Osamostaljenje

Earring

Elita
Banovan
Poruka
21.131
Dragi forumasi i forumasice,

kada je pravi trenutak da se mladic odn. devojka osamostali, i sta konkretno to podrazumeva po Vasem misljenju?

Da li je to trenutak kada pocnemo da zaradjujemo svoju platu a zivimo kod roditelja, ili ne zivimo s roditeljima ali nemamo svoje prihode, ili je kad smo odvojeni od roditelja i zivimo od svoje plate, ili je to tek kad se zasnuje svoja porodica?

I da li mislite da kod nas se mladi sve kasnije osamostaljuju, i da li to socijalni problem ili ne?

Ukoliko postoji slicna tema molim moderatorke da se spoji.

to je valjda subjektivno, ali mozda ako se finansijski odvoji od mame i tate ili makar da dele troskove, neko mozda moze i tako
to je individualno, ko se osamostalio sa 18 ce da kuka kako su ljudi od 34 kod mame lenje mrcine ali
moguce da bi islo nekim tokom da je lakse da izadjes na ulicu i nadjes posao koji ima koliko toliko stabilnost ali posto valjda nije tako onda svako kako moze, neko ide u neku grupu vrsnjaka, neko se vencava a neko se drzi roditelja?

mozemo samo da se osvrnemo na domacinstva po unutrasnjosti gde svi zive u jednom domacinstvu pa i dovedu zenu..gde otac pravi kucu sinu u istom drvoristu..samo da ne glumimo kako su svi sposobni menadzeri koje sutra ceka posao ***** palac..lako je pre bilo kad su u svakoj sluzbi dobijali stanove..i ja bih sad za stan bio vojno lice sto ne bih..i da neko ima mogucnost da placa stan 200-300e to je budalastina baciti za shatro svoj mir..beg od roditelja..da moze zaraditi jos toliko za hranu i jos toliko da ostane pa ajde..treba da rade za dzeparac uz skolovanje ali ne po svaku cenu da iznajme stan

Kada počneš da zarađuješ i da živiš sam, tako ja to razumem. Iako naravno postoje ljudi koji zarađuju i ne zavise od roditelja, ali roditelji zavise od njih, pa žive sa njima i brinu se za njih... U principu, osoba kojoj roditelji više nisu potrebni za preživljavanje (naravno da i dalje vole roditelje itd.)

A pravi trenutak zavisi i od osobe i od prilika. Ima neke 'dece' koja su spremna za samostalni život sa 16 -18 godina, prosto su zrela i znaju šta hoće i ne boje se izazova... a da li imaju priliku da zarađuju, i kakvu, to je već druga priča.

Po mom nekom mišljenju, to nije trenutak. To je čitav proces. Ne može danas biti sa mamom i tatom, sutra samostalno.
Od najranijeg detinjstva se na tome radi i dete se tome uči. Počev od samostalnog obuvanja čarapica, preko sticanja prvih znanja o odgovornosti - a za to je odlično skupljanje igračaka na primer, pa na dalje. Kako raste treba da mu se kristališe svest o tome da je socijano biće, da manje-više život funkcioniše na osnovama prava-obaveza- zadovoljstava.
Nije to trenutak, to je čitav proces koj na kraju dovede do onog dana, kada dete prvi put pomisli da bi moglo da se nazove "svoj čovek". No, i od tog trenutka, pa do prvog osamostaljivanja je još dug put, jer se takve misli obično jave u pubertetu.
Posle, kada dodje do tog da dete postaje samostalno, to je onda prirodno i za njega i za roditelja koji se onda može smatrati uspešnim.
Samo moje mišljenje, ne mora da znači da je 100% ispravno.

evo znam par klinki sve im pokupovase stanove i placaju gajbe..nikog ne cene i uz to ih samo muzu sa laptopove mobilne i lome krshe bacaju kukaju da im opet kupe..retardi..a one najvise seru kako su drugi nesposobni da si obezbede nesto..pa pichka vam materina razmazena kad cete prvi novac zaraditi..sa 30 i to da vam tatica nadje posao

