OSCAR 2015

Igor Calavera

Zainteresovan član
Poruka
453
Danas su izasle nominacije za Oskara. Ostalo mi je da odgledam jos tri filma pa/ cu izloziti neke od utisaka.
Kakva su vasa predvidjanja? I sta mislite o kvalitetu ponudjenih filmova?
Ono sto je meni bilo neocekivano je nedostatak Nightcrawler-a i Jake Gyllenhaal-a medju nominovanima. Takodje je i Gone Girl puk'o.
Mnogi su se nadali da ce Rene Russo zaraditi nominaciju za sporednu ulogu/ ali ni od toga ne bi nista. Takodje nista ni od Ralpha Fiennesa za"Hotel".
Tilda Swinton je je jos jednom ostecena iako je ove godine imala dobru glavnu ulogu u Jarmusch-ovim "ljubavnicima" i odlicnu sporednu u Snowpiercer-u.

Best Motion Picture of the Year

American Sniper (2014)
Birdman (2014)
Boyhood (2014/I)
The Imitation Game (2014)
The Grand Budapest Hotel (2014)
Selma (2014)
The Theory of Everything (2014)
Whiplash (2014)

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Steve Carell for Foxcatcher (2014)
Benedict Cumberbatch for The Imitation Game (2014)
Bradley Cooper for American Sniper (2014)
Michael Keaton for Birdman (2014)
Eddie Redmayne for The Theory of Everything (2014)

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Marion Cotillard for Two Days, One Night (2014)
Felicity Jones for The Theory of Everything (2014)
Rosamund Pike for Gone Girl (2014)
Julianne Moore for Still Alice (2014)
Reese Witherspoon for Wild (2014)

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Robert Duvall for The Judge (2014)
Ethan Hawke for Boyhood (2014)
Edward Norton for Birdman (2014)
Mark Ruffalo for Foxcatcher (2014)
J.K. Simmons for Whiplash (2014)

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Patricia Arquette for Boyhood (2014/I)
Laura Dern for Wild (2014)
Keira Knightley for The Imitation Game (2014)
Emma Stone for Birdman (2014)
Meryl Streep for Into the Woods (2014)

А замисли тек херојство кад са 10.000 метара висине бацаш бомбе и то, махом на цивилне циљеве, против земље која нема ратно ваздухопловство, и чија је најјача пво направа Прага из шездесетих година.

American sniper nisam pogledao i ne mogu.
Ostaje mi Selma i The judge
Forsiranje Meryl Streep je postalo neumesno i iritantno.
The theory of everything je pateticno smece zajedno sa glumackom postavom/ a na globusima ga uzdigose u nebesa.

gone girl je očekivano neoskarovski film
bitno da je tu film sa prefiksom american
mene čudi da nema fury, to je onako bas pro-us film
dobri su i imitation game i grand budapest
birdman nisam gledao
samo kad je bredli kuper renomiran glumac i kad je meril dobila 118. nominaciju za idiotski film z:mrgreen:

American sniper nisam pogledao i ne mogu.
Ostaje mi Selma i The judge
Forsiranje Meryl Streep je postalo neumesno i iritantno.
The theory of everything je pateticno smece zajedno sa glumackom postavom/ a na globusima ga uzdigose u nebesa.

Iskreno, dobra je glumica, ali ovo uskakanje u svaku ebenu nominaciju, proglašavanje za najbolju gulmicu svih vremene (što je idiotstvo ravno reći da je Danijel Dej Luis najbolji glumac ikada samo zato što je uzeo oskara koliko je uzeo), no dobro, to je za očekivati.

Gledaće se Birdman, Selma, i to je to (boyhood i hotel sam gledao).
Od "ostatka sveta" će se naravno sve gledati, mada ne očekujem previše, osim naravno od Zvjaginceva.
Deluje da su ove godine "Normalnije" nominacije od prethodnih, ako izuzmemo blam poput Bredlija Kupera (antiglumac?!)...

