Osnivanje male verske zajednice

Prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama potrebno ti je najmanje 100 potpisa punoletnih gradjana RS ili osoba koje imaju boravak u Srbiji. Treba napomenuti da tih 100 gradjana po Zakonu ne moraju da budu i clanovi te iste verske zajednice :) sto je belosvetska glupost vec samo osnivaci.
Sve detalje imas u samom Zakonu o crkvama i verskim zajednicama koje se nalazi na sajtu Ministarstva vera www.mv.gov.rs ali odmah da ti akzem da se batalis uzaludnog posla jer i mboge postojece niakda nisu dobile registraciju vec svoja prava ostvaruju preko Vrhovonog suda Srbije, nekoliko postojecih je i na Ustavnom sudu a neki su bili i na Strazburu pa su tek onda dobili registracije.

Ma samo ti nabavi 100 potpisa i počni registraciju moraće oni to da prime...pre ili kasnije...inače neće moći u EU-ropstvo. ;)

p.s. a što ne napraviš udruženje, tu ti ne treba nego 10 potpisa, razlike u praksi nema, imaš pečat, račun, okačiš firmu itd.
Pradlažem ti da napraviš Udruženje katolika pravoslavne veroispovesti koji priznaju proroka Muhameda. :mrgreen:
Ako ne znaš napraviti Statut, ja ću ti ga napisati i poslati na e-mail. :bye:

Tetragramatone, nemoj da siris dezinformacije. Nekada je trebalo 10 a sada samo 3 potpisa za osnivanje Udruzenja. I dosta je pojednostavljena procedura samo sto ti odmah daju PIB i Maticni broj pa moras da otvories racun i podnosis zavrsni racun makar nemao nikakav promet preko racuna, dok verske zajednice ne podnose zavrsni racun :)
I nemoras mu nuditi statute, postoje vec statuti registrovanih verskih zajednica pa samo proeni ime i veroispovedanje :)

Tetragramatone, nemoj da siris dezinformacije. Nekada je trebalo 10 a sada samo 3 potpisa za osnivanje Udruzenja. I dosta je pojednostavljena procedura samo sto ti odmah daju PIB i Maticni broj pa moras da otvories racun i podnosis zavrsni racun makar nemao nikakav promet preko racuna, dok verske zajednice ne podnose zavrsni racun :)
I nemoras mu nuditi statute, postoje vec statuti registrovanih verskih zajednica pa samo proeni ime i veroispovedanje :)

Samo 3 :eek: Ja sam se registrovao sa 13 potpisa i morao sam pisti Statut. Napredujemo...napredujemo....:lol:

ja sam juce jedva isterala dve jehovine svedokinje koje su nepozvane usle u dvoriste i pocele da masu knjigom koju su u rukama nosile,ubedjujuci me da ce vidici da mi se promene samo treba da razgovaramo..
poslednji put kada su bile, bilo mi je lakse da ih izbacim jer sam imala staforda..
sada sa retriverom ne ide tako lako..:(

Samo 3 :eek: Ja sam se registrovao sa 13 potpisa i morao sam pisti Statut. Napredujemo...napredujemo....:lol:

Ti si to radio izgleda po starom zakonu. Samo da te upozorim da ce svi oni koji se ne preregistruju do 20.4.2011. godine - dakle 18 meseci od stupanja na snagu novog Zakona o udruzenjima automatski biti izbrisani iz registra i da pravno prestaju da postoje.
Vise info o tome kako (besplatno) preregistrovati vec postojece udruzenje (ne placa se taksa) imas u ovom vodicu http://www.gradjanske.org/admin/art...ic za primenu zakona o udruzenjima.pdf?id=726
Napominjem da se verske zajednice ne mogu registrovati kao udruzenja osim ako nesto ne zamumuljite da se iz statuta ne vidi da je u pitanju verska zajednica.

Ti si to radio izgleda po starom zakonu. Samo da te upozorim da ce svi oni koji se ne preregistruju do 20.4.2011. godine - dakle 18 meseci od stupanja na snagu novog Zakona o udruzenjima automatski biti izbrisani iz registra i da pravno prestaju da postoje.
Vise info o tome kako (besplatno) preregistrovati vec postojece udruzenje (ne placa se taksa) imas u ovom vodicu http://www.gradjanske.org/admin/art...ic za primenu zakona o udruzenjima.pdf?id=726
Napominjem da se verske zajednice ne mogu registrovati kao udruzenja osim ako nesto ne zamumuljite da se iz statuta ne vidi da je u pitanju verska zajednica.

