Osam iranskih hodočasnika ubijeno u Iraku

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Osam iranskih hodočasnika ubijeno u Iraku
Politika - Pre 39 minuta
Najmanje osam ljudi je danas poginulo, a 52 ranjeno u bombaškim napadima na iranske hodočasnike u Bagdadu, saopštile su iračke vlasti.

Automobil bomba i druge eksplozivne naprave aktivirani su blizu džamije Musa al-Kadim, u bagdadskoj šiitskoj četvrti Kadhamija, saopštila je iračka policija.

U tom napadu je ubijeno pet ljudi, preneo je AP.

Meta drugog bombaškog napada bio je autobus koji je prevozio Irance u šiitskoj četvrti Šula, a u eksploziji su život izgubile tri osobe.

U napadima je ranjeno ukupno 52 ljudi, naveli su izvori iz bolnica.

Iranski hodočasnici često posećuju sveta šiitska mesta u Iraku od pada sunitskog režima Sadama Huseina 2003. godine.

Na zalost desvaju se i ove stvari u Iraku a uskoro se priblizava muslimanksi praznik Dan Ashure 16 decembra koji ima kod Siita posebnu vaznost a narocitu vaznost zbog historijskog stradanja Husejn ibn Alija - sina Alijevog kod Karbale i Siitski hodocasnici obilaze Karbalu i mole se za dusu Husejna r.a.Inace Dan Ashure ce se odrzati 16 decembra i vidjecemo da li ce biti jos koji incident jer prosli put je poginulo puno Siitskih hodocasnika od napada terorista Al Kaide.

Salafi Ulamaa kaže da su obični laici među Šiitima i dalje muslimani, ali da su njihovi učeni ljudi ('Ulamaa) nevernici (kuffaar), na primer onaj Sistani iz Iraka.

← Abu Usamah ath-Thahabi, koji je na mom avataru, takođe veli da je tako. Pomenuo je i da Šiiti mrze i proklinju prva 2 Kalifa, međutim u javnosti se pretvaraju da to ne rade (koriste tuqiya laganje, pred tobom Mingo kažu da ih ne proklinju, a u stvari ih proklinju).

Mislim da je prevashodno vazno da se mi muslimani ujedinimo i da nam ne treba raskol a ovo sto cini Al Kaida je veci grijeh od onoga sto proklinju Siije ako proklinju dvojicu Kalifa.Mislim da Al Kaida ima prevelikog grijeha zato sto se ponasaju kao Haridzije koji su ubili Hazreti Alija r.a.Zato je nama prevashdno vazno da budemo jedinstveni i da pored toga sto sumnjamo da Siitske Uleme proklinju dvojicu Kalifa ipak uzmemo stvari u svoje ruke i da se pocnemo ujedinjavati jer moramo shvatiti da se Siizam ne moze izbrisati i da je duboko ukorijenjen u Iransko i Iracko drustvo da je samo preostalo da se ujedinimo oko vjere u allaha sto je najvaznije i da zanemarimo sve one razlike koje nas razdavajaju.Poznato je da Selefije mrze Siije pa stoga oni su jedini koji koce napretku ujedinjenja muslimana a sto se tice Hanefizma mislim da je on prevazisao razlike sa Siitima i da su se ujedinili sa Siitima oko vjere u Allaha.Mislim da je to najvaznije i da to cini jednog muslimana.Sehadet cini jednog muslimana i taj Sehadet Siije imaju tako da se oni nista ne razlikuju od ostalih muslimana.Mislim da Al Kaida grijesi i da ponovo dokazuje da je zlocinacka organizacija i da ne daje pravo Siijama da obave hodocasce oko Karbale gdje je poginuo Hazreti Husejn r.a. po naredjenju Kalife Jezida sina Muavijinog i mislim da je to jedno historijsko nedjelo i zlocin sto su ucinili Jezidovi vojnici ubivsi Muhammedovog a.s. unuka.Mislinmn da je veci grijeh od onoga sto se postavlja Siijama da proklinju dvojicu Kalifa Abu Bekra i Omara r.a.Pa neka ih proklinju ako tako zele jer im njihovo proklinjanje ne moze nista naskoditi niti koristiti jedino sto je vazno da Sunniti trebaju da cuvaju spomen na Muhammedove ashabe tako da i slucaj proklinjanja Abu Bekra r.a. i Omara r.a. nije nesto strasno i ne moze sprijeciti muslimane da se ujedine oko jednog Dina.Mislim da su me razumijeli Srpski forumasi jer sam koristio Arapske izraze i nadam se da nije potrijebno pojasnjenje.Uglavnom bitno je da odnosi Sunnija i Siijja nisu kao izmedju katolika i pravoslavaca jer ne postoji sizma i ne postoji anatema na nikoga izmedju tako da je Siizam samo jedna Islamska skola koja okuplja narode Irana, Libana, Bahreina, Azerbejdzana i Iraka.Mislim da je u interesu svakog muslimana da bude jedinstven sa ostalim muslimanima i mislim da je jedina prepreka muslimanima Al Kaida koja ne dopusta Siijama da obave hodocasce oko hrama i groba Hazreti Husejna r.a.

