Остаће само један: Русија или Америка

"
Северни ледени пут свиле: Кад Кина и Русија удруже снаге (фото)
© Sputnik / Mikhail Fomichev
21:49 01.05.2019
Мира Канкараш Тркља

Није чудо што су велики пројекти окренути евроазијском континенту као континенту будућности.
Један од оних који би донео огромне уштеде и у времену, и у ресурсима, може бити и повезивање кинеског „Појаса и пута“ и руског Северног морског пута.

Транспортни бродови на Северном морском путу

© SPUTNIK / НИКОЛАЈ ЗАЈЦЕВ
Северни морски пут спојиће цео свет
Када је 2013. кинески брод „Јанг Шенг“ стигао у Ротердам за нешто више од 30 дана, што је две и по седмице мање него путем кроз Суецки канал и Средоземно море, нико се није чудио, иако је то био први пробни транспорт Северним морским путем.
Дужина Северног морског пута износи 15.000 километара, што је око 5.000 километра краће него пут из Шангаја до Ротердама преко Суецког канала. Током пробне вожње, кинески транспортни брод уштедео је 820.000 долара. Обострани интерес, очигледно, постоји и зато је сасвим реална могућност спајања Северног морског пута на коме Русија увелико ради, са морским Путем свиле, који је од пре годину дана и званично део вeликог кинеског пројекта „Један појас — један пут“.
То могуће спајање се разматра, рекао је протеклих дана у Пекингу председник Русије Владимир Путин на заседању Форума „Један појас — један пут“. Реализација тог пројекта треба да створи глобалну и конкурентну руту која повезује североисточну, источну и југоисточну Азију са Европом.
Довољно је напоменути да ће Северни морски пут омогућити Кини бржу испоруку терета у Европу и смањити пут за 20 до 30 одсто, чиме ће се уштедети на гориву и људским ресурсима. А с обзиром на то да се 90 одсто кинеске робе испоручује морем, развој поларног Пута свиле Пекингу осигурава озбиљан привредни раст и, наравно, раст профита. Уосталом, Кина је један од највећих играча на светском тржишту и највећи потрошач енергената.
А за Русију је важно не само да кинески терет пролази кроз Северни морски пут, него и да се осигура утовар. Намера азијског дива да уложи огромна средства у развој тог морског пута велики је плус и за Русију и велики покретач развоја руске економије, слажу се познаваоци прилика.
Маршрута Северног морског пута

© SPUTNIK /
Маршрута Северног морског пута
Руководилац одељења у Институту за примењена економска истраживања при Руској академији привреде и националних ресурса, Александар Абрамов сматра да Русија може имати велику корист ако у својим територијалним водама нуди транспортне правце за транзит терета између Кине и Европе.
Он, ипак, упозорава да тај посао треба да буде профитабилан за саму Русију која не би смела да уђе у замку и изгради транспортну и логистичку инфраструктуру која се неће исплатити.
„Још постоје процене повезане са сумњом да ће земље које буду спроводиле овај пројекат упасти у неку врсту зависности према Кини због дуга, јер ће Кина обезбедити повољне услове финансирања. Колико ће то бити ефикасно по будућност ових земаља није унапред познато. Наравно, ово је интересантан и обећавајући пут, али овде Русија треба да узме у обзир свој интерес“, каже за Спутњик Абрамов.
Мање сумњичав је био шеф Центра за економска и социјална истраживања Кине и заменик директора Института за истраживање Далеког истока Руске академије наука Андреј Островски.
„Надам се да ће иницијатива ’Један појас — један пут‘ омогућити да реализујемо ове пројекте, развијемо Далеки исток, створимо лучку инфраструктуру, железницу, мостове преко Амура. Овде почиње прича о Северном морском путу. Још један северни ледени пут свиле. Ако се реализује наша сарадња са Кином у овој области, то ће драстично смањити руту“, каже саговорник Спутњика.
Островски напомиње да треба опремити Северну морску руту изградњом ледоломаца и развојем логистичких лучких објеката на северу Русије, али и сматра да Русија и Кина имају платформу за активну сарадњу.
Нуклеарни ледоломац Јамал

