Osnivačica Theranosa Elizabet Holms trebalo bi da se ove nedelje javi u savezni zatvor

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.475
Osramoćena preduzetnica osuđena je na više od 11 godina zatvora i naloženo joj je da plati 452 miliona dolara sa svojim bivšim poslovnim partnerom Sani Balvani desetinama visokoprofiliranih investitora koje su prevarili kroz početak testiranja krvi.

To je pozamašan račun za bivšu milijarderku, koja je tvrdila da nema dovoljno novca ni da plati svoje advokate.

Nakon što je napustila Univerzitet Stanford, angažovala je nekoliko poznatih ličnosti da prikupi novac za Theranos, čija je vrednost na vrhuncu iznosila 9 milijardi dolara.
Ali nakon što je otkriveno da njena tehnologija za testiranje krvi nije funkcionisala, mnogi su izgubili bogatstvo.

U Holmsovom slučaju, naređeno joj je da vrati nekim od najbogatijih porodica u Americi.

Donatori su bili izmedju ostalih bivši državni sekretar Henri Kisindžer i porodica Volton, poznata po osnivanju američkog lanca supermarketa Volmart.

AA1bR2rs.img

Stisli su je jer je otela pare najjačim ljudima u Americi. Da je obična raja ne bi bilo ovako, garant.
 
Bivša sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos je navodno uložila 100 miliona dolara, dok je osnivaču Theranosa naloženo da vrati medijskom mogulu Rupertu Mardoku 125 miliona dolara, navodi se u sudskim dokumentima.

Ona neće moći tek tako da proglasi bankrot i da se na taj način oslobodi dugova, kažu stručnjaci za Bi-Bi-Si. Ali žrtve njenih zločina ne bi trebalo da se nadaju da će povratiti svoj novac.
 
Kažu da je restitucija u SAD postala uglavnom simbolična, što znači da Holmsovi investitori - i mnoge manje bogate žrtve prevare - verovatno neće dobiti većinu novca koji im duguju.

„Vrlo je malo ljudi koji mogu da plate pun iznos krivičnog dela restitucije“, kaže Rajan O'Nil, bivši savezni tužilac. "To je neka vrsta lažnog broja."
 
Sudija je preporučio da se Holmes prijavi u savezni zatvorski zatvor u Brajanu u Teksasu, gde su svi zatvorenici obavezni da rade i zarađuju između 12 centi i 1,15 dolara na sat.

Polovina male sume koju zaradi - obično oko 25 dolara svaka četiri meseca - ići će njenim žrtvama, rekao je Rendi Zelin, profesor na Pravnom fakultetu Kornel.
 

Back
Top