Osecaji, Emocije

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
mislim da ce se svi sloziti sa tim, da covek vecinu svog zivota provede sa misli "kako se osecam" u
svojoj glavi(mislim na emocije, ne fizicki bol),da su osetaji jedan veliki deo ljudskog zivota
u sustini covek konstantno nesto oseca, ali kad neki osetaj postane intenzivan covek ga pocne primecivati i kaze "osecam sa ..."
sad, al bi bilo dobro da covek moze da savlada osetaje i sam izabere kako hoce da se oseca
ali kao i sve na ovom svetu, da bi nesto kontrolisao prvo moras da znas sta je to i razumes kako funkcionise
do sad, gde god da trazio ili sta god da citao uvek to isto, ludi pricaju i diskutuju o osecajima, jedan kaze ovako drugi onako, osetaji su ovo, osecaji su ono, ali nigde neka definicija
stoga sam ja poceo malo da mudrujem u vezi ove teme i dosao do nekih zakljucaka
da bi bolje razumeli prvo cu obiasniti kako izgleda tok neke akcije
dakle, bilo kakva akcija, od najmane kao sto je pomeriti rukom,do navete kao sto je napraviti raketu, deluju na isti princip, a to je, prvo zamislis cilj a onda pokrenes akciju da bi doso do tog cilja
primer, gladan si, prvo ti dode ideja o tome da si gldan, neposredno za time ti dolazi ideja "idem se najesti" i sa tom idejom u glavi ti stvaras neku sliku, kako jedes nesto i najedes se, i onda naravno ustajes i ides u kuhinju i ..., ta slika koju si stvorio u glavi o sebi, kako jedes i najedes sa, se zove postulat, a kad to sprovedes u delo onda si dosao do cijla
znaci akcija se sastoji od postulata i akciji koju pravis da bi dosao do cilja
sad dolazimo do onog o cemu se tu zapravo radi, osetaji su tvoje trenutacno stanje prema zamisljenom cilju

ako vidis da ti neko sprecava tvoj cilj osecaces bes
ako vidis mogucnost gubitka cilja osecaces strah
ako si izgubio neki cilj osecaces tugu
ako nevidis nikakav cilj bices depresivan
ako si izvrsio neki cilj osecaces zadovoljstvo

to su samo neki od mnogo osetaja, ali svaki osecaj je samo tvoj trenutacan odnos prema nekom culju
i jos da kazem da ovo se odnosi na svako bice koje se u bilo kakvom smislu smatra zivim, drugim recima, koje moze svojevoljo da izvrsi neku akciju

siguran sam da ovo nije sve sto se moze znati o osetajima, ali to je moj pogled na haos koji zovemo osecaje

***Saint***

Buduća legenda
Poruka
33.301
gledam ovu temu, i kao neko ko obično ima šta da lupi na zadato, pitam se, šta je svrha ove teme?
lepo je to što si shvatio i tako na prost način predstavio, ali šta bilo ko ko oseća tako nešto ima od toga
i uopšte od racionalizacije svojih osećanja?
ja znam kad sam besna, da sam besna i zašto sam besna, ali šta je onda poenta moje svesnosti?

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
gledam ovu temu, i kao neko ko obično ima šta da lupi na zadato, pitam se, šta je svrha ove teme?

poenta ove teme je, da dobijes neku ideju o tome sta su osecaji, jer kad nesto razumes mozes ga kontrolisati

lepo je to što si shvatio i tako na prost način predstavio, ali šta bilo ko ko oseća tako nešto ima od toga
i uopšte od racionalizacije svojih osećanja?

imas to da, ako se osecas lose imas neku ideju zasto se tako osecas, i ako ti se to nesvida mozes pokusati da nesto uradis povodom toga

ja znam kad sam besna, da sam besna i zašto sam besna, ali šta je onda poenta moje svesnosti?

poenta svesnosti je da, ako neces da budes besna mozes to izbeci,mada sa ovim sto si navela ispada da zapravo u tom trenutku hoces da budes besna, sto nije u potpunosti istina, jer ako si besna i radis to svesno, na kraju ipak ispada da si uspesno zavrsila akciju sto dovodi da zadovoljstva, jer si uspesno dosla do cilja

znamo svi koliko drame ima u svetu zbog osecaja, a kad bi ljudi znali sta su osecaji racionalnije bi se ponasali, mada koliko vidim ljudi vole tu dramu, i kad bolje pogledas, 99% ljudi na svetu se slazu sa "ignorance is bliss"

