Osnovana Matica Srba Crne Gore

А који то андрак живи у Црној Гори осим Срба и шиптара?
Види ја се слажем да Срби и Црногорци имају заједничко порекло али треба бити стрпљив и ићи само фино са њима...сваку одлуку треба они сами да донесу а не би било срећнијег човека од мене кад би се наше две државе приближиле и политички, економски, културно...

Људи, причао сам са доста људи који се изјашњавају као Црногорци и верујте знатна већина њих не мрзи Србију, само су желели државу и нову нацију...ја бих више волео да су остали са нама али није крај света, опет можемо бити две најближе пријатељске земље без обзира на измењене околности...

ИЗЈАВА

Добрило Дедеић

Подгорица, 29. август 2009

Подршка оснивачима Матице Срба

Скупштинска тајкунска пјешадија која глуми опозицију, није се сјетила да осуди недавно подизање споменика, у околини Цетиња, црногорским националистима који су се бруталним насиљем борили против бјелаша и државе у којој је Црна Гора била уједињена са Србијом. Не спорим, наравно, право Црногорцима да славе претке који су се борили против јединства српског народа, јер је то дио њиховог идентитета и традиције. Само ме чуди да и даље у Црној Гори има Срба који се боре против своје Матице, а покорно климају, да се не замјере ДПС-у, када други народи у вишенационалној приватној држави заокружују своје идентитете.

Када је господин Славко Перовић, раних деведесетих, пружао логистику за оснивање Матице Црногорске, данашњи ,,просрби'', који и даље мазохистички тврде да су Срби и Црногорци један народ, потцјењивали су визионарски поступак лидера Либералног савеза и тадашње црногорске суверенистичке елите. Али, нијесу се супротстављали. Баш као што нијесу писнули ни приликом оснивања Матица Бошњака и Муслимана. Напротив.

Најиндикативније од свега јесте то што су највећи противници оснивања Матице Срба људи који су, уочи референдума, формирали српске паравојне формације у Црној Гори, по налогу Мила Ђукановића, ради подизања тензија и бламирања идеје заједничке државе. Данас ти исти провокатори и сарадници АНБ-а, који покушавају да опонашају Народну странку из периода 1997. - 2001. године, преко свог билтена, саботирају процес еманципације српског народа у приватној држави и приземним лажима покушавају да оскрнаве идеју Матице Срба.

Без обзира на удбашки однос плаћених ,,просрба'' према оснивању Матице Срба Црне Горе, немам никаву сумњу да ће овај деполитизовани пројекат успјети. Пружам отворену подршку оснивачима Матице Срба и поручујем им да издрже, увјерен да ће за неколико година то бити престижна институција, чији ће чланови покушати да постану и Срби профитери који се данас боре против њеног оснивања.

Они који су имали 20 година времена да формирају Матицу Срба, треба да ћуте и поштују осниваче ове институције. Није њима падало на памет за било какву Матицу, били су преокупирани некретнинама и цитроенима, а имали су и кампање у које су улагали по милион евра. Ко те пита за Матицу... Све до тренутка кад неки ,,обични'' Срби покушају да ураде нешто честито и национално одговорно.

Back