Oskrnavljen srpski krst u Vinkovcima; Eparhija: Javno podsticanje na nasilje i mržnju prema Srbima

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447
Вандализам у Винковцима

Screenshot_20230317-030919_Gallery.jpg

У ноћи са 14. на 15. март непознати починиоци оскрнавили су српски заветни крст у центру Винковаца.

Налепница са непримереним садржајем казнено је дело и јавно је потицање на насиље и мржњу према Србима и српској заједници. Полицијски службеници извршили су увиђај и трагају за починитељем.

http://www.eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr/m/?CAST=emisija&opcija=opsirnije&strana=1184

Породица моје мајке била је из Винковаца. Права фашистичка паклена рупа. Има ли когa овде ко је рођен у Винковцима или има везе са градом? Успели су да нас смање на мање од 1% становништва. Стварно Невероватно шта им је дозвољено да раду.

Срби живе у гетима Али они ипак нас и даље лове. Расизам, мржња, злостављање, графити, Надгробни споменици разбијени у рушевине. Чак и када нас више нема, кривиће нас за све.

Нисам изненађен што се то још увек дешава тамошњим Србима, али ме чуди што никада не добија пажњу или осуду Европске уније иорганизација за људска права.

https://www.novosti.rs/planeta/regi...javno-podsticanje-nasilje-mrznju-prema-srbima

Poslednja izmena od moderatora:

Hramovi Silaska svetog Duha – Vinkovci​

Pravoslavni hram u Vinkovicma podignut je 1793. godine, a zatim porušen do temelja 1991. godine.

Hram-Silaska-Duha-Svetoga-u-Vinkovcima-696x522.jpg

Hram Silaska svetog Duha u Vinkovcima sagrađen je 1793. godine u vreme kada je u ovom gradu bilo oko 50 srpskih kuća i jedan sveštenik. Malobrojni Srbi ovde su konstantno bili pod pritiskom austrijske carske vlasti i rimokatoličkog klera. Tako su na inicijativu katoličkog biskupa Filipa Stankovića, a uz blagoslov carice Marije Terezije 1772. godine proterani u Mirkovce.

Stara drvena crkva u Vinkovcima postojala je pre izgradnje novog hrama, odnosno još na početku 18. veka. Prema popisu iz 1756. godine zabeleženo je sledeće: „Šanac Vinkovci, broj kuća 8. Crkva svetog Nikolaja bila drvena, osvećena episkopom G. Spiridonom (Stibicom).“

Nakon izgradnje novog hrama prvo bogosluženje, a ujedno i osvećenje hrama, izvršeno je na praznik Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja 1793. godine sa blagoslovom karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića.

Ikonostas crkve koji je ukraden 1991. godine rad je Stojana i Jakova Nedića iz 1811. godine. Parohijski dom u Vinkovcima podignut je 1804. godine. Za vreme Drugog svetskog rata na crkvi su polupani prozori, a mnoge stvari su ukradene. Parohijski dom je takođe oštećen, a ukupna šteta bila je 1,5 miliona ondašnjih dinara.

Vinkovačka crkva i parohijski dom do temelja su srušeni 1991. godine, a nakon toga su gradske vlasti na mestu gde se nalazila crkva napravile parking za automobile. Novi parohijski dom podignut je i osvećen 2004. godine, dok je novoizgrađeni hram, identičan onom porušenom, osvećen 28. oktobra 2012. godine.