mozemo samo da se osvrnemo na domacinstva po unutrasnjosti gde svi zive u jednom domacinstvu pa i dovedu zenu..gde otac pravi kucu sinu u istom drvoristu..samo da ne glumimo kako su svi sposobni menadzeri koje sutra ceka posao ***** palac..lako je pre bilo kad su u svakoj sluzbi dobijali stanove..i ja bih sad za stan bio vojno lice sto ne bih..i da neko ima mogucnost da placa stan 200-300e to je budalastina baciti za shatro svoj mir..beg od roditelja..da moze zaraditi jos toliko za hranu i jos toliko da ostane pa ajde..treba da rade za dzeparac uz skolovanje ali ne po svaku cenu da iznajme stan

to jeste tako, ali generalno i danasnja mladez se ne zuri da sama sebi stvori uslove (sto je danas mnogo teze nego kad su moji roditelji bili mladi)
moj otac je sam sebe finansirao i izdrzavao u toku studiranja i radio dva posla (cistio stakla na zgradama i prodavao novine), ali je imao osigurano mestyo za zaposlenje kad diplomira i to je bilo drugacije nego danas
moja majka je takodje studirala i radila kao zamena, malo su joj pomagali roditelji, malo je davala casove i tako finansirala studije. U to vreme nije bilo privatnih fakulteta, a ko je zeleo posao morao je da ima kvalifikaciju. I ona je tako zavrsila, pa prvih godina radila na zamenama, dok nije dobila stalan posao.
Ali su oni naucili rano da se bore sami za sebe, nisu mogli da se oslanjaju na roditelje sa sela, i sve je bilo drugacije
Danas je more mladih ljudi kojima roditelji odrede i finansiraju privatan fakultet, mnogi se i plate pa dobije diploma, a posao nalazi preko veze
Mozda je to uticalo da mladi danas kasnije posinju samostalan zivot

to jeste tako, ali generalno i danasnja mladez se ne zuri da sama sebi stvori uslove (sto je danas mnogo teze nego kad su moji roditelji bili mladi)
moj otac je sam sebe finansirao i izdrzavao u toku studiranja i radio dva posla (cistio stakla na zgradama i prodavao novine), ali je imao osigurano mestyo za zaposlenje kad diplomira i to je bilo drugacije nego danas
moja majka je takodje studirala i radila kao zamena, malo su joj pomagali roditelji, malo je davala casove i tako finansirala studije. U to vreme nije bilo privatnih fakulteta, a ko je zeleo posao morao je da ima kvalifikaciju. I ona je tako zavrsila, pa prvih godina radila na zamenama, dok nije dobila stalan posao.
Ali su oni naucili rano da se bore sami za sebe, nisu mogli da se oslanjaju na roditelje sa sela, i sve je bilo drugacije
Danas je more mladih ljudi kojima roditelji odrede i finansiraju privatan fakultet, mnogi se i plate pa dobije diploma, a posao nalazi preko veze

:ok:o tome se radi..ja sam se po zavrsetku srednje skinuo s grbace roditeljima i od tad samo pomagao koliko sam mogao iako zivimo pod istim krovom..i ziveo sam preko i kod devojke i iznajmljivao stanove..ali kad neko dodje i sere da je blam ziveti s roditeljima a u 30 zickaju za pljuge od istih sere mi se dizvines..tekve vezane vrece nikad nikog nece ceniti kad im sve padne s neba

Dragi forumasi i forumasice,

kada je pravi trenutak da se mladic odn. devojka osamostali, i sta konkretno to podrazumeva po Vasem misljenju?

Da li je to trenutak kada pocnemo da zaradjujemo svoju platu a zivimo kod roditelja, ili ne zivimo s roditeljima ali nemamo svoje prihode, ili je kad smo odvojeni od roditelja i zivimo od svoje plate, ili je to tek kad se zasnuje svoja porodica?

I da li mislite da kod nas se mladi sve kasnije osamostaljuju, i da li to socijalni problem ili ne?

Ukoliko postoji slicna tema molim moderatorke da se spoji.

Kad krene sam da zaradjuje. Mislim da nije neophodno da se mladić / devojka ostamostaljuje, ali je to svakako poželjno kad udje u brak.

