Osnove Tarota

Ma to mi je prvo palo napamet da pomislim i otvorim karte ne bi li mi neka od vas dve objasnila kako ja te karte da povezem.Cisto onako na primeru da vidim kako to ide. Ne pristupam ja tom pitanju toliko ozbiljno niti prihvatam sve zdravo za gotovo, al prvo mi je to palo napamet. Mogu ja lupiti neko drugo pitanje ako vam ovo smeta:D jer nije stvar u pitanju nego u povezivanju karti. To me zanima,kako ja ta njihova znacenja da povezem. Ne mora nista ozbiljno moze i ono cisto laicki samo da vidim kako to izgleda.
Hvala vam :super:

Sva sreca da sam Te pitala na sta se odnosi pitanje, a ti kazes da si pomislila i otvorila. Ne moze tako. Moras DA FORMULISES KONKRETNO PITANJE npr., DA RAZMISLJAS O NJEMU SVE VREME DOK MESAS. NAJBOLJE BI BILO DA TI GLEDAS NEKOM ILI NEKO TEBI, I DA STE SAMI U PROSTORIJI Sama luda na kraju moze da znaci da je celo to tvoje otvaranje jedna nebuloza, sto i jeste... Inace sled koji je izasao je zivi uzas i sad mi je laknulo sto si otvorila bezveze....
Evo sad cu ja da povezem na neko kobajagi pitanje.

1 mesto ili pitac Pravda XI i to obrnuto 2(okolnosti) 7 novcica-diskova isto obrnuta
3.(prepreka) Sudjenje XX uspravno 4.(u glavi) Kula XVI obrnuta
5. (ostvareni deo) 2 stapa uspravno 6 (proslost. 5 pehara obrnuta
7.(buducnosr) 6 diskova uspravna 8.(situacija il istav pitaca) 4 pehara obrnuta
9. (okolina)Car IV uspravno 10.(nade,strahovi) 10 stapova obrnuta
11. (na kraju)Luda O obrnuta

Mene buni ovo sa brojevima ja polozaj karata znam po imenu, u glavi je iznad , a ostvareni deo ispod, proslost sa leve a bud. sa desne..Nego da ti ja dam odgovor...recimo da je pitanje - da li ce veza opstati?

Pa osoba se je htela ozbiljnu vezu,ali ni njoj samoj, tu nije kako treba , ni same okolnosti im ne daju da uspeju, problem je u tome sto ne moze da se odluci. Ovim raskidom osoba misli da joj je sve u zivotu sruseno do temelja (kula) ali se bori i dalje i zeli da sacuva integritet(2 stapa se zove VLAST), i izvucice kratkotrajno stanje zadovoljstva i laznu harmoniju na neko krace vreme (dobra karta okruzena losim - 6 diskova). U proslosti je dozivela gorko razocarenje(5 pehara) i od tada manje veruje u ljubav,
Ovo je jedna prolazna veze (4 kupa) , a neko iz okoline misli da ima zelju da dominira po svaku cenu, ona se plasi da su stvari ovde vec uveliko zavrsene (10 stapa-UGNJETAVANJE) i svaki dalji oko ovoe veze je zaludan (LUDA- osoba naivna koja skAkuta gledajuci u leptira a ne vidi provaliju pred sobom)

Poslednja izmena:
EVO sad sam se nameracila , ostali su stapovi ...

1 stapa - pocetak uz inicijativu, rodjenje, kreativnost , hitra i brza akcija, pocetak strasti, entuzijazam , obrnuto ishitren pocetak abortus
2 stapa- VLAST, superiornost, autoritet
3 stapa - pomoc iskrenih prijatelja (obrnuto prijatelji koji imaju korist od Vas), akrtivnost, ostvarene nade, pozitivna karta
4 stapa -PRIJATELJSTVO , razjasnjenje, radost zivljenja,
5 stapa - BORBA , suocavanje, proces koji je u toku,
6 stapa - POBEDA , uspeh posle borbe, trijumf
7 stapa - pritisak, (obrnuto pritisak koji se ne moze izdrzati), nestrpljivost, borilacke vestine
8 stapa - PORUKE, komunikacija, vesti , internet
9 stapa - ostvarivanje, produzetak uspeha, snaga
10 stapa - UGNJETAVANJE, teret, sputavanje, tvrdoglavost,

