Osećam se loše, ali ćutim!

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.542
TEMA.jpg
Neke osobe ćute kada ih nešto boli. Ćute kada se osećaju bolesno. Ćute kada im je psihički loši.

Oni ne potiskuju svoje emocije, drže ih u sebi, ali ne žele opterećuju druge ljude u svojoj blizini. Na pitanje "Kako si?" uvek kažu da su dobro iako to nisu.

Ovde ne mislim da to "Dobro sam" govorite komšijama ili ljudima koje površno poznajete. Mislim na porodicu, užu i širu.

Da li se tako i vi ponašate kada se osećate loše?

Da li je bolje da se ćuti i drži u sebi bol, ili tuga ili treba da se razgovara o tome?

Foto: Pixabay com

Poslednja izmena:
Kada se osećam zdravstveno loše, trudim se da ne kukam. Ne pijem ni lekove za bolove već trpim bol i pijem lek kada bol više ne mogu da izdržim.

I kada sam neraspoložena i tužna, ponovo ćutim. Jedino ne mogu da sakrijem nervozu.

Zašto ćutim? Ne želim da opterećujem svoju porodicu iako znam da ne treba da se ćuti..Bolje je kada svoju bol, fizičku ili psihičku podelimo sa bliskim osobama.

Ovde, na temi "Kako se osećate" konstatujem da me boli glava ili rame ili noga i da sam nekad neraspoložena, ali uvek napišem, biću ja ok..

Mislim da su reči " biću ja ok" na neki način lekovite. To je znak da želim da se osećam ok.

Pogledajte prilog 1654932Neke osobe ćute kada ih nešto boli. Ćute kada se osećaju bolesno. Ćute kada im je psihički loši.

Oni ne potiskuju svoje emocije, drže ih u sebi, ali ne žele opterećuju druge ljude u svojoj blizini. Na pitanje "Kako si?" uvek kažu da su dobro iako to nisu.

Ovde ne mislim da to "Dobro sam" govorite komšijama ili ljudima koje površno poznajete. Mislim na porodicu, užu i širu.

Da li je bolje da se ćuti i drži u sebi bol, ili tuga ili treba da se razgovara o tome?

Svima kažem vrlodobar 4 minus.
Retko ko me pita zašto minus.

I mene poceo da tera neki maler, onomad jaca upala misica, pa onda to proslo, juce se sapletoh i padoh na prst bukvalno ...pomislio sam da ga nisam polomio, srecom nisam, nego uganuce...onda problemi sa zubima, prodje jedna strana, pukne zub kutnjak na drugu stranu desni .....samo da popiz......

Znam kako boli zub i kako boli upala mišića. Uzmi neku tabletu za bolove, dok ne odeš kod stomatologa.

Nemam sta da drzim u sebi i guram pod tepih,mogu sa svakim da pricam bez kalkulacija o svemu,ako znam da pridjem nekom kome je lose i oraspolozim mozda se nadje neko ko ce mene razumeti

Verujem i nadam se da će i tebe neko razumeti..Ovim postom pokazuješ empatiju koja je jako važna u današnje vreme.

Kada se osećam zdravstveno loše, trudim se da ne kukam. Ne pijem ni lekove za bolove već trpim bol i pijem lek kada bol više ne mogu da izdržim.

I kada sam neraspoložena i tužna, ponovo ćutim. Jedino ne mogu da sakrijem nervozu.

Zašto ćutim? Ne želim da opterećujem svoju porodicu iako znam da ne treba da se ćuti..Bolje je kada svoju bol, fizičku ili psihičku podelimo sa bliskim osobama.

Čudi me tvoj stav i razmišljanje. Kažeš...bolje je kada svoju bol, fizičku ili psihičku podijelimo sa bliskim osobama...ali...ali ipak odabireš šutnju, trpiš bol, ne koristiš lijekove a pitanje je da li ih koristiš...na svoju ruku i da li su adekvatni za problem koji te muči.

