OSIGURANJE ZDRADA I STANOVA U SRBIJI

Bobib

Ističe se
Poruka
2.232
Kako su se u nasoj blizoj okolini dogodili razorni zemljotresi a u Srbiji su pozari postali cesta pojava pitam naseg upravnika zgrade: Upravnice hocemo li osiguravati nasu zgradu, videte sta se sve desava?

Upravnik: Ma neće to nas!

Vidovit neki covek, pretpostavljam ako se dese velike stete na zgradi a nije osigurao zgradu da ce ekspresno da da otkaz i da nestane u nepoznatom pravcu.

Ovi preko puta nas pametni ljudi osigurali svoju zgradu i sve stanove u zgradi. Mirna Glava

Pre jedno 4 godine na zgradi preko puta nas kad je duvala neka jaka oluja otislo skoro cetvrt krova. Bilo crepa i oluka na sve strane. Dosli majstori radili 3 dana i ispostavili im racun materijal plus radovi 453.000 rsd. Podneli osiguranju dokaz iz Hidrometeoroloskkog zavoda da je taj dan duvala oluja i racune za popravku.

Osiguranje proverilo da li je racun "naduvan" i posto je bilo sve ok platilo stambenoj zajednici punu štetu. Da nisu bili osigurani ne znam kako bi platili racun neodloznih radova tih 15 tak stanara. Upravnik kaze da polisa osiguranja njih godisnje kosta 18.260 rsd i da ih je spasila jer zgrada toliko para nema na racunu..

Ni to nije bilo dovoljno ovom nasem tvrdoglavom upravniku da osigura zgradu koji se po svoj prilici tali sa majstorima oko racuna jer osiguranju ne moze da podnese naduvan racun a nepovezanim i neobavestanim stanarima moze.

Jel to tako i kod drugih upravnika zgrada mislim da li imaju svoje seme tala sa majstorima?

Генерално, сума уплата > сума исплата
Тако да, да је среће и разумних станара, скупе се парице у фонд, и нема да осигурање узме свој део за плате и масне профите
Станари могу нешто да одраде сами, нешто на црно, а преко осигурања морају само овлашћене фирме које су с њима у дилу...

Генерално, сума уплата > сума исплата
Тако да, да је среће и разумних станара, скупе се парице у фонд, и нема да осигурање узме свој део за плате и масне профите
Станари могу нешто да одраде сами, нешто на црно, а преко осигурања морају само овлашћене фирме које су с њима у дилу...
Podatak: svaka deseta zgrada ili kuca u Srbiji je osigurana. U Evropi svaka deseta zgrada ili kuca nije osigurana.
Pitanje za Vas: koliko to parica treba da skupimo mi stanari da bi se platila milionska steta od zemljotresa, oluje, unistavanje fasade od grada, poplave podruma itd na nasoj zgradi? Licno vise verujem u osiguranje nego u fondove.

Zar nije pametnije da taj rizik prepustimo osiguranju za male novce kao sto to pametni ljudi rade u Svetu? Ovi preko puta mene platili su godisnju polisu 18 260 rsd a steta koju je platilo osiguranje usled oluje je bila 453 000 rsd. Majstore je izabrao upravnik a ne osiguranje tako da ovi majstori svakako nisu u dilu sa osiguranjem nego sa upravnikom kome su oni dali procenat za to sto je bas njima poverio posao. Stanari ove zgrade dizu osiguranje u nebesa.

Imate drustva za osiguranje kod nas a koja rade vec preko 100 godina u Svetu. Pa imate izbor ko ce vas osiguravati.

Niste odgovorili na vrlo vazno pitanje koje daje odgovor da li treba uzimati osiguranje ili ne: koliko to parica treba da skupimo mi stanari u fond da bi se platila milionska steta od zemljotresa, pozara, oluje, unistavanje fasade od grada, poplave podruma itd na nasoj zgradi?

Zar nije pametnije da sakupimo bas male novce a da dobijemo velika pokrica za nasu zgradu za sve navedene bedake ako se dese a desavaju se?

Imate drustva za osiguranje kod nas a koja rade vec preko 100 godina u Svetu. Pa imate izbor ko ce vas osiguravati.
Има. Има и кладионица. Има и коцкарница. И свима је зајдничко да су им исплате мање од уплата.

Niste odgovorili na vrlo vazno pitanje koje daje odgovor da li treba uzimati osiguranje ili ne: koliko to parica treba da skupimo mi stanari u fond da bi se platila milionska steta od zemljotresa, pozara, oluje, unistavanje fasade od grada, poplave podruma itd na nasoj zgradi?
И одговор је тачно онолико колико дајемо осигурању, и остаће нам још пара. Осигурање само ризик са појединца преноси на групу, уз наплату своје марже. Та сума коју осигурање исплати за штету, узето је од осталих осигураника. Узето од свих, дато некоме, уз масну провизију. С тим што провизију узима ПРЕ исплате штете, на плате и профите, а за штету, ако буде, буде.