© SPUTNIK / ВАЛЕРИЙ МЕЛЬНИКОВ
Русија: Кина могућ партнер за развој Северног морског пута
Када су Русија и Кина 2013. године уприличиле први пробни транспорт Северним морским путем из кинеске луке до Ротердама, капетан руске флоте Атомфлот, који управља руским нуклеарним ледоломцима, Валентин Давидјанц је проценио да ће до 2021. године том рутом пролазити 15 милиона тона терета годишње. То је, наравно, мало у поређењу са 929 милиона тона терета, колико је кроз Суецки канал прошло 2011. године.
Већ 2017. године превезено је 10,7 милиона тона терета, а прошле године 19,7 милиона тона. Зато је руски Росморречфлот ревидирао прогнозе, наводећи да ће до 2020. транспорт робе Северним морским путем порасти на чак 44 милиона тона, а до 2030. на 70 милиона тона годишње. Главни терети ће, свакако, бити енергетски ресурси, као што су течни нафтни гас, нафта, угаљ, али и метали.
За некадашњег дипломату и одличног познаваоца прилика на источном делу евроазијског континента Срећка Ђукића није чудо што су велики политички пројекти окренути Евроазији, која је, како каже, континент будућности.
Према његовој оцени, пробијање северног коридора по Северном мору преко Северног леденог океана је један од најперспективнијих транспортних коридора у свету.
„Суштина тих замисли које већ постају реалност јесте да се Евроазија повеже као што су повезани други континенти. Иако је Евроазија најстарији континент, заиста је необјашњиво да је Европа вековима остала неповезана са Азијом. Никада Еврозија није успела да постане хомоген, јединствен континент, повезан транспортним коридорима као што су то нови континенти, које су много касније открили управо Европљани. Америка је са свих страна окружена транспортним коридорима“, каже Ђукић за Спутњик.
Караван бродова на траси Северног морског пута

© SPUTNIK / А. СОЛОМОНОВ
Путин најавио повезивање два грандиозна светска пројекта
Он напомиње да је реч о огромним пројектима који захтевају огромне инвестиције, али и указује да кинеска иницијатива Појаса и пута, која се постепено реализује и иде по средини евроазијског континента, није довољна.
„Потребан је и коридор преко Русије, и ту је Русија намерена да даље развија своја два коридора, Транссибирску железницу и Бајкалско-амурску магистралу. Али да би све то било повезнао у целину, неопходно је повезати Северни ледени океан, који је јако богат сировинама, а посебно угљоводоницима, са осталим коридорима и евроазијским континентом“, сматра Ђукић.
Он напомиње да од свих арктичких земаља, а има их више на евроазијском континенту, до САД и Канаде на америчком, Русија има најконкретније пројекте и изграђену инфраструктуру, као и највећу флоту атомских ледоломаца који раде 12 месеци у години и Северни морски пут одржавају пловним.
„Засад је тај Северни морски пут најинтересантнији за доставу течног нафтног гаса из фабрика које Русија намерава да подигне.
Једна је већ завршена на самом северу Јамала и тај течни гас се великим танкерима већ увелико транспортује и продаје свуда по свету, од САД до Кине, преко европских држава, чак и Индије.
Према томе, тај Северни морски пут је нешто што постаје заиста стварност, претвара се у жилу куцавицу и у огромној мери скраћује даљину путовања из Европе за Далеки исток и Кину“, закључио је Ђукић.".

https://rs.sputniknews.com/analize/201905011119622986-rusija-kina-putsvile-severnomore-/
 
"
РАТ ИЗА КУЛИСА КОЈИ СВИ КРИЈУ: Државе масовно повлаче злато из САД! Ево шта се догађа...
02-05-2019 11:04 Фокус 9 Свет Планета
Деценијама, многе земље су складиштиле своје златне резерве у Сједињеним Државама. Али ситуација се мења. Прошле године неколико земаља, укључујући Турску, Немачку и Холандију, повукло је своје злато сладиштено у САД-у, а друге државе разматрају исту идеју.