800px-Karbala%2C_Iraq.jpg

Dzamija Imama Husejna i mjesto gdje je Husejn sahranjen.Ovo je slika hodocasca u Karbali i tu se skuplja mnogo vjernika koji upucuju molitvu za dusu hazreti Husejna r.a.

Mislim da je prevashodno vazno da se mi muslimani ujedinimo i da nam ne treba raskol a ovo sto cini Al Kaida je veci grijeh od onoga sto proklinju Siije ako proklinju dvojicu Kalifa.Mislim da Al Kaida ima prevelikog grijeha zato sto se ponasaju kao Haridzije koji su ubili Hazreti Alija r.a.Zato je nama prevashdno vazno da budemo jedinstveni i da pored toga sto sumnjamo da Siitske Uleme proklinju dvojicu Kalifa ipak uzmemo stvari u svoje ruke i da se pocnemo ujedinjavati jer moramo shvatiti da se Siizam ne moze izbrisati i da je duboko ukorijenjen u Iransko i Iracko drustvo da je samo preostalo da se ujedinimo oko vjere u allaha sto je najvaznije i da zanemarimo sve one razlike koje nas razdavajaju.Poznato je da Selefije mrze Siije pa stoga oni su jedini koji koce napretku ujedinjenja muslimana a sto se tice Hanefizma mislim da je on prevazisao razlike sa Siitima i da su se ujedinili sa Siitima oko vjere u Allaha.Mislim da je to najvaznije i da to cini jednog muslimana.Sehadet cini jednog muslimana i taj Sehadet Siije imaju tako da se oni nista ne razlikuju od ostalih muslimana.Mislim da Al Kaida grijesi i da ponovo dokazuje da je zlocinacka organizacija i da ne daje pravo Siijama da obave hodocasce oko Karbale gdje je poginuo Hazreti Husejn r.a. po naredjenju Kalife Jezida sina Muavijinog i mislim da je to jedno historijsko nedjelo i zlocin sto su ucinili Jezidovi vojnici ubivsi Muhammedovog a.s. unuka.Mislinmn da je veci grijeh od onoga sto se postavlja Siijama da proklinju dvojicu Kalifa Abu Bekra i Omara r.a.Pa neka ih proklinju ako tako zele jer im njihovo proklinjanje ne moze nista naskoditi niti koristiti jedino sto je vazno da Sunniti trebaju da cuvaju spomen na Muhammedove ashabe tako da i slucaj proklinjanja Abu Bekra r.a. i Omara r.a. nije nesto strasno i ne moze sprijeciti muslimane da se ujedine oko jednog Dina.Mislim da su me razumijeli Srpski forumasi jer sam koristio Arapske izraze i nadam se da nije potrijebno pojasnjenje.Uglavnom bitno je da odnosi Sunnija i Siijja nisu kao izmedju katolika i pravoslavaca jer ne postoji sizma i ne postoji anatema na nikoga izmedju tako da je Siizam samo jedna Islamska skola koja okuplja narode Irana, Libana, Bahreina, Azerbejdzana i Iraka.Mislim da je u interesu svakog muslimana da bude jedinstven sa ostalim muslimanima i mislim da je jedina prepreka muslimanima Al Kaida koja ne dopusta Siijama da obave hodocasce oko hrama i groba Hazreti Husejna r.a.

