Ostavljate li bakšiš konobaru?

Da li ostavljate bakšiš konobaru ?

  • Da, to je osnovna kultura

    glasova: 13 46,4%
  • Ne,uvek platim koliko iznosi račun

    glasova: 4 14,3%
  • Zavisi koliko sam zadovoljan/a uslugom

    glasova: 11 39,3%

  • Ukupno glasova
    28
Заокружити на први већи "округао" број... Зависи и колики је укупан рачун...

Биће да ја баш и не извољевам, немам појма како бих разликовао добру од "средње-жалосне" услуге, ако ми донесу шта треба и кажу "изволите".
 

Ne svidja mi se što je nametnuto to pravilo ali ga poštujem ( obično zaokružim do punog iznosa ) osim ako me neko baš ne iznervira. Desilo mi se to jednom i onda sam platila karticom.
Negde sam čitala da hoće da uvedu da napojnica bude obavezna, da bude na računu i da je oporezuju ako se ne varam. Što je opet bezveze. Radnik opet radi za malo.
Ili to nije bilo za našu zemlju.
Ja imam tu neku naviku da častim bez obzira na uslugu jer sam tako naučila.
Pa tako, majstor postavi bezveze luster ja častim.
Okreči bezveze, nema veze, častim.
Mi generalno imamo tu naviku da častimo da bi usluga bila bolja.
I kod doktora nosimo čast bez obzira što plaćamo osiguranje.
I poštara moraš častiti da ti za dostavu ne bi pisamce samo stavio u sanduče već da te potraži i stvarno ti dostavi paket.
I tako dalje.
Malo nakaradan sistem.
Plaćaš uslugu i onda moraš da doplatiš da bi ta usluga bila odradjena kako treba.
 
xaxa nikad,svoj sam gazda,samo traze nizu cenu,ne znam odakle vam da konobari nemaju dobre plate,brat konobar,ortaka par,niko ispod 1000e ne prodje mesec
1000,možda sa bakšišom u nekom fensi restoranu.
Ja pričam o klincima koji rade leti po kafićima
Sat 250,din plus sto dobiju od bakšiša
Radila meni bliska deca,i deca mojih prijatelja pa znam
 
Ja dam manje i kazem u redu je. :D

Mislim ono uvek ostavim nesto onako sitno, simbolicno jer ja ono nit sad nesto izlazim cesto nit sad ja pravim neke cehove pa da mi sad ostavljao nesto, mislim ako sad popijem sok za 100-150 kinti ili neki vocni koktel od 200,300 dinara koliko sad mogu da mu ostavim , ono nesto smesno cisto da mi ne vraca sitninu, a i kad klopam negde , isto ono ako je sta znam racun recimo 2380 kazem mu zaokruzi na 2500 i to je to , znaci nit ja sad nesto izlazim cesto, nit pravim neke cehove, a i po pravilu sam uvek tanak sa lovom nazalost (tako da uglavnom ostavim tako nesto sitno, simbolicno).
 
Moj savet svima je da konobara gledate kao faktor koji ce vam uciniti boravak prijatnijim.
Kad ste u kafani celo vece to vam dodje kao da ste ga pocastili kojom turom.

Kad ste u svadbi, gde ode krava nek ide I tele.
Ako zena moze da plati frizerki mozete i vi konobaru
 
Poenta je da nisu ni svi gosti isti,al ih konobar sve isto posmatra,preko k kao ovce,u objektu gde nema pusenja,jedna namazana konobarica,koja najgore nosi iz tog posla gde god radila,daje pepeljaru kosarkasu jer je on iznad svih,a ona zna kako i za koliko se takvima podilazi
 
Ne sećam se kad sam seo u kafanu ili restoran (restoran nisam iskusio bar 5 god), tako da na to pitanje nemam odgovor.
Što je najače, sve što kafana i restoran nudi, mogu naći za jeftinije, čak i duplo...pa pazarim duplo za istu cifru, priprema hrane je prvenstveno uživanje, pa tek je učenje za sledeći put da ponoviš isto. Mama me rodila za sve. Dok sam izlazio, mučilo me pitanje "kako da izadjem na kraj sa parama" i strepnja da neću ih imati na duže staze, sad taj problem nemam, o parama ne razmišljam, jer nemam taj nepotreban rashod na kafane i restorane.
 
Jako je bitno, da se pita konobar, da li taj bakšiš koji ostavljaš preko, ide njemu, ili gazdi. Ako kaže gazdi, nije pametno da se nastavlja ta navika.
Ili da daš tačno za piće, pa neku paru preko izdvojiš, i spomeneš da je to za njega, da i konobar razume šta radiš, da se ne zaebe i stavi u kasu.
 

Back
Top