Ali ovo je zemlja Srbija, želje su jedno, a finansijske mogućnosti drugo.

finansiska zavisnost povlaci za sobom sve druge vrste zavisnosti.... znaci vreme za osamosaljivanje je onda kada si sposoban da sam sebe izdrzavas, nazalost sada je to sve kasnije i kasnije

to ti je nemoguca misija u ovoj drzavi za 99% mladih... one koji studiraju finansiraju mama i tata, one koji zavrse faks opet finansiraju mama i tata, one koji ne studiraju nego raduckaju nesto opet pomazu mama i tata... ovaj jedan procenat koji je uspeo da se osamostali uglavnom radi u vojsci, policiji ili zandarmeriji, jedino jos oni imaju pristojne plate od kojih mozes da priustis sebi da placas kiriju i da odes od roditelja a da ne crknes od gladi... sve ostalo cabar

Немам времена да пишем своје мишљење о овоме, али постоји једна слична тема, па ако си у "неудомици" погледај - Хотел "МАМА".
Иначе, "осамостаљивање" значи потпуну независност (финансијску, менталну, физичку...).
А када се оснује породица онда је једино нормално.

Poslednja izmena:
za bilo kakvu ozbiljniju prichu potreban je i ozbiljniji movac,dakle stalni izvor prihoda recimo stalni posao koji donosi pristojnu sumu novca...u Srbiji je to rastegljiv pojam shta je pristojna suma...ali nemaju ni svi isti apetit povodom toga

nažalost puna samostalnost kod nas je retka i teško ostavrljiva do nekih ne baš reprezentativnih godina, čast izuzecima
ili se živi sa roditeljima, ili roditelji doprinose budžetu, ili se čeka da se nasledi stan...
samostalnosti se naravno uči od malih u nogu u određenim stepenima
što je pričala čuvena helen (valjda) dete od 5 godina treba da je samostalno da se obuče i spremi sobu
"dete" od 20 godina treba da je samostalno za funckionalan život uz opravdano finansiranje od roditelja i eventualne sopstvene prihode
itd
osim ako nije zanatlija ili privatnik, (ili da ne navodim šta) čovek u davdesetim recimo
ne može da računa na punu samostalnost (plati stan, životne troškove, hranu...)
čak ni sa fakultetskom diplomom platom od recimo 400 evra
ne podržavam besposličarenje i grebanje ali uvek tu neko pomaže
realno s porodicom tek može da ima neku samostalnu sadašnjost i budućnost

evo znam par klinki sve im pokupovase stanove i placaju gajbe..nikog ne cene i uz to ih samo muzu sa laptopove mobilne i lome krshe bacaju kukaju da im opet kupe..retardi..a one najvise seru kako su drugi nesposobni da si obezbede nesto..pa pichka vam materina razmazena kad cete prvi novac zaraditi..sa 30 i to da vam tatica nadje posao

ti su mi favoriti tobože uspešni i samostalni, što žive u tuđim stanovima sa tuđim parama, eventualno rade nešto za 300 evra i to je sad pojam supeha... :roll:

naravno nije samo štos u onima koji si obezbeđeni svime
već prosto o realnom životu
da jedno domaćinstvo živi jeftinije i praktičnije kad ih je više
i da je kompletna samostalnost teško ostavriva

pa normanlo da ce porodica da se pomaze jel vidis koji su to retardi pola narkomani..i sta na njih treba se oslonis sutra..s njima da pravis decu..u pekaru ih treba poslati na 80c da rade za 100din sat pa da vidim dal ce ih na svakodnevne kafice i alkohol potrositi

U Srbiji mozes da se odvojis od roditelja samo kad umru. Do tada, njihova plata/penzija dobro dodje i tebi a kasnije i tvojoj porodici.
Ako neko bas i ne zivi u zajednici sa roditeljima, opet im muze pare, a u slucaju da su sa sela dobija i sve potrebne namirnice.

Кад почнеш да зарађујеш и да доприносиш, то је корак ка осамостаљењу, а у правом смислу је кад почнеш да живиш сам или у пару.

Мислим да можеш да се прилично осамосталиш и док си код родитеља.
Али, право осамостаљење.. ваљда тек кад више немаш родитеље, свеједно да ли зарађујеш, имаш породицу...

po meni jedini nacin da budes samostalan a i dalje zivis sa svojima je ako doprinosis domacinstvu

dajes procenat svoje plate da pokrijes racune, troskove hrane i sitnice te ucestvujes u odrzavanju domacinstva kao njegov ravnopravan clan
kao da zivis sam
sve iste obaveze, pranje kuvanje i odrzavanje svog prostora se podrazumjeva

jedina razlika sto nemas stanarinu

Back