Imao sam dragog prijatelja gotovo istog razmišljanja kao i tvoje. Dana 02. 09. o.g. skinuli smo ga sa konopca. Objesio se na granu drveta na svom "ranču".
Ispostavilo se da je imao ozbiljnim zdravenih problema ali ništa nije poduzeo kada je to bilo u samom začetku, niti je o tome govorio svojoj supruzi, kćeri, prijateljima....
Da je imao ozbiljnih problema sa bubrezima saznalo se tek...nakon što je mrtvozornik poslao službeni izvještaj o obdukciji.

Ovde, na temi "Kako se osećate" konstatujem da me boli glava ili rame ili noga i da sam nekad neraspoložena, ali uvek napišem, biću ja ok..

Mislim da su reči " biću ja ok" na neki način lekovite. To je znak da želim da se osećam ok.
Svako je drugaciji,
U mojoj familji svi cute o problemima.
Ja sam crna ovca i govorim glasno i kad sam neraspolzen a kamoli sta drugo.
Ne znam sta je bolje.
Meni je lakse kad kazem naglas kako se osecam...

Važno je znati o kakvim problemima je pametnije i bolje ćutati "da ne bismo opteretili svoje bližnje", ali i da oni nisu svemoćni čak i da im ispričamo što je detaljnije moguće o tome što nas muči.
Jedna je stvar ćutati o intimnom stvarima kao odrasla i po svom izboru nezavisna osoba što mnogi težimo da smo, ponekad i sumanuto, a drugo je ćutati o fizičkim i psihičkim tegobama.
U takvom sam starosnom dobu da bih se za zdravstveno blagostanje obratila za pomoć kvalifikovanim kadrovima za takve stvari pre nego što bih kukala o mukama kad sam sa svojim bližnjima.

Za psihološka potanjanja mi je uvek dobrodošla vera i straženje strpljenja kao i moći prihvatanja nekih stvari, dok je nekom drugom potreban psiholog, psihijatar i sl.;
Ko oseća bol, bilo fizički ili psihički, mora prvo da shvati da mu je pomoć potrebna, a onda i da razmatra gde je pravi izvor te pomoći.
Ko je naveo primer zuba, nije mašio metu: Taj koga boli zub mora svima da objavi svoj problem, ali je rešenje problema zubar tj. doktor za zube i niko drugi.

Pogledajte prilog 1654932Neke osobe ćute kada ih nešto boli. Ćute kada se osećaju bolesno. Ćute kada im je psihički loši.

То је лоше.

Ал опет, ови који ћуте заправо највише и трпе нешто...

Nemam sta da drzim u sebi i guram pod tepih,mogu sa svakim da pricam bez kalkulacija o svemu,ako znam da pridjem nekom kome je lose i oraspolozim mozda se nadje neko ko ce mene razumeti
Takodje, opušteno pričam sa ljudima o tome kako sam. Sa par koleginica na poslu svakodnevno , sa mojima isto, takodje teram druge da pricaju kad vidim da nisu dobro i uglavnom im bude bolje kad se pozale. Svi imamo plus i minus faze, volim da podelim i sreću i nesreću. I volim da slušam, ako mogu da pomognem , još bolje, ako ne bar saslusam

Isto

Čudi me tvoj stav i razmišljanje. Kažeš...bolje je kada svoju bol, fizičku ili psihičku podijelimo sa bliskim osobama...ali...ali ipak odabireš šutnju, trpiš bol, ne koristiš lijekove a pitanje je da li ih koristiš...na svoju ruku i da li su adekvatni za problem koji te muči.

Imao sam dragog prijatelja gotovo istog razmišljanja kao i tvoje. Dana 02. 09. o.g. skinuli smo ga sa konopca. Objesio se na granu drveta na svom "ranču".
Ispostavilo se da je imao ozbiljnim zdravenih problema ali ništa nije poduzeo kada je to bilo u samom začetku, niti je o tome govorio svojoj supruzi, kćeri, prijateljima....
Da je imao ozbiljnih problema sa bubrezima saznalo se tek...nakon što je mrtvozornik poslao službeni izvještaj o obdukciji.