Илустрација (Фото: pixabay. com)
Наталија Дембинскаја је открила да је пре неких десетак година у Сједињеним Државама око 60 земаља имало своје златне резерве, углавном како би обезбедило сигурност својих резерви у случају рата и како би повећало ликвидност, јер се највећи златни послови одржавају у Њујоршкој меркантилној размени (НИМЕКС).
Штедња злата у САД-у омогућила је смањење трошкова транспорта, који су веома скупи у случају племенитих метала због скупог осигурања, а Сједињене Државе су одлучиле да плате ове трошкове само у изузетној економској или политичкој ситуацији.
Чињеница да су 2018. године Турска, Немачка и Холандија повукле своје злато складиштено у САД и да Италија разматра ову меру значи да би до ове ситуације могло да дође.
Поред тога, у последње време се раширила сумња у то да ли САД држе злато из других земаља на одговарајући начин.
Према америчком министарству финансија, САД и даље држе 261 милион унци злата. Међутим, последња ревизија ових резерви извршена је шездесетих година. Након тога, Конгрес је блокирао све покушаје да се спроведе нова инспекција.
Има оних који претпостављају да Американци користе страно злато за сопствене интересе: изнајмљују га банкама које послују с њим у трговини како би контролисали цену племенитог метала.
„ Поставља се питање: да ли је Вашингтон спреман да врати било које златне резерве које не припадају САД-у у било ком тренутку. Да би зауставили ризик, све више земаља повлачи своје злато “, објаснио је аналитичар.
Талас повлачења почео је 2012. године, када је Венецуела одлучила да повуче из САД-а свих 160 тона злата у вредног девет милијарди долара. У то време, председник Уго Чавез је изјавио да је неопходно вратити полуге у Венецуелу како не би постали таоци и под притиском Вашингтона.
Предвиђање венецуеланског председника остварено је 2018. године: Банка Енглеске одбила је захтев венецуеланског председника Николаса Мадура да се у златним полугама преда 1,2 милијарде долара.
Централна банка Холандије је 2014. повукла 20 одсто својих златних резерви из Њујорка (у то време је 50 одсто холандских резерви било у САД), тврдећи да је уштеда половине златних резерви на истом месту непромишљена и неадекватна. Међутим, аналитичари су у праву: земља наставља да повлачи своје злато из САД-а како не би зависила од непредвидивих акција америчког председника Доналда Трампа.
Дојче Бундесбанка, немачка централна банка, такође је покренула програм за повлачење америчког злата у 2012. Осим тога, Турска је у априлу 2018. повукла 27,8 тона злата складиштеног у САД-у.
Према Дембинској, разлози за рефлукс страног злата са америчких штедних рачуна су очигледни: повећање америчких каматних стопа, притисак на евро и друге валуте, пораст геополитичких ризика и економски ратови које је покренуо Вашингтон.
Усред тога, глобална економија покушава да смањи своју зависност од америчког долара, а улагања у злато су сигурна имовина и више се не ослањају на САД: Вашингтон, који све чешће користи финансијски притисак, могао би једноставно да замрзне имовину “ “непожељних” земаља у САД.

csm_Pravda_-_Evroazijski_paket_knjige_640x360_ad3123af36.jpg



Објављен снимак лансирања ракета „Уран“ у Балтичком мору. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор:
https://www.pravda.rs/2019/5/2/rat-...ovno-povlace-zlato-iz-sad-evo-sta-se-dogadja/
 
"
КУБАНСКА КРИЗА 2? Амерички конгресмен тврди да "уколико Мадуров режим опстане, Русија зна тачно шта ће да уради!"
02-05-2019 17:34 Свет Планета
Русија би могла да постави нуклеарне ракете у Венецуели ако Мадуров режим опстане, рекао је амерички конгресмен Марио Диаз-Баларт у интервјуу за "Фокс њуз" неколико сати након што што су почели нови сукоби у тој земљи.

Владимир Путин (Фото: Риа)
Коментаришући најаву америчког секретара Мајка Помпеа да је војна интервенција у Венецуели могућа ако се криза продуби, Диаз-Баларт је рекао да ће "врата бити отворена за Русе, Кинезе и друге да повећају своје активности против америчке националне безбедности".
Сличне тврдње износио је и раније када је изјавио да су Руси, Кинези, Иранци, па чак и Хезболах, већ увелико у Венецуели, као и да би могли да искористе ту земљу као "платформу за нападе на САД".