- - - - - - - - - -

gone girl je očekivano neoskarovski film
bitno da je tu film sa prefiksom american
mene čudi da nema fury, to je onako bas pro-us film
dobri su i imitation game i grand budapest
birdman nisam gledao
samo kad je bredli kuper renomiran glumac i kad je meril dobila 118. nominaciju za idiotski film z:mrgreen:
z:shock:

gotovo ništa nisam pogledala :/ jesam GBH negde do pola... nisam bila u elementu i smorio me, a sad ne mogu da se nateram da opet gledam... :/

Vidim Ida u konkurenciji za najbolji na stranom jeziku, vrvt će i da pobedi

Poslednja izmena:
american sniper je velikim dijelom propaganda.. ali je dobar film.. e vec kad bi to dobilo oskara, akademija bi se posrala sebi na glavu.. jos jednom.. mada kad je uzeo one godine argo.... ko zna..
mada oskar ima taj tok svijesti-- ove godine biramo prave vrijednosti(artist) pa cemo sledece propagandno sranje (argo pa 12 godina rob oops ovo nije s)

american sniper je velikim dijelom propaganda.. ali je dobar film.. e vec kad bi to dobilo oskara, akademija bi se posrala sebi na glavu.. jos jednom.. mada kad je uzeo one godine argo.... ko zna..
mada oskar ima taj tok svijesti-- ove godine biramo prave vrijednosti(artist) pa cemo sledece propagandno sranje (argo pa 12 godina rob oops ovo nije s)

Jesi gledao?

American sniper je nekoliko koplja ispred onog djubreta Gravity sto je pokupilo silne oskare. Ako je takvo sranje od filma uspelo da dobije 7 oskara ( mozda i vise ) onda i ovaj zasluzuje barem jedan.

The real American Sniper was a hate-filled killer. Why are simplistic patriots treating him as a hero?
http://www.theguardian.com/commenti...d-killer-why-patriots-calling-hero-chris-kyle

"Chris Kyle, a US navy Seal from Texas, was deployed to Iraq in 2003 and claimed to have killed more than 255 people during his six-year military career. In his memoir, Kyle reportedly described killing as “fun”, something he “loved”; he was unwavering in his belief that everyone he shot was a “bad guy”. “I hate the damn savages,” he wrote. “I couldn’t give a flying **** about the Iraqis.” He bragged about murdering looters during Hurricane Katrina, though that was never substantiated."

20k9hmo.jpg
w9z8td.jpg

Uz Whiplash najbolji film. Odgledao sam ga dva puta i nakon drugog gledanja mi se jos vise dopao. Iako film mozda ima u sebi neke od klasicnih holivudskih boljki (ako bi tako moglo da se nazove) od koje boluje vecina filmova radjenih za Oskara - kod njega je svaki element dobro upakovan. Dozirano, a ne dosadno, prica biogafsku pricu (za razliku od "teorije svega" koji je na svim poljima omanuo i pretvorio se u uzasno preglumljavanje i patetiku dostojnu beleznice) i lagano seta od dobrog humora u naznakama do zaista jakih dramskih scena, pritom (iako nije triler-misterija) ima sasvim dovoljno naboja koji gradi osecaj iscekivanja. Mozda ce neko reci "jos jedan kvazi-biografski film sa nacistickom tematikom u pozadini" ili kao sto sam na nekim mestima procitao "poruka filma: gej je ok", no ne mislim da je ista od toga uradjeno prepotentno da bi bilo propagandno, vec se samo namece kao logicno i prirodno. Bas takav je i sled scena - prirodan i nimalo usiljen. Scene se pretacu jedna u drugu i film nema ama bas nijednu praznu liniju i nepotrebnu sekvencu. Najsvetlija tacka filma (pored jako kvalitetnog scenarija) je svakako genijalan Benedict Cumberbatch i bila bi ogromna steta da za ovo bravurozno izvodjenje ne osvoji nagradu. Sudeci po svemu - jos mnogo dobrih uloga je ispred njega, a on polako postaje jedan od najboljih glumaca (aj da kazem) mladje generacije. Keira Knightley je takodje neocekivano dobra. Hemija izmedju svih likova sto se prozimaju kroz film je primetna i svako od glumaca je uradio dobar posao.