STAPOVI odgovaraju vatrenim znacima
princeza ili paz stapova - Devojka izuzetne lepote, hitra, ona koja zeli da bude prva,
princ stapa - osoba nagla u svojima akcijama, velikodusnu, (obrnuto lajav tip koji mnogo obecava)
kralj stapa - casna , odana osoba, snazna, strastvena, fanaticne hrabrost (obrnuto agresivnost)
kraljica stapa- zestina, dominantna majka, sklonost prema umetnoscu, aututoritet,

Evo ja cu pisati o onim velikim arkanama o kojima najvise znam, necu ici redom, a drugi neka pisu o onim drugim :D

Pa evo i velikih arkana:

0 karta Luda neki je smatraju nebitnom kartom a grdno se varaju, jer simbol Lude je simbol osobe koja odaje ponekada lazan utsak o sopstvenoj vrednosti. Kaze se da je nekada na dvorovima Luda imala sve moguce pocasti i bila je jedina osoba na dvoru koja je smela da se priblizi Caru pa cak ida se sali na njegov racun ( intelgencija i lukavost ) , neki su kraljevse lude smatrali retardiranim ljudima i smejali im se, a oni se samo kriju iza svoje blesave spoljasnosti. Predstavlja hrabrost da se udje u novi pocetak kao iz ciste ludosti ( ludost - hrabrost , paralela ) ,spontanost ,optimizam itd. Lako se uvuku u sve kanale i drustvene pore mada ne deluju kao da obecavaju.

II karta Prvosvestenica

Ovo je simbol zene koja je jaka , snazna dominantna i stalno se bori protiv muskaraca u smislu da zeli da pokaze da im je ravna. Voli muske profesije i teren gde moze da izaziva musku snagu i sposobnost. Simbolicno zena koja preuzima tron ( a namo da zenama u proslosti nije bilo dozvoljeno da vladaju ) iako jeu istoriji bilo zana koje su se zak i prerusavle u muskarce ne bi li prevarile neprijatelje ( one koji im brane da budu u muskom svetu ) Na neki nacin postoji izgleda paralela izmedju Pvosvestenice i Lilith ima neke paralele.

Podsvesno, potencijal , misterija,

Pazite da na nasoj Wikipediji imate pozamasan tekst o tarotu

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Тарот

.

Tekst je odlican (na nasoj Wikipediji). Mozda bi se jos malo mogao dopuniti al sve u svemu je odlican. Hvala za neke detalje velike arkane.

Al su zeznuli stvar u Wikipediji sto su u istoriji napisali kako je tarot datira iz Srednjeg veka sto nije tacno. Oni koji se vise razumeju su mi rekli da datira iz starog Egipta. Naime Egipatski svestenici su kada su skontal ida im civilizacija propada zeleli da znanje o coveku , covekovoj licnosti ( neki vid psihologije mozda ) kao i nekih tajnih znaja generalno. Pa su sve to stavili u slike i ostavili uputstva. A kasnije u srednjem veku kada je dosao do Engleske oni su igrali poker sa njim, da bi se kasnije se setili da pojdnostave karte , da se manu tih slicica. Pa su po uzoru na Tarot karte stvorili Poker karte za i granje. Zato neki znaju da gledaju i u karte za igranje , mada su one uranjene bez velikih arkana, samo su stavili Ludu kao Jokera.

0 ili ti luda je u mnogim knjigama opisana kao neko ko bezbrizno skakuta zagledan u leptira i ne vidi da je ide ka provaliji... Pa vi shvatite sami ;)

a Prvosvestenica moze znaciti tajnu,predstavlja zensku energiju, misterioznost...

Ajmo sad o karti MAG .

To je br. 1 kod velikih arkana
Predstavlja vestinu, pored dvorske karte nekog ko ima izrazene sposobnosti za obavljanje nekog posla,
prisustvo magije, prevazilazenje, napredak... Njega nije lako protumaciti. Kao i za sve ostale karte znacenje ima u zavisnosti od pitanja i okoline. Obrnuto ili okruzen losim moze znaciti manipulatora, prevaranta, nesposobnost... Jos cu ja o njemu...
Neptunijanka , tvoja seka je izuzetno zenstvena i misticna. Na koje pitanje joj izlazi svstenica? Aj postavi mi neko otvaranje da se malo bavimo tarotom kroz praksu. Nacicu neka svoja stara otvaranja pa cu da bacim ovde...