За тебе да објасниш- на који начин Осигурање може да исплати више пара него што осигураници сакупе?

Има. Има и кладионица. Има и коцкарница. И свима је зајдничко да су им исплате мање од уплата.

И одговор је тачно онолико колико дајемо осигурању, и остаће нам још пара. Осигурање само ризик са појединца преноси на групу, уз наплату своје марже. Та сума коју осигурање исплати за штету, узето је од осталих осигураника. Узето од свих, дато некоме, уз масну провизију. С тим што провизију узима ПРЕ исплате штете, на плате и профите, а за штету, ако буде, буде.

За тебе да објасниш- на који начин Осигурање може да исплати више пара него што осигураници сакупе?

Znate kako...osiguranja se svi sete kad se dogodi steta. Vidim da vi ovde uopste nemate poverenja u osiguranje verovatno imate losa iskustva sa osiguranjem i potpuno vas razumem.

Evo objasnjenja i procitanih podatka: Zato sto drustvo za osiguranje u svakom momentu (danu) mora imati na svom racunu najmanje 2 miliona evra (tako kaze NBS i Zakon o osiguranju) sa kojima moze isplatiti velike stete. U protivnom ode dozvola za rad kao od sale. Da li neka zgrada ima u svom fondu 2 miliona evra? Naravno da nema niti ce ikad imati.

Ako se sakupi par hiljada evra za nekoliko godina onda odlicno a i onda to razgrabe raznorazni majstori sa naduvanim racunima a posebno upravnici koji odlaze i iz tog fonda bez problema naplate njihova nenaplacena potrazivanja od stanara.

Osiguravamo nasu zgradu i stanove sledece nedelje nemamo dilemu. Necemo preneti tu gomilu rizika na stanare penzionere i ostale. Polisa nije uopste skupa u odnosu kakva pokrica dobijamo za zgradu.

Evo objasnjenja i procitanih podatka: Zato sto drustvo za osiguranje u svakom momentu (danu) mora imati na svom racunu najmanje 2 miliona evra (tako kaze NBS i Zakon o osiguranju) sa kojima moze isplatiti velike stete. U protivnom ode dozvola za rad kao od sale. Da li neka zgrada ima u svom fondu 2 miliona evra? Naravno da nema niti ce ikad imati.
Која зграда има 2 милиона? А које осигурање има 2 милиона х број осигураних зграда? 2 милиона евра је кикирики у случају јачег земљотреса. Има доста за једну зграду, остале ко шиша. Уосталом, нисам те то питао, умем и ја да читам сајт НБС, има тамо и о ликвидацији осигурања кад остане без пара ;)

И даље ми ниси рекао које паре исплаћује осигурање и на коју фору су веће од укупно уплаћених?

ОК је да рекламираш осигурање, мада за то би требало да платиш Крстарици рекламни простор, сајт од тога живи.

И да поновим основу бизниса са осигурњем:
осигурање исплаћује НАШЕ ПАРЕ уз МАСАН ПРОЦЕНАТ

Која зграда има 2 милиона? А које осигурање има 2 милиона х број осигураних зграда? 2 милиона евра је кикирики у случају јачег земљотреса. Има доста за једну зграду, остале ко шиша. Уосталом, нисам те то питао, умем и ја да читам сајт НБС, има тамо и о ликвидацији осигурања кад остане без пара ;)

И даље ми ниси рекао које паре исплаћује осигурање и на коју фору су веће од укупно уплаћених?

ОК је да рекламираш осигурање, мада за то би требало да платиш Крстарици рекламни простор, сајт од тога живи.

И да поновим основу бизниса са осигурњем:
осигурање исплаћује НАШЕ ПАРЕ уз МАСАН ПРОЦЕНАТ
Vidite prijatelju...ocigledno ste alergicni:) na osiguranje a i brinete o plaćanju Krstarici sto i nije tako lose. Ja sam nov ovde i neiskusan. Ne reklamiram osiguranje jer nisam spomenuo ni jednu osiguravajucu kucu nego tema je da li treba ili ne treba uzeti osiguranje posle stete koju je dozivela zgrada preko puta mene a osiguranje je njima isplatilo veliku stetu? Bogme mozemo govoriti i o upravnicima zgrada.