Necu nista govoriti o radnji filma. Od mene svakako preporuka. "Imitation game" je izvisio na Zlatnim globusima, jer od pregrst nominacija nije osvojio nijednu. Nadam se da ce ovde biti drugacije, jer je zaista zasluzio. Jos jednom skidam kapu Benedictu. Dugo vremena nisam video ovakav nadmocan performans.

U ostalim ulogama: Matthew Goode (znan nam iz Stokera)/Allen Leech (Downton Abbey) i naravski - Charles Dance.

Poslednja izmena:
The real American Sniper was a hate-filled killer. Why are simplistic patriots treating him as a hero?
http://www.theguardian.com/commenti...d-killer-why-patriots-calling-hero-chris-kyle

"Chris Kyle, a US navy Seal from Texas, was deployed to Iraq in 2003 and claimed to have killed more than 255 people during his six-year military career. In his memoir, Kyle reportedly described killing as “fun”, something he “loved”; he was unwavering in his belief that everyone he shot was a “bad guy”. “I hate the damn savages,” he wrote. “I couldn’t give a flying **** about the Iraqis.” He bragged about murdering looters during Hurricane Katrina, though that was never substantiated."
Томба, срушио си мој свет. Ја сам био уверен да је овај убијао дању, а ноћу се уз Кока кола зеро, молио Деда Мразу, да му опрости евентуалне грехе. Овако испада да је он убијање схватао као забаву. Мада, опет, овај Гардијан је познат као лист који је просрпски и антиамерички, па са резервом узимам све то писаније. Мора да је српски лоби,на челу са Соњом Лихт умешао прсте...

Томба, срушио си мој свет. Ја сам био уверен да је овај убијао дању, а ноћу се уз Кока кола зеро, молио Деда Мразу, да му опрости евентуалне грехе. Овако испада да је он убијање схватао као забаву.
Preživećešz:lol:

American Sniper (2014) - 2/10
Birdman (2014) - 8.5/10
Boyhood (2014/I) - 8,5/10
The Imitation Game (2014) - 4/10
The Grand Budapest Hotel (2014) - 6/10
Selma (2014) - 5,5/10
The Theory of Everything (2014) ću pogledam iako mi se to ne radi
Whiplash (2014) - 5,5/10

Ako Roger Deakins uzme statuicu za Anđin film nakon 12 nominacija... imaćemo jedan od onih momenata kada je neko nagrađen za nešto bzvz na ime ranijih velikih zasluga... ništa novo kad je ova glupost u pitanju.

Emihs:
jesam
taj segment kako rat przi mozak i njegov povratak kuci nakon rata je nesto najvrijednije tu, mada nije to nista spektakularno... uglavnom, daleko da je rijec o nekom losem filmu ili sranju,.

- - - - - - - - - -

hah, prikaza ga u filmu Klint kao uzvisenog stvora tananih osjecanja.. :lol:

20k9hmo.jpg
w9z8td.jpg

Uz Whiplash najbolji film. Odgledao sam ga dva puta i nakon drugog gledanja mi se jos vise dopao. Iako film mozda ima u sebi neke od klasicnih holivudskih boljki (ako bi tako moglo da se nazove) od koje boluje vecina filmova radjenih za Oskara - kod njega je svaki element dobro upakovan. Dozirano, a ne dosadno, prica biogafsku pricu (za razliku od "teorije svega" koji je na svim poljima omanuo i pretvorio se u uzasno preglumljavanje i patetiku dostojnu beleznice) i lagano seta od dobrog humora u naznakama do zaista jakih dramskih scena, pritom (iako nije triler-misterija) ima sasvim dovoljno naboja koji gradi osecaj iscekivanja. Mozda ce neko reci "jos jedan kvazi-biografski film sa nacistickom tematikom u pozadini" ili kao sto sam na nekim mestima procitao "poruka filma: gej je ok", no ne mislim da je ista od toga uradjeno prepotentno da bi bilo propagandno, vec se samo namece kao logicno i prirodno. Bas takav je i sled scena - prirodan i nimalo usiljen. Scene se pretacu jedna u drugu i film nema ama bas nijednu praznu liniju i nepotrebnu sekvencu. Najsvetlija tacka filma (pored jako kvalitetnog scenarija) je svakako genijalan Benedict Cumberbatch i bila bi ogromna steta da za ovo bravurozno izvodjenje ne osvoji nagradu. Sudeci po svemu - jos mnogo dobrih uloga je ispred njega, a on polako postaje jedan od najboljih glumaca (aj da kazem) mladje generacije. Keira Knightley je takodje neocekivano dobra. Hemija izmedju svih likova sto se prozimaju kroz film je primetna i svako od glumaca je uradio dobar posao.

Necu nista govoriti o radnji filma. Od mene svakako preporuka. "Imitation game" je izvisio na Zlatnim globusima, jer od pregrst nominacija nije osvojio nijednu. Nadam se da ce ovde biti drugacije, jer je zaista zasluzio. Jos jednom skidam kapu Benedictu. Dugo vremena nisam video ovakav nadmocan performans.

U ostalim ulogama: Matthew Goode (znan nam iz Stokera)/Allen Leech (Downton Abbey) i naravski - Charles Dance.

Imitation Game je izuzetan film. Pored sjajnog glavnog glumca, scenario ima edukativnu dimenziju i snaznu ljudsku notu.

Nedovoljno se zna da je Alan Tjuring, matematicar i osnivac teorijskog racunarstva, skratio 2. svetski za nekoliko godina i spasio milione zrtava tako sto je razbio kodiranje nemacke masina Enigma za slanje poruka.

Tada je homoseksualnost u Engleskoj bila kriminalizovana, i on je bi osudjen zbog toga i ubrzo izvrsi samoubistvo u 41. godini.. Koliko je tek i jos mogao da doprinese civilizaciji.

Danas mu se engleska vlada izvinjava u ime cele Velike Britanije, ali kasno je, suvise je kasno. Nema on nista od njihovog izvinjenja i rehabilitacije njegovog lika.

A recimo u Srbiji i dan danas ne shavataju koliko je homofobija zlo, i gejevi u Srbiji ne mogu cekati 100 godina da bi ziveli dostojanstveno..

Poslednja izmena:
Imitation Game je izuzetan film. Pored sjajnog glavnog glumca, scenario ima edukativnu dimenziju i snaznu ljudsku notu.

Nedovoljno se zna da je Alan Tjuring, matematicar i osnivac teorijskog racunarstva, skratio 2. svetski za nekoliko godina i spasio milione zrtava tako sto je razbio kodiranje nemacke masina Enigma za slanje poruka.

Tada je homoseksualnost u Engleskoj bila kriminalizovana, i on je bi osudjen zbog toga i ubrzo izvrsi samoubistvo u 41. godini.. Koliko je tek i jos mogao da doprinese civilizaciji.

Danas mu se engleska vlada izvinjava u ime cele Velike Britanije, ali kasno je, suvise je kasno. Nema on nista od njihovog izvinjenja i rehabilitacije njegovog lika.

A recimo u Srbiji i dan danas ne shavataju koliko je homofobija zlo, i mnogi gejevi u Srbiji ne mogu cekati 100 godina da bi ziveli dostojanstveno.. BIce suvise kasno dok se homofobi opamete.

kad čujem ljudsku notu, dođe mi da zapalim ceo svet. od takvih filmova mi se serre.

Back