Ok.Rispekt. samo dok vam je jasno ko vam je neprijatelj i ko vas okrece jedne protiv drugih.

Noć Ašure je deseta noć mjeseca Muharrema. Muharrem je jedan od četiri mjeseca koji su poštovani u Kur’ani kerimu. Ašure je najdragocjenija noć u tom mjesecu. Allah dželle-šanuhu je na dan Ašure ukabulio (primio, uslišao) mnoge dove. Svi sljedeći događaji su se desili na dan Ašure: Ademovo alejhisselam pokajanje (tevba) je uslišano; Nuhova alejhisselam lađa je spašena od potopa; Junus alejhisselam je izašao iz ribinog stomaka; Ibrahim alejhisselam je spašen, i nije izgorio u Nimrodovoj vatri; Idris alejhisselam se živ uzdigao na nebo; Ja’kub alejhisselam je našao svoga sina Jusufa alejhisselam i ponovo je progledao (njegove oči su se izliječile od mrene, katarakte); Jusuf alejhisselam je izašao iz bunara; Ejjub alejhisselam je ozdravio; Musa alejhisselam je prošao kroz Crveno more a Firaun se utopio; Isa alejhisselam se rodio, i pobjegao od jevreja da ga ne ubiju, i živ uzdignut na nebo. Na deseti dan mjeseca Muharrema nije ibadet praviti slatko koje se zove ašure, samo zato što ga je Nuh alejhisselam pravio na lađi. Muhammed alejhisselam i ashabi kiram radijallahu anhum edžma’in to nisu činili. Misliti da je na taj dan pravljenje jela ašure ibadet je bid’at (novotarija) i grijeh (oko ovog stava su se razišla mišljenja, rijaset.ba). Ibadet je samo ono što je Muhammed alejhisselam radio i naredio da se radi. Raditi ono što nije zapisano u vjerskim knjigama alima ehli sunneta ne donosi sevab. To je grijeh. Taj dan, spremiti bilo kakvo slatko, i pogostiti prijatelje, i dati siromasima sadaku, je sunnet i ibadet. Ibni Abidin piše na dvije stotine sedamdese šestoj (276.) stranici petoga toma, “Staviti surmu na trepavice je sunnet. Međutim, to činiti samo na dan Ašure je haram.”
Žalost i oplakivanje za hazreti Husejnom radijallahu anh zato što je on na taj dan postao šehid je bid’at (novotarija koja je kasnije uvedena u vjeru). To je grijeh. Žalost na dan Ašure je običaj ši’ija. Oni žale za hazreti Husejnom. Oni ga na najljepši način hvale zato što je bio hazreti Alijin sin. Međutim, mi, ehli sunnet muslimani, ga jako puno volimo zato što je on bio Resulullahov sallallahu teala alejhi ve sellem unuk. U islamu ne postoji žalost. Muslimani ne žale samo na dan Ašure. Oni se uvijek ražaloste kad god se sjete tragedije Kerbele. Oni se jako rastuže, i gorko zaplaču. Kad bi u islamu bilo žalenja mi ne bi žalili na dan Ašure već na dan kada je Resulullahovo mubarek stopalo u Taifu bilo svo krvavo, ili, na dan kada je na Uhudu njegov mubarek zub bio slomljen i kada mu je svo mubarek lice bilo krvavo, ili, na dan kada je on preselio na ahiret.