Embedded video


149 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy



На питање новинара "Фокса" да ли верује да би Владимир Путин могао да изврши инвазију на САД, Диаз-Баларт рекао је да "најближе што је свет био нуклерном рату догодило се јер су Руси поставили нуклеарне ракете на Куби". На додатно питање да ли покушава да каже да ће Русија распоредити нуклерне ракете у Венецуели, Диаз-Баларт је одговорио: "Сугеришем да су већ тамо".
Ова изјава подигла је много буре на друштвеним мрежама, али нико од званичника није се огласио. Ни сам Диаз-Баларт није желео да додатано прокоментише своје тврдње или изнесе доказе за њих. "Њујорк тајмс" покушао је да га контактира и добије појашњење на шта је тачно мислио, да ли су "Руси тамо" или су "нуклеарне ракете тамо", али он није одговарао на позиве.
Иако нема доказа за ову тврдњу, ово није и први пут да се подршка коју Владимир Путин пружа Венецуели и Николасу Мадуру пореди са најкритичнијим тренутком Хладног рата, тачније ситуацијом из 1962. године када је СССР распоредио нуклеарне пројектиле на Кубу.
У Венецуели САД и Русија стоје на супротним странама - Вашингтон подржава опозиционог лидера и самопрозваног председника те земље Хуана Гваида, док Москва подржава Николаса Мадура и његов режим.
Драматични догађаји у овој некада нафтом богатој земљи последњих неколико дана додатно су подгрејали тензије између Русије и САД. Вашингтон је првог дана протеста објавио да је Русија убедила Мадура да побегне у Хавану, иако га је на аеродрому чекао спреман авион. Ове наводе руско министарство спољних послова одбацило је наводећи да је реч о "информационом рату".
Дан касније, амерички званичници поново су упозорили Русију да се не меша у питања везана за Венецуелу, а државни секретар Мајк Помепо најавио је и могућу војну интервенцију уколико се криза у тој земљи не смири.
Такође, месецима уназад шушка се да су руски плаћеници из групе "Вагнер" присутни у Венцуели, њих око 400, и да помажу Мадуру да сломи отпор опозиције. Опширније о томе можете прочитати у посебној вести.

csm_Reklama_Zelena_knjiga_640x360_5e2d6ebbf5.jpg



Мадуро је поручио да војска мора да буде спрема да се избори са "издајницима" и опозицијом, која је пре два дана, према његовим речима, покушала да изазове "крвопролиће" у Каракасу. Прочитајте ОВДЕ све детаље.
Извор: Блиц

https://www.pravda.rs/2019/5/2/kuba...zim-opstane-rusija-zna-tacno-sta-ce-da-uradi/
 
"
Хиперзвучно оружје: Како Америка покушава да сустигне Русију
© Sputnik / Евгений Биятов
СВЕТ
13:35 03.05.2019(освежено 13:37 03.05.2019)Преузмите краћи линк
0 01
САД до краја 2019. године намеравају да тестирају два прототипа хиперзвучних блокова за ракете, будући да Америка тренутно нема ниједно слично оружје док је Русија, са друге стране, већ покренула серијску производњу неколико таквих примерака.
МиГ-31 са ракетом Кинџал на војној паради

© SPUTNIK / EVGENY BIYATOV
„Кинџал“ — главни убица америчких носача авиона
Иако је директор управе за перспективна истраживања Пентагона Стивен Вокер рекао да би та испитивања требало да буду обављена до краја године, он није могао да прецизира о којим тачно пројектима је реч, као и када би те ракете биле спремне за серијску производњу.
Међутим, будући да је о томе било речи у медијима и раније, стручњаци спекулишу да би овде могло да се ради о тактичким пројектима „Тактикал буст глајт“ (ТБГ) и „Хајперсоник технолоџи виакл 2“ (ХТВ-2), тачније о једном од та два.
Тада се спомињало да су у тај пројекат укључени стручњаци из америчког Министарства одбране, као и технолози компанија „Локид Мартин“ и „Рајтион“.
Вокер је такође оценио и да је у питању права трка када је реч о реализацији ових пројеката будући да Америка, како сматра, увелико каска за њеним главним конкурентима – Русијом и Кином, које већ имају такво оружје у серијској производњи.
Стручњаци тврде и да је Америка, упркос чињеници да је најмоћнија војска на свету, апсолутни пионир по питању хиперзвучног оружја, будући да је до сада тестирала само један такав апарат (X-43А) 2001. године, и то неуспешно."