***Saint***

Buduća legenda
Poruka
33.301
ignorance is bliss stands for something else. the less you know, life is less complicated. ;)

ja mislim, da iako si svestan neke emocije, ta emocija se bitno ne menja u tom momentu.
savršeno sam ja svesna i besa recimo i zašto sam besna, pa me to ne sprečava da gadjam subjekat koji mi je 'kriv' prvim predmetom koji dohvatim :mrgreen:
i kad sam tužna, znam zašto sam tužna, samosvest o tome ne menja to stanje. mislim da ciljaš na to da pored toga što smo svesni emocije i zašto se ista javila,
treba da budemo svesni i načina da rešimo tu situaciju, kako bi došli do cilja. ali onda je pitanje, šta ako ne postoji način za rešavanje dotične situacije/dolaska do cilja?
ili ako ga mi ne vidimo u datom trenutku? kako samosvest o emociji na bilo koji način menja tu bilo šta, ako se osećamo bespomoćno?

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
ignorance is bliss stands for something else. the less you know, life is less complicated. ;)

agreed, but at the same time meaningless

ja mislim, da iako si svestan neke emocije, ta emocija se bitno ne menja u tom momentu.
savršeno sam ja svesna i besa recimo i zašto sam besna, pa me to ne sprečava da gadjam subjekat koji mi je 'kriv' prvim predmetom koji dohvatim :mrgreen:
i kad sam tužna, znam zašto sam tužna, samosvest o tome ne menja to stanje. mislim da ciljaš na to da pored toga što smo svesni emocije i zašto se ista javila,
treba da budemo svesni i načina da rešimo tu situaciju, kako bi došli do cilja. ali onda je pitanje, šta ako ne postoji način za rešavanje dotične situacije/dolaska do cilja?
ili ako ga mi ne vidimo u datom trenutku? kako samosvest o emociji na bilo koji način menja tu bilo šta, ako se osećamo bespomoćno?

u pravu si, ja sam samo naveo sta su osetaji, nisam naveo kako ih nadvladati, izmeniti ili zaobici
postoje dva nacina da se to uradi

prvi je - dobaciti ta cilj, obezvrediti ga
primer: besan si sto ti je pas razbio vazu, al ti kazes, ionako je bila bezvredna i samo mi je smetala
automacki vaza gubi svaku vrednosi i ti vise ne osecas nista prema njoj

drugi je - naci neki drugi put do cilja ili naci drugi cilj
primer: besan si sto te roditelji na puste da veceras izades, al ti kazes, izacicu sutra

znam da ovo nije bas lako izvesti, naorocito ako jos nevidis razlog zasto bi to uradio
ali uvek postoji razlog, jer zato se osetas lose jer si zapravo hteo da se osecas dobro, da dodes do cilja(zadovoljstvo)
tako da ako ti je jedan cilj sprecen nadi drugi

NeDoDiri

Domaćin
Poruka
4.570
Sve je zapravo jednostavno i ne treba mistifikovati jer ljepota unutrašnjeg bogatstva svakako su i osjećaji.Ljudi ih imaju manje ili više.Ne mogu ih se odreći,ali mogu ih kontrolisati u smislu količine i načina davanja ,pokazivanja..
Samo,imati izraženu i osebujnu strukturu emocija kojom ne možemo vladati,veliki je problem..poznajem ljude koji "treniraju" izražavanje svojih osjećaja,mjere ih,sjeckaju,kanališu,guše,pljuju po njima itd..to je prilično tužno jer gaze po sebi pa sam mišljenja da svaka individua mora imati vlastitu,malu mjeru svojih emocija..nekad im dati da izađu i pokazati ih svima,a nekad ih zaustaviti..taj balans je jedna od naših malih,velikih muka u životu

baš_čelik

Primećen član
Poruka
658
Hmmmmm, budisti samo sede i meditiraju bez ikakvih akcija/reakcija te navodno tako pronalaze zadovoljstvo, kako se oni uklapaju u tvoju pricu?
Uzgred ti si sad tu pokrio vioma uzak opseg osecanja, kako nastuju na primer osecaj voljenosti, sigurnosti, entuzijazma... sve je to povezano sa izvrsenim ciljem? o.O

