Османи: Србија се умешала у изборни процес, Косово је испунило све обавезе

комшија

Stara legenda
Poruka
91.994

1713755100431.png

Osmani: Srbija se umešala u izborni proces, Kosovo ispunilo sve obaveze


1713754858891.png


danas 00:01

Predsednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je nakon zatvaranja birališta na severu Kosova i kazala da referendum nije uspeo zbog pritisaka iz Beograda koje je vršila Srpska lista.

Dodala je da je Kosovo ispunilo sve uslove koje zahteva EU i zatražila ukidanje mera.

“Nažalost, to se uglavnom dogodilo zbog pritisaka iz Beograda koje je vršila Srpska lista i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje. Vučić je još jednom prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Ona je dodala da je Kosovo „dokazalo razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele da predstavljaju“.

„Zahvaljujem se Centralnoj izbornoj komisiji, našim bezbednosnim institucijama, kao i našim partnerima na radu, posvećenosti i saradnji”, dodala je ona.

Prema rečima predsednika, organizacijom današnjeg procesa Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahteva EU. Ona je dodala da nepravedne mere prema Kosovu treba odmah ukloniti.

link

Браво драга Вјоса! Republika e Kosovës је пример демократије који треба следити! Радујмо се успеху Косова у Савету Европе!
 

1713755410400.png

Kurti: Održali smo izbore na severu, Evropska unija da nam ukine sankcije


Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je današnji izborni proces u četiri opštine na severu dokaz pobolјšanog bezbednosnog okruženja i vladavine prava i ocenio da su izbori bili uslov za ukidanje, kako je rekao, nepravednih mera Evropske unije prema Kosovu.Kosovo interim Prime Minister Albin Kurti greet activists and supporters during a protest against new government in Kosovo without holding new elections, in Pristina, Kosovo, May 28, 2020.


21. april 2024. • 22:57 Izvor: Kosovo Online

“Omogućavanje smene aktuelnih predsednika i održavanje izbora za smenu bili su klјučni kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane Evropske unije. Ove nepravedne mere, nakon današnjeg glasanja, treba ukloniti što pre. Oni kojima se ova četiri gradonačelnika na severu nisu svidela, večeras sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkcijama. I gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zekiri, čine dobro da konačno odu u svoje kancelarije i obavljaju svoje dužnosti u zvaničnim objektima opština Republike Kosovo”, naveo je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je podsetio da je prošlo godinu dana od vanrednih lokalnih izbora u sredinama sa srpskom većinom u Severnoj Mitrovici, Zubin Potoku, Zvečanu i Leposaviću koji su održani 23. aprila i da su te izbore priznali EU i SAD, odnosno zemlje Kvinte.

On se zahvalio CIK-u i svim kosovskim institucijama na organizaciji i sprovođenju današnjeg izbornog procesa.

Kurti je podsetio da su izbori organizovani kao odgovor na zahtev međunarodnih faktora nakon, kako je rekao, "pokušaja nasilnih napada ektremističkih bandi 29. maja prošle godine kada je povređeno 90 pripadnika Kfor i na desetine kosovskih policajaca i novinara".

“Osnov zahteva za razrešenje izbora bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabe izlaznosti građana, zbog pretnji ucenama lokalnom stanovništvu od strane zvaničnog Beograda i njegove male Srpske liste”, poručio je Kurti.

On je dodao da su današnji rezultati pokazali da nema volje da se aktuelni gradonačelnici razreše sa tih mesta.

“Dvadeset odsto glasova koje je prikupila Srpska lista za peticiju za pokretanje ovog procesa nije rezultiralo više od toga. Srbija je videla da može da dobije 20 odsto, ali ne i 50 odsto”, naveo je Kurti.

On je dodao da je Vlada Kosova imala velika iskušenja koje su, kako je istakao, beogradske vlasti nanele građanima u ove četiri opštine.

“U ove tri godine vlast je učinila sve od sebe da se bori protiv kriminala i šverca i da jača vladavinu prava. Prema podacima sa terena, u pogledu bezbednosti situacija je prijavlјena mirna, bez prijavlјenih incidenata. Ali, bilo je brojnih intervencija na zastrašivanju pretnji iz Srbije”, naveo je Kurti.
 
Браво драга Вјоса! Republika e Kosovës је пример демократије који треба следити! Радујмо се успеху Косова у Савету Европе!
Банујте ову ботину. Да је имало паметан ухватио би се главне неиспуњене обавезе - бриселског споразума. Пи.
 