Ja sam prava firma sa tradicijom. Ja sam se registrovao još u SIV-u. ;)

ja sam juce jedva isterala dve jehovine svedokinje koje su nepozvane usle u dvoriste i pocele da masu knjigom koju su u rukama nosile,ubedjujuci me da ce vidici da mi se promene samo treba da razgovaramo..
poslednji put kada su bile, bilo mi je lakse da ih izbacim jer sam imala staforda..

Joj nemoj ovako javno o tome,jer ako ovo procita besmrtna,tuzice te moderatorima,pa sta ces onda!?:zper::metla::ajmo::twisted:

Poštovani gospodine i brate ! Pitanje "Osnivanje male verske zajednice" shvatih kao tvoje interesovanje pravne prirode,ali ne i suštinske da bi htio da osnuješ neku novu "vjeru".Ako to hoćeš, poslušaj savjet jednog " brata u Hristu". Bog je jedina i bezgranična ljubav za sve ljude ma koje konfesije oni bili! Bog je bezgraničan u prostoru i vremenu, a mi smo mali i sitni ljudi koji Mu služimo svojim životima i djelima.Ako istinski osjećaš ljubav prema Bogu onda Mu služi u vjeri koju si od svoga oca i majke nasledio. Tu ćeš se najviše dokazati i ne traži neku novu "vjersku zajednicu". Služi iskreno i odano svome Bogu na način kako ti je ostalo od tvojih bližnjih i predaka tvojih! Te male vjerske zajednice su samo bježanje od Boga, a ne i iskreno poštovanje "božije riječi" koje prenose zvanične i od Boga blagoslovene vjerske zajednice. Zato brate i gospodine, poštuj vjeru oca svog i to ti je pravi put ka "tvorcu neba i zemlje"!

Poštovani gospodine i brate ! Pitanje "Osnivanje male verske zajednice" shvatih kao tvoje interesovanje pravne prirode,ali ne i suštinske da bi htio da osnuješ neku novu "vjeru".Ako to hoćeš, poslušaj savjet jednog " brata u Hristu". Bog je jedina i bezgranična ljubav za sve ljude ma koje konfesije oni bili! Bog je bezgraničan u prostoru i vremenu, a mi smo mali i sitni ljudi koji Mu služimo svojim životima i djelima.Ako istinski osjećaš ljubav prema Bogu onda Mu služi u vjeri koju si od svoga oca i majke nasledio. Tu ćeš se najviše dokazati i ne traži neku novu "vjersku zajednicu". Služi iskreno i odano svome Bogu na način kako ti je ostalo od tvojih bližnjih i predaka tvojih! Te male vjerske zajednice su samo bježanje od Boga, a ne i iskreno poštovanje "božije riječi" koje prenose zvanične i od Boga blagoslovene vjerske zajednice. Zato brate i gospodine, poštuj vjeru oca svog i to ti je pravi put ka "tvorcu neba i zemlje"!

Da su svi tako mislili, ti bi sad poštovao Peruna. :lol:

Uglavnom, važno je nabaviti 14 potpisa. Treba da bude šef, dvanaest apostola i još jedan što će da izda. :D

A šta ako mu je otac pripadnik satanističke crkve a majka jehovin svedok??? :hahaha:

Znaci verske zajednice obrcu pare ? I nikome na kraju godine ne podnose zavrsni racun ?
Koja inspekcija moze da dodje u versku zajednicu ?

agresivno teraju ljude na njihovu religiju i verovanja

sledeci put uzmi dobru motku pa ih namlati jer druacije ne znaju kad im se jednom lepo kaze , bezorazluk, nevaspitanje i nepostovanje ... to su oni

batina je iz raja izasla :zcepanje:

nesreca ovde, nevolja onda..
zemljotres u kraljevu..detetu neophodna sredstva za operaciju u rusiji..12-o godisnji decak sam se stara i izdrzava bolesnu baku..ja ni u jednom od slicnih slucajeva nisam cula da je neka verska zajednica pritekla u pomoc..
ali sam cula za desetak slucajeva gde je neka verska zajednica pridobila usamljenog clana porodice kojeg je ubedila da testamentom istoj ostavi svu svoju imovinu u nasledje..

Back