Da pokusam da odgovorim na vase pitanje....koje pare isplaćuje osiguranje..: osiguravajuce kuce sve pare sto zarade od prodaje polise koriste i za isplatu steta. Racunica je vrlo prosta: Nema stete osiguranje je na dobitku, ima steta osiguranje na gubitku. Meni koji sam platio osiguranje je bitno da nam osiguranje isplati stetu odakle, to je njihov problem a ne moj.

I da ponovim nasu odluku stanara: Osiguravamo nasu zgradu i stanove sledece nedelje nemamo dilemu. Necemo preneti tu gomilu rizika na stanare penzionere i ostale. Polisa nije uopste skupa u odnosu kakva pokrica dobijamo za zgradu.

Naravno imam bliskog prijatelja koji kad mu se spomene osiguranje psuje ih na vise nacina.

osiguravajuce kuce sve pare sto zarade od prodaje polise koriste i za isplatu steta. Racunica je vrlo prosta: Nema stete osiguranje je na dobitku, ima steta osiguranje na gubitku
Овај други део је проблем, осигурање може да иде у добитак до бесконачно, а у губитак до 0, тј до банкрота. Све што осигурање од наших пара преточи у своје џепове неће нам исплатити. ДОО, кључ у браву, ћаоздраво.

Твоја теза се заснива на томе да је за тебе лично исплативо када ДОО од осигураника узме 100 милиона и исплатити 50. Јер ти видиш само излаз, а не видиш улаз. Ја видим да је Осигурање паразит који зарад свог профита узме од осигураника много више пара него што је неопходно за санацију штете, и од тога лепо живи. Нећемо ваљда тражити од станара пензионера да издржавају запослене и власнике осигурања?

Овај други део је проблем, осигурање може да иде у добитак до бесконачно, а у губитак до 0, тј до банкрота. Све што осигурање од наших пара преточи у своје џепове неће нам исплатити. ДОО, кључ у браву, ћаоздраво.

Твоја теза се заснива на томе да је за тебе лично исплативо када ДОО од осигураника узме 100 милиона и исплатити 50. Јер ти видиш само излаз, а не видиш улаз. Ја видим да је Осигурање паразит који зарад свог профита узме од осигураника много више пара него што је неопходно за санацију штете, и од тога лепо живи. Нећемо ваљда тражити од станара пензионера да издржавају запослене и власнике осигурања?

Joj prijatelju koliko ima parazitarskih organizacija kod nas to je za posebnu beskonacnu temu. Ali nekako ajde i da nazovemo osiguranje parazitom oni mogu i da nam koriste:). Dakle da zakljucimo: osiguranje je jedan koristan parazit kod nas:) Za razliku od mnogih beskorisnih stetnih parazita kod nas. Vidim i ulaz i izlaz u izboru toga ko ce nas osiguravati.

Koliko sam procitao nijedno ozbiljno osiguranje nije DOO nego AD a mislim da je to noc i dan u poslovanju. Iza svakog ozbiljnog osiguranja stoji mocna centrala u inostranstvu i tamo je ogroman novac za isplatu steta.. Da ih ne redjam jer cu morati da platim za reklamiranje:)

Osiguranje parazit:) koje cemo mi uzeti je isto ono koje je isplatilo veliku stetu zgradi preko puta nas ali necete od mene cuti koje jer ne zelim nikog da reklamiram ovde. Nikada stanari ne mogu sakupiti da isplate velike stete na zgradi koliko to osiguranje parazit moze da im isplati.

Може, то осигурање и ради, скупи од тих истих станара па им исплати, такорећи то му је бизнис модел :Р
Ja znam za primer preko puta moje zgrade. Ponavljam, platili su stanari godisnju polisu 18.260 rsd a osiguranje im je isplatilo 423.000 rsd stetu na krovu od oluje a to stanari te zgrade poznajuci ih jako tesko da bi sakupili. Ne interesuje me odakle tim parazitima iz osiguranja 423 hiljade jer racunica je ovda cista. Platili su 18.260 rsd a vratilo im se 404.740 rsd rsd vise nego sto su platili polisu! Stanari te zgrade ove korisne parazite dizu u nebesa.

Zamislite da je upravnik morao da ide od vrata do vrata i da sakupi 423 hiljada od 17 stanara? Komsije su tamo ima 6 penzionera....Pa oterali bi ga u pm. A da je oluja potrajala malo duze smesila se bogme i milionska steta na krovu i olucima. Imali su srece prvo sto su osigurani a drugo sto je mogla biti i veca steta nakon popustanja konstrukcije krova usled oluje.

