivi.Nisam htio ljekove protiv bolova.Sada skoro da nema boli bez povremeno,osjecam svrab.Koljeno fiksirano zavojem,nisam vidio ranu.Sjutra cu valjda kuci :)

Jutros oko 9 ipo dosli sa krevetom da me vode na operaciju (morao sam sve skinuti,teze mi je sto sam bio go,nego ista).Prebace me tamo na drugi krevet na tockove,tu mi jedan stavi iglu u ruku,popijem neku tabletu,prebace me na operacioni sto,tu mi kazu da se sklupcam,savijem noge u koljena,ispruzim ruke,savijem kicmu.cackaju mi nesto na ledja,to nisam ni osjetio,onda osjecam jaci ubod narednog trenutka noge mi samd poskocise sa stola,znak je da su pogodili,to je valjda Spinalna anestezija,za minut mi se oduzima sve od pupka do dolje,pocinje operacija,stavljaju paravan da ne gledam.Apsolutno nista ne osjecam,cujem cukanje,mislim da su mi cekicem vadili to.Operacija trajala 15 minuta.Vracem se u sobu,narednih 1 sat ne osjecam noge,nakon toga se sve vraca pocinju bolovi ali ne neizdrzivi.Nisam htio ljekove protiv bolova.Sada skoro da nema boli bez povremeno,osjecam svrab.Koljeno fiksirano zavojem,nisam vidio ranu.Sjutra cu valjda kuci :)
:heart:

Супер. :cmok2:
Важно је да си добро. ;)

Onda ce to biti super ako se sredi za 2-3 dana :)

Inace pitao sam dosta doktora (ortopeda) preko interneta za misljenje o ovome i svaki mi je rekao da se posle operacije izraslina salje na analizu.Danas sam pitao doktora koji me operisao i on kaze da nije poslao,jer nema potrebe jer je ovo bezazleno

Back