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
Sve je zapravo jednostavno i ne treba mistifikovati jer ljepota unutrašnjeg bogatstva svakako su i osjećaji.Ljudi ih imaju manje ili više.Ne mogu ih se odreći,ali mogu ih kontrolisati u smislu količine i načina davanja ,pokazivanja..
Samo,imati izraženu i osebujnu strukturu emocija kojom ne možemo vladati,veliki je problem..poznajem ljude koji "treniraju" izražavanje svojih osjećaja,mjere ih,sjeckaju,kanališu,guše,pljuju po njima itd..to je prilično tužno jer gaze po sebi pa sam mišljenja da svaka individua mora imati vlastitu,malu mjeru svojih emocija..nekad im dati da izađu i pokazati ih svima,a nekad ih zaustaviti..taj balans je jedna od naših malih,velikih muka u životu

racionalno gledano tvoj post vise lici na mistifikovanje nego moj, ja sam samo izneo cinjenice
ako je sve zapravo jednostavno zasto niko neznas obiasniti sa su osecaji
nekazem da to sto si napisala nije tacno, nego da je to interpretacija osecaja a ne definicija, to je uglavno sta svi ljudi rade kad ih pitas da nesto definisu

primer: ides od coveka do coveka i pitas, sta je traktor?
jedan ti kaze, traktor je nesto sto kad dodas gas ide napred i vuce prikolicu
drugi kaze, traktor ima motor i tockove ali je vece snage od kola itd.
dok prava definicija zvuci, traktor je motorno vozilo velike snage sa cetiri ili vise tockova namenjeno za poljoprivrednu svrhu

to je to sto mene zanima, kao kod osecaja tako i kod svega drugog, tacna definicija

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
Hmmmmm, budisti samo sede i meditiraju bez ikakvih akcija/reakcija te navodno tako pronalaze zadovoljstvo, kako se oni uklapaju u tvoju pricu?

kao prvo i sedenje je akcija, kao drugo ovde se neradi o akcija/reakcija nego o cilju, i ako je njima cilj mirno sedeti i meditirati i to izvrsavaju, naravno da ce osecti zadovoljstvo

Uzgred ti si sad tu pokrio vioma uzak opseg osecanja, kako nastuju na primer osecaj voljenosti, sigurnosti, entuzijazma... sve je to povezano sa izvrsenim ciljem? o.O

dakako da jest povezano
osecaj voljenosti je samo osecaj zadovoljstva, od strane tog cilja, kad je u pitanju neka osoba koju ti volis
osecaj sigurnosti je kad vidis da postoji nasto sto ti osigurava uspeh tog cilja
entuziazam je osecaj zadovoljstva u visoj meri, dakle ako izvrsis jedan cilj osecaces se zadovoljno, ali ako irvrsis deset ili neki velik cilj osecaces zadovoljstvo u visokoj meri sto ces nazvat entuziazam

baš_čelik

Primećen član
Poruka
658
Hmmm, ali sve ti je to relativno... mozes gledati i sa potpuno suprotne strane
uzecu ovaj tvoj primer....
ako vidis da ti neko sprecava tvoj cilj osecaces bes ----- na primer protivnicki fudbaler te sprecava da postignes cilj, das gol, neces osecati bes vec mozda entuzijazam, ushicenje, zabavu.. ili bilo koju drugu emociju

goldengate

Zainteresovan član
Poruka
173
Hmmm, ali sve ti je to relativno... mozes gledati i sa potpuno suprotne strane
uzecu ovaj tvoj primer....
ako vidis da ti neko sprecava tvoj cilj osecaces bes ----- na primer protivnicki fudbaler te sprecava da postignes cilj, das gol, neces osecati bes vec mozda entuzijazam, ushicenje, zabavu.. ili bilo koju drugu emociju

u pravu si da covek oseca svakakve emocije, to je zato sto covek nema samo jedan cilj nego ima ih mnogo
sto se tice fudbala,tvoj cilj nije samo dati gol nego savladati protivnicku ekipu i dati gol tako da i oni su ukljuceni u tvoj cilj stoga ih neces videti kao prepreku za tvoj cilj,
mada neproded utakmice bez nekog iskazivanja besa

moja definicija osecaja je tacna, zato cu uvek naci racionalno obiasnjenje na bilo kakav argument
zato ako neko nije nesto razumio, slobodno nek pita, ili nek trazi dlaku u jajetu svejedno, ja cu pokusati da obiasnim