Koji fond stanara bi to platio, jedino ako stanari nisu neke puniše pa za čas skupe nekoliko hiljada evra i da to ne osete atakvih nema puno u Srbiji.. Ali surova istina je da su zgrade u Srbiji nastanjene ne tako plateznim stanovnistvom.

Ipak ako mogu da biram radije prihvatam da nas osiguranje, ta parazitska organizacija:) ipak osigura imovinu i to za male novce.

racunica je ovda cista. Platili su 18.260 rsd a vratilo im se 404.740 rsd rsd vise nego sto su platili polisu! Stanari te zgrade ove korisne parazite dizu u nebesa.
Колико дуго су пре тога плаћали осигурање? Рачуница каже да плаћају 18.260 ГОДИШЊЕ, а добили су 404.740 ЈЕДНОКРАТНО
Чак и на појединачној згради, на довољно дуг временски период осигурање је у плусу, и јевтиније је да сами платимо штету. Јер је и преко осигурања сами платимо, само на рате.

Ne vidim racunicu u korist osiguranja kod ove zgrade. Nema logike da je jeftinije da stanari sami plate 423.000 kojih nemaju za stetu umesto 18.260 za polisu osiguranja.
Ovde je osiguranje parazit na debelom gubitku a zgrada na dobrom dobitku. Kazu da se osiguravaju poslednje 3 godine od kada su imali pozar u jednom stanu a nisu imali osiguranje. Izgleda baksuzna neka zgrada:)

Verujem da se u dotičnom osiguranju mole da se više ne dogode nikakve štete na ovoj zgradi jer je polisa jos uvek aktivna i štiti zgradu.

U Hrvatskoj hoce sada da lincuju upravnike zgrade koji nisu zgrade osigurali i od zemljotresa. Njima je osiguranje zgrade po Zakonu obavezno ali samo za rizik pozara a zemljotres je bio dobrovoljan rizik.

Pametni su osigurali zgradu i od zemljotresa za male novce a ovi drugi sada beze i kriju se do razjarenih stanara jer imate totalno unistene imovine. Prema njihovim informacijama ni jedan fond zgrade nece moci da isplati tolike stete na zgradi.

Kako su se u nasoj blizoj okolini dogodili razorni zemljotresi a u Srbiji su pozari postali cesta pojava pitam naseg upravnika zgrade: Upravnice hocemo li osiguravati nasu zgradu, videte sta se sve desava?

Upravnik: Ma neće to nas!

Vidovit neki covek, pretpostavljam ako se dese velike stete na zgradi a nije osigurao zgradu da ce ekspresno da da otkaz i da nestane u nepoznatom pravcu.

Ovi preko puta nas pametni ljudi osigurali svoju zgradu i sve stanove u zgradi. Mirna Glava
Kod nas u Hrvatskoj to sve ide iz pričuve koja je zakonski obavezna za svakoga tko ima stan. U pričuvu ide i osiguranje zgrade. Ali da li je i od potresa to ne znam.
http://www.udruga-stanara.hr/hr/pricuva/839/239

Kod nas u Hrvatskoj to sve ide iz pričuve koja je zakonski obavezna za svakoga tko ima stan. U pričuvu ide i osiguranje zgrade. Ali da li je i od potresa to ne znam.
http://www.udruga-stanara.hr/hr/pricuva/839/239
Koliko sam procitao a mislim da imam dobar info za zgrade u Hrvatskoj je zakonski obavezan bio samo rizik pozara. Za stanove ne znam.

Rizik zemoljtresa za zgrade nije bio zakonski obavezan da se ugovori pa ga mnogi upravnici nisu ni ugovarali za zgradu a zemljotres se ipak dogodio. Osiguranje naravno nece isplatiti stetu i sad su upravnici duzni da objasne i odgovaraju zasto nisu ugovorili i zemljotres kad je vec postojala mogucnost i to uz male novce.
Sta, oni su vidoviti pa znaju da se zemljotres nikada nece desiti. A zemljotresa je bilo i bice ih po zakonima prirode.

Naravno osiguranje bi sad upravnika koji nije osigurao zgradu od zemljotresa vrlo rado vodilo na besplatan rucak.

Koliko sam procitao a mislim da imam dobar info za zgrade u Hrvatskoj je zakonski obavezan bio samo rizik pozara. Za stanove ne znam.

Rizik zemoljtresa za zgrade nije bio zakonski obavezan da se ugovori pa ga mnogi upravnici nisu ni ugovarali za zgradu a zemljotres se ipak dogodio. Osiguranje naravno nece isplatiti stetu i sad su upravnici duzni da objasne i odgovaraju zasto nisu ugovorili i zemljotres kad je vec postojala mogucnost i to uz male novce.
Sta, oni su vidoviti pa znaju da se zemljotres nikada nece desiti. A zemljotresa je bilo i bice ih po zakonima prirode.