1713827822059.png

Osmani: Srbi treba da zahvale Vučiću što su albanski gradonačelnici i dalje na severu Kosova


Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da su tvrdnje Srbije o navodnom progonu Srba lažne, neosnovane i politički motivisane.


Osmani: Srbi treba da zahvale Vučiću što su albanski gradonačelnici i dalje na severu Kosova

22.04.2024. 19:24 > 19:40

"Taj narativ je diskreditovan izveštajem Helsinškog odbora za ljudska prava i drugih međunarodnih organizacija", rekla je Osmani.

Ona je ocenila da se "agresija Srbije nastavlja, da je Srbija otela tri kosovska policajca, a da je sve kulminiralo terorističkim napadom 24. septembra 2023. godine, posle čega je Srbija pojačala vojno prisustvo uz granicu sa Kosovom i isprobavala iranske dronove u blizini granice".

lg.php

Osmani je rekla da Srbija pokušava da ometa proces integracije Srba na Kosovu, time što ih zastrašuje.

Ona je rekla da je Srbija prinudila Srbe sa Kosova da bojkotuju lokalne izbore na severu Kosova, kao i da pod uticajem Beograda Srbi juče nisu izašli na referendum o opozivu gradonačelnika u tim opštinama.

"Ako su albanski gradonačelnici i dalje u svojim kancelarijama, Srbi treba da zahvale Vučiću na tome", rekla je Osmani.

Govorila je i o Asocijaciji opština sa srpskom većinom i istakla da je trebalo stvoriti uslove za to, što je značilo da Srbija treba da rasturi ilegalne strukture, a ona ih je umesto toga pretvorila u paravojne strukture.

Ona je govorila i o zločinima Srbije 1999. na Kosovu i predstavila dve osobe, koje su sedele iza nje, koje su žrtve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javio se da odgovori i poručio da je to bio "politički teatar", jer predstavnica Kosova nije govorila o izveštaju u prethodnih šest meseci.

"Mi smo slušali proces protiv Srbije za nešto što se dogodilo pre 25 godina. Zašto nas niste informisali o tome ko će biti član delegacije. Mislite da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu", kazao je Vučić.

Odgovarajući na navode o iranskim dronovima u Srbiji, Vučić je istakao da nikada nije video nijedan iranski dron i da to nije video niko u Srbiji.

Predsedavajuća je rekla da oni ne znaju ko čini koju delegaciju, a naknadno je navela da su neki članovi delegacije Kosova akreditovani kao predstavnici civilnog
 

1713828026046.png

Šefica UNMIK-a: Neophodna temeljna istraga o Banjskoj


Šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN da je neophodna temeljna istraga o incidentu u Banjskoj.

Šefica UNMIK-a: Neophodna temeljna istraga o Banjskoj


22.04.2024. 17:14

Navela je da je to "politička neophodnost kako bi se izbeglo ponavljanje".

Ona je istakla da je proces opoziva gradonačelnika u Leposeviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom potoku i Zvečanu počeo prošle godine kada su kosovski Srbi prikupili dovoljno potpisa da bi se pokrenula procedura i da je proces okončan juče, bez bezbednosnih incidenata, ali su samo 243 od 46.556 glasača iskoristilo svoje pravo glasa.

"To stvara uslove da se produži ovo krhko pitanje koje još nije rešeno", rekla je Zijade.
lg.php

Ona je, govoreći i o uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama, ocenila da to stvara probleme za manjinsku zajednicu i pozvala strane da rade zajedno kako bi pronašle praktična rešenja u bliskoj budućnosti.

Zijade je dodala da je u 2023. došlo je do mnogih koraka unazad u uspostavljanju poverenja između etničkih zajendica i da se treba smiriti zapaljiva retorika u oba smera.

Kako je rekla, održala je mnoge konsultacije sa političkim učesnicima u Prištini i Beogradu, organizacijama civilnog društva i verskih velikodostojnika, a primetno je da je nivo nepoverenja i dalje visok i da su pojačane tenzije između Kosova i Srbije i kosovskih Srba i uprave u Prištini.

Fon Kramon: Neke zemlje zahtevaju ZSO da bi podržale članstvo Kosova u Savetu Evrope

Fon Kramon: Neke zemlje zahtevaju ZSO da bi podržale članstvo Kosova u Savetu Evrope​


"Puna primena sporazuma postignutih pod pokroviteljstvom Evropske unije nikada nije bilo hitnije pitanje kako bi se pomoglo da se reše velike krize i nizovi kriza do kojih je došlo. To je najznačajnije pitanje za obe strane", naglasila je Zijade.