Sigurno ste se pitali šta u Tarotu predstavljaju štapovi, pentakli, mačevi i pehari.

Štapovi predstavljaju Element Vatre, pokretačku, plamenu energiju.
21njymq.jpg

Pentakli predstavlju Element Zemlje. Oni daju čvrstinu i stabilnost, donose energiju konkretizacije.
35miliq.gif

Mačevi predstavljaju Element Vazduha, i nose energiju intelekta, umnu silu.
vcum95.gif

Pehari predstavljaju Element Vode, donose energiju suptilnosti, prilagodljivosti i emocija.
k70d0.gif

Poslednja izmena:
Tarot je spil od 78 karata - 22 velike i 56 malih arkana!
Gledanje u tarot je vrlo ozbiljna stvar i nije to neki spil bezveze kao sto je vec neko malo pre pomenuo.
Spil koji se dobije treba cuvati (neki ga uvijaju u marame i drze na stalno jedno te istom mestu(ja ga drzim u svili). Za gledanje u tarot Vam treba talenat - koji se vidi po natalu, medju kojima bih naglasila jako VIII polje, Pluton ili takozvani gledacki aspekt - MESEC TRIGON PLUTON.
Neptunijanka lepo je sto ti je poklonjen , i treba da bude poklon a ne sami sebi da kupujemo..
Onaj ko gleda, treba da raspolaze velikom kolicinom energije, da bude koncentrisan, rasterecen, i objektivan.
Pitanja koja se postavljaju moraju biti KONKRETNA I JASNO DEFINISANA, inace necete dobiti odgovor. Sa otvaranjem karata ne valja preterivati jer tarot moze da Vas otera u 3 lepe... Zato ne treba cesto ni gledati , pogotovo ne sa jednim te istim pitanjem. Karte treba postovati, ma koliko Vam to zvuci cudno. Male arkane se dele na cetiri grupe,ili 4 elementa :
novcice , diskove - simbolizuju element zemlje
maceve, sablje...- simbolizuju element vazduha
stapove, palice, shibe... - vatru
kupe, pehare - predstavljaju vodu
Svaka od ovih grupa ima brojeve od 1-10 i jos cetiri karte iz tzv. kraljevske kuce princa,princezu, kralja i kraljicu
tako bi npr. kraljica novcica pored toga sto je materijalista, konzervativna i radna zena moze znaciti stariju osobu rodjenu u zemljanom znaku. Ali ponekad moze da predstavlja i samog pitaca u odredjenoj situaciji iako je on mladic rodjen u vatrenom znaku, ili samu situaciju.
Pa pitajte me sta Vas sve interesuje , trudicu se da Vam sto bolje objasnim...

Možeš ovo malo da pojasniš?:think:
Tako napisano će nekoga samo da uplaši...ne treba preterivati ni u čemu, ali ispada kao da možeš poludeti od toga, po tvom postu. :eek:

Možeš ovo malo da pojasniš?:think:
Tako napisano će nekoga samo da uplaši...ne treba preterivati ni u čemu, ali ispada kao da možeš poludeti od toga, po tvom postu. :eek:

Ne znam da li Papissa čita ovo, pa ću ja odgovoriti, nadam se da ona neće zameriti :).
Elem, ono što je verovatno htela reći je - treba imati poštovanja prema tom sistemu Tarota. To je ipak skup drevnih znanja, arhetipa, tajni... u skladu sa tim se i treba tako ophoditi prema njemu.

Masa ljudi kad otvara Tarot, pa im se ne svidi odgovor, vrate karte, pa ponovo otvore, i sve tako dok ne dobiju odgovor koji im se sviđa. To je neozbiljno. Prirodno je da tada Tarot neće dati odgovor kako treba, izlaziće neke karte koje je potpuno besmisleno tumačiti u kontekstu pitanja ... ili bolje to da formulišem ovako.

...Ako nekog drugara pitate za ozbiljan savet, on vam odgovori, vama ne ne svidi odgovor, ili niste dovoljno duboko razmislili o odgovoru, pa ga za 5 minuta opet cimate, ili opet pitate isto, za očekivati je da će taj drugar reći "Ajde ti lepo nađi drugog savetnika" :lol: .