Screenshot 2023-03-17 3.26.39 AM.png

Ne ne sumnjam nego samo se podsećam licemerja ndh. Savremeni otac hrvatske nacije Vladimir Šeks takodje židov

Ne zaboravite:
- Josip Frank (pokatolicen Jevrej)
- Dido Kvaternik (pokatolicen Jevrej)
- Vladimir Bakarić (otvorena tajna o poreklom njegov otoc)

Ustase nisu imali problem sa Jevrejima. Nisu ni Fasisti iz Italije, Španije i Madjarske. Jevreji su bili bitan elimentat u komunistima i ustasama. Pavelic je samo pod pritiskom Hitlera krenuo na lov Jevreje. Inace da nije, nemam sumnje da Jevreji iz NDH bi zajedno sa 'Hrvatima' i 'Hrvatsko Cvjece' klali nas Srbe. Oni su bili deo Austro-Habsburgso visoke culture i svi znamo kakvu su politiku i kakve su zlocine bas ti jevrejski vodje ucinili na Srpski narod u Prvom Svetskom Ratu.

Ne ne sumnjam nego samo se podsećam licemerja ndh. Savremeni otac hrvatske nacije Vladimir Šeks takodje židov
Mnogo ultradesno orijentiranih Hrvata pa čak kasnije i otvorenih ustaša, od sredine 19. do kraja ww2, imalo je židovsko porijeklo.

A je vi svakog proglašavate ocem hrvatske nacije. Koliko to Hrvati imaju "očeva"? Milijun?

Опет неки изолован инцидент?

Код сУсједа мало мало па неки изолован инцидент, деца се играју, бранитеље дрмне птсп и тако...:roll:

Хвала драгом Богу па сам имао среће да 30 и кусур година не живим у истој држави са тим олошем.

Tko je taj poznatiji Turković? Ja znam samo za Almira Turkovića, nekadašnjeg nogometaša.

Screenshot_20230324-172312_Chrome.jpg

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Turković_Kutjevski

У Славонији имам чланове породице пореклом из Жумбера/Беле Крајне (нисам сигуран да ли су Срби или Хрвати) са презименом 'Туpk'. Чини се да је то био популаран надимак за Крајишнике који је после неко време претворило у данасњо презиме.

****EDIT****

Помешао сам Артуковић и Турковић😳😆. Извињавам се моја грешка. Можда је то била правописна грешка новинара новина?

Poslednja izmena:
https://www.novosti.rs/c/vesti/poli...=novostiweb-single&utm_campaign=box-tri-vesti

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.​

332212_94ef536e-01e9-4228-944a-bfe61be443bc_fmob.jpg

Мислим да ово није фотографија.

То је цртеж.

Фотографија је медиј добијен деловањем светлости на површину која је осетљива на светлост. Фотографија може постојати у физичком облику (на папиру, стаклу, лиму, ...) или у електронском облику (на заслону екрана, пројектовањем на одређену подлогу, ...).[1] Истим називом се означавају техничка делатност и уметничка дисциплина.

Мислим да ово није фотографија.

То је цртеж.

Фотографија је медиј добијен деловањем светлости на површину која је осетљива на светлост. Фотографија може постојати у физичком облику (на папиру, стаклу, лиму, ...) или у електронском облику (на заслону екрана, пројектовањем на одређену подлогу, ...).[1] Истим називом се означавају техничка делатност и уметничка дисциплина.
dobro anti srbine, poenta crteza je ocita zar ne

Вандализам у Винковцима

Pogledajte prilog 1311258

Породица моје мајке била је из Винковаца. Права фашистичка паклена рупа. Има ли когa овде ко је рођен у Винковцима или има везе са градом? Успели су да нас смање на мање од 1% становништва. Стварно Невероватно шта им је дозвољено да раду.

Срби живе у гетима Али они ипак нас и даље лове. Расизам, мржња, злостављање, графити, Надгробни споменици разбијени у рушевине. Чак и када нас више нема, кривиће нас за све.

Нисам изненађен што се то још увек дешава тамошњим Србима, али ме чуди што никада не добија пажњу или осуду Европске уније иорганизација за људска права.

https://www.novosti.rs/planeta/regi...javno-podsticanje-nasilje-mrznju-prema-srbima

"Tisuculjetnja kultura" na delu.

@Mstislav @MOST6 @Sin_tisućljetne_kulture

Back