Wikipedia

quetta_ashura_2008-1.jpg

Ashura-festival.jpg

ashura.jpg

lahore-ashura.jpg

ashura.2009.big.jpg

Ovdje mozete vidjeti slike mucenja vjernika koji se kroz svoje mucenje i rasjecanje po tijelu priblizavaju muci Hazreti Husejna r.a. i time se suosjecaju sa mucenistvom Imama Husejna.To se radi na Dan Ashure kada vjernici izlaze na ulice i lancima se udaraju po ledjima a neki sjecu kozu i nanose sebi bol da bi osjetili muku koju je imao Hazreti Husejn r.a.

quetta_ashura_2008-1.jpg

Ashura-festival.jpg

ashura.jpg

lahore-ashura.jpg

ashura.2009.big.jpg

Ovdje mozete vidjeti slike mucenja vjernika koji se kroz svoje mucenje i rasjecanje po tijelu priblizavaju muci Hazreti Husejna r.a. i time se suosjecaju sa mucenistvom Imama Husejna.To se radi na Dan Ashure kada vjernici izlaze na ulice i lancima se udaraju po ledjima a neki sjecu kozu i nanose sebi bol da bi osjetili muku koju je imao Hazreti Husejn r.a.

To je uzas i glupost nevidjena,mnogi pravoslavci su svoja tela podvrgavali mukama, ali terati decu da to rade je bolesno...

Ne bih se slozio s tim da je Al Kaida finansirana iz Saduijske Arabije jer Arabija se ogradila od Al Kaide i od Talibana tako da oni imaju neku drugaciju politiku i bliski su Sjedinjenim Americkim Drzavama.Oni vode politiku kompromisa i mislim da ne bi trazili od Amerike da bombardira Iran jer Saudijska Arabija se predstavlja kao vodja svih muslimana svijeta.Volio bih kad bi Saudijska Arabija vise gledala svoja posla a manje da se interesuje za Iran jer Iran ima svoju ustanovljenu drzavu i ima Islamsku drzavu koja je jedna od najboljih drzavnih sistema Islamskog svijeta.

Mislim da Al Kaida mora prestati sa napadima i da dozvoli da se na miran nacin odrzi hodocasce u Karbali i da prodje sve mirno kako treba.To je jedna dobra stvar da se ode sa ekipom reportera i da se napravi reportaza u vezi hodocasca na Karbali jer obicaji su jako zanimljivi i mislim da bi interesovalo siru publiku Srbije da vidi na koji nacin Siije obavljaju hodocasce.Inace da naponeme da sve Siije ne cine ovo sto se vidi na slici nego samo jedan dio Siija postuje tradiciju samoranjavanja i nanosenja sebi bola.Mislim da Iranske Siije ne cine ovo sto se vidi na slici nego samo obilaze dzamiju Imama Husejna i zale za njim i upucuju molitvu za dusu Imama Husejna r.a.

Poslednja izmena:
Mislim da nisi u pravu jer ova vlast u Iraku je izabrana legitimnim putem tako da ne dolazi u ozbir da umjesto ove vlasti dodje na vlast Al Kaida koja bi ugnjetavla vecinske Siije i koji bi ponovili postupak Bass partije.Moramo shvatiti da Siije sacinjavaju vecinu u Iraku i da ne mogu se sprovesti planovi Al Kaide o nekkavoj Sunnijskoj vlasti u Iraku.To ne dolazi u obzir i mislim da je ova vlast najbolja a da Al Kaida sve cini kako bi uznemirila gradjane Iraka.Mislim da se Iracka vosjka mora konacno obracunati sa Al Kaidom kako bi je istjerali iz drzave.Inace Siije sacinjavju 65% stanovnistva dok 35% stanovnistva slijede Sunnijski Islam.U Sunnite spadaju Kurdi i Arapski Sunniti.

Inace za Dan Ashure cu postiti jer je tako predvidjeno da se moze postiti taj dan.

