Osim u verskim obredima, tamjan se koristi i kao narodni lek

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.296
Za-sta-se-sve-koristi-tamjan-i-koja-su-lekovita-svojstva_787393630.jpg

Svi dobro znamo onaj karakteristični miris koji se oseti kada uđemo u hram ili manastir. Reč je o tamjanu koji se koristi u brojnim crkvenim obredima. Međutim, tamjan ima i brojne lekovite moći koje su poznate od davnina.
To je zapravo mirišljava smola koja se dobija od specijalne vrste drveta iz roda Boswellia koje raste u Aziji i Africi. Od nje se pravi i eterično ulje. Za njega su znali još stari Egipćani, koristeći ga za process balsamovanja tela umrlih. Nekada davno bio je izuzetno dragocen, njime se trogovalo isto kao i zlatom i srebrom.

Lekovita svojstva

Na istoku, u ajurvedi, koristi se kao sredstvo za kađenje doma jer je to dobro za zdravlje svih ukućana. Od davnina je poznat kao moćno sredstvo za lečenje artritisa, protiv različitih infekcija, za brže zarastanje rana, za balans hormona, za otklanjanje napetosti… Zahvaljujući aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline, tamjan se koristi protiv brojnih upalnih stanja. Na Bliskom istoku tamjan se žvaće i na taj način održava zdravlje zuba i usne duplje i sprečava nastanak infekcije. Tamjan pospešuje cirkulaciju krvi, a takođe i smiruje nervni sistem, usporava disanje i vraća telo u ravnotežu. U tu svrhu se najčešče koristi eterično ulje tamjanovca za inhalacije, masaže i kupke.

Tamjan se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane i u fitoterapeutskim apotekama.
izvor

Pogledajte prilog 1428157

Svi dobro znamo onaj karakteristični miris koji se oseti kada uđemo u hram ili manastir. Reč je o tamjanu koji se koristi u brojnim crkvenim obredima. Međutim, tamjan ima i brojne lekovite moći koje su poznate od davnina.
To je zapravo mirišljava smola koja se dobija od specijalne vrste drveta iz roda Boswellia koje raste u Aziji i Africi. Od nje se pravi i eterično ulje. Za njega su znali još stari Egipćani, koristeći ga za process balsamovanja tela umrlih. Nekada davno bio je izuzetno dragocen, njime se trogovalo isto kao i zlatom i srebrom.

Lekovita svojstva

Na istoku, u ajurvedi, koristi se kao sredstvo za kađenje doma jer je to dobro za zdravlje svih ukućana. Od davnina je poznat kao moćno sredstvo za lečenje artritisa, protiv različitih infekcija, za brže zarastanje rana, za balans hormona, za otklanjanje napetosti… Zahvaljujući aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline, tamjan se koristi protiv brojnih upalnih stanja. Na Bliskom istoku tamjan se žvaće i na taj način održava zdravlje zuba i usne duplje i sprečava nastanak infekcije. Tamjan pospešuje cirkulaciju krvi, a takođe i smiruje nervni sistem, usporava disanje i vraća telo u ravnotežu. U tu svrhu se najčešče koristi eterično ulje tamjanovca za inhalacije, masaže i kupke.

Tamjan se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane i u fitoterapeutskim apotekama.
izvor
Ima lep miris i ja sam ga koristio za poboljsanje rada bubrega i pomaze pri upali mokracnih kanala,ali za zvakanje nije tacno,jer zvakanjem tamnjana bas naprotiv propadaju zubi.Zato kada se koristi oralno,treba pozuriti sa gutanjem,da sto manje dodje u kontakt sa zubima.

Ima lep miris i ja sam ga koristio za poboljsanje rada bubrega i pomaze pri upali mokracnih kanala,ali za zvakanje nije tacno,jer zvakanjem tamnjana bas naprotiv propadaju zubi.Zato kada se koristi oralno,treba pozuriti sa gutanjem,da sto manje dodje u kontakt sa zubima.
E Jole kako si ga koristio,jel ovaj crkveni ili neki drugi,kolko si uzimao?

E Jole kako si ga koristio,jel ovaj crkveni ili neki drugi,kolko si uzimao?
Crkveni,jer iz prodavnice nisi siguran da li je cist,a u crkvi sigurno.Misli da sam pio nedelju dana po malu mrvicu sa toplom vodom.ne valja duze da se koristi.Ako uspe pri upali odmah,ne treba vise,a ako je jaca upala,onda treba nedelju dana da se stagnira pa opet.Meni je pomoglo iz p[rvog pokusaja.Posle sam saznao za lisnati persun,pa sam njega koristio i danas,kada je potrebno,mada persun ne bi smeli mnogo da piju osobe koje imaju nizak pritisak.Ja sam ga pio hladnog umesto vode.Pomaze isto kao i tamnjan,a manje stete.

Nikad nisam razmišljao o ljekovitim svojstvima tamjana,osim naravno da lijepo miriše i da ima umirujuće dejstvo,sve dok prije par mjeseci nisam čuo da kao rastvara kamen u žuči??
Pomaze radu bubrega i jos u bubragu ne dozvoljava da se stvara grumen peska i mulja,a sigurno potpomaze i pri smanjenju tog kamena u kanalima da se lakse izbaci.

Ljudi nema potrebe da zvacete i gutate sirovi tamjan. Danas postoji ekstrakt tamjana u vidu suplemenata i delotvorniji su kao pomocno lekovito sredstvo od *normalnog* tamjana. Nisu ni skupi...Samo gledajte da uzmete neki na kome pise da je standardizovan (jer takvi sadrze garantovanu kolicinu lekovite supstance - bosvelicne kiseline).
Npr. nesto ovako (kosta svega 10-ak dolara za 120 tableta i koristi se 1 tableta dnevno. Znaci traje 4 meseca)

1697302770941.jpeg

Supplement Facts

Serving Size: 1 Tablet

Servings per Container: 120

Amount Per Serving% Daily Value
Boswellia Extract
(Boswellia serrata)(resin) standardized to 65% boswellic acids (199 mg)
307 mg*

*Daily value not established.

Other Ingredients: Microcrystalline cellulose, dicalcium phosphate, croscarmellose sodium, vegetable stearic acid, silicon dioxide, vegetable magnesium stearate, hydroxypropyl methylcellulose and vegetable glycerin.

Poslednja izmena:

Back