Ona je kao pozitivno u prethodnih godinu dana istakla sprovođenje energetske mape puta i dogovor o registarskim tablicama, a pohvalila je i Prištinu zbog toga što je primenila odluku suda koja se odnosi na imovinu manastira Visoki Dečani.

Zijade je rekla kako UNMIK podstiče partnere da vladavinu prava stave u srž odluka koje donese i da se to odnosi na manjinska prava, upotrebu jezika, prava na imovinu, kao i na slobodu kretanja, slobodu izražavanja, slobodu veroispovesti i slobodu okupljanja.

Sve to je, po njenoj oceni, neophodno da bi se održalo multikulturalno društvo na Kosovu.

"Da bi se postigao napredak na Kosovu pitanja kojima se bavimo mi i naši partneri moraju biti shvaćena i tretirana kao deo šireg regionalnog konteksta", rekla je Zijade.

Izveštaj koji je za sednicu pripremio generalni sekretar UN Antonio Gutereš odnosi se na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine.
 
Dodala je da je Kosovo ispunilo sve uslove koje zahteva EU i zatražila ukidanje mera.
Kako je tzv. Kosovo isunilo sve uslove kad nije ni formiranje ZSO? O cemu ona prica a da ne trepne koliko laze?

Ali i bolje, uskoro ce doci "vreme raspleta" da se i ja tako izrazim sada i da se vise ta laz skine s dnevnog reda.
 
Kako je tzv. Kosovo isunilo sve uslove kad nije ni formiranje ZSO?
Послушај речи горостаса Нове Албанске политичке мисли Аљбина Куртија, а које ће те просветлити!

 
Послушај речи горостаса Нове Албанске политичке мисли Аљбина Куртија, а које ће те просветлити!

Ovo je sve tacno covek rekao, odlicna lekcija iz teorije drzave i prava.
 
Послушај речи горостаса Нове Албанске политичке мисли Аљбина Куртија, а које ће те просветлити!

Hvala, da znas da me je "prosvetlio" da se od pocetka nadao priznanju i da je "zavlacio" ceo svet a i nas da ce ih formirati. Ipak, kazem, bolje sto se zeznuo a prividno i nas, jer ionako je celo nase.
 

1714064442240.png


DRAGAN BURSAĆ: Kako je Vjosa Osmani istinom demontirala i Vučića i Srbiju


"Bez sagledavanja, poimanja i priznanja genocida, koji je neko počinio u moje i vaše ime, i bez traženje oprosta uz izvinjenje, nema nama naprijed"


Dragan-Bursac-promocija-knjige-3-1024x445.jpeg


24. АПР 2024.

“Vjosa Osmani je svaku izgovorenu riječ u demontaži Aleksandra Vučića mogla komotno uputiti i tzv. opoziciji Srbije i sve bi bilo isto. U uncu isto! Jer ta “opozicija“ jednako razmišlja, jednako umuje i jednako se postavlja i prema Srebrenici i prema Kosovu kao i Vučić. Samo, eto, nije poput Vučića na vlasti.“

“Umjesto što se bavi propagandom, Vučić je danas trebao reći, žali li što pripada režimu koji je napravio više od 150 hiljada civilnih žrtava? Žali li zbog nečega iz svoje karijere iz 90-ih? Kaje li se što je s govornice njegovog parlamenta pozvao na genocid u Srebrenici? Kaje li se što je stajao iza Šešelja kada je rekao da ne treba ostaviti ni jednog Albanca živog? Žali li što je u tim ratovima protjerao sve novinare iz zemlje? Žali li što je prije samo godinu dana veličao Miloševića nazvavši ga “velikim čovjekom s velikim namjerama“? Žali li što je tako lojalan pripadao i služio tom režimu? Žrtve tog režima, gospodine Vučiću, stoje upravo ovdje! Odvojite trenutak i izvinite im se! Pokažite svima da li je u vama ostao makar tračak ljudskosti!“

Ko je sve trebao ovo reći Vučiću i zašto nije

Ne, ovo nije kazao niti jedan opozicionar Srbije, niti se moglo čuti juče bilo gdje na državnim ili “opozicionim“ medijima u Srbiji. Ne, ovo nisu kazali Srbijanci koji su progledali makar na jedno oko i sasuli u lice Vučiću, tom Šešeljevom nosaču gajbi, šta misle o njemu i njegovom režimu. Ne, ovo nije obraćanje niti domaćih neuropsihijatara koji odlično znaju kakav je profil ličnosti predsjednik Srbije. Ne, nije ovo kratki govor srbijanskih povjesničara, koji na dnevnoj bazi gledaju kako se četnici, ljotićevci, nedićevci i ostala fašistička ološ revizijom prevodi u “dobre momke“ dok se svaki trag partizanima zatire.