Poslednja izmena:
Dokazi su nepobitni Arabija je trazila da se ubrzaju pripreme i pritisci na Iran to je sadrzano u dokumentima koji su objavljeni na vikliks.A sto se tice alkaide imam prijateljicu u Dubaiu, sve interenet stranice sa nemoralnim sadrzajima su zabranjene ,sve stranice koje kritikuju vlast i islam su zabranjene nemozete im pristupiti ali zato alkaida i njeni sajtovi i stranice i ostalo su vise nego dostupni.
Mingo razmisljaj malo oni su tvrdokorni muslimani i danas nose sve belo a zene su im pod zvonomm ali u zivotu to biva tako da najveci lopov najglasnije vice drste lopova.

Ako je tako kao sto pricas onda ne vidim razloga zasto Amerika ne bi optuzila Saudijsku Arabiju za podrzavanje terorizma jer to je onda ocigledno kao sto kazes.Ja sam procitao u jedan novinski isjecak da je Saudijska Arabija pobila Dzihad koji su raspisali Talibani i osudila Talibanske aktivnosti.Ne znam, mozda je Saudijska Arabija u necemu upletena ali ja je postujem kao moju drzavu jer ona je lider muslimanksog svijeta i izvor Islama gdje se rodio Muhammed a.s.Mozda je Saudijska arabija zatrazila bombardiranje Irana ali ja to osudjujem jer znam da Saudijska Arabija ne voli Siite i zato bi zeljela da srusi Siitski rezim u Iranu.Ovako Iran ispada kao najmoralnija drzava koja se drzi cvrsto Islamskog jedinstva i opovrgla je navode wikileaksa da su arapske zemlje trazile bombardiranje Irana i naveo je predsjednik Ahmedinedzad da je Iran u dobrim odnosima sa svim Arapskim zemljama.Ipak meni se dopada Saudijska Arabija zbog ekonomskog uspjeha te zemlje i zbog procvata kojeg je dozivjela jer njena nafta se prodaje naveliko i njena nafta je najkvalitetnija.Zato ne bih volio kad bi neko napao Saudijsku arabiju jer bih plakao za Mekku i Medinu koji se nalaze u toj zemlji.

101204049.jpg

Foto: Reuters

Saudijska Arabija
Pripadnici Al-Qaide planirali ubistvo vladinih zvaničnika

Uhapšeni militanti iz Al-Qaide planirali su ubistva bezbjednosnih i zvaničnika vlade Saudijske Arabije, te novinare, izjavio je danas neimenovani zvaničnik saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Jedan od planiranih načina ubistava je slanje zatrovanih parfema, koje su najmeravali da šalju kao poklon", rekao je isti izvor.

Neimenovani zvaničnik rekao je da je grupa planirala da "pljačka banke i kompanije kako bi finansirala svoje operacije".

Zvaničnici Saudijske Arabije saopštilili su ranije da je u proteklih nekoliko mjeseci uhapšeno 149 militanata, koji su prikupljali novac i regrutovali borce za napade unutar kraljevstva, a mete bi im bili vladine zgrade, bezbjednosni zvaničnici i mediji.

Militanti, koji su informacije dali saudijskim bezbjednosnim snagama, su iz 19 ćelija Al-Qaide i među njima su 124 saudijska državljana i 25 stranaca.

(SRNA)

iracke sije su najobicnije kukavice i sluge okupatora
Тачно тако!

А потпуно одбацујем ове светске завере које пласира корисник Han Van Zem, који инсинуира да нису криви Шиити, него Амери који су их напутили.
Па добро бре, јесу ли они малолетни па да не знају шта раде? Ако милиони Шиита одлуче да ураде нешто, онда не кривимо Американце, него кривимо те Шиите за њихове сопствене поступке.

quetta_ashura_2008-1.jpg

Ashura-festival.jpg

ashura.jpg

lahore-ashura.jpg

ashura.2009.big.jpg

Која је ово болест и лудило ....

Back