Tako isto i Tarot - on će dati ozbiljan odgovor, ali ako nastavite da ga "cimate" neumereno, očekujte da vam Tarot više neće hteti dati uvid u predstojeće tokove. Poštovanje je nešto što se zahteva generalno u svim sferama delovanja, pa i u ezoteriji, i zato mnogi vraćaju nazad klijente koji na primer dolaze na konsultacije da bi provocirali, "proveravali" ili pravili sprdačinu sa sistemom koji koristimo. Čak i da se upustimo u takvu analizu, rezultati će biti nikakvi.

I ne, ne može da se poludi od divinacije Tarotom, ali ako se ophodimo s nepoštovanjem prema njemu, onda ne možemo očekivati da analizom njegovih simbola dođemo do nekog objektivnog i dubljeg zaključka. Tarot je na neki načini odjek našin misli, baš kao što je ono što nam se dešava odjek našeg unutrašnjeg sveta, i ako u sebi gajimo prašinu (umesto da je otaremo) ne možemo ni očekivati neki blistavi rezultat.

Ne znam da li Papissa čita ovo, pa ću ja odgovoriti, nadam se da ona neće zameriti :).
Elem, ono što je verovatno htela reći je - treba imati poštovanja prema tom sistemu Tarota. To je ipak skup drevnih znanja, arhetipa, tajni... u skladu sa tim se i treba tako ophoditi prema njemu.

Masa ljudi kad otvara Tarot, pa im se ne svidi odgovor, vrate karte, pa ponovo otvore, i sve tako dok ne dobiju odgovor koji im se sviđa. To je neozbiljno. Prirodno je da tada Tarot neće dati odgovor kako treba, izlaziće neke karte koje je potpuno besmisleno tumačiti u kontekstu pitanja ... ili bolje to da formulišem ovako.

...Ako nekog drugara pitate za ozbiljan savet, on vam odgovori, vama ne ne svidi odgovor, ili niste dovoljno duboko razmislili o odgovoru, pa ga za 5 minuta opet cimate, ili opet pitate isto, za očekivati je da će taj drugar reći "Ajde ti lepo nađi drugog savetnika" :lol: .

Tako isto i Tarot - on će dati ozbiljan odgovor, ali ako nastavite da ga "cimate" neumereno, očekujte da vam Tarot više neće hteti dati uvid u predstojeće tokove. Poštovanje je nešto što se zahteva generalno u svim sferama delovanja, pa i u ezoteriji, i zato mnogi vraćaju nazad klijente koji na primer dolaze na konsultacije da bi provocirali, "proveravali" ili pravili sprdačinu sa sistemom koji koristimo. Čak i da se upustimo u takvu analizu, rezultati će biti nikakvi.

I ne, ne može da se poludi od divinacije Tarotom, ali ako se ophodimo s nepoštovanjem prema njemu, onda ne možemo očekivati da analizom njegovih simbola dođemo do nekog objektivnog i dubljeg zaključka. Tarot je na neki načini odjek našin misli, baš kao što je ono što nam se dešava odjek našeg unutrašnjeg sveta, i ako u sebi gajimo prašinu (umesto da je otaremo) ne možemo ni očekivati neki blistavi rezultat.

Na to sam i ja mislila,draga Valeria..U potpunosti se slažem sa tobom..To me je podsetilo,kada je jedan astrolog pričao da ga je neka žena cimala svaki dan maltene da pita je li dan povoljan za pijacu...Smatram kao i ti, da se sve vraća dobrim i lepim ako čovek poštuje ono što smatra vrednim i bitnim.

Na to sam i ja mislila,draga Valeria..U potpunosti se slažem sa tobom..To me je podsetilo,kada je jedan astrolog pričao da ga je neka žena cimala svaki dan maltene da pita je li dan povoljan za pijacu...Smatram kao i ti, da se sve vraća dobrim i lepim ako čovek poštuje ono što smatra vrednim i bitnim.

Pa da, bez poštovanja i odmerenog stava, nema ni rezultata :).

U pravu si; to je nauka koja se uči celog života.
Evo, ja svakog dana naučim mnogo toga novog...a što više učim, ispred mene se prostiru sve veći predeli znanja koje tek treba savladati. To je večiti proces :).

Back