Naravno osiguranje bi sad upravnika koji nije osigurao zgradu od zemljotresa vrlo rado vodilo na besplatan rucak.
Ja pričuvu plaćam, i znam da je sad duplo veća. Zbog novog krova. Ali isto tako znam i da postoje firme koje vode poslovanje zgrade. Upravitelj zgrade (koji prima novce za to) komunicira s tom firmom. Ta firma je valjda trebala predložiti da se to uplaćuje, i onda bi valjda upravitelj trebao sazvati sastanak stanara i to odlučiti. Ili prvo sastanak pa otići u tu firmu i reći da se želi i to... Ne znam baš sad...

Јесте играни филм, али погледајтеЧ
https://www.imdb.com/title/tt0268437/
Ne mogu da gledam filmove zivim u stvarnom svetu i vidim sta se desava oko mene dosta jasno pa nisam ni otvorio link. Izvinite.

Stvarni svet je sledeci - ako se dese velike stete na vasoj imovini ostavljeni ste sami sebi. Ili vi iz svog dzepa platite veliku stetu ili da to neko drugi uradi umesto vas uz malu nadoknadu. Jedan od nacina da zastite svoju imovinu jeste i osiguranje imovine vrlo je popularno u Svetu. Ja cu to uraditi sledece nedelje za moju zgradu. Nema veze ako i ne bude steta na zgradi sa zadovoljstvom im to malo novca dajemo i zahvalni smo sto su nas primili u osiguranje i preuzeli sve te rizike. Mirna glava za nas.

Kad platim osiguranje a desi se steta ocekujem da se ta steta isplati. Da li osiguranje taj novac ima ili nema i odakle im ne interesuje me, to treba da brinu oni koji su im dali dozvolu za rad u Srbiji. Komsijama preko puta njihovo osiguranje je bilo vrlo profesionalno i isplatilo veliku stetu koju oni pouzdano znam nikako ne bi mogli sami da isplate jer je to postena radnicka zgrada i oni nemaju toliko novca. Ali za osiguranje to malo novca imaju.

Ja pričuvu plaćam, i znam da je sad duplo veća. Zbog novog krova. Ali isto tako znam i da postoje firme koje vode poslovanje zgrade. Upravitelj zgrade (koji prima novce za to) komunicira s tom firmom. Ta firma je valjda trebala predložiti da se to uplaćuje, i onda bi valjda upravitelj trebao sazvati sastanak stanara i to odlučiti. Ili prvo sastanak pa otići u tu firmu i reći da se želi i to... Ne znam baš sad...

Firme koje vode poslovanje zgrade su 10 puta opasnije od zloupotreba stanara nego osiguranje. E to je ozbiljan parazitski biznis. Zato oni izbegavaju osiguranje jer njih ne mogu da muvaju pa onda osiguravaju samo ono sto po zakonu moraju.

Kad upitaju upravnika zgrade u Hrvatskoj: Zasto niste osigurali zgradu i od zemljotresa?

Verujem da bi odbrambeni odgovor bio ovakav: To nije bilo zakonski obavezno osiguranje. Ako nesto nije zakonski obavezno ja nemam odgovornost.

Sledece pitanje bi bilo: U redu ali zasto niste jer to uopste ne kosta puno novca? Jeftino je a zgrada dobija velika pokrica u novcu u slucaju zemlljotresa?

Konacan odgovor upravnika bi bio: Ne znam, nije mi palo na pamet da moze biti i zemljotresa

Lako moguće. Djelomično jesam upoznat s tim, ali ne opet toliko.
Bivsi sam sportista i imam dobrog prijatelja sportistu u Zagrebu, cujem se sa njim zvao sam ga posle zemljotresa.. Njegova zgrada je pretrpela veliku stetu, stan takodje a nije bila osigurana i od zemljotresa. Upravnik sada pere ruke i skida odgovornost sa sebe a resenje mu je bilo za smesno male novce bilo ispred nosa. E u tome je razlika izmedju dobrog i lošeg upravnika zgrade.

Ovde kod nas u Srbiji nema tog Zakona o obaveznom osiguranju zgrada a iskreno se nadam se da ce ga neko nekad doneti, jer su veoma retki upravnici zgrada koji svojom voljom hoce da osiguraju zgradu koju su zaduzili. A kad nastane ogromna steta jednostavno daju otkaz i izgube se u nepoznatom pravcu a stanari ostaju sami prepusteni sebi.

A o firmama parazitima za odrzavanje (dranje) zgrada da i ne pisem.

Back