Ne poznajemo se i ne znaš šta sam pisala ranije na forumu. Ja se trudim da izbegnem koliko mogu analgetike koje mi je prepisala fizijatar.

https://zdravlje.blic.rs/aktuelnost...ova-i-koliko-dugo-smeju-da-se-koriste/f4xdyff

Te lekove niko ne treba da uzima na svoju ruku. Najviše štete želucu, pa mi je lekarka opšte prakse prepisala da pijem Nolpazu zajedno sa tim lekom.

https://www.alims.gov.rs/doc_file/lekovi/pil/515-01-02776-18-001.pdf

Lekove koje sam dobila od psihijatrice za PTSP i sve što prati taj poremećaj redovno pijem onako kako mi je prepisano ( i redovno idem na kontrolu ).

Spomenula sam da ne volim kukanje jer ne mogu svakodnevno da se žalim na nešto, a imam bolove zbog svoje osnovne dijagnoze-cerebralna paraliza.

Temu nisam otvorila da bih ovde pisala o sebi i svojim problemima.

Postoji mnogo ljudi koji ćute, ne žale se, i na kraju izvrše samoubistvo, jer nisu hteli da idu kod lekara na vreme, da piju lekove, ili sami prekidaju lečenje i terapiju.

I u svojoj okolini imam osobe koje su bolesne, ali ćute. Umesto da idu kod lekara i da kažu svojoj porodici zašto im je loše ( fizički, ne psihički ) te osobe biraju ćutanje...jer je valjda sramota biti bolestan.

Poruka teme je da ne treba da se svakodnevno žalimo i kukamo, samim tim škodimo sebi, jer smo se "ušuškali" u tu neku bolest..i ne treba da se kuka zbog kijavice, na primer.

Ali takođe, treba razgovarati sa bliskim osobama ako nam je zdravstveno stanje loše. Može neko nama ili mi možemo nekome da preporučimo dobrog lekara.

Kada su psihički poremećaji u pitanju, niko ne treba da se ušuška u tu svoju bolest-poremećaj, već da traži pomoć od stručnog lica, na prvom mestu i da želi da se poveri nekoj bliskoj osobi.

Nadam se da me sada razumeš.🙂

Mora da se razgovara o tome, najgore je kad se cuti. Ja cutim neko kratko vreme, ali ipak kazem kad ne mogu vise da trpim. A moji cute i cute i to me nervira, a onda ispadne lose, ili dodju do bolnice i to u hitnom stanju. Ne mozes da ih nateras ni kod lekara, kad ih fizicki nesto boli, dok ne dodju, kazem, do operacije maltene, i bukvalno. Jer sve neispricano donosi bolest.

Ne valja, razgovor (i razumevanje) je osnov svega, osnov zdravlja. Razumem prema komsijama ili iz pristojnosti, i sama govorim "dobro sam" i kad nisam, ali prema bliznjima, ne bi smelo tako da bude, zato i sluzimo.

Zavisno od situacije, dobro je ponekad otvoriti se i potraziti pomoc, ali ako je neko stalno negativan treba ga se resiti, nema niko pravo da unistava tudji zivot.
Ima ljudi koji su presli sto muka i nikad nisu zakukali, a neki samo kukaju.

Ono sto sam primetio, a primecuje se i na ovom forumu da su depresivni ljudi cesto egocentricni i sebicni, citav svet je zao samu su oni dobri pa ne mogu ziveti u ovom svetu i citav svet treba da se promeni da bi oni bili sretni.
Neke ljude ovde u ovih nekoliko nedelja nisam video da su napisali ista pozitivno, samo kad se kuka i pljuje su u prvom planu i nije bitno sto ce drugima unistiti dan. Da nisu samo koncentrisani na sebe i da se malo posvete drugima, verovatno ne bi bili depresivni.
Al njihovi kriterijumi prema drugima su uvek visoki.
I bol i tuga su prolazne stvari, u ogromnoj vecini slucajeva.

Znam kako boli zub i kako boli upala mišića. Uzmi neku tabletu za bolove, dok ne odeš kod stomatologa.
Zub lecim za nedelju dana plombu ima da uradim, ali je bio karijes drugog stepena pa stomatolog je morao da ga otvara pa lek, pa opet ciscenje pa opet lek pa onda plomba.A upala je prosla, izbegavam lekove koliko mogu, obicno koristim kokosovo ulje za masazu i bolove kad imam.

Back