https://rs.sputniknews.com/svet/201905031119662800-kako-amerika-pokusava-da-sustigne-rusiju-/
 
"
РУСКИ ЛОВАЦ ПОСТАЈЕ ЈОШ УБОЈИТИЈИ: Су-57 добија фотонски радар који чини бесмисленим америчке стелт-технологије
03-05-2019 07:24 Ратни извештаји Наоружање Фокус 3 Свет Планета
Реномирани кинески специјализовани сајт Mil.news.sina оценио је да микроталасни фотонски радар, којим је опремљен руски ловацпете генерације Су-57 чини америчке стелт-технологије бесмисленим.

Су 57 (Фото: РИА)
Чак процењује да америчке ометаче радара и система везе „претвара у смеће“.
Mil.news.sina указује и објашњава:
„Особенност тог типа радара је у томе што су компактни, лаки и имају велики домет. У стању су да `ухвате` силуету сваког авиона. Са резолуцијом која је неколико десетина пута боље него код класичних радара. Фотонци напросто игноришу електронска ометања која емитује противник и потпуно су неосетљиви и за моћне ометаче којима располажу САД“.
Кинески сајт указује да се ради о новом типу радара који су приближно два пута мањи од постојећих, што је њихова „озбиљна предност“.
Mil.news.sina наводи да се такви радари могу правити и у форми танке „фолије“ која се може поставити и на крило авиона, што ће саме авионе чинити осетно лакшим и побољшавати им летачке могућности.
Кинески сајт посебно наглашава да амерички чувени стелт-авиони, које Пентагон рекламира као `невидљиве`, постају бесмислени јер су те технологије потпуно беспомоћне пред фотонским радарима.
Mil.news.sina наводи да Русија своје Су-57 може користити истовремено (упарено) са беспилотним летелицама „Охотник“.
Британско издање Jane's 360 објавило је – са позивањем на функционера руске војне компаније Ростех Виктора Кладова – да је Москва спремна да пекингу понуди извозну верзију Су-57.

csm_mrezni_rat_a45f6b0e77.jpg



Амерички конгресмен изнео сулуду теорију да ће Путин поставити нуклеарке у Венецуели ако Мадуро остане. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор:
https://www.pravda.rs/2019/5/3/rusk...-cini-besmislenim-americke-stelt-tehnologije/
 
Састанак председника САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, у Хелсинкију

Сат и по разговора: Трамп и Путин о новом нуклеарном споразуму
© Sputnik / Алексей Никольский
РУСИЈА
18:00 03.05.2019(освежено 19:01 03.05.2019)Преузмите краћи линк
0 184
Председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, разговарали су 3. маја о интезивирању дијалога у разним областима, укључујући и питања стратешке стабилности, саопштио је Кремљ.
Аутомобили дипломатских мисија испред зграде Министарства иностраних послова Русије

© SPUTNIK / КИРИЛЛ КАЛЛИНИКОВ
Русија против Споразума о забрани нуклеарног оружја
Претходно је из Беле куће саопштено да су двојица лидера разговарала телефоном на иницијативу америчке стране, а да је једна од тема разговора била могућност склапања новог нуклеарног споразума у којем би учествовале Русија, САД и Кина, као и продужавање важећег споразума о стратешком и офанзивном наоружању.
Раније је телевизијски канал Си-Ен-Ен, позивајући се на неколико извора у Белој кући, саопштио да Трамп с надлежним министарствима разговара о изради новог нуклеарног споразума, који би према његовом плану укључио и Русију и Кину. Нови споразум би требало да регулише све видове наоружања. Коментаришући информације о Трамповим предлозима, портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да су све иницијативе о смањењу нуклеарног потенцијала добродошле, али да је потребно знати детаље о тој идеји.
Једна од тема разговора Путина и Трампа била је ситуација у Украјини и избор Владимира Зеленског за новог председника те земље. Према наводима из Кремља, Путин је у разговору с Трампом нагласио да нове украјинске власти треба да предузму реалне кораке у реализовању Минског споразума.
Када је реч о Северној Кореји, двојица лидера су се сложила да је неопходно доследно напредовати у процесу денуклеаризације Корејског полуострва и нормализације односа у том региону, навео је Кремљ у саопштењу.
Владимир Путин је информисао Доналда Трампа о основним резултатима састанка с председником Државног савета Северне Кореје Ким Џонг Уном у Владивостоку 25. априла и нагласио да то што Пјонгјанг савесно испуњава своје обавезе, треба да буде праћено смањивањем санкционог притиска на Северну Кореју.
Према речима Саре Сандерс, Трамп је „неколико пута поновио да је неопходно и важно да Русија појача и настави да врши притисак на Северну Кореју ради денуклеаризације“.
Лидери су разговарали и о ситуацији у Венецуели. Путин је нагласио да мешање у унутрашње послове Венецуеле и покушаји да се на силу смени власт у тој земљи подривају политичко решавање кризе, наведено је у саопштењу Кремља.
У телефонском разговору је било речи и о извештају америчког специјалног тужиоца Роберта Милера о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године и наводној Трамповој завери с руским властима.

Сара Сандерс је истакла да је разговор био веома позитиван и додала да Бела кућа нема информације о евентуалном састанку двојице лидера.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да је разговор Путина и Трампа трајао готово сат и по.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201905031119666321-Tramp-Putin-nuklearni-sporazum-vladimir-/
 
Спутњик инфо

ВЕСТИ: Русија и земље-чланице УН одлучно против САД (видео)

РАДИО
18:59 03.05.2019Преузмите краћи линк
0 0 0
Пратите уживо вести Радија Спутњик.


Вечерас у вестима:
Након захтева САД да обустави подршку Николасу Мадуру, Русија ће формирати „групу за подршку Венецуели“ у УН, саопштио Лавров.
Иако је Ердоган рекао да жели да види Босну и Херцеговину у НАТО-у, није било притисака на Милорада Додика да промени став, каже његов саветник Срђан Перишић.
Тома Фила о идеји Приштине да се оснује Међународни суд за наводне српске злочине на Косову. Пред Србијом два месеца притисака, каже Дачић. А шта кажу аналитичари?
Случај Асанж: шта би се могло десити на наредном рочишту у Лондону крајем маја?
Пишите нам у коментарима. Сва ваша питања узећемо у обзир.
Слушајте нас и сазнаћете оно што други прећуткују!

https://rs.sputniknews.com/radio/201905031119667008-sputnjik-vesti-radio/
 
Ćerka Johna McCaina Moskvu nazvala "gradom satane"

https://www.rt.com/news/458299-meghan-mccain-moscow-satan-city/

‘City of Satan’: Meghan McCain gets Biblical while dissing Russia’s capital
5ccc3dd8fc7e9359528b45ff.jpg


Meghan McCain has found a new, xenophobia-laced way to debase Russia and its people, thoughtfully describing Moscow as the “city of Satan.” Like father, like daughter?
In keeping with family tradition, the daughter of late Senator John McCain and co-host of The View recently took to the airwaves to express her disdain for Russia. Speaking to US Ambassador to Russia Jon Huntsman and his wife Mary Kaye via live satellite feed, McCain used Biblical language to help accentuate her apparent disgust for the country.
“John and Mary Kaye are doing the Lord’s work in the city of Satan. Thank you so much for your service to our country, that’s a rough job,” she said to the envoy and his wife before ending the segment.


Moskva je satana... a nema veze što je, eto recimo, najbliži saradnik njenog tate Jefrey Claude Bartleson pedofil... to nije nešto što je satansko? :think:
Eto zašto nam treba moderna vojska i nuklearno oružje. Ja verujem da ona i njoj slični duboko u sebe misle ono što naglas govore.
Zato nam trebaju Sarmat, Yars, Avangard, Poseidon, Armata, S-500 i sve ostalo.
 
