Tutorijal Основе шаха

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Шах није само игра која се игра на шаховској табли са пријатељима ван рачунара. Данас постоје веб сајтови где се можете такмичити са било киме у свету и тиме је шах постао видео игра. Уколико никада нисте играли шах, данас имате прилику да то и научите.

Шаховска табла и поља

Шаховска табла има 64 поља која су индексирана хоризонтално од А до H, док су вертикално индексирани бројевима од 1 до 8. То изгледа овако:
1200px-Chess_board_blank.svg.png

Шаховске фигуре и боје играча

Шах је игра која се игра са два играча. Једнан игра са белим фигурама, док други игра са црним фигурама. Распоред фигура можете видети на слици изнад. Постоје укупно шест различите фигуре и то:

- Пијун или пешак
- Топ
- Скакач (витез на енглеском)
- Ловац
- Краљица
- Краљ

Свака од страна има идентичан број фигура. Једина разлика је што особа која игра белим фигурама игра увек прва повлачећи један потез. Шах је потезна игра и смењује се са играча на играча.

Кретање фигура

Свака фигура у шаху има свој специфичан начин кретања због чега су "опасне" свака на свој начин. Постоји укупно осам пијуна и за сваког од њих важи једно исто правило кретања.

Пијуни се налазе на пољима a2-h2. Ово су стартне позиције пијуна. Једино на стартној позицији пијун се може померити (кретати) два поља напред. Пијун се увек креће по једно поље напред или два поља напред у стартној позицији. Пијун се такође креће дијагонално напред за једно поље у случају да може напасти (узети) противничку фигуру.

Топови се налазе на позицијама а1и h1. Њихово кретање ограничено је само вертикално и хоризонтално колико год има слободних поља.

Скакачи се налазе на пољима b1 и g1. Скакачи имају најспецифичнији начин кретања у шаху. Погледајмо слику:
knight_move.png

Када гледамо скакача на табли, приметићете зелена поља на којима може да се креће свуда око себе. Начин његовог кретања је два поља напред, једно лево или десно. То важи бочно и доле. Али је увек два поља вертикално или хоризонтално и онда једно поље лево или десно. Као што видите, скакач у овакво позицији напада истовремено 8 поља чиме је веома квалитетна фигура.

Ловац се налази на пољима c1 и f1. Ловац се креће само дијагоналним пољима без ограничења у пређеним пољима. Сваки играч има ловца, једног на светлом, једног на тамном пољу. Врло је важно за ток игре обратити пажњу на ово.

Краљица се налази на пољу d1 и она је најјача фигура у шаху. Креће се у свим правцима без ограничења у броју пређених поља. Увек пазите да не паднете у клопку и изгубите краљицу.

Краљ је витална фигура која је пресудна када се игра прекида. Краљ се креће као и краљица у свим правцима али је ограничен само на једно поље. Уколико се нађе краљ у ситуацији да у наредном потезу, ма где се год померио, мора да страда, онда је то крај игре.

Шах, Шах-мат и пат

У шаху постоје позиције које се називају шах и шах-мат.

Шах је потез када натерате противниковог краља у ситуацију да мора да се помери или да друга фигура мора да се постави испред краља како би спречила да краљ страда. Само у тој позицији и једино у тој позицији знате шта противник мора да одигра јер сте га принудили да игра вашу игру.

Шах-мат је потез којим се завршава игра. То је потез којим се противнички краљ доводи у ситуацију да не може ни на који начин побећи на друго поље и "преживети" ваш наредни потез. Не постоји фигура која га може спасити блокирањем, не постоји начин да се креће и сакрије.

Пат позиција се дешава ако се испуне два услова. Први је да краљ није директно нападнут или ти, није под шахом. Други услов је када не може померити било коју другу фигуру на табли осим да самостално доведе краља у шах позицију шта је забрањено правилима. Уколико се ово деси, онда је партија нерешена.

Рокада

Рокада представља замену места између топа и краља са циљем да се краљ склони на сигурно место. Постоје две врсте рокаде, мала и велика рокада.

kingside.jpg

У примеру изнад видимо, ради лакшег схватања, читав први ред празан изузев два топа и краља. Мала рокада врши се тако што се краљ помера у десно два поља, а топ прелази одмах до краља на левој страни.
Велика рокада врши се тако што се краљ помера два поља у лево, док топ прелази одмах до краља на десној страни.

ПРАВИЛО - Уколико сте у било ком случају једном померили краља, рокаду је немогуће извршити иако краљ може бити на месту за рокаду. Зато гледајте да не померате краља осим ако је то заиста неопходно.

Остало

Два најпознатија сајта за играње шаха онлајн су:
https://lichess.org/
https://www.chess.com/play/online

Poslednja izmena od moderatora:
Volim sah.Mislim da sam dobar za jednog amatera.Odogram povremeno koju partiju,mislim da je to najlepsa igra koja postoji.Profesinalni sah nije zanimljiv bar meni jer profesionalci u 70 posto slucajeva odigraju nereseno.Razlog tome je sto u i jedan i drugi vuku najbolji moguci potez koji postoji tokom cele partije.Kasparov i Karpov su odigrali oko 150 partija nzm tacno mislim da je 90 bilo nereseno.

Volim sah.Mislim da sam dobar za jednog amatera.Odogram povremeno koju partiju,mislim da je to najlepsa igra koja postoji.Profesinalni sah nije zanimljiv bar meni jer profesionalci u 70 posto slucajeva odigraju nereseno.Razlog tome je sto u i jedan i drugi vuku najbolji moguci potez koji postoji tokom cele partije.Kasparov i Karpov su odigrali oko 150 partija nzm tacno mislim da je 90 bilo nereseno.
Знаш како, времена се мењају. Сада је конкуренција жестока и није Русија више у центру пажње. Магнус Карлсен је број чедан шаховски играч. Он је један од најбољих шахиста данашњице. Трећи најмлаћи шахиста који је са 13 година стекао ранк велемајстора. Он је светски шампион од 2013 све до данас.
A što se tiče ovog turnira u šahu ako bi bio.
Ako ima opcija da se partiaj igra na duži vremenski period npr potez jedan dan (kao na aplikacijama) to bi bilo super...
Максимално време на турниру које се игра на Крстарици је 10 минута укупно. Прошли турнир је био 5 минута, сада ће бити 10 ако има довољно људи за турнир.

Знаш како, времена се мењају. Сада је конкуренција жестока и није Русија више у центру пажње. Магнус Карлсен је број чедан шаховски играч. Он је један од најбољих шахиста данашњице. Трећи најмлаћи шахиста који је са 13 година стекао ранк велемајстора. Он је светски шампион од 2013 све до данас.

Максимално време на турниру које се игра на Крстарици је 10 минута укупно. Прошли турнир је био 5 минута, сада ће бити 10 ако има довољно људи за турнир.
10 minuta po partiji :eek:

onda je to brzopotezni turnir :lol:

Back