Osnovna i Sporedna delatnost kod preduzetnika

Laki024

Početnik
Poruka
9
Pozdrav svima na forumu.

Nameravam da pokrenem sopstveni posao, koji bi se sastajao od vise delatnosti.

E sad znam da postoje Osnovna delatnost i Sporedna delatnost.

Preduzetnik kad se registruje moze da navede samo jednu osnovnu delatnost.

Da li je moguce i da li bih imao nekih prepreka ( zakonskih, pravnih ili prakticnih ) ako se registrujem kao preduzetnik za jednu osnovnu delatnost, a da zapravo obavljam ( samo ) pomocnu ( zakonom dozvojenu ) delatnost, a da svoju osnovnu obavljam prakticno samo formalno ?

Ili pojednostavljeno da li je moguce u praksi da mi osnovna delatnost bude zapravo sporedna, a sporedna zapravo osnovna?

Hvala svim upucenima na pomoci.

Sad bas citam o ovim delatnostima i svugde sam naisao na isto citiram:

"prilikom registracije opredeljujete se za jednu, pretežnu delatnost ali vas to ne sprečava da obavlja i druge zakonom dozvoljene delatnosti."

ovo prakticno znaci da oslim pretezne delatnosti moze da se obavlja bilo koja sporedna delatnost, osim delatnosti za koje je potrebna posebna saglasnot

E sad da li ov prakticno znaci da ukoliko zelim da se bavim delatnostima za koje nije potrebno posebna saglasnost ispada da je svejedno koju cu delatnost da odaberem, bilo kao preduzetnik ili doo posto se moze odabrati samo jedna pretezna delatnost, jer svakako mogu da obavljam sve delatnosti za koje nije potrebna posebna odredba.

Prakticno znaci da mogu da odaberem deltnost krojenja, iako cu se krojenjem baviti jednom u pola godine, a da se zapravo bavim delatnosti usluznog fotokopiranja na primer?

Ako sam dobro protumacio ovo prakticno znaci da izbor pretezne delatnosti zapravo nema nikakav znacaj kad se moze baviti bilo kojom delatnosti osim za one za koiju je potrebno posebno odobrenje,

mene zapravo zanima sledece, da li bih mogao imati bilo kakve zakonske ili prakticne probleme ukoliko bih se registrovao za preteznu delatnost npr krojacke radionice, a zapravo bih se bavio fotokopiranjem, i da li bih i kako bih nakon izvesnog vremena mogao da promenim preteznu delatnost ako se registrujem kao radnja ili ako se registrujem kao preduzece ( doo )

Hvala na odgovorima

Eh sad...

Sto se tice zakona dobio si vec odgovore i nadam se da su jasni.Postoji u BIH novi zakon o privrednim drustvima i tu su uvedene neke novine poput onih da preduzece samo donosi odluku da neke stvari mijenja, ne treba ni notar, ni preregistracija itd, neko je vec to pomenuo.Ali...

Kad bih nam rekao zasto bih to radio, odnosno, sta bi time izbjegao, a sta dobio i kako bi drzavu izigrao ili sta bi vec postigao mozda bi ti ljudi dali i negativan odgovor i rekli da to nije dozvoljeno raditi, razumijes?

A pretpostavljam da nisi bas rad da nam to otkrivas zbog...nebitno...

Ako je tako posavjetuj se sa nekim ko se bavi registracijom preduzeca, ali onako neformalno, uz kafu...pa saznaj te detalje.

Back