AUSTRIJA POBESNELA: Antiruske sankcije koštaju nas 100 milijardi dolara – DOSTA VIŠE SA OVIM BESMISLOM

Posted date: мај 03, 2019.
Austrijske opštine bile su pod velikim uticajem antiruskih sankcija, posebno kompanije u Austriji i drugim evropskim zemljama, rekao je bivši gradonačelnik grada Linc, Detlef Vimer.
Zvaničnik je naveo da su ekonomska ograničenja prouzrokovala štetu u iznosu od “100 milijardi dolara”.
“Sjedinjene Države, koje su uvele sankcije Rusiji, naškodile su čak i kompanijama mnogih evropskih zemalja, ali je Rusija uspela da preživi, vidimo situaciju na Krimu, vidimo šta je ovde izgrađeno u poslednjih pet godina”,
rekao je Vimer.

On je dodao da Austrija na nivou okruga ne deli “principe koji vode ka sankcijama”.
Da podsetimo, EU, Sjedinjene Države i nekoliko zemalja u njihovoj orbiti su 2014. godine uvele sankcije Rusiji zbog inkorporacije Krima i njene, navodne uloge u ukrajinskoj krizi.
Jaltski međunarodni ekonomski forum održan je od 18. do 20. aprila i prisustvovalo mu je više od 4.500 učesnika, iz skoro stotinu zemalja.
Zemlje EU ne bi trebalo da “plešu u ritmu” američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio je austrijski predsednik Aleksander van der Belen u intervjuu za novine Welt, prošlog meseca.

“Američki predsednik Tramp je, bez ikakvog razloga, napustio sporazum s Iranom o nuklearnom programu (…) i onda zabranio evropskim kompanijama da posluju sa Iranom pod pretnjom strogih sankcija. Ja mislim da je to previše“
, rekao je Van der Belen.
U januaru je, američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel, poslao pisma nekim nemačkim kompanijama u kojima je upozorio na “veliki rizik od sankcija” za one koji zajedno sa Rusijom učestvuju u projektu Severni tok 2.
U avgustu 2018. godine, Vašington je ponovo uveo sankcije protiv Irana i u novembru proširio restrikcijske mere. To su ograničenja koja su Sjedinjene Države ukinule 2015. godine kada je stupio na snagu Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (PAIC), koji su zatim potpisale Rusija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Evropska unija.
 
"
Totalni obrt: Tramp otkrio kakve su mu namere sa Rusijom
M. P. 3. maja 2019. 21:40
Totalni obrt: Tramp otkrio kakve su mu namere sa Rusijom
Foto. twitter.com/SkyNews

Podeli
Sjedinjene Američke Države imaju nameru da „mnogo trguju“ s Rusijom, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

„Spremamo se da mnogo trgujemo s Rusijom.
Neka trgovina već postoji sada, ona je donekle porasla, ali Vladimir Putin bi želeo da trguje i mi bismo želeli da trgujemo“, rekao je Tramp novinarima komentarišući svoj telefonski razgovor 3. maja s ruskim predsednikom.
Prema zvaničnim podacima, prošle godine je trgovinska razmena Rusije i SAD bila oko 25 milijardi dolara, odnosno za 7,86 procenata veća u poređenju s 2017. godinom.
Komentarišući deo razgovora o nuklearnom razoružavanju, Tramp je istakao da bi i Kina želela da postane deo budućeg nuklearnog sporazuma SAD i Rusije.
Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je ranije da su Tramp i Putin razgovarali o eventualnom novom nuklearnom sporazumu Rusije, SAD i Kine, kao i o mogućem produžavanju Sporazuma o strateškom naoružanju.
Komentarišući deo razgovora koji se ticao situacije u Venecueli, Tramp je rekao da je to bio „veoma pozitivan“ segment i da obe strane žele da vide pozitivan razvoj situacije u toj latinoameričkoj državi.


„Putin ne namerava da se meša u Venecueli…
On samo želi da vidi nešto pozitivno za Venecuelu. Ja osećam to isto. Želimo da isporučimo humanitarnu pomoć, jer ljudi gladuju“, rekao je Tramp.
(Sputnjik)
1090823


https://www.krstarica.com/vesti/svet/totalni-obrt-tramp-otkrio-kakve-su-mu-namere-sa-rusijom/
:)

"Duboka grla " su uvredijena , iznenadijena , smunjena , zgranuta i konsternirana ovom namerom ...!
 
Francuski reporter: Voker je lažirao Račak da bi NATO bombardovao Srbiju
Događaji u Račku bili su vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog "Figaroa", svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.


On je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" rekao da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel "Grand" u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.
- Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo - naveo je Žirar.
Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter "Figaroa" i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je video i rovove oko sela, ali da im je u početku poverovao.
- Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad oseća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi", rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku "Monda" i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svedočanstvima koja je skupio.

- Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavestili novinare o uspehu antiterorističke operacije - istakao je Žirar.
On je objasnio kako se u svom članku u "Figarou" zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcima i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS-a u Prištini.
Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svoj dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

- Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu - rekao je Žirar.

Naveo je i konstataciju koju je čuo od nekoliko pripadnika OEBS-a o Vokerovoj antisrpskoj orijentaciji i jednostavnom traženju povoda za rat protiv Srbije.

Prema njegovim rečima, Vokerov pomoćnik Gabrijel Keler rekao je kako je on zabranio da se u sedište OEBS-a u Beču dostavi izveštaj u kome je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti Albanaca krivi Srbi, a za dve trećine sami Albanci.

Žirar je opisao svedočanstva srpskih žitelja u Dečanima, i naveo intervuje s tamošnjim poslednjim srpskim žiteljima koji su svedočili o spaljenim imanjima, pretnjama i proterivanjima.

Na pitanje o njegovom doprinosu u spasavanju beogradskih mostova 1999. godine, ispričao je da se tokom bombardovanja nalazio u prestonici Srbije, da je posle rušenja novosadskih mostova bio zgrožen i da je tom prilikom pitao svog prijatelja Dominika de Vilpena, tadašnjeg generalnog sekretara Jelisejske palate, kada će zaustaviti ludilo komandanta NATO-a Veslija Klarka.

- Sledećeg dana predsednik (Francuske Žak) Širak je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova - zaključio je čuveni francuski reporter.

*****************************
Да се зна - и да се не заборави:
Вилијам Грејам Вокер
(енгл. William Graham Walker; Карни, 1. јун 1935) амерички је дипломата и малициозни ЦИА шпијун [1]. Током своје дипломатске каријере био је амбасадор САД у Салвадору [a] и шеф Косовске верификационе мисије ОЕБС.

Вокер је, заједно са Медлин Олбрајт, Џејм Рубином и Ричардом Холбруком радио на финансирању и обуци албанских терориста, чија је улога била да испровоцирају сукобе са српском војском и полицијом. [3] Основни мотив је био ескалација сукоба и изговор за довођење НАТО трупа на територију Србије. Према изјавама Хелене Ранти, међународног патолога која је истраживала тела убијених у Рачку, Вокер је вршио притисак на њу и тражио да додатно сатанизују Србе, иако није било основа за то. Незадовољан њених извештајем, он се касније у својој реторици није придржавао њених закључака, већ је својевољно окарактерисао тај догађај у своју корист. [4]


 
AMERIČKA DIPLOMATKINJA: Misije na KiM unapred spremale bombardovanje

IZVOR: Blic, Republika

nedelja, 5. 5. 2019.|
Nekadašnja američka diplomatkinja Norma Braun koja je 1999. na Kosmetu bila članica i američke diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS izjavila je da su one bile sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje SRJ.
57842_bombardovanje-199904-tanjug_f.jpg
Tanjug
Diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS pripremale bombardovanje SRJ
Braunova je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je da ta misija nije bila "ništa drugo do paravan za vojnu operaciju".

U Srbiji ubili civila kao u svetu za 20 godina! Stravični podaci Pentagona pokazali svu brutalnost NATO agresije

Ona je dodala da je u misiji OEBS, gde joj je šef bio Vilijem Voker, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

- To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK - iznela je Braunova.

Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o americkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala prvim slučajem neointervencionizma koji je unapred pripremljen i izveden pod izgovorom.
 

Back
Top