Ovo je kazala Vjosa Osmani, predsjednica Kosova u UN-u u Njujorku, na najvećoj svjetskoj političkoj pozornici, obraćajući se Aleksandru Vučiću, tom balkanskom demijurgu, tom spoju Šešeljeve škole četničanja i stabilokratije Angele Merkel.

Nego, zašto je Osmani sa Vučićem i ostatkom svijeta tu gdje jeste, na East Riveru? Vjosa Osmani kao i narečeni ostatak civilizovanog svijeta je tu da objasni i pojasni šta je genocid i kako je on organizovano izveden u Srebrenici, a Vučić, pogađate, u vječnoj četničkoj misiji negacije istog.

Ali, pogledajmo malo ovih nekoliko rečenica u svjetlu onih koji su ih trebali izgovoriti odavno-još krajem devedesetih ali, eto, zbog vlastite stražnjice nisu.
A to je, opet pogađate, tzv. opozicija Srbije, to su nakupine kojekakvih nacionalističkih ubleha i lezilebovića, koji Vučiću uvijek dođu sa desne strane, bez obzira sa koje strane su krenuli.

Vučić i ostatak od 99,8%

Njima je u čitavoj ovoj priči samo žao što Vučić ne potjera tenkove na Kosovo i što se ne pridruži Dodiku i kamarili u još jačoj sprdnji sa žrtvama genocida. Osim onih poštenih 0,2% Srbije koja je glasala za pokret Srbija na zapadu, ostatak političkog neba i pratećih partija misli u uncu jednako kao i Vučić.

Valjda je zato lakše uzeti na sebe pa prevesti nekoliko ljekovitih rečenica Vjose Osmani, nego ih potražiti u transkriptima srbijanskih medija. Jer tamo Vjose i njenih pitanja, postavljenih u ime silovanih žena Kosova NEMA. Kako kažu mladi nacionalisti, nije se desilo. Što ne prenese PINK, Hapy, RTS, Tanjug i ostali, nije se desilo. A bogme se “nije desilo“ ni na Novoj S i ostalim “opozicionim“ utvrdama, jer njima, kao što rekoh, samo smeta Vučić zbog niskog stepena nacionalizma.

Pa onda kad ovako posložimo stvari, dobijamo formulu po kojoj je lutanje društvenim mrežama i znanje engleskog jedini način da prosječan Srbin nešto sazna. A vidjevši i čuvši kako engleskim barataju Vučićevi emisari na sjednicama UN-a, slaba vajda od te rabote.

Ali, hajmo napraviti jedan semantički eksperiment i umjesto Vučićevog imena staviti opštu odrednicu “srpski političari“ u pitanja Vjose Osmani:

Žale li srpski političari za 150 hiljada pobijenih u ratovima devedesetih? Žale li i priznaju li genocid u Srebrenici? Žale li za kosovarskim žrtvama i priznaju li samostalno i nezavisno Kosovo? I najvažnije, mogu li se javno izviniti i za Srebrenicu i za Kosovo?

I onda kad bolje razmislite shvatite, Vjosa Osmani je svaku izgovorenu riječ u demontaži Aleksandra Vučića mogla komotno uputiti i tzv. opoziciji Srbije i sve bi bilo isto. U uncu isto! Jer ta “opozicija“ jednako razmišlja, jednako umuje i jednako se postavlja i prema Srebrenici i prema Kosovu kao i Vučić. Samo eto, ima tu (ne)sreću da nije poput Vučića na vlasti.

I to je sav problem Srbije danas! Ne (samo) Vučić, koji je to sve što jeste i mnogo gore od toga. Problem Srbije danas jeste nepostojanje opozicije, umjesto koje gledamo tek nakupine Vučićevih interesnih suparnika.

A dok se to ne promjeni, nećete moći vidjeti, a bogme ni čuti Vjosu Osmani na srbijanskim medijskim kanalima, da ne kažem kanalizaciji. A trebali bi i morali. Radi sebe i svoje djece!

Jer bez sagledavanja, poimanja i priznanja genocida, koji je neko počinio u moje i vaše ime, i bez traženje oprosta uz izvinjenje, nema nama naprijed!
A sad prebrojte ko bi to zatražio. Moj naklon onom promilu od